Ustřelení vrtulky

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
hates

Ustřelení vrtulky

#1 Příspěvek od hates »

Uz se to asi resilo ale co jsem dohledal tak jsem nejak nepochopil co s tim.

Roztocim heli na normal a zavisim. Vrtulka drzi a nikam neutika, jakmile prepnu na IDLE 1 a zvysim otacky, tak ocas ustreli v protismeru hodinovych rucicek jak zbesilej. Klidne i o 270° a potom se to srovna.

Je nejaky tip co s tim.

Ted heli musim dat dokupy a potom to nejak sestelovat. Tim jak me to prekvapilo tak jsem zkousel prijit na pricinu ale potom jsem to poslal pod horizont :-( Reminek se mi zda mozna volnejsi je to mozna pricina ?
OPR
Kontaktovat uživatele:

Re: Ustřelení vrtulky

#2 Příspěvek od OPR »

Řešení Tvého problému, by mohlo být jednodušší, než se na první pohled může zdát. Bylo by dobré kdyby jsi vrtulník a celé palubní napájení zapínal v již přeplém režimu gyra HL - v něm načítal referenční úhlovou rychlost, kterou si gyro má pamatovat. V Normal modu VUBEC nelítej, ušetříš si tím tyto problémy, a plno dálších.

Zkráceně napsáno, na NORMAl se vykvákni, a zapínej vrtulník rovnou v HL modu gyra. 8O A v tom létej.

(NORMAL mod gyra, je "jen" seřizovací - nebo když se začneš při létání s heli nudit. :lol: )

:D

Teď mne tak napadlo jedno varování.

Než půjdeš s heli ven, tak doma v rádiu nastav:

Pokud máš režimy gyra spojené s letovejma režimama ve vysílači, toto přiřazení zruš a všude (tedy předpokládám že se jedná pouze o onen první let režim "NORMAL" ve vysílači) nastav ten HL - nevím co máš za rádio, ale je potřeba docílit toho - aby ve všech IDLE, NORMAL (různé názvy letových režimů v rádiu) bylo v gyru přepnuto na HL.
hates

#3 Příspěvek od hates »

asi blbe pochopeno. Heli zapnu jiz v HL a nehybu s ni. Normal jsem myslel tim ze mam nakrivkovano pro start roztaceni motoru a male nabehy listu. IDLE 1 mam pro let na obloze a krivku zhruba 90-85-80-90-100. v normal mam krivku 0-40-80-80-80. Kolektiv mam v normal cca -2° - 10°a v IDLE + mam kolektiv cca -8° - 10°.

Radio mam optic 6 a gyro mam nastaveno na cca 89% niz mela tendenci utikat a pokud jsem dal vic tak kmita ocas. Kdyz jsem nastavoval gyro tak jsem jej dal do normal a tak dlouho upravoval tahlo az se nikam nehla. Pote jsem si prepl na HL a heli drzela. Letam pouze na HL. Ono to ustreli pokud pridam razantneni na plynu. Gyro LTG-2100
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od pkotatko »

V prvni rade se mi nelibi ty krivky plynu. Ten regl nema plynulej rozebeh ? Pokud ano, tak ten NORMAL vynechej. Resp. nastav si na nej rovnou to co mas ted na Idle 1. Pokud regl nema plynuly rozebeh a i prepina mezi otackami skokove, tak ti vrtulka proste ustrelit musi. Da se to resit zpozdenim mezi prepinanim letovych rezimu. Pokud to tvoje radio umi.
Dalsi vec je tvoje krivka v Idle 1. Rozdil mezi min. a max. davam tak do 10%. Ty tam mas 20%. I s tim bude mit gyro plne ruce prace pokud zacnes rumplovat kolektivem.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
blesk
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od blesk »

Tak to nestihne zareagovat ocas na větší moment od rotoru... pomalé servo, pomalé gyro, někde něco těžko jde atd...
hates

#6 Příspěvek od hates »

regl je tenhle http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__10331__Turnigy_Brushless_ESC_85A_w_5A_SBEC.html

Zkusim na nem nastavit very soft start.

Tim rozbehem mam vynechat kde mam nastaveno krivku od nuly a rozbihat na idle 1 s kniplem cca uprostred a at to nabehne do plnych otacek a potom se pomalu odlepit od zeme. Roztacet to na idle 1 pouze vypnutim autorotace ?

Prave ze toto nedelalo ale mel jsem rozjetou na idle 1 stopu listu. Na krivce normal se to tolik neprojevilo, ale jak jsem zvedl otacky tak se mi stopa rozjela cca o 2 cm. Jak jsem ji spravil tak jsem to ve vzduch prepl a nastesti udrzel a zkusil jsem na ni kouknout a jiz byla krasne srovnana. Nicmene pri cca tretim pokusu jsem zapackovat zmatene a prastil s ni o zem. Proste skubla a nejak jsem spatne zapackoval.

