JardaRůžička píše:VTjr : Ta "turbínka s magnety" se dá odlehčit jen částečně a s rozmyslem. Ten magnet tam jaksi musí zůstat a celek se nesmí rozvážit.
To mi je naprosto jasné.
Ale možná by se to dalo nahradit něčím lehčím. Třeba ty magnety zalít do laminátu. Jen jestli by to stálo za tu námahu
JardaRůžička píše:Elektronické zapalování dává plnohodnotnou jiskru i při pomalém otáčení a proto se snadněji startuje. Oproti tomu u magneta je třeba jistá minimální úhlová rychlost, tedy ten razantní švih, aby se vybudilo napětí dostatečné pro jiskru.
To mi bylo taky jasné.
JardaRůžička píše:Ještě je rozdíl v tom, jestli soustava obsahuje nebo neobsahuje kladívko.
To by muselo být z nějakého opravu historického stroje.
JardaRůžička píše:Elektronické zapalování (dnes snad již každé) má navíc variabilní předstih. Motor se tudíž při startu bezpečnější (nekope) a při chodu má vyšší výkon.
To by snad šlo nějak upravit i na původním zapalování.
Buď mechanicky, tedy udělat držák zapalování na otočné desce s aretací (tak to kdysi dávno měly staré modelářské benziňáky 50. let, kde se motor seřizoval jak jehlou karburátoru, tak pákou předstihu, kterou se na hrídeli pootáčelo kladívko přerušovače.
Nebo i elektronicky - zařadit mezi snímací sondu a zapalování nějaký zpožďovací člen, který by se mohl ladit potenciometrem, nebo i elektronicky. I když ale mnohá zapalováni jsou konstruovány tak, že vše je zalito do plastového bloku, tam by to pochopitelně nešlo.
JardaRůžička píše:
Taky jsem nějaké upravoval, von boberov zjevně dobře ví, očem píše. Takový motor bude dost dobře použitelný právě k popsanému použití, ale proti modelářským speciálům bude mít vždy o dost nevýhodnější poměr hmotnost/výkon.
S tím se musí počítat. Je to něco za něco. Nízká cena někomu za to stojí, že? Ale když kouknu na některé čínské no-name motory, tak na první pohled vidím jejich kosačkový rodný list
Já vidím nevýhodu i v tom, že tyto komerční motory mají nejčastěji sání řízené pístem, v důsledku čeho nemohou mít pro to sání optimální časování - a to je dost významná ztráta možného výkonu. Moderní motory mají sání buď šoupátkem, klikovkou nebo membránou.
Takže je mi jasné, že upravovaný motor bude vždy jen průměrná spotřební mašinka. Pro začátky to postačí. A až budu velký, koupím si namakaného speciála