GAMA 2100 - RTF

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
CHlustanec
Kontaktovat uživatele:

Re: GAMA 2100 - RTF

#391 Příspěvek od CHlustanec »

Tak jsem to asi doladil, aspon podle meho neodborneho oka. Jestli jeste bude pocasi na litani, vemu to nekam na letiste. Ale byly i trochu peripetie. Na vasi radu jsem vyskovku a smerovku nechal jenom na te oboustrance. No a pri tretim letu to vypadalo, ze ma Gama rozstepenou osobnost. Vyletl jsem z uplneho bezvetri, ale nahore asi foukalo, protoze se zacle lehce zmitat a mavat kridly (prvni osobnost - orel - ale to nebylo tou obouostrankou) a nasmerovala si to v pekne rychlosti dolu. Pak prepla na dalsi osobnost - horkovzdusny balon - zacla se odlehcovat a zahodila smerovku a zacla se tocit. Nastesti jsem to jakz takz vybral a nebylo ani moc lepeni. Mam teda za sebou prvni opravy. Po te modelarine jsem na ni vylital 4 baterky a vypada to, ze jsem konecne vychytal ty delky pak, protoze to leti, pri pustenych packach, krasne rovne.

Dalsi nehoda byla ryze zacatecnicka - nezvladnuty start a nasledne pristani cumaku do kaluze (to kdybych chtel trefit schvalne, tak to nedam) -> nasledna vymena regulatoru, ktery jsem mel nastesti v supliku navic. A diky bohu (nebo nahode) se nic dalsiho nepokazilo. Pri startech mam zatim nejvic hruzy v ocich.

Takze prez zimu planuju vyztuzit kridla uhlikovou pasovinou (to mavani se mi nelibilo) a vymenit vidlicky za kovove (ta na vyskovce je stejne praskla po tom karambolu a opravena je sice funkcne, ale provizorne). Taky mozna budu muset prostudovat vyoseni motoru, protoze po bouracce a oprave to pri motorovem letu trochu taha nahoru. Ale to uz je pro me zatim trochu vyssi modelarina a navic to nevadi tak, jako kdyby to tahalo kolmo k zemi. Taky asi bude treba nejak spevnit spojeni kridel, pac i prez to, ze tam jsou ty koliky, kridla se vysunujou asi o cca 1cm (mozna nasledek nehody).

Tu posledni baterku uz jsem lital asi 42 minut (nevi kolik motoroveho casu, mel jsem jeste stary firmware) a to je zatim muj osobak. Pri zapadu slunicka a docela kochacka a slecna, ktera tam byla se mnou, rikala ze uz chape co me na tom bavi. Vcera jsem konecne flashnul open9x do radia a zacnu pracovat na zakladni telemetrii at jsem na jaro nachystany.

Dotaz: litate nekdo v zime? Co je treba zabezpecit v letadle abych ho neodpalil po prvnim zuchnuti do prasanu?

ZIPP: tak snad se jezuch slituje :)
Naposledy upravil(a) CHlustanec dne stř 31.10.2012 14:57, celkem upraveno 1 x.
T9x + FrSky, Gama 2100, Quanum Nova
Joza

#392 Příspěvek od Joza »

Ahoj

- hruza ze startu? Tomu moc nerozumim, das proste plnej a letadlo polozis do vzduchu smerem nahoru, tam neni co koumat. Druha ruka je mezitim na pacce a smer muzes korigovat, coz ale pri vytrimovanym eru a za bezvetri neni potreba, ero tahne krasne nahoru samo az do blba a tam uz muzes plachtit, nebo doladovat

- vyskovku a smerovku nechal jenom na te oboustrance - ne kazde rady jsou dobre. Toto je nesmysl a lenost, take ses o tom presvedcil. Nastesti`s dopad dobre. Opravit, zpevnit

- vymenit vidlicky za kovove nejlepsi napad, ty puvodny rady praskaj. Me praskly rovnou u prvniho letu, nastesti smerovka, takze navadilo. A to bylo leto, v zime bude plast asi jeste krehci

- vyoseni motoru a tahani v bezmotorovem letu - jak spolu souvisi prosim? Pises po bouracce, tzn. tam bude krivyho neco jinyho.

- uhlikovou pasovinou ano, tim nic nezkazis. Prace na pul hodiny, vaha zanedbatelna. A spojeni kridel, taky se me vysouvalo, vyresil jsem magnetem, zatim se zda dobry.

- letani v zime. Litame v pohode, mrazy motoru svedcej, baterkam uz mene, anebrz to je spotrebak tak to je jedno. Pristani na bricho=nema kudy a kam snih vlezt, navic je to do mekkyho, popr. se naucit pristavat do ruky - vubec nejlepsi reseni. To potom bude radosti

Jeste az v tom budes, za chvili hotovo - dat dalsi magnety na kabinu. Uz jsem ji 2x ztratil. Jestli litas jen hlavou nahoru, nemusis.

