1mulen1 píše:Uplne suhlasím. Ono ide o to ze mat vyrezané rebrá a všetky prepážky v presnosti takej akú ma cnc rukou nikdy nedosiahneš. A poskladat to aj tak musíš sám. A takisto povrchová uprava a je tam milion dalších vecí ktore človek musí vyriešit.
No ja by som napr. "rašplovú interpoláciu" nezatracoval a CNC nepreceňoval.
Osobne si myslím, že CNC má význam hlavne pri veľkých modeloch, kde si napríklad pri hĺbke krídla pol metra neviem nejakú rašplovú interpoláciu ani len predstaviť a aj vyrezávanie prepážok a iných dielov je pri tých rozmeroch už jednoducho časovo príliš náročné a namáhavé.
Ale u malých modelov, ak sa človek pohrá s presnosťou šablon (najlepšie z kovu) tak potom aj tie rašplované rebrá sú pomerne presné. CNC frézka je samozrejme presnejšia, ale otázka je či na tých minimálnych rozdieloch až tak záleží?
Konštrukčné krídlo aj tak nikdy nedosiahne presnosť celokompozitového.
A okrem iného aerodynamické vlastnosti do značnej miery určuje kvalita a doržanie prednej časti profilu, predovšetkým tvar nábežky. Takže pokiaľ aj tie rebrá budú vyrezané CNC frézkou, ale nábežka sa obrúsi od oka, tak to nepomôže a asi nebude pozorovateľný žiadny významný rozdiel oproti krídlu s rebrami robenými rašplovou interpoláciou.
Nehovoriac o tom, že veľký vplyv má aj poťah (teda jeho drsnosť) a mnoho iných vecí ako napr. prechody krídlo-trup, vývody tiahiel ku kormidlám, prevedenie špáry (závesu) pohyblivých častí kormidiel, atď.