Autostabilizační systémy pro plošníky

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
LV
Kontaktovat uživatele:

Re: Autostabilizační systémy pro plošníky

#16 Příspěvek od LV »

Pepine, neser ňa :lol:
Vetrone zalietavam na rovine a na svahu nemám problém.
Pilot "tvojich" kvalít by nad takouto somarinