Loď 2,4 ghz nebo 40 MHz

Pokud to plave na vodě, případně se potápí. Rychlíky, remorkery, plachtnice, makety.
Zpráva
Autor
trtilek

Loď 2,4 ghz nebo 40 MHz

#1 Příspěvek od trtilek »

ahoj stavim si zavazeci lod na ryby a potreboval bych poradit cim to osadit viz predmet ,vzhledem ke vzdalenosti 100m a vic dik za rady
ladous
Kontaktovat uživatele:

Re: 2,4 ghz nebo 40 mhz

#2 Příspěvek od ladous »

Jednoznačně 2,4 GHz, aby se rybáři na dvou březích nemuseli překřikovat, kdo má jaký kanál a náhodou se vzájemně nerušili.
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
trtilek

#3 Příspěvek od trtilek »

diky a jaky dosah ma 2,4ghz.lisi se to nejak u jednotlivych vyrobcu ? treba spectrum ma nezkraceny dosah prosim o vysvetleni sem uplna lamka v tomhle dik vsem
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od maroslong »

V tvojom prípade (loď, pravdepodobne minimálna možnosť stretu s inými RC v tesnej blízkosti atď...) by som sa 40MHz vôbec neobával (ak sa teda nechystáš na nejaké preteky, kde vás bude veľa), aj keď je to už v súčastnosti prežitok a do budúcnosti nepodporovaná vec (problém kúpiť prijímače, kryštály). Dosah v obidvoch prípadoch vo vzduchu s veľkou rezervou presahuje viditeľnosť (viac ako 1 km), na zemi (vode) je to menej, ale stále stovky metrov (pri správnom umiestnení antén). Toto je neskrátený (plný) dosah a má ho väčšina vyrábaných prijímačov v obidvoch pásmach. Vyrábajú sa aj prijímače ktoré majú "skrátený dosah" (napríklad uvádzaný dosah vo vzduchu do 300 m, v praxi skoro vždy viac), ide väčšinou o miniatúrne a veľmi ľahké kúsky napríklad do halových modelov, parkflyerov a podobne, u serióznych výrobcov je na to vždy upozornené a dosah je aj tak vždy väčší ako na vode využiješ. Navyše superminiatúrny prijímač do lode netreba.
Kady

#5 Příspěvek od Kady »

Já bych to asi moc neřešil a koupil za pár korun i třeba obič 4 kanálový vysílač s přijímačem na 2,4GHz. Dosah není vůbec problém. Je daleko větší, než je viditelnost té tvé zavážecí lodičky. Nebudeš se muset pořád ohlížet, jestli nejezdíš třeba se dvěma lodičkama najednou :wink:
Hitec Aurora 9, Aero Fly Prof.
Katana S 120E, Mini Corado, FunCub, SU 29 EPP (1,2m), Griffin 450
robotmz

#6 Příspěvek od robotmz »

v tomto prípade hlasujem za 2,4 GHz, kvôli kratučkej anténke.... ako rybár bude mať dosť vecí na jednom mieste a nemusí mu tam zavadzať ešte vystrčená anténa....
konkrétne pre jednoúčelovú zavážaciu loďku by som kúpil napr. z HK najlacnejšiu 2,4 GHz súpravu, úplne bude stačiť nejaký 4-kanál..., ktorý sa raz napípa prostredníctvom PC a už sa s ním ďalej nič nebude robiť...

konkrétne som myslel niečo takéto: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... de_2_.html
Kovboj

#7 Příspěvek od Kovboj »

trtilek píše:ahoj stavim si zavazeci lod na ryby a potreboval bych poradit cim to osadit viz predmet ,vzhledem ke vzdalenosti 100m a vic dik za rady

Kup přijímač Spektrum Marine, ten je dělaný speciálně pro provoz na vodě. Ovládat jde volantovým i leteckým vysílačem Spektrum.
Kady

#8 Příspěvek od Kady »

Za ty peníze co dá za Spektrum Marine,sežene komplet vysílač s přijímačem a ještě mu zbude na postavení celé lodě :wink: Na tenhle projekt se mi to zdá zbytečné. I kdyby už měl kvalitní vysílač, tak já bych ho určitě nehuntoval na rybách u vody. Teda jestli nechce mít na boku zavážecí lodičky značkový nápis :D
Naposledy upravil(a) Kady dne pát 30.11.2012 10:04, celkem upraveno 1 x.
davos
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od davos »

Kamarád tuto lodičku vyráběl a osazoval a celá věc přišla i s vysílačem na 1000,-
davos & EasyCub, Swift II, Optic6
CyCo
Kontaktovat uživatele:

