Plán na první konstrukční letadlo

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
1mulen1

Re: Plán na první konstrukční letadlo

#31 Příspěvek od 1mulen1 »

jyrry píše:
TYDY píše: .......- nestavim letadla přece kvůli tomu že zajdu do obchodu koupim si díly vyřezaný na CNC a slepim jak cvičená opice........

kdyby alespon takhle to fungovalo ... jen velmi malo lidi si koupi stavebnici v rozsypu ... uz za to bych je nenazyval cvicenou opici; videl jsi nekdy opravdu poradny rozsyp? To by asi ta opice mela co delat ...

Uplne suhlasím. Ono ide o to ze mat vyrezané rebrá a všetky prepážky v presnosti takej akú ma cnc rukou nikdy nedosiahneš. A poskladat to aj tak musíš sám. A takisto povrchová uprava a je tam milion dalších vecí ktore človek musí vyriešit.
VTjr

#32 Příspěvek od VTjr »

1mulen1 píše:Uplne suhlasím. Ono ide o to ze mat vyrezané rebrá a všetky prepážky v presnosti takej akú ma cnc rukou nikdy nedosiahneš. A poskladat to aj tak musíš sám. A takisto povrchová uprava a je tam milion dalších vecí ktore človek musí vyriešit.

No ja by som napr. "rašplovú interpoláciu" nezatracoval a CNC nepreceňoval. :wink:
Osobne si myslím, že CNC má význam hlavne pri veľkých modeloch, kde si napríklad pri hĺbke krídla pol metra neviem nejakú rašplovú interpoláciu ani len predstaviť a aj vyrezávanie prepážok a iných dielov je pri tých rozmeroch už jednoducho časovo príliš náročné a namáhavé.
Ale u malých modelov, ak sa človek pohrá s presnosťou šablon (najlepšie z kovu) tak potom aj tie rašplované rebrá sú pomerne presné. CNC frézka je samozrejme presnejšia, ale otázka je či na tých minimálnych rozdieloch až tak záleží?
:?:
Konštrukčné krídlo aj tak nikdy nedosiahne presnosť celokompozitového.
A okrem iného aerodynamické vlastnosti do značnej miery určuje kvalita a doržanie prednej časti profilu, predovšetkým tvar nábežky. Takže pokiaľ aj tie rebrá budú vyrezané CNC frézkou, ale nábežka sa obrúsi od oka, tak to nepomôže a asi nebude pozorovateľný žiadny významný rozdiel oproti krídlu s rebrami robenými rašplovou interpoláciou.

Nehovoriac o tom, že veľký vplyv má aj poťah (teda jeho drsnosť) a mnoho iných vecí ako napr. prechody krídlo-trup, vývody tiahiel ku kormidlám, prevedenie špáry (závesu) pohyblivých častí kormidiel, atď.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
paplik

#33 Příspěvek od paplik »

Ahoj, chtěl jsem tu založit nový příspěvek a viděl jsem tu tento, tak to sem napíšu.
Vím že je to ještě hodně daleko, ale na vánoce bych chtěl postavit nějaké hezké pořádné letadlo. Mám na myslí něco jako Spitfie, nebo Bf 109. Konstrukce křídla bych chtěl střed polyš a oblepený balsou. MOdel do max 1 m. Někde jsem tu slyšel že tyto typy letadel nejsou moc hodné a jsou s nimi problémy. O vánocích jsem se tu zmiňoval, protže letadlo z číny letí dlouho, tak abych si už předobjednal elektroniku a o vanocích se do toho pustil. Nemáte někdo plátenek? Nebo tip do jakého modelu se pustit? Chtěl bych elektro. U nás ve škole totíž každý rok pořádají modelářskou soutěž a ti kluci tam nosí kity ktré se mě vůbec nelíbí a pořádné letadlo tam člověk neuvidí. Tak bych jim chtěl ukázat co to je modelařina :)...do budoucna tam třeba dát i zatahovací podvozek nebo tak něco. Modeláži z letiště mi furt říkají, proč si nemořídím nějakou tu maketu a už mě to zlobí :D.
Naposledy upravil(a) paplik dne pon 22.10.2012 18:48, celkem upraveno 1 x.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od jyrry »

VTjr píše:.... a CNC nepreceňoval. ......