Hodne stesti. Tady (Prdeldubice) je moooc pekne, za chvili jde do vzduchu...
CHlustanec
Kontaktovat uživatele:

#393 Příspěvek od CHlustanec »

Jo dik. Ty magnety na kabinu jsem zapomněl napsat, to mam taky v plánu. To s tím motorem jsem blbe napsal, chtěl jsem napsat při motorovém. Při bezmotorovém drží krásně rovně. Ty magnety na křídla jsou dobry nápad.

Lenost to s tou oboustrankou nebyla (já bych kolem letadla nebo rádia nejradši skákal cely den), argument, ze to pak lehce vyměním, byl celkem logicky. Bohužel se letadlo rozhodnout to vyměnit za letu. Teď to drží na kombinaci purexu a CAcka a je to pevné jako helvétská víra.

Přistávat do ruky se chci naučit, ale zatím jsem nesebral odvahu. Ale na programu to určitě mam. Já musel ke tchánstvu na Šumavu, takže lítání je až do neděle mimo hru :( Ale třeba až sem pojedem příště už budu mít i skaldnejší a převozuschopnejší éro, na kochací lítání je to tu jak stvořené.

K tem magnetům: udělám díru, dám tam magnet a přeleju vteřiňákem, správně?
alonzo

#394 Příspěvek od alonzo »

Ahoj kam chodis litat s tou Gamou.
CHlustanec
Kontaktovat uživatele:

#395 Příspěvek od CHlustanec »

alonzo píše:Ahoj kam chodis litat s tou Gamou.

Ahoj, zatim vetsinou do Ostravy petrkovic. Tady je odkaz na rcmapy. Je to v ostrave petrkovicich, asi 7 minut pesky od konecne tramvaje nebo 2 minuty od zastavky Hornicke Muzeum..ale nepamatuju si cislo autobusu. Mista tam je dostatek i pro me, naprosteho zacatecnika a pri zapadu slunce, ktere zapada presne prez pole, je tam nadherne. Procpak? Ty chodis do Martinova?
alonzo

#396 Příspěvek od alonzo »

Jojo chodime s partyjou za Hrusku, ja jsem jen zvedavej jak ta Gama lita.
CHlustanec
Kontaktovat uživatele:

#397 Příspěvek od CHlustanec »

alonzo píše:Jojo chodime s partyjou za Hrusku, ja jsem jen zvedavej jak ta Gama lita.

Tak az se nebudu stydet za sve letove dovednosti, tak dorazim za hrusku a muzes si ho klidne zkusit pokud budes chtit :)
alonzo

#398 Příspěvek od alonzo »

Diky za nabitku,ted uz toho moc nenalitame v tomhle pocasi,tak na jare.
czpredseda

#399 Příspěvek od czpredseda »

Koukal jsem na stránky Pelikána a vypadá to, že už mají Gamu ve verzi KIT naskladněnou.
CHlustanec
Kontaktovat uživatele:

#400 Příspěvek od CHlustanec »

vypada to tak. videl jsem ji ve vice obchodech.
lukasb182

#401 Příspěvek od lukasb182 »

Tak uz mam doma KIT, a chcem sa spytat, ci to fakt staci klapky prerezat po stranach a pant tam staci taky aky je? A tiez kde sa daju zohnat tie biele kryty na klapky, take ake su na kridielkach.
Dik za odpovede.
Bartn
Kontaktovat uživatele:

#402 Příspěvek od Bartn »

Pokud jde o prořezání klapek, vždyť je to uvedeno v návodu. "Panty" jsou z materiálu jako na všech modelech z Elaporu, EPP apod. , tedy dostatečné kvality. Taky bys je mohl odříznout celé a nainstalovat na panty.
Krytky na serva lze dostat v každé trochu vybavenější modelářské prodejně.
lukasb182

#403 Příspěvek od lukasb182 »

Povodne som tam chcel dat tento regulator
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__2164__TURNIGY_Plush_30amp_Speed_Controller.html
ale asi bude slabi co?
A este jedna otazka, s cim dovazujete modely? Radiana mam tazkeho na zadok...
CHlustanec
Kontaktovat uživatele:

#404 Příspěvek od CHlustanec »

Ja tam mam Mystery BlueSeries 30A a drzi v pohode. Stejne s tim vetsinou litas stylem minutu motor a pak plachtis.
Frasmi

#405 Příspěvek od Frasmi »

Myslíte že by tento regulátor utáhl 6 serv http://www.rcmarket.cz/zbozi/ray-r-40b-stridavy-regulator-40a-s-bec.html na Gamě?
Mini titan E325, Blade mcp x stříďák, Funcub
DX6i + Phoenix
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“