MODEL HOBBY

Byli jste na nějaké akci a chcete ji zhodnotit nebo se podělit o dojmy? Tady můžete.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: MODEL HOBBY - mám smíšeé pocity

#121 Příspěvek od jyrry »

Kubesta píše:..... že mu to ale nebylo trapné točit si letadla konkurence, když ho všichni vidí! co fakt nemusím je,
když někdo něco kopíruje ......

bezna praxe, foti se take jak se to NEMA DELAT ...
;-)
jyrry.webnode.cz
HonzaS

Re: MODEL HOBBY

#122 Příspěvek od HonzaS »

Kubesta: Já bych to tak černě neviděl. To že si jeden výrobce vyfotí výrobky jinýho není nic divnýho - běžná praxe. At už jde o inspiraci, nebo se mu jen líbí. Já třeba vyvíjím modely pro rcfactory , ale sám lítám i s letadlama od DD a dalších výrobců. To jsem v podstatě terorista ne? :roll: To že si to někdo vyfotí (nebo nedej bože i koupí!) neznamená, že to okopíruje ;-)

A JETI se musím zastat. Mají do domů dost daleko, a po 4 dnech na výstavě je člověk úplně zřízenej (sám jsem tam byl od čtvrtka do neděle). Většina firem začala balit před zavíračkou výstavy, co se pamatuji. Já jsem taky utekl dřív, a to jsem to domů měl "jen" 2 hodinky. V podstatě jde o to 3 dny jet na 105% a neděli nějak přežít.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
AloisO
Kontaktovat uživatele:

#123 Příspěvek od AloisO »

HonzaS píše:To že si jeden výrobce vyfotí výrobky jinýho není nic divnýho - běžná praxe. At už jde o inspiraci, nebo se mu jen líbí.

Takže je v pořádku, když řekněme rok nad něčím hloubáš, vyvíjíš, příjdeš na veletrh, konkurence to nafotí a za měsíc má něco podobného v nabídce? A to nemyslím jen vzhledově, ale hlavně konstrukčně. Proč tedy nějaké omezování např. v podobě HW klíčů apod.? Když je to přece všechno běžná praxe? A proč je každý hned soudce nejvyšší spravedlnosti, když padne jen slovo warez? :? Je mi jasné, že jde o něco jiného, ale princip mi příjde stejný.
Pokud by to ale byl nějaký modelář, kterému se to které éro líbí, ale nechce si ho kupovat, protože si ho chce doma postavit třeba trochu větší/menší, v tom případě proč ne.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#124 Příspěvek od JirkaA »

Trosicku paranoia, ne? To, ze si nekdo neco foti jeste neznamena, ze to bude hned kopirovat. Ostatne proc by se s tim trapil podle fotky, kdyz si to muze kdykoli koupit..
OK2WY
HonzaS

#125 Příspěvek od HonzaS »

AloisO píše:
HonzaS píše:To že si jeden výrobce vyfotí výrobky jinýho není nic divnýho - běžná praxe. At už jde o inspiraci, nebo se mu jen líbí.

Takže je v pořádku, když řekněme rok nad něčím hloubáš, vyvíjíš, příjdeš na veletrh, konkurence to nafotí a za měsíc má něco podobného v nabídce? A to nemyslím jen vzhledově, ale hlavně konstrukčně. Proč tedy nějaké omezování např. v podobě HW klíčů apod.? Když je to přece všechno běžná praxe? A proč je každý hned soudce nejvyšší spravedlnosti, když padne jen slovo warez? :? Je mi jasné, že jde o něco jiného, ale princip mi příjde stejný.
Pokud by to ale byl nějaký modelář, kterému se to které éro líbí, ale nechce si ho kupovat, protože si ho chce doma postavit třeba trochu větší/menší, v tom případě proč ne.

To samozřejmě v pořádku není, ale jak jsem psal, to že si něco vyfotí neznamená, že je to špión a chce to okopírovat. Přijde mi, že tu toho konkurenčního výrobce soudíte předem za něco, co neudělal. To je přinejmenším neslušné, proto prosím, přestaňte tu urážet, dokud o nic nejde.

Další věc je, že technologie VA není nic brutálního - bednička z EPP je docela easy věc na výrobu. Podstatně hůř se kopírují (a hlavně z fotek) proporce a rozměry, ty totiž určují letové vlastnosti (a proto jsou nejdůležitější).
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
aviator
Kontaktovat uživatele:

#126 Příspěvek od aviator »

jyrry píše:
aviator píše:....... Já tam totiž buď nic nového nevidím nebo blbě koukám. Foto by nebylo?

safra, ted jsi mne znejistel :-)
si myslim ze to je treba http://www.rc-factory.cz/detail.php?id=624

Aha, tak já myslel, že mají opravdu něco fungl nového - když jsem četl "model z 8mm EPP optimalizovaný do haly", tak jsem si myslel něco s hmotností 100 - 120g.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#127 Příspěvek od kocour »

To, že se kopíruje a tedy z hlediska původních autorů tedy krade je bohužel normální věc a v podstatě to dělají všichni, od výrobků po diplomové práce. Je jen otázka, kde je ona hranice přípustnosti. Pokud mám vymyslet něco nového (v mém případu třeba chladicí věž), musím se jako první zajímat o to, jak si s tím poradil někdo jiný. Tomu se myslím říká rešerše - tedy sehnat vše, co se můžu o tomto problému dozvědět. Je jen nutné to přiznat (v té diplomce třeba uvést prameny) a po tom se snažit do toho vnést něco vlastního. Docela dobře to popisoval v bestseleru "Kola" ze 60.let Artur Healey (je to správně ?). Že ty hranice, co je inspirace a co je plagiát, jsou široké a neustále se o tom dozvídáme i u velkých firem. Dokázal by dneska někdo vymyslet letadlo, auto, léky, stavby, aniž by nesehnal rozumy o tom, jak to dělají jiní ?
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#128 Příspěvek od jyrry »

kocour píše:...... Dokázal by dneska někdo vymyslet letadlo, auto, léky, stavby, aniž by nesehnal rozumy o tom, jak to dělají jiní ?

... a delani deti je vlastne taky uplne to samy .... :-D :-D
jyrry.webnode.cz
Kovboj

#129 Příspěvek od Kovboj »

AloisO píše:Takže je v pořádku, když řekněme rok nad něčím hloubáš, vyvíjíš, příjdeš na veletrh, konkurence to nafotí a za měsíc má něco podobného v nabídce?

Ukaž mi někoho kdo svůj EPP model vymyslel kompletně sám a nepoužil na něm nápady a konstrukce které už před ním udělaly desítky a stovky jiných konstruktérů :lol:

Pokud někdo vystavuje na veletrhu, tak je to proto aby svůj model ukázal ostatním. Jak zákazníkům, tak prodejcům a samozřejmě i konkurenci. Navíc rozčilovat se nad focením je přece nesmysl - pokud by někdo přišel s něčím opravdu revolučním tak je šikovný "konstruktér od konkurence" něco takového zapamatovat a namalovat si to pak sám.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#130 Příspěvek od kocour »

Když automobilka vyvíjí nový model, tak to tutlá, jezdí se na uzavřených okruzích, pokud na přístupných silnicích, tak se různě kastle maskuje atd. Pamatuji se, jak lovení záběrů vyvíjených škodovek bylo vděčným námětem pro komerční TV. Když už se s tím vyjde na veřejnost, tak se v zákulisí chystá něco dalšího. Ale asi jsou výjimky. Pamatuji se, jak Polsko nechtělo do ČSSR prodat motorový větroň Ogar, protože se báli opajcování.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Kubesta
Kontaktovat uživatele:

#131 Příspěvek od Kubesta »

Uf, to vzbudilo zajímavou diskusi. Zas tak to neprožívám, ale když jezdím na soutěže EPA aj. a tam se vždy říká něco o modelářské
poctivosti a cti, zřejmě už to je přešlý starý zvyk, který v dnešní době asi nemá místo ani zvuk. Jen se nad tím pozastavuji a pokud
vím, tak "epp bedničku" dělají VA od samého začátku a všichni ostatní dělali buď plné nebo deskové letadla. Je zvláštní, že zrovna
Hacker 2roky nazpět začal dělat Extru, která má až nápadně shodnou konstrukci trupu a to i podle tvaru přepážek (měl jsem možnost
vidět při arabském způsobu přistání, kdy z modelu zbyly jen ocasní plochy :-D ). Ale to neřešme.

Jinak to HonzaS: V případě JETI, víš, mě jako zákazníka nemusí zajímat, že to maj dál, takových tam bylo vícero a také zůstali až do
min. 15hodiny. Nemám možnost poletovat po halách všechny 4 dny, to ti závidím, takže pokud se tam dostanu, rád bych viděl
to, co bylo avizováno, co jsem platil. Nevím, jak je to zde, ale u stavebního veletrhu je podmínkou zůstat až do poslední hodiny veletrhu,
v jiném případě je vyhrožováno sankcemi pořadatele.

