Tricopter pokračování

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
nosense
Kontaktovat uživatele:

Re: Tricopter pokračování

#61 Příspěvek od nosense »

Ok s daným firmware ti úplně neporadím, sám používám celou sezónu "XXcontrol_KR_TriCopter_v2_5.hex".

Dané regulátory jsou dobrá volba. Ovšem výhledově bych popřemýšlel v nich přehrát firmware (pomocí stejného programátoru jako pro řídící desku) - podrobnosti i samotny firmware najdes na rcgroups.com. Rozdíl ve stabilitě s novým firmare regulátorů byl, alespoň u mně, docela propastný.

"Stejně tak přistání jsou drsná. Když uberu plyn, hned začne padat dolů, takže tak metr od země dám plyn na max, aby se zbrzdil pád. Výsledek je, že to skáče jako zajíc a nebo narazí jedou stranou a překlopí se."

Asi nejdýl na řízení tricoptéry mi zabralo zvyknout si právě na práci s plynem. Hodně pomůže nastavit menší citlivost plynu v oblasti visu. Ovšem záleží na vysílači jestli takovou věc umožňuje.

"Trimry mám na 50%, 50%, 60% (yaw)"
– Tady předpokládám myslíš výchylky (EPA). Sám je mám v podstatě stejné - 50%, 50%, 70%.

"Štve mě, že nemůžu čistě nahoru a dolů. Vždy se někde rozletí, většinou doprava. Je to vlastnost nebo chyba?"
– Pravděpodobně to je vlastnost desky. Použitá piezogyra mají velký teplotní drift, takže stroj perfektne vyladěný jeden den bude druhý den zase utíkat protože teplota je o pár stupňů jiná. Pokud však necháš teplotu desky srovnat s okolním vzduchem mělo by to po úvodním vytrimování v rámci jednoho letu běhat podle předpokladů.

"Zadní servo při vzletu lítá ze strany na stranu, když tricoptér vzletí, tak se mi zdá, že je to klidnější. Ale nezdá se mi, že by to bylo ok."
– Tady ti na dálku asi neporadím, snad zkusit ubrat zisk na potencimetru YAW.

"Zdá se mi nestabilní a těžkopádný. Taky pravá páka je příliš citlivá."
– Pokud to neuvidim, tak taktéž neporadím. Může to být jak technikou tak rukama :). Lepší firmware v reglech však určitě udělá svoje. Sám jsem byl dlouho přesvědčený jak mám oproti ostatním strašně nestabilní stroj. Po 150 startech už mi ten rozdíl ale tak výrazný nepřijde. :)

Lítání mě jen tak nikdo nenaučí. Beru to tak, že se musím snažit sám. Jsou to přece jenom moje gumové ruce.
Proto mě zde zajímá především ta technická stránka - třeba co se nastavuje před lítáním (vůbec nikdo nepíše co znamená trimování, ale na to už jsem přišel), na kolik voltů nastavujete alarm baterky (mám něco kolem 3.2-3.4, když mně to začne řvát), nebo třeba jak nastavujete trimry a jestli jen jednou nebo před každým letem.
Na rcgroups.com se podívám...

Proto je vhodné si vyrazit s někým zkušenějším - alespoň se tak dá určit jestli je problém v technice nebo v rukách :). Jinak já před letem akorát zkontroluju, jestli mi neco neupadlo. Zapojím baterku a startuju. Pokud vidím, že některý motor zabírá výrazně víc tak to srovnám trimem ještě na zemi. Následně do vzduchu a několika "pípnutími trimu srovnat aby nikam neutíkal". Potom už můžu začít řádit jak mě napadne. :) Alarm baterky neresim - litam na čas.
MX16s + Duplex | T9x + Frsky @ Open9x
Tricopter | FreeBee | Swift | Sirius
Více na http://nosense.cz
p4ul

#62 Příspěvek od p4ul »

Asi ten firmware v regulátorech přehraju na SimonK verzi. Na videu je změna v chování docela velká. Sice příjdu o původní firmware, ale stabilizace pak funguje mnohem rychleji, což je duležitější.

Řídící jednotku změním na KK2.0 (s displejem) a možná z toho udělám quarocoptéru. Tím bych se totiž zbavil toho serva a nakláněcího mechanismu, který mi dělá jen problémy. Ještě uvidím. Musím to teď opravit, protože jsem polámal všechny vrtule, upadl motor a zlomila se i tyč, která drží zadní servo a motor.

Našel jsem jednoho co má taky problémy (http://www.fpvuk.org/forum/index.php?topic=5254.0). Neměl jsem sice až takové problémy, ale taky se nedá říct, že mě to poslouchá. Zadní servo kmitá při startu dost kmitá. Když uberu yaw trimr tak, je to lepší, ale zase to nestabilizuje. Člověk si nevybere.

Ještě mě napadlo, je problém, že motory nejsou přesně na kružnici a ve stejné výšce? Zadní motor mám totiž výše, protože je tam ten mechanismus naklánění a přední dva motory jsou k sobě blíž, než zadní a přední. Uvažuju, že to taky předělám a udělám to přesněji = motory ve stejné výšce, na kružnici s přesně 120° a přišroubované šroubky, žádné stahovačky.

Btw: co jsi myslel těmi "EPA" výchylkami, já jsem myslel jen ty 3 trimry na řídící jednotce...
macil

#63 Příspěvek od macil »

Tiež mám tricopter do Y a zadný motor vyššie. V tom problém nebude. :wink:
Trimre roll a pitch mám nastavené cca na 40%, yaw na 50% Dosku mám tú najstaršiu V1, ešte s proc. 48PA, ale v inom rozdiel oproti tvojej nebude, regulátory Turnigy plush s pôvodným firmwérom. Pri zálete som musel dosť trimovať. Lepšie je netrimovať to na zemi, ale zodvihnúť to a snažiť sa udržať na kniploch. Potom pristáť, pretrimovať a znovu to skúsiť. Takto to postupne dostať až do relatívne stabilnej fázy. Držať ako pribité len s gyrami to nikdy nebude.
video - http://www.youtube.com/watch?v=58Dueub4RS4&feature=plcp
nosense
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od nosense »

Možná mluvíme jeden koze a druhej o koze. Takže upřesním co jsem čím myslel.

Trimy - čudlíky vedle pák na vysílači, kterými se dolaďuje přímý let; je potřeba jimi po každém startu doladit, aby tricopter neutíkal.

Potenciometry zisku - 3 součástky na KK desce (někdy se jim říká trimry, ale aby se to nepletlo s předchozím pojmem doporučuju používat přesnější "potenciometr"). Nastavuje se jimi zisk gyr.; Moje nastavení: Roll-100%, Pitch-100%, yaw cca 60%. Takhle vysoký zisk (pro roll a pitch) je ale dosažitelný pouze po přehrání firmware v regulátorech. Jinak nastane kmitání a havárie. Nastaví se jednou a pokud se nemění motory, vrtule, regulátory, servo nebo délka ramen tak už na ně není potřeba sahat.

Výchylky (EPA) - nastavují se na (každém trochu lepším) vysílači. Určují jak moc by se pohybovalo servo v závislosti na výchylce páky. Tímto tedy můžeš vyřešit přilis velkou citlivost některé páky. Protože je můj firmware KK desky hodně citlivý, ubral jsem z výchozích 100% na 50% pro roll a pitch a na 70% pro yaw.

Zisk na potenciometru YAW je potřeba nastavit, aby nedocházelo ke kmitání serva. I za cenu horší stabilizace. Lze tomu pomoci použitím rychlejšího serva a umístění motoru co nejblíže osy otáčení. Ale je fakt, že i podle mě by mohla být stabilizace YAW o něco lepší. Nejsem si ale jistý, jestli tomu předělání na quad pomůže (spíš bych čekal, že se to ještě zhorší).

Jinak od mých začátků s tricopterou (od jara) až do teď (cca 150 startů) jsem nezlomil žádnou vrtuli, neutrhl žádný motor ani nezlomil žádné rameno. Stačilo mít trochu natrénováno ze simulátoru a postupovat po malých krocích. A samozřejmě je zcela nutné vědět jak přesně věci fungují, především pokud si chci poradit sám bez pomoci zkušenějších.
Rek

#65 Příspěvek od Rek »

Zdravím všechny příznivce tricopterů, koukám, že tu máte pěknou debatu tak bych jako úplný začátečních chtěl poprosit o rady ohledně tricoptera. Začal jsem také se stavbou a už pomalu dokončuji, ale totálně jsem vyhořel u závěrečného nastavování a hlavně u gyr... tak bych chtěl poradit co s tím. Mám problém s tím, že se mi tricopter při vzletu strašně začne rozkmitávat až se od zadního motora překlopí dopředu. Zkoušel jsem i trimování až do té doby kdy už se motor točil i při nulové poloze plynu a pořád nic. Ubrání zisku gyr nepomáhá, nevím proč, ale přijde mi, že gyro ovládající zadní motor je mnohem citlivější než ty ostatní přitom mají zisk spojený a připojený na třetí kanál. Snižování zisku jde, ale ten zadní motor je pořád příliš citlivý. Prosím tedy o rady týkající se kompletního oživení protože si už vážně nevím rady. A také bych chtěl se zeptat jak mají být nastavené ty trimery a ty přepínače na gyrech.
Sestava:
ovladač Hitec Optic 6 Sport
3x motor axi 2208/20
3x regulátor RAY R-20B
4x gyro HK 401B
baterka 11,1v 2650mAh
Přílohy
je to sice nicmoc, ale mám to zatím hlavně na odzkoušení a nastavení
je to sice nicmoc, ale mám to zatím hlavně na odzkoušení a nastavení
rapo

