MODEL HOBBY
Re: MODEL HOBBY
Velmi výstižná charakteristika. Ale ta věc se má teď trochu jinak. Bavil jsem se s pár vystavovateli, s výstavou zásadní problém nemají, ale problém vidí v tom, že si lidi přijdou na výstavu osahat to co je zajímá, a pak si to koupí po internetu. Prodeje na výstavě klesají, ale někteří výrobci a dovozci na tenhle trend reagují tím, že přestali prodávat, ale posílili předvádění toho, co mají v nabídce, protože beztak ten "kšeft" skončí u nich, i když po internetu. Navíc ušetří za dopravu zboží na výstavu a za pronájem plochy na sklad. Je to ale problém pro prodejce, kteří nakupují u výrobců a dovozců. Účast na výstavě jsou teď pro ně vyhozené peníze.
MaxKin píše:wolf píše:Tak za mne, jasně nejhorší ročník za celou dobu existence a to jsem nevynechal ani jeden a pamatuji i začátky u Hybernů.
Pokud by se to mělo opět stát výstavou pro modeláře, muselo by se začít úplně od začátku, ale hlavně by to musel pořádat někdo jiný. Teď už je na tom nalepeno tolik balastu, že o modelářské výstavě nemá cenu vůbec mluvit. Pro přespolní jsou to opravdu vyhozené peníze za cestu. Místní těch stopade ještě zkousnou, ale dát ještě kilčo za parking , prašule za benzín
a pak tam čumět na poloprázdné haly a zakopávat o vagóny kočárků
to fakt za to nestojí.
Velmi výstižná charakteristika. Ale ta věc se má teď trochu jinak. Bavil jsem se s pár vystavovateli, s výstavou zásadní problém nemají, ale problém vidí v tom, že si lidi přijdou na výstavu osahat to co je zajímá, a pak si to koupí po internetu. Prodeje na výstavě klesají, ale někteří výrobci a dovozci na tenhle trend reagují tím, že přestali prodávat, ale posílili předvádění toho, co mají v nabídce, protože beztak ten "kšeft" skončí u nich, i když po internetu. Navíc ušetří za dopravu zboží na výstavu a za pronájem plochy na sklad. Je to ale problém pro prodejce, kteří nakupují u výrobců a dovozců. Účast na výstavě jsou teď pro ně vyhozené peníze.
Ja nevim. Chtel jsem koupit motor u Horejsiho - a kulovy. Meli s sebou jeden a ten uz prodali (bylo to ve ctvrtek)
honti píše:.... problém vidí v tom, že si lidi přijdou na výstavu osahat to co je zajímá, a pak si to koupí po internetu. ......... problém pro prodejce, kteří nakupují u výrobců a dovozců. Účast na výstavě jsou teď pro ně vyhozené peníze.
To se mi ale zda v poradku, treba Norimberk je taky jen pro predvedeni novinek a vubec sortimentu, ne prodejni trznice, na to staci navstivit (dobre zasobenou) modelarskou prodejnu nebo Melnicky blesi trh ("pylony") :-)
Prodejci at prodavaji v kramech a na netu a pak hlavne vyrobci/velci dovozci at ukazi co maji v sortimentu a predevsim novinky. Prodirat se kolem dvou RCKingů - prekupniku - mi nic neda, ani s vyplazenym jazykem necekam na jejich slevy, navic vzhledem k parkovnemu, vstupnemu, prozranemu a benzinovnemu velmi diskutabilni...
MA TO BYT VYSTAVA, NE TRZNICE !!!
(muj nazor)
jyrry.webnode.cz
wolf píše:Tak za mne, jasně nejhorší ročník za celou dobu existence a to jsem nevynechal ani jeden a pamatuji i začátky u Hybernů.
Pokud by se to mělo opět stát výstavou pro modeláře, muselo by se začít úplně od začátku, ale hlavně by to musel pořádat někdo jiný. Teď už je na tom nalepeno tolik balastu, že o modelářské výstavě nemá cenu vůbec mluvit. Pro přespolní jsou to opravdu vyhozené peníze za cestu. Místní těch stopade ještě zkousnou, ale dát ještě kilčo za parking , prašule za benzín
a pak tam čumět na poloprázdné haly a zakopávat o vagóny kočárků
to fakt za to nestojí.
To, že už u Hybernů to stálo za houby je celkem evidentní. Člověk měl co dělat aby v tamější atmosféře nezdechnul. Kvalita časopisu byla na stejné úrovni. Hrubky, zelený text na zeleném pozadí, bílý model na bílém pozadí, recenze úplně mimo...
Tradice ukazuje, že každý ročník je horši než předchozí. Absolutně nerozumím tomu, proč tam někdo jede a proč platí vstupné. Oni by měli naopak lidi platit za to, že tam vůbec vážili cestu a ten časák by měli rozdávat při nejhorším zadarmo. Asi tak, jak Lídl a podobní hážou letáky do schránek. Charakter tiskoviny celkem odpovídá.
Lidi jsou taky vyjančený, mluvil jsem z jedním prodejcem RC vybaveni.