Pokud bych nastavil na reglu very soft start a roztacel to na idle 1 pouze vypnutim autorotace tak mi prece taky skubne na zemi.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od pkotatko »

Jedna vec je soft start (nebo very very very soft start ) a druha vec je prepinani mezi rezimy. Tam uz totiz nic jako soft byt nemusi a zrejmne ani nebude. Neznam tyhle regly.
Tim rozbehem mam vynechat kde mam nastaveno krivku od nuly a rozbihat na idle 1 s kniplem cca uprostred a at to nabehne do plnych otacek a potom se pomalu odlepit od zeme. Roztacet to na idle 1 pouze vypnutim autorotace ?
Ano presne tak.
Pokud bych nastavil na reglu very soft start a roztacel to na idle 1 pouze vypnutim autorotace tak mi prece taky skubne na zemi.
Ano, ale ne tolik. Na trave skoro vubec. A zase se to srovna samo. Kdyz budes v HL.
Mam 450tku se silnym motorem a reglem Roxxy. Ten i na nejjemnejsi rozebeh trochu skubne. Resim to tak ze : zapinam heli s HL rezimem, pak si prepnu gyro na normal, roztocim rotor na Idle 1, prepnu si gyro na HL a startuji. Netvrdim ze je to jedine spravne, ale jsem takhle zvykly. Pro prepinani mezi Idle a ruznymi otackami pouzivam zpozdeni na radiu. Pak to nekopne a najede na jine otacky pomaleji. Samozrejme vypnuti motoru ( zapnuti autorotace) je bez zpozdeni. Moje radio mi tohle umoznuje.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
prikrylm

#8 Příspěvek od prikrylm »

Řemínek bych nepodceňoval, ale to by asi bylo slyšet, že přeskočil. Tohle je divné chování a svedl bych to možná i na gyro, není nějak divně nastavené? Teď nemyslím zisk. Nemám moc zkušeností, ale mám nějaký klon futaby a tam je nastavení nějakého zpoždění, kvůli analogovým servům. Třeba by to mohlo pomoci.
Ještě mě napadlo, že by mohlo být pomalé servo (příliš krátká páka), ale to už je jen doměnka.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
hates

#9 Příspěvek od hates »

Divne je ze kdyz jsem tocil drive na idle 1 ale stopa listu byla rozjeta tak to nedelalo. Potom jsem seridil stopu (mensi odpor a lepe to asi tahlo) a vrtulka takhle nestihala.

Rekapitulace

Gyto Logictech LTG-2100
Servo Power HD 3688HB Digital Servo 25g/2.8kg/.07sec

Jak to dam dokupy tak prvne nastavim stopu pote vrtulku v normal a prepnu to na HL a zkusim to roztocit primo do Idle 1 tak jak mi bylo razeno drive. Snad tim netrisknu uz pri roztaceni.
dac
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od dac »

Tak myslím,že máme stejný problém,akurát já mám Hg 5000.Tak kdo z nás zkusí první koupit servo k těmhle gyrům,abychom mohli vyloučit další možnost?
hates

#11 Příspěvek od hates »

momentalne davam dohromady druhou heli a tam mam Gyro GP780 a servo SAVOX no uvidime zda to bude delat taky. Akorat to musim s touhle kombinaci vydrzet do vanoc at ma jezuch co najezit. ted musim opravit tu prvni potvoru. A zjistit zda to bude delat porad. Pokud to neprestane tak prehodim gyro a servo i na teto heline.
zablabla

#12 Příspěvek od zablabla »

No s tímle ustřelováním ocasu jsem bojoval taky - i když pravda- ne o tolik.
Rozhodně ten stav zlepšíš když:
1 ) klouby na táhle vrtulky půjdou v kulových čepech naprosto volně - nesmí samozřejmě vaklat
2 ) to vedení táhla na ocasní trubce namazat tak aby táhlo chodilo zcela volně

Dalším problémem, který má vliv, je ta prda, kterou vrtulka dostane při přepnutí letových režimů. To už tu šlo a je nutno si pohrát s křivkami plynu, tak aby rozdíl otáček mezi režimy nebyl tak dramatický. Někteří propagují, aby při visu kdy se většinou přepíná bylo nakřivkováno tak, že otáčky zůstanou zhruba stejné - dá se o tom dalekosáhle polemizovat, ale v každém případě se to dá takto otestovat.

jinak u T500 kde mám F8FG jsem to nastavil zpoděním při přepnutí ale to ten OPTIC asi nemá.............
Blade msR, mcpx, Trex 250 FBL + DX6i ;Trex 250,Trex 500 FBL + T8FG
prikrylm

#13 Příspěvek od prikrylm »

Ještě mě napadá (asi hloupá) myšlenka, není tam někde zapomenutý revo mix?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“