Pájení měkké -vše okolo (pájky, páječky, tavidla atd..)

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: Pájení -vše okolo(pájky,páječky,tavidla atd..)

#421 Příspěvek od arda1 »

Takže "záhada" vyřešena. Velice ochotná paní(slečna) z kovohutí říkala že oni berou tavidlo HS10 výhradně od Stannolu a na svých pájkách ji značí jako F1 - a že vůbec nevěděla že Elchemco dělá kapalinu s označením taky F1. HS10 obsahuje 9% halogenidů (třeba krystal 505 "pouze" 5%) - proto ta účinnost. A je zaručeně bezoplachová. Oproti tomu od Elchemca neobsahuje halogenidy vůbec a musí se dle výrobce oplachovat protože zbytky jsou korozivní. Jedná se tedy o dva naprosto odlišné výrobky(složení- vlastnosti) ! Takže bacha na to! Radek
ICQ 638556901
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#422 Příspěvek od koulinek »

Tak to je dobrá profesionální mystifikace, nezdá se mi že by nevěděli o tom že existuje F1 ale budiž :)
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
arda1
Kontaktovat uživatele:

#423 Příspěvek od arda1 »

Kdo chce hodně solidní staničku - http://aukro.cz/pajeci-stanice-weller-w ... 06760.html - pokud půjde za těch 1500 je to dobrý kup. Radek
EDIT - tahle se používá v průmyslu - http://aukro.cz/digitalni-pajeci-stanic ... 74719.html - kdo chce páječku co mu vydrží dlouho a spolehlivě nechť pouvažuje.
ICQ 638556901
HonzaHenzl

#424 Příspěvek od HonzaHenzl »

vrkal píše:Mám menší problémek, chtěl jsem dnes napájet konektory T-DEANS na nové baterky http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=21001 , po odstřižení původních konektorů a odizování kablíku, tento nejde vůbec prohřát, aby na něj chytla pájka a mohl se následně připájet ke konektoru. Teplotu jsem zkoušel krátce až 400 stupňů, abych nepoškodil baterii, ale i tak to nepomohlo. Kde je chyba?

Pájku mám 63Sn 37Pb+tavidlo MTL 408, páječku mám mikropájku ZD-931 a hrot Hrot N1-36 pr.3.0mm(silnější koupit jejde).

Tak takový problém mám taky. Já používám 4mm dutinky. Jde mi to jedině tak, že si dám cín do dutinky a rozpálím to plynovým hořákem. Kabelu se zdá o čertech :-( jinak to ale nedokážu. Navíc odpájet čínské pájení je nemožné. Raději rovnou stříhám....
arda1
Kontaktovat uživatele:

#425 Příspěvek od arda1 »

Nedostatečný výkon páječky - nestačí prohřát okamžitě pájený místo - ochladí se hrot a páječka to nedotopí a je konec. Bezolovo odpájet i opětovně zapájet jde - ale lepší je kablík odcvaknout až po čistou měď a konektor pokud ho chci dál používat tak vyletovat zbytek drátu a odsát původní pájku a pak už klasika olovem. Letování konektorů plamenem raději ani nekomentuji :cry: Radek
ICQ 638556901
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#426 Příspěvek od jyrry »

HonzaHenzl píše:... odpájet čínské pájení je nemožné. ......

nedostatecna tepelna kapacita hrotu (o vykon tu az tak moc nejde, u pidihrotu ani tech 100W na dotopeni nestaci)
poridil jsem kopyto http://www.ges.cz/cz/rucni-pajecka-100w ... 13570.html a bezolovnate pajky na kabelech z Ciny uz nejsou problem...
jyrry.webnode.cz
arda1
Kontaktovat uživatele:

#427 Příspěvek od arda1 »

No jak u který - u páječky která nemá výkon tak se to honí velkým hrotem(masivním) ovšem buď se povede nebo se musí čekat až zase dotopí. U takový která okamžitě pere do hrotu teplo(má termočidlo přímo ve špici a topný článek je integrován uvnitř hrotíku) pak stačí tenhle http://www.jbctools.com/c245911-cartrid ... t-346.html hrot a 4mm konektory jdou jako po másle - Radek
EDIT - ta "cartrige" ve skutečnosti měří rovných 100mm -
Přílohy
Untitled 1.jpg
Untitled 1.jpg (6.6 KiB) Zobrazeno 1381 x
ICQ 638556901
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#428 Příspěvek od jyrry »

.. a jinak slusne topi i http://www.ges.cz/cz/etp-5-s-GES07713172.html - tech 125W je oproti 100W docela znat;, pohotovost k pajeni je bezkonkurencni ...
Na trafopajecky nedam dopustit, mam doma a v dilne 2x 100W a tu z odkazu...
jyrry.webnode.cz
arda1
Kontaktovat uživatele:

#429 Příspěvek od arda1 »

Jak myslíš tu pohotovost k pájení? Radek
ICQ 638556901
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#430 Příspěvek od jyrry »

no, trafacku vezmu a pajim. Ted. :-)
jyrry.webnode.cz
arda1
Kontaktovat uživatele:

#431 Příspěvek od arda1 »

ICQ 638556901
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#432 Příspěvek od jyrry »

ale joo, malej camprdlik medi se ohreje hned... poradnej kabanos na draty 10AWG chvili trva, leda by to pajeci perko melo 1kW, fyzika se ocurat moc neda ... :-D
Ale o to nejde, jde o zvyk toho ktereho pajece ... proste jsem zvykly (pres 35 let) na trafacky, tak s nima delam, az na par vyjimek. Nikomu to nevnucuju, jen pisu sve zkusenosti.
wink (nebo jak se to pise...)
jyrry.webnode.cz
arda1
Kontaktovat uživatele:

#433 Příspěvek od arda1 »

No 6mm2 je už celkem macek - ten jsem nezkoušel. Ale AWG12 s ní pájím běžně - nejde o to že ten hrot je maličkej -vlastní těleso ( špičku neboli tvar hrotu si dám jaký potřebuji) -ale o to že ta stanice je do něj schopna dát až 130W výkonu - a to je teplo který je okamžitě k dispozici v pájeným bodu(hrot vyhřívaný zevnitř) - opravdu se zeptej kluků co ji maj (vím že JirkaA - JMalík) a potvrdí že je to až neskutečný ta jejich technologie. Radek

EDIT- aby mě nekdo neřekl že z ní dělám sci-fi nebo marťanskou techniku - nebo že se chvástám(sám mám starší typ z Aukra - na novou bych neměl) - jediný kdo jim šlape na paty je snad Metcal (ale tam je zase indukční VF ohřev hrotu a ty maj neměnnou teplotu dle typu)- částečně Hakko (typy s vnitřně vytápěnými hroty) potažmo okopčený od Hakka Ayoue- nový Wellerky už u mikronářadí se taky dotahují.
ICQ 638556901
Victronix
Kontaktovat uživatele:

#434 Příspěvek od Victronix »

Pájel jsem s Metcalem, JBC, Wellerem, trafačkou, různejma horkovzduchama a nevím čím vším možným.
Ale tato debata mi přijde úsměvná jak se bavíte o pidi detajlech, když se jedná o amatérské pájení. :lol:
DX6i
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#435 Příspěvek od jyrry »

No to vis, profici vsechno vi a vsechno umi a vsude byli a vsechno znaji... to my amatersti smudlove mame radost i z toho smesneho mala co usmudlame a tak se tim posetile chlubime na amaterskych forech...
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Dílna“