vis, kdyz ho doma nemas, tak ho neocenis :-)
Ja CNC bral ne jako ucelovku na plozeni dilu na letadla ale jako dalsi hracku, dalsiho konicka, dalsi hrani si s tim vcetne stavby a odladovani toho bastlu.
Ted, kdyz uz tu CNC mam a funguje, nic mne nelaka k rasplove interpolaci a radsi si zase chvili hraju s CNC a vysledkem jsou dily pro model, tedy pro dalsi hrani.
Nakonec ono na tom nevzniklo az tak moc modelu, zato kocicek, snehulaku, carodejnic ..... tech uz to vyplodilo na metraky :-)
jyrry.webnode.cz
1mulen1

#35 Příspěvek od 1mulen1 »

Ano ano zasa musim suhlasit s Jyrrym. Pokial som nezbastlil cnc tiez som rašploval. Ale ono človek ked ho uz má si moze dovolit rozmyšlat uplne inak ... také zámečky su fantastická vec, moze to človek premyslet tak ze si vystačí s polovičkou lepidla. Staval som modely aj bez cnc a teraz s nou tak ten rozdiel mozem porovnat ale je pravda ze na tom frezujem všetko mozné a lietadiel na frezke moc zatial nevzniklo. A inak aj nábezku na katanu 2x2 metre som frezoval na freze takze ziadne brusenie od oka :wink:
VTjr

#36 Příspěvek od VTjr »

paplik píše:Ahoj, chtěl jsem tu založit nový příspěvek a viděl jsem tu tento, tak to sem napíšu.
Vím že je to ještě hodně daleko, ale na vánoce bych chtěl postavit nějaké hezké pořádné letadlo. Mám na myslí něco jako Spitfie, nebo Bf 109. Konstrukce křídla bych chtěl střed polyš a oblepený balsou. MOdel do max 1 m. Někde jsem tu slyšel že tyto typy letadel nejsou moc hodné a jsou s nimi problémy. O vánocích jsem se tu zmiňoval, protže letadlo z číny letí dlouho, tak abych si už předobjednal elektroniku a o vanocích se do toho pustil. Nemáte někdo plátenek? Nebo tip do jakého modelu se pustit? Chtěl bych elektro. U nás ve škole totíž každý rok pořádají modelářskou soutěž a ti kluci tam nosí kity ktré se mě vůbec nelíbí a pořádné letadlo tam člověk neuvidí. Tak bych jim chtěl ukázat co to je modelařina :)...do budoucna tam třeba dát i zatahovací podvozek nebo tak něco. Modeláži z letiště mi furt říkají, proč si nemořídím nějakou tu maketu a už mě to zlobí :D.

No já jsem zrovna zápasil s Messerschmidtem BF-109 od AlfaModelu (rozpětí cca 830mm).
I když jejich modely jsou slušně zpracované a opravdu létají, tak jednu výhradu bych k nim měl. A sice ovládání křidélek jedním servem uprostřed a dvěma lanovody. Tohle prostě nejde udělat bez vůlí (páka serva se torzně kroutí, univerzální koncovka (blint) v ní má taky nějakou malou vůli a navíc lanovody zahnuté do oblouku mají vůli již z principu (i když malou). Ale to všechno se nasčítá a při vracení z maximální výchylky se poloha kormidel liší od neutrálu pokaždé 0,5 až 1 mm na jednu či druhou stranu. No a v kombinací s exponenciálními výchylkami to nedělalo dobrotu. Pro tak malý a rychlý model je to dost. Po dvou nepochopitelných haváriích jsem dokoupil další servo a dal je obě do křídel. Je to přesné a létá to normálně. Ale je to hezký model a jeho let je taky velice realisticky. :)
S motorem Turnigy s Kv 1900 a vrtulí 7/4 to točí na zemi 12500 ot/min při 12A a letí nahoru jako raketa a po opakovaných stoupavých výkrutech se ztrácí ve výšce :D (model váží jen 450g, tedy po opravách a dalším servu už 500g). Realistický let je tak na 1/3 plynu.
Ale rozhodně hodné letadlo pro začátečníky to není! A taky je jejich drak dost zranitelný :(
VTjr

#37 Příspěvek od VTjr »

jyrry píše:
VTjr píše:.... a CNC nepreceňoval. ......

vis, kdyz ho doma nemas, tak ho neocenis :-)
Ja CNC bral ne jako ucelovku na plozeni dilu na letadla ale jako dalsi hracku, dalsiho konicka, dalsi hrani si s tim vcetne stavby a odladovani toho bastlu.
Ted, kdyz uz tu CNC mam a funguje, nic mne nelaka k rasplove interpolaci a radsi si zase chvili hraju s CNC a vysledkem jsou dily pro model, tedy pro dalsi hrani.
Nakonec ono na tom nevzniklo az tak moc modelu, zato kocicek, snehulaku, carodejnic ..... tech uz to vyplodilo na metraky :-)

Máš pravdu. Já ji nemám, tak nemohu porovnávat. Určitě v mnoha věcech pomůže, o tom není sporu.
8)
Podstatou mého tvrzení bylo spíš to, že obrovská přesnost vyfrézovaného žebra je stejně k ničemu, pokud se odflákne tvar náběžky nebo i celé torzní skříně, zvlní potah, nebo je povrch drsný a pod. Takže výsledek i po měně přesné rašplové interpolaci může být nakonec fakticky stejný.
:D
VTjr

#38 Příspěvek od VTjr »

1mulen1 píše:Ano ano zasa musim suhlasit s Jyrrym. Pokial som nezbastlil cnc tiez som rašploval. Ale ono človek ked ho uz má si moze dovolit rozmyšlat uplne inak ... také zámečky su fantastická vec, moze to človek premyslet tak ze si vystačí s polovičkou lepidla. Staval som modely aj bez cnc a teraz s nou tak ten rozdiel mozem porovnat ale je pravda ze na tom frezujem všetko mozné a lietadiel na frezke moc zatial nevzniklo. A inak aj nábezku na katanu 2x2 metre som frezoval na freze takze ziadne brusenie od oka :wink:

Kto ju má doma, ten je ve výhode. Kto si tie diely len u niekoho objedná, tak asi bude tú nábežku dobrusovať ručne.
Ale máš samozrejme pravdu, já ju nemám, tak asi to ani nemôžem objektívne porovnávať. A keby som ju mal, tak by som určite mnoho vecí riešil s celkom iným prístupom než teraz.
Je to podobné ako keď ja mám doma sústruh a akákoľvek prkotina sa na ňom jednoducho za pár minút vytočí a preto neriešim veľa vecí, ktoré pre iného (kto ho nemá) predstavujú často ťažko riešiteľný alebo aj celkom neriešiteľný problém. Taktiež mnoho vecí nemusím kupovať, jednoducho si ich vyrobím na mieru. 8)

Inak by ma aj zaujímalo, ako si si ju zbastlil. Nemáš nejaké fotky pre inšpiráciu? :?:
paplik

#39 Příspěvek od paplik »

VTjr píše:
paplik píše:Ahoj, chtěl jsem tu založit nový příspěvek a viděl jsem tu tento, tak to sem napíšu.

No já jsem zrovna zápasil s Messerschmidtem BF-109 od AlfaModelu (rozpětí cca 830mm).
I když jejich modely jsou slušně zpracované a opravdu létají, tak jednu výhradu bych k nim měl. A sice ovládání křidélek jedním servem uprostřed a dvěma lanovody. Tohle prostě nejde udělat bez vůlí (páka serva se torzně kroutí, univerzální koncovka (blint) v ní má taky nějakou malou vůli a navíc lanovody zahnuté do oblouku mají vůli již z principu (i když malou). Ale to všechno se nasčítá a při vracení z maximální výchylky se poloha kormidel liší od neutrálu pokaždé 0,5 až 1 mm na jednu či druhou stranu. No a v kombinací s exponenciálními výchylkami to nedělalo dobrotu. Pro tak malý a rychlý model je to dost. Po dvou nepochopitelných haváriích jsem dokoupil další servo a dal je obě do křídel. Je to přesné a létá to normálně. Ale je to hezký model a jeho let je taky velice realisticky. :)
S motorem Turnigy s Kv 1900 a vrtulí 7/4 to točí na zemi 12500 ot/min při 12A a letí nahoru jako raketa a po opakovaných stoupavých výkrutech se ztrácí ve výšce :D (model váží jen 450g, tedy po opravách a dalším servu už 500g). Realistický let je tak na 1/3 plynu.
Ale rozhodně hodné letadlo pro začátečníky to není! A taky je jejich drak dost zranitelný :(

Problém s ovládáním už nemám jsem takový pokročilý modelář naučil jsem se létat s větroněm, pak samokřídlo a teď mi známý pučuje na letišti jeho extru s rozpětím 1 m. a dá se to vpohodě zvládnout. Cose týče serv v křídlech jasná volba jsou 2 serva, ale nemáte někdo plán natyto letadla?....možná bych měl zalořit nové téma a přispět tím k dalšímu zahlcování tohoto fora :)
VTjr