Ještě jedna věc, co jste říkali na tu telemetrii do Androida? Mě to docela zaujalo, pokud to dotáhnou, konečně někdo, kdo
nepíše soft pouze pro "nakouslé ovoce" :-) a funkčně to bylo hodně přehledné, ještě bych uvítal zvukové Alarmy na vybrané funkce,
jinak hodně pěkné! Jaký je Váš názor?
Aurora 9,Top Start (Phoenix),LOOP (Va-models),Větroň 2,2m, Crack (rcf), TREX 550, Dron, Pilatus 2,2m
HonzaS

#132 Příspěvek od HonzaS »

Tak pokud ti jde o bedničkový EPP trup, tak ten začal používat FreeAir někdy v roce 2005? Tehdejší Softmodel ho měl snad ještě dřív, na modelu Avalon tipuji na podzim 2004. Pak se to celé zvětšilo a byla bedýnka na Blade XL, odhaduji 2007? a tu když zmenšíš a dáš jí vylisovanou haubnu, tak máš dnešní trup od VA nebo Hackera.

Ale jak jsem říkal, technologie je nezajímavá. Horší je tu bedýnku naučit lítat.
Vasa
Kontaktovat uživatele:

Re: MODEL HOBBY - mám smíšeé pocity

#133 Příspěvek od Vasa »

Kubesta píše: Ale zde došlo k prvnímu velkému zklamání, zrovna jsme tam byli v okamžiku, kdy si nové modely fotil Leoš S., jako
by se nic nedělo, nechápu, že mu to ale nebylo trapné točit si letadla konkurence, když ho všichni vidí! co fakt nemusím je,
když někdo něco kopíruje a jak vidím, není to jen čína, ale i Hacker CZ -- chlapi, styďte se. Druhým obrovským zklamáním bylo, když jsem si
nemohl koupit motor u Hořejšího, kde jsem čekal, že by mohla přijít i nějaká sleva, ale ani sleva - ani motor, "Zkusme to na webu
či u našeho prodejce". Třetí a to opravdu obrovské zklamání je, když jdete takovou cestu na veletrh, zaplatíte trapně vysoké
parkovné atd. a firma, která tam měla být, tam prostě není. Chtěli jsme nakouknout na novou palcovou soupravu od JETI
v reálu a ti už ve 13hodin na veletrhu nebyli, měli sbaleno a dokonce už jím i rozkládali stánek. Poslední zklamáním bylo,
že se tam prodávaly už i kusy letadel (trup, křídlo,..) v nějaké pětkové kvalitě...
No nevím, ale nemyslím si, že by se tohle mělo dít a když si něco zaplatím, doufám, že tam inzerovaný vystavovatel bude,
že si nebudu připadat jak na tržnici (viz 5-kové díly, samý číňan,...), výrobce nebude okatě kopírovat výrobce druhého,
ale spíš vymyslí něco, co je odlišné apod. Jaký máte názor vy? Je to u nás už opravdu tak špatné?Jinak výstava mě
nezklamala, našel jsem si tam pěkné věci, ale to chování :!: Mám z toho ještě dnes poněkud zvláštní pocity...

jediné z čím musím souhlasit je to že vystavující firma by měla být na výstavě až do konce, ale to by měla být i věc pořadatele aby předčasnému opuštění výstavy zamezil.
Ale napadnout Leoše za to že si vyfotí nějaké letadlo a podezřívat ho z toho že to bude hnedka kopírovat je teda dost ubohé, za to co jsi napsal by jsi se měl stydět a Leošovi se omluvit (samozřejmě zde veřejně). Zrovna Leoš dělá docela odlišné věci a špičkové věci a nemá za potřebí něco kopírovat. A pokud jsem to dobře pochopil tak si tam Leoš fotil modely z kuliček, pokud ano tak tvá reakce fakt nebyla na místě, nebo jsi snad viděl že se Leoš zabýval výrobou z EPP? jeho výrobní program je laminát a konstrukce z balsy, dýhy a polyše. Taky si asi pleteš pojem kopírovat a inspirovat. Za kopírování považuju když vezmu jednu věc a do mrtě bez jakýchkoliv uprav ji okopíruju. A to že někdo něco nějak udělá a další tu technologii použije pro sebe když mu to usnadní výrobu a nebo to dotáhne ještě dál tak na tom nevidím nic špatného, je to prostě vývoj který jde stále do předu, kdyby to tak nebylo tak je svět pořád u opic. Stačí se podívat na silnici, tam je vidět spousta aut různých značek který se výrazně podobaj na jiné.
Ke mě na stánek v Německu taky přišel Daniel Schubele, pozdravili jsme se podali ruce trochu pokecali, vzal si moje edf do ruky prohlídnul, pochválil pak jsem byl já u měj, taky mi ukázal svoje edf, dal leták s parametrama, a prostě nic neřešíme, nebo jsme se tam měli snad povraždit?
A co je špatného na tom že nějaká firma prodává 5jakost? i kdyby měla 10jakost a někomu to pomůže, koupí to za pár kaček a udělá mu to radost tak je to snad v pořádku ne?
Ty tady píšeš jak čekáš nějakou slevu, pak jsi strašně zklamanej z toho když ten daný vystavovatel slevu nenabízel a zároveň si dovolil na výstavě neprodávat.
Pak tam dá někdo nějaké zbytky za směšnou cenu aby to nemusel hodit do popelnice, aby se mu alespoň trošku vrátil peníz za materiál, tak je hned špatnej, víš ono spoustě lidí to udělalo radost, a že zrovna tobě ne je holt smůla.
Já vím že by se ti líbilo (jako spoustě jiným) přijít na výstavu a hned vše moci koupit pokud možno s 80% slevou, ale tak nejde oni i ti výrobci a prodejci musí za něco žít. A co týče cen za vystavení, tak by se spíš mělo zdražit aby se to těm vystavovatelům vrátilo, ale to už nikdo nevidí. Hlavě chci slevu.
HonzaS

#134 Příspěvek od HonzaS »

Vasa: +1

Vystihl jsi to skvěle :-)
freeair

#135 Příspěvek od freeair »

Zásadně na diskuze do modelářské žumpy nechodím, ale tohle mi nedalo. Vše už řekl Vašek. Kritika lidí ( kteří nejsou modeláři), keci o novinkách ( od lidí kteří vlastní konstrukci nepostavili ani 1 za rok), kydání špíny na lidi jako je Leoš Svoboda který nikdy nic neokopíroval a svým charakterem se mu tady s kecalů nevyrovná nikdo. Nevím o co Kubestovi jde, možná kdyby místo keců napsal něco co má užitnou hodnotu a nesnažil se zviditelnit kecama. Co se týká modelů EPP a tedy i mě. Patřím mezi 3 firmy které vyrábí z EPP nejdéle v české republice ( Telink, Potensky a Freeair). Musím opravit Honzu Špatného, první modely s bedničkovým trupem jsem dělal v už v roce 2001-3, i Blade XL vznikl daleko před tím než VA model začali něco vyrábět. První deskový akrobat byl také náš nápad, do té doby nikoho nenapadlo že by to mohlo fungovat. Většinu toho jak se EPP dá opracovávat se vymyslelo u nás a nikoho neobviňuju z toho že něco okopírovat. Když člověk není debil nemusí nic kopírovat ale ke stejnému řešení dojde tak jako tak , ono to totiž jinak udělat nejde.
Pokud kubesta nemá 100kč na parkování je to smutné ale o 100m dál se dá zaparkovat u metra za 10Kč, to že tam není nějaká firma co chtěl , hm.. na stránkách modell hobby je kompletní přehled vystavovatelů tak pokud má internet tak se snad podívá, nebo možná pokud má telefon zavolá do firmy jestli bude na MH. To že Jeti balili dříve je špatné ale co měli prodali a na co by čekali , za 4 dny odpovídání vesměs na otázky hračkářů toho měli dost. V neděli nechodí lidi co si něco chtějí koupit. Keci že si chci něco koupit v neděli v 13 hodin, to si děláš srandu. Ten, kdo doopravdy něco chce a byl někdy na MH ví že musí přijít první 2-3 dny aby na něj něco zbylo. Osobně jsem byl na všech MH a na posledních 11 jako vystavovatel, tak vím o čem mluvím. To, že jsem na stánek vzal pro někoho 2-5kové díly ( za 20-50kč kus) udělalo mnoho lidem radost a to hlavně lidem, kteří modely staví, ne hračkářům co si přišli koupit čínskou kravinu za 500 s rádiem. To, že výstava nepokryje většině prodejcům náklady, nikoho nezajímá a dotovat to neustále ze svého? Proto nevystavovali Peckové a mnozí další.
Nechápu, proč každý rok se řeší MH, jak tam nic nebylo, pokud někdy zajdu na letiště, není tam mnoho nových modelů, které by někdo postavil, poslední dobou tam není ani moc lidí kteří modely staví. Je to jen přehlídka koupených hotových hraček. Ono i modelářů je na letištích méně a méně, asi všichni píšou do diskuzí .
edit: vymazáno slovo kreténi
Odpovědět

Zpět na „Minulé“