Má zákazníka co si chce od něj koupit nové rádio od Jeti, a pak ho viděl na výstavě jak si ho tam kupuje přímo odnich za dražší peníz než by mu to prodal on. Takových tam bylo víc. Jinak co jsem s ním mluvil tak to vypadá že tu zbydou jen ti největší, chodím k němu protože má skladem věci co jinde nejsou, drobnosti které se musí jinde objednávat. Nebo že dokáže dobře poradit a clověku nenacpe to čeho se potřebuje zbavit. Ale Čina ho válcuje a z těch drobností nepřežije. A i výrobci co jsem poslouchal tak na výstavu nepřijdou, je to drahé to už se tu probíralo. Ale pokud to nikdo nezmnění a neudělá nové ceny pro vystavovatele, tak na příštím Modelhobby bude Pelikan nebo Pecka a Jeti.
Má zákazníka co si chce od něj koupit nové rádio od Jeti, a pak ho viděl na výstavě jak si ho tam kupuje přímo odnich za dražší peníz než by mu to prodal on. Takových tam bylo víc. Jinak co jsem s ním mluvil tak to vypadá že tu zbydou jen ti největší, chodím k němu protože má skladem věci co jinde nejsou, drobnosti které se musí jinde objednávat. Nebo že dokáže dobře poradit a clověku nenacpe to čeho se potřebuje zbavit. Ale Čina ho válcuje a z těch drobností nepřežije. A i výrobci co jsem poslouchal tak na výstavu nepřijdou, je to drahé to už se tu probíralo. Ale pokud to nikdo nezmnění a neudělá nové ceny pro vystavovatele, tak na příštím Modelhobby bude Pelikan nebo Pecka a Jeti.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Já se pokusím z toho vyvodit nějaké shrnutí: Že akce z hlediska pokročilejšího a taky stavějícího modeláře stojí za starou bačkoru, se z 99% shodneme. Otázky jsou: 1. Co bychom rádi viděli ? 2. Co je reálné ? Z hlediska výrobců (ne prodejců hraček) je akce naprosto ztrátová. Vyplatí se jen těm, co ty hračky prodávají. Pořád ještě zůstavá pár těch, co prodávají opravdovou modelařinu, a těm se to taky nevyplácí, ale ti asi uvažují v jiných dimenzích. Tady v Česku asi už nikdo akci, po které kritizující touží, neuspořádá, ale do Německa zase tak daleko není. V časopisech se až na výjimky objevují spíš nekritické chvalozpěvy na testované výrobky. Tomu se nedivím. U menších výrobců by si redakce výrobce (se kterými má nejspíš osobní vztah) znepřátelila, u velkého by mohla mít na krku soudní žalobu. Tak asi zbývá šíření nezávislých názorů na diskuzních fórech a webových stránkách. Ale i tam se může tomu hodnotiteli pořádně znepříjemnit život. Stále (a to už trvá stovky let) je problém si ověřit, co je pravda a co jsou jen žvásty. Jak se prohrabat obrovským množstvím blbostí a najít pár zajímavých a užitečných informací. Pojďte se raději bavit o něčem užitečnějším !
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
kocour píše:Já se pokusím z toho vyvodit nějaké shrnutí: Že akce z hlediska pokročilejšího a taky stavějícího modeláře stojí za starou bačkoru, se z 99% shodneme. Otázky jsou: 1. Co bychom rádi viděli ? 2. Co je reálné ? Z hlediska výrobců (ne prodejců hraček) je akce naprosto ztrátová. Vyplatí se jen těm, co ty hračky prodávají. Pořád ještě zůstavá pár těch, co prodávají opravdovou modelařinu, a těm se to taky nevyplácí, ale ti asi uvažují v jiných dimenzích. Tady v Česku asi už nikdo akci, po které kritizující touží, neuspořádá, ale do Německa zase tak daleko není. V časopisech se až na výjimky objevují spíš nekritické chvalozpěvy na testované výrobky. Tomu se nedivím. U menších výrobců by si redakce výrobce (se kterými má nejspíš osobní vztah) znepřátelila, u velkého by mohla mít na krku soudní žalobu. Tak asi zbývá šíření nezávislých názorů na diskuzních fórech a webových stránkách. Ale i tam se může tomu hodnotiteli pořádně znepříjemnit život. Stále (a to už trvá stovky let) je problém si ověřit, co je pravda a co jsou jen žvásty. Jak se prohrabat obrovským množstvím blbostí a najít pár zajímavých a užitečných informací. Pojďte se raději bavit o něčem užitečnějším !
V posledních letech jsem objel v Německu prakticky všechny větší modelářské výstavy, ale nevzpomínám si, že bych tam objevil něco úžasně nového. Nebo že bych to přehlédl? Ano, ty výstavy jsou větší a vypadají jaksi bohatší. On to je taky ale docela jiný trh a nejbohatší stát v Evropě. Jinak ale Graupner, Robbe, Jamara, Multiplex, Hitec, Čína - jako přes kopírák - to je v Praze také. To že se porovnáváme s Německem je dobrý hnací motor. Ale pro národ brouka Pytlíka, který se narodil v kině, všechno viděl dvakrát a všechno ví je občas dobré otočit hlavu a podívat se tam, tam kam kdysi patřil a v řadě projevů stále ještě patří - Polsko, Slovensko, Maďarsko, Ukrajina, Rusko, Bulharsko, Rumunsko.....