#40 Příspěvek od VTjr »

paplik píše:Problém s ovládáním už nemám jsem takový pokročilý modelář naučil jsem se létat s větroněm, pak samokřídlo a teď mi známý pučuje na letišti jeho extru s rozpětím 1 m. a dá se to vpohodě zvládnout. Cose týče serv v křídlech jasná volba jsou 2 serva, ale nemáte někdo plán natyto letadla?....možná bych měl zalořit nové téma a přispět tím k dalšímu zahlcování tohoto fora :)

Ja nemám problém taky, ale taková malá maketa dá opravdu zabrat. A když je řízení s hysterézí, tak je to fatální. Naopak si myslím, že řízení těch větších modelů je bezproblémovější, problém je jen psychický (velká hmotnost a cena ve vzduchu). A s Extrou (byť jenom metrovou) to nejde úplně porovnávat. Extra, jakožto pomalý akrobat, má tlustý souměrný profil, velké VOP a SOP, zatím co BF109 od Alfamodelu je rychlá mrcha, kde zlomek sekundy zaváháni při motoru na plný plyn může mít fatální následky. A na malém plynu zas hrozí pád po křídle a v malé výšce nezvládnutelná vývrtka.
Makety warbirdů mají letové vlastnosti podstatně horší, než účelové modely (zkonstruovány jako modely bez předlohy) a často trpí neduhy svých předloh. Makety skutečných akrobatů (jako Extra) jsou na tom samozřejmě mnohem lépe. Jsou i vyjimky, ale konkrétně u Messerschmidtů BF-109 a Spitfirů to opravdu platí
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od jyrry »

VTjr píše:.... obrovská přesnost vyfrézovaného žebra ....

ale o tu presnost skoro nejde, jde o neco jineho :-) Ale nebudu odporovat, ani se domnivat, ja proste VIM ;-) A uz mlcim, je to tak nejak OT.
jyrry.webnode.cz
paplik

#42 Příspěvek od paplik »

VTjr píše:Ja nemám problém taky, ale taková malá maketa dá opravdu zabrat. A když je řízení s hysterézí, tak je to fatální. Naopak si myslím, že řízení těch větších modelů je bezproblémovější, problém je jen psychický (velká hmotnost a cena ve vzduchu). A s Extrou (byť jenom metrovou) to nejde úplně porovnávat. Extra, jakožto pomalý akrobat, má tlustý souměrný profil, velké VOP a SOP, zatím co BF109 od Alfamodelu je rychlá mrcha, kde zlomek sekundy zaváháni při motoru na plný plyn může mít fatální následky. A na malém plynu zas hrozí pád po křídle a v malé výšce nezvládnutelná vývrtka.
Makety warbirdů mají letové vlastnosti podstatně horší, než účelové modely (zkonstruovány jako modely bez předlohy) a často trpí neduhy svých předloh. Makety skutečných akrobatů (jako Extra) jsou na tom samozřejmě mnohem lépe. Jsou i vyjimky, ale konkrétně u Messerschmidtů BF-109 a Spitfirů to opravdu platí

Přesně to jsem potřeboval slyšet...takže myslíš že lepší než historika bude postavit nějakou maketu akrobata? Óbr letadlo stavět nechci to by bylo asi hodně drahé a navic nemám auto, takže bych něměl jak s tím chodit na letiště. Když létám se swiftem na plný plyn, tak se mi zdá že je aj rychlejší než týpkova 2,6m. Funtana. Loni jsem se pokoušel stavět funtanu z depronu 1m., ale kvůli nevyřešitelným špatným leteckým vlastnostem jsem ji pověsil na zeď. Chcu něco s čím se bude dat hezky akrobatit na elektro a moct nosit na zádech nebo v ruce.
1mulen1

#43 Příspěvek od 1mulen1 »

pre VTjr:

fotky cnc frezky a vyrobkov mám ale mam ich zavesené na cncfore a neviem či mi sem moderatori tohto servera dovolia dat odkaz na ine forum aby som nespravil niečo proti pravidlam fora.
macil

#44 Příspěvek od macil »

Paplik, ak sa nebojíš stavby podľa plánu, napokon o tom toto vlákno je, tak môžeš konvertovať na elektro niektorú z konštrukcií pána Faru.
http://eshop.rcrevue.cz/index.php?page= ... t&Itemid=1
paplik

#45 Příspěvek od paplik »

no já bych to nechtěl zas tak úpně konstrukční, konstukčně bych udělal trup a křídla jsem chtěl udělat polystirenové a obalit je balsou. máte s tím někdo zkušenosti? a díky za odkaz
Odpovědět

Zpět na „Dílna“