Zdechlý motor

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
ASW28
Kontaktovat uživatele:

Zdechlý motor

#1 Příspěvek od ASW28 »

Zdravím, včera jsem si chtěl jít polítat s mým hornoplošníkem se spalovákem ENYA 2,5ccm. Tak jsem si nastavil jehlu atd.... všechno bylo ok, když jsem letadlo naklonil trochu dolů nebo nahoru otáčky motoru zůstaly pořád stejné, všechno bylo dobré. A když mi to kámoš hodil, tak to zdechlo a ,,ryplo to o zem" , naštěstí se nic nestalo jenom ohnutý podvozek, který už jsem vyrovnal a zlomená vrtule. Nevíte někdo, čím by to mohlo být, nestalo se mi to poprvé....

Díky za všechno info..
T9x v2 + FrSky 2.4GHz, E-Hawk 1500, ASW28, LION, JEAN spalovák 2.5ccm, COLIBRI v 4.5,
EdaN
Bydliště: Praha 5, Říčany. Domovské letište: Slatina, dále Vidoule, Vypich

Re: Zdechlý motor

#2 Příspěvek od EdaN »

No mohlo by to být tím, že prudkým hodem dojde k přerušení dodávky paliva - "utrhne" se sloupec.
Toro300 - notně olétaný Algol - létaný, ale létavý EG střídavý Farův Fénix 4.6 Eclipse, kanál 74+84
Zba
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Zba »

ASW28 píše:Zdravím, včera jsem si chtěl jít polítat s mým hornoplošníkem se spalovákem ENYA 2,5ccm. Tak jsem si nastavil jehlu atd.... všechno bylo ok, když jsem letadlo naklonil trochu dolů nebo nahoru otáčky motoru zůstaly pořád stejné, všechno bylo dobré. A když mi to kámoš hodil, tak to zdechlo a ,,ryplo to o zem" , naštěstí se nic nestalo jenom ohnutý podvozek, který už jsem vyrovnal a zlomená vrtule. Nevíte někdo, čím by to mohlo být, nestalo se mi to poprvé....

Díky za všechno info..

Moc tomu nerozumim.Kamos to nahodil, ty jsi vzlitl, motor zhasnul a ty jsi spadl bo jak?V takovemhle pocasi uz zalezi na teplote motoru.Kdyz litas v chladnejsim pocasi, je treba motor nejdrive zahrat a pak ho poladit a jit co nejdriv do vzduchu.Jakmile ho chcipnes anechas zase prochladnout, tak to budes muset zase znova nastelovat.Taky uz bych pouzil jinou svicku.U nas je ted tak 10 stupnu.
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od StanleyT28 »

Taky bych měl podezření na utržené palivo.....
Zkuste to hodit s rozeběhem, jestli je to tím, může to pomoci, protože je odhoz plynulejší.
radi5

#5 Příspěvek od radi5 »

Motory Enya jsou při správném seřízení neuvěřitelně spolehlivé a trvanlivé. Takže v hardwaru bych problém neviděl.... Spíš jaké palivo, svíčka atd....
CakeRC

#6 Příspěvek od CakeRC »

Žhavíka nepoužívám už spoustu let, ale když to při hození zhaslo, vždy bylo nutné dát bohatší směs. Neladit na max. otáčky ,ale na mírný ,,tarok". Při hození se pak motor ,, ochudil" a zabral. Pro další let pak výkon stačil. Další varianta pak je, nejlépe asfaltová dráha. Při postupném nabírání rychlosti nedochází k k utržení palivovévého sloupce a let probíhá splným výkonem.
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od pikus 1 »

Jednoznacne utrzeny palivo vlivem prudkeho odhozu...
Doporucuji nastavit vice nabohato a odhod plynulejsi
a bude to v pohode :wink:
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
JardaRůžička

#8 Příspěvek od JardaRůžička »

Přidám se, bude to utržením paliva při hodu. V časech mých RC počátků byla tato kubatura a způsob vzletu velmi běžnou kombinací, také s častým výskytem tohoto jevu. Éro se spalovacím motorem se nesmí vrhat jako oštěp...
ASW28
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ASW28 »

OK, takže jehlu více pootevřít, ikdyž nepojede na max. otáčky a slaběji hodit, že ? Svíčku nevím, jakou tam mám, ale palivo 20/80.

Díky za všechny odpovědi :)

edit : Zapomněl jsem napsat, že motor je asi víc jak 30 let starý.
T9x v2 + FrSky 2.4GHz, E-Hawk 1500, ASW28, LION, JEAN spalovák 2.5ccm, COLIBRI v 4.5,
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od pikus 1 »

Presne tak...
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
radi5

#11 Příspěvek od radi5 »

ASW28 píše:OK, takže jehlu více pootevřít, ikdyž nepojede na max. otáčky a slaběji hodit, že ? Svíčku nevím, jakou tam mám, ale palivo 20/80.

Díky za všechny odpovědi :)

edit : Zapomněl jsem napsat, že motor je asi víc jak 30 let starý.

Enya 15-IV (pravděpodobně) trochu nitra potřebuje (cca 5%). Bez nitra to moc dobře chodit nebude nikdy. Svíčku použij teplou O.S 6 (dříve A3), neboť origo svíčku Enya u nás asi neseženeš.
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od hoblik »

ENYU 1,5ccm jsem měl kdysi dávno, chodila jak z praku, nikdy nepoznala co je to nitro :D . Lítal jsem na palivo 80/20. Jen je potřeba ji naladit čumákem nahoru - nejvyšší otáčky, pak trošičku povolit jehlu, otáčky mírně poklesnou (žádný tarok) a hodit, klidně jako oštěp. Pokud to znova chcípne, tak ještě malinko povolit.... Při prudkém hození to prostě chcípnout nesmí, na sloupec paliva nepůsobí zdaleka takové síly jako při prudké zatáčce na plné rychlosti :D na hranici možností letadla :D
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
radi5

#13 Příspěvek od radi5 »

hoblik píše:ENYU 1,5ccm jsem měl kdysi dávno, chodila jak z praku, nikdy nepoznala co je to nitro :D . Lítal jsem na palivo 80/20. Jen je potřeba ji naladit čumákem nahoru - nejvyšší otáčky, pak trošičku povolit jehlu, otáčky mírně poklesnou (žádný tarok) a hodit, klidně jako oštěp. Pokud to znova chcípne, tak ještě malinko povolit.... Při prudkém hození to prostě chcípnout nesmí, na sloupec paliva nepůsobí zdaleka takové síly jako při prudké zatáčce na plné rychlosti :D na hranici možností letadla :D

Ano - takový postup nastavení je zcela správný. Kdysi chodilo na palivo 80/20 a svíčku Modela všechno jako z praku. V případě použití dnes normálního paliva a svíčky to bude chodit jako z deseti praků. Je to zkrátka relativní...... Konkrétně na problémy s odhozením bude motor méně citlivý i z důvodu odlišně nastaveného stechiometrického poměru při kterém běží s mírně nitrovaným palivem. Navíc používání paliva bez nitra zejména malým motorům příliš neprospívá. Běží při vyšší teplotě, tím pádem více karbonují a jsou velmi citlivé na seřízení. Při nesprávném nastavení mohou být i náchylné na zadírání.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“