Re: Loď 2,4 ghz nebo 40 MHz

#10 Příspěvek od CyCo »

trtilek píše:ahoj stavim si zavazeci lod na ryby

Čau prosímtě mám v práci kolegu rybář a taky mě oslovil v tomhle smyslu, nedal bys sem pak fotky tvého člunu?
Potřebuju trochu inspiraci.Dík
Kovboj

#11 Příspěvek od Kovboj »

Kady píše:Za ty peníze co dá za Spektrum Marine,sežene komplet vysílač s přijímačem a ještě mu zbude na postavení celé lodě :wink: Na tenhle projekt se mi to zdá zbytečné. I kdyby už měl kvalitní vysílač, tak já bych ho určitě nehuntoval na rybách u vody. Teda jestli nechce mít na boku zavážecí lodičky značkový nápis :D

No a kdyby místo drahého prutu s navijákem použil jen větev z nejbližšího stromu a k tomu nějaký provázek a zahnutý hřebík místo háčku tak by ušetřil ještě víc :-)

Spektrum by ho vyšlo na nějaké 2 tisíce, to se mi nezdá jako nějak horentní suma.
Kady

#12 Příspěvek od Kady »

Kovboj píše:
Kady píše:Za ty peníze co dá za Spektrum Marine,sežene komplet vysílač s přijímačem a ještě mu zbude na postavení celé lodě :wink: Na tenhle projekt se mi to zdá zbytečné. I kdyby už měl kvalitní vysílač, tak já bych ho určitě nehuntoval na rybách u vody. Teda jestli nechce mít na boku zavážecí lodičky značkový nápis :D

No a kdyby místo drahého prutu s navijákem použil jen větev z nejbližšího stromu a k tomu nějaký provázek a zahnutý hřebík místo háčku tak by ušetřil ještě víc :-)

Spektrum by ho vyšlo na nějaké 2 tisíce, to se mi nezdá jako nějak horentní suma.

Nezlob se na mě, ale dát 1.600,- za tříkanálový přijímač do zavážecí lodičky na ryby dá jenom s prominutím blázen! Jak zde říkal kolega, tak za 1.000,- Kč má komplet loď s vysílačem a přijímačem. Je to přece jen pracovní nářadí. Když něco namočí, tak to za pár korun nahradí a jede dále. Mám rád kvalitní věci, ale v tomhle případě to určitě neplatí. Já bych třeba s mojí Aurorou 9 na ryby nešel ani náhodou.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Dejfak »

Postavil jsem otci zavážecí lodku.
Kvuli jednotlivím otvírání dvířek a zapínání osvětlení jsem zvolil DX6i a Orange 6ch
Stavěl jsem to aby se to líbilo a ne jako účelovku.
Konstrukce je udělaná účelově, aby se lod dala položit na zem a nepoškodilo se kormidlo a šrou a aby se snadno přenášela. Což u jiných výrobcu není.
Dá se to nostit jako kufřík.
Pak taky výdrž, všechny ostatní lodky vydrží jet 10-15min co jsem mluvil s rybáři co maj ty lodky za 11000,- tu co mám já jsem spočítaly že ujede 7Km takže to nabiju a otec 3dny jezdí a nestará se.
Takže 2.4GHz v pohodě a je tam přijímač s tou malou anténkou a jezdily jsme kolem 150m na takovou vzdálenost už je těžko rozeznatelné jakým směrem lod jede, protože jede pomalu. A to se pak hodí světélka. Je pak i ve dne dobře vidět jestli lod jede proti tobě nebo odtebe.
Vepředu mám bílé diody a vzadu blikací.
Je tam odkaz i na YouTube a popis a foto stavby.
Tak třeba získáš inspiraci
http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=6600
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Joker
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Joker »

Zdravím, tak mám vyzkoušeno 40 MHz dosah do nevidím, ale 2,4 GHz dosah jen asi 300 metrů na vodě a pak signál švindluje. Ve vzduchu dosah přes 1 km. Radio jednoduchý 6 ti kamnál z Hobby Kingu. Hledal jsem a je to zdůvodněno odrazem od vody. Přesto zavážení loďku používám asi 3 roky. Chtelo by se to zeptat nějakých loďařů, jaký používají kmitočet.Hezký den
Joker
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Joker »

Zdravím, a ještě jednou, o stavbě zavážecí loďky tady máš asi 50 stránek a mám tam i svoji, někde uprostřed. Mám ji řešenou nikoli na šroub, ale na leteckou vrtuli. http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=620532 Hezký den.
Odpovědět

Zpět na „Lodě“