A s těmi časopisy? Nevím. Teď jsem zalistoval v posledním čísle Model Airplane News (asi víš, že je to v USA nejčtenější časopis a nejen tam) a trochu si započítal - 116 stran celkem, z toho 70 stran inzerce a odečtu-li redakční věci (obsah, tiráž), tak "plných" 42 stran textu - reportáže, recenze.
V kritickém nadšení je dobré si všimnout třeba taky toho, že je hodně zemí, dokonce i v Evropě, které vlastní modelářský časopis, ani modelářskou výstavu vůbec nemají......
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
honti: Ale já s tím souhlasím. Ty časopisy jako MAN, FMT, Modell atd znám, občas mi padnou do ruky, ale nehodlám si je předplatit. Kdybych byl služebně v Německu a nějaká zajímavá výstava byla nablízku, tak se podívám. Dnes se nejvíc pro mne zajímavých informací uloví na diskuzních fórech (i tady) našich i zahraničních. Já se zajímám o polomakety a čtvrtmakety větroňů, tak koukám na http://www.rcgroups.com/forums/index.php http://www.retroplane.net/ http://www.rcsoaringdigest.com/ atd. Ten RC Soaring Digest vycházel kdysi v papírové podobě, ale neuživil se a tak už řadu let je jen na Internetu.
IMO je tu velke nepochopeni prave malych vyrobcu. Brat MH jako primy prodejni kanal neni uplne dobre. Je to spise marketingova akce.
Kde si lide osahaji Vosu. modely od LM Model, .... Nikde - neb na kramech nejsou. Pres net si je objednaji jenom ti co je nekde videli letat nebo na doporuceni.
Kde si lide osahaji Vosu. modely od LM Model, .... Nikde - neb na kramech nejsou. Pres net si je objednaji jenom ti co je nekde videli letat nebo na doporuceni.
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Genagen píše:IMO je tu velke nepochopeni prave malych vyrobcu. Brat MH jako primy prodejni kanal neni uplne dobre. Je to spise marketingova akce.
Souhlasím. Tyhle výrobce jsem poznal právě na RC Manii. Třeba mě docela zajímá, kdo frézuje díly na polomakety větroňů. Ty informace se dovídám na přeskáčku, útržkovitě. Větroně L. Mašíka obdivuji, ale znám je taky jen z tohohle fóra.
- iampucmeloud
Je to naprostá tragédie. Koupíš tak kytky, přístroje na kafe a klobásu. Když se zeptáš na krystal, tak
na tebe koukají jak na v**a a v lepším případě ti dají na pult nějakou 2,4. U RC-faktory
(prodavačka) ti řeknou, že to co chceš nemají a že si můžeš přijít za hodinku - tak přijdeš a oni dělají že tě neznají. Nezajímá je, že jsi tam kvůli nim čuměl o hodinu déle. Někteří na tebe blbě čumí, když si chceš něco osáhnout - kvůli tomu se tam přece jezdí - aby si člověk vše osahal a ne prohlížel za vitrínou.
Pozitivní bylo, že jsem si prohlídnul a osáhnul
DS16. Fakt mi vadí, že ten displej nejde naklápět a že to má takovou hmotnost. Kdyby mi to upadlo na nohu tak mi to zlomí prst (ale na druhou stranu alespoň to není plastovej hnus).
Prodavači taky tragédie. Teda abych nenadával na všechny - např: Ing. Potenský profesionál v obleku - tak by to mělo vypadat
!!!
na tebe koukají jak na v**a a v lepším případě ti dají na pult nějakou 2,4. U RC-faktory
Pozitivní bylo, že jsem si prohlídnul a osáhnul
Prodavači taky tragédie. Teda abych nenadával na všechny - např: Ing. Potenský profesionál v obleku - tak by to mělo vypadat
-
ExperimentatorPetr
- Kontaktovat uživatele:
iampucmeloud píše:Prodavači taky tragédie. Teda abych nenadával na všechny - např: Ing. Potenský profesionál v obleku - tak by to mělo vypadat!!!
Pánové od VA models také v obleku.....jinak prodavači třeba u Pelikána který zabíral výraznou plochu - tak nic moc obsluha....
Hitec Aurora 9
3DP mini, Loop a další
3DP mini, Loop a další
iampucmeloud píše:....
Prodavači ............ profesionál v obleku - tak by to mělo vypadat :) !!!
Tak by to prave nemelo vypadat. Vystavovatel na "veletrhu" by nemel prodavat, ale jen ukazovat, vysvetlovat, domlouvat kontrakty a podobne. Pokud prodavac prodava na modelarske velkotrznici, je naopak frak i kvadro docela neprakticky odev...
jyrry.webnode.cz