#66 Příspěvek od rapo »

Ahoj,hodně lidí tady používá ESC Turnigy Plush. Jak poznám, ve kterých je osazen Atmel? Podle databáze na stránkách rapidESC, viz příloha, by nové regulátory měly být osazeny procesory Silabs, které nejdou přeflashovat. Konkrétně mě zajímá tento tento 18A
Přílohy
120928-001.png
nosense
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od nosense »

Pokud je v plánu flashování, tak nevím proč se zajímat zrovna o plush, když se dají sehnat hardwarově kvalitnější a levnější kousky. Sám doporučuju např. http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=15202 (radši si ale před objednáním zkontrolujte, jestli jsem se neuklikl a je pro nej skutecne k dispozici FW).
rapo

#68 Příspěvek od rapo »

nosense píše:Pokud je v plánu flashování, tak nevím proč se zajímat zrovna o plush, když se dají sehnat hardwarově kvalitnější a levnější kousky. Sám doporučuju např. http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=15202 (radši si ale před objednáním zkontrolujte, jestli jsem se neuklikl a je pro nej skutecne k dispozici FW).

Co konkretne je na nich hardwarove kvalitnejsiho? Mcu maji stejne, rozriznout je musim tak jako tak abych se dostal k isp ploskam. Regulatorum vubec nerozumim, Plush jsem vybral, protoze je hodne lidi pouziva a jsou tedy overene...
nosense
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od nosense »

Po hardwarový stránce jde u regulátoru o procesor - aby šel přeflashovat. Tady jsou oba regulátory stejné.

Dále je velmi vhodné aby byl ten procesor taktován externím krystalem. Interní oscilátor ujíždí s teplotou, takže za studena kalibrovaný ESC s interním oscilátorem bude po zahřátí reagovat mírně jinak. Můj odkazovaný ESC má externí oscilátor určitě u plushe si nejsem jistý.

Třetí důležitou věcí je typ výkonových mosfetů - ESC je nejčastěji tvořen kombinací mosfetů typu P a N, protože je to obvodově jednodušší. Typ P má ovšem při spínání větší ztráty. Z hlediska účinnosti je proto vhodnější použít složitější zapojení pouze s mosfety N. Plush - P/N, můj odkazovaný - pouze N (kvůli složitějšímu zapojení je ale o pár gramů těžší).

Nakonec se docela hodí, aby měl ESC vyvedené programovací plošky. Protože z vlastní zkušenosti pájet dráty přímo na procesor není úplně sranda. Ten můj je má určitě, u plushe bude asi záležet na verzi, ale jistý si nejsem.
Troll

#70 Příspěvek od Troll »

rapo píše:Ahoj,hodně lidí tady používá ESC Turnigy Plush. Jak poznám, ve kterých je osazen Atmel?

Při objednávání to poznat nejde. Teda alespoň já o žádném znaku jak to poznat nevím. Pozná se to tak, že ho kuchneš a podíváš se na nápis na procesoru. Už docela dlouho ale všechno co mi přišlo bylo se Silabsem, nevím , jestli se vůbec ještě Plushe s Atmelem dělají.
Rek

#71 Příspěvek od Rek »

Prosil bych o radu, mám problém s tím když u tricoptera mám vlastně tři gyra. Ty maj spojenej zis do třetího kanálu. V ovladači měním funkci gyra tak, že změním křivku TCV na konstantní např. na 30% ve všech pěti bodech a když přejedu za 50% tak se mi změní gyro do druhého modu, je to tak? A měly by to dělat všechna tři gyra stejně nebo ne? Já když přejedu tu 50 tak se mi rozbliká kontrolka pouze na dvou gyrech a to na 1. a 6. kanálu, ale gyro které má nastarosti 2. kanál se změní až na 58%, nevíte prosím vás někdo čím to je? myslím si, že to bude asi ten celý problém co mi to dělá, protože je motor na 2. kanálu vždy o dost citlivější než ostatní nevím čím by to už mohlo být....
Troll

#72 Příspěvek od Troll »

Já Ti napřed poradím, co nechceš slyšet, vyprdni se na samotná gyra a kup si nějakou řídící desku. I ty levné fungují líp jako copter s gyrama. A u těch gyr, neporadím Ti přesné hodnoty, já to gyro moc neznám, ale princip je takový. Nastav na všechny gyra takovou hodnotu, aby byli všechny stejně v režimu NORMAL.Pokud budeš mít zapnutý Heading Lock, budou potíže. Obvykle se ty režimy určují ziskem nad a pod 50%. Pokud se tam některé gyro přepne na jiné hodnotě, hodil bych na to bobek, u takhle levných gyr bych to neřešil. Podstatné je právě, aby byli v Normalu. Normal poznáš dle návodu a blikání, svícení či nesvícení LED na gyru. Když si nejsi jist co máš za režim, nejlepší metoda je místo reglu dát servo a udělat pokus. Pokud dáš páčku na vysílači mimo střed, servo pojede za páčkou. Když páčku vrátíš do středu, jsou dvě možnosti . 1. gyro se poslušně vrátí na střed a zůstane tam- to je režim Normal. 2. Pokud se do středu nevrátí a zůstane někde jinde tak jsi v režimu Heading Lock. Někdy též označováno jako Heading Hold. Hýbání páčkama je nejjednodušší metoda, ale ne vždy to může být jednoznačné , tak existuje ještě jedna metoda jak to zjistit. Lepší . Pohni příslušným gyrem a koukej na servo. Po dobu pohybu gyra servo někam ujede. Když se gyro zastaví, servo má dvě možnosti. Vrátí se na střed - a jsi v režimu Normal. Nevrátí se do středu a zůstane někam ujeté - režim HL. :)
Rek

#73 Příspěvek od Rek »

Abych se přiznal tak už jsem nad tou řídící deskou také přemýšlel, ale našel jsem ji až když už jsem měl ta gyra objednaná. Takže říkáš, že by bylo lepší se na ty gyra vybodnout...? Ale tak ještě to s nima párkrát zkusím a asi poletí :D Tak jsem to teďka zkusil a mám je v režimu normal když je to TCV nastavený pod 50% jak přejedu jsou v tom druhém režimu, ale ten nechci, že? Ale když si s tím zkouším vzletět tak je to děsně citlivý, až se to překlopí, když s tím klesnu na těch 30% jak se to vetšinou píše a když se přibližuju k 50 tak se to jakštakš uklidní kolem 48%, ale pořád je to zadní gyro hrozne moc citlivý... Už vážně nevím jak s tím. Ale odpovídalo by to tomu jak jsem psal předtím, že to zadní gyro má větší zisk o 8%, ale jak je to možné když jsou zisky spojené.
Troll

#74 Příspěvek od Troll »

Tobě poradit je problém. Kdyby to člověk viděl, předpokládám že pokud není něco vadného tak se to seřídí za chvíli. Jenomže radit na dálku dle Tvého popisu je obtížné a zdlouhavé. Překlápění může mít mnoho příčin, ale nejzávažnější z nich bývá obrácený směr gyrování, pak gyro vzniklou odchylku zvyšuje místo aby ji kompenzovalo. Anebo příliš vysoký zisk, pak se to rozkmitá a často skončí na zádech. Prověř obě možnosti. A ten rozdílný zisk na gyru, jak víš že je to právě těch 8% ? Nás to číslo v podstatě nezajímá, nás zajímá, jak se to gyro chová a jak pracuje. Je úplně jedno kolik procent to má, ale není jedno jak dobře to kompenzuje. A ty levný gyra ani zdaleka nemusí pracovat všechny stejně, proto při stejném nastavení na jednom kanálu může mít každé z nich jiný zisk. A je třeba nastavit to tak, abys z nich vyždímal co nejvyšší zisk, právě pod hranicí, kdy se kterékoli z nich rozkmitá. Blbě se to vysvětluje, ale je to strašně jednoduché. Jenom Ti to musí někdo ukázat. Zkus sehnat někoho s copterem v okolí, pokud nebude, i piloti vrtulníků mají tohle v malíčku ( teda ti co nejsou začátečníci) zkus se nějakého zeptat.
Rek

#75 Příspěvek od Rek »

Tak na rozdíl 8% jsem přišel tak, že zisk mám na 3 kanálu a křivkou plynu měním zisk. Nastavil jsem na věch bodech stejné hodnoty od 0% do 100%. Za 50% by se měly gyra přepnout z režimu NORMAL do HL. Jakmile dám 51% tak dvě gyra to udělají, ale to třetí se přepne až na 59%. Nevím jestli to hodnotím správně, ale myslím si, že by se měly přepnout všechny tři stejně na 51% je to tak? Tudíž si myslím, že je ten zisk posunut o 8%, ale nevím jak je to možné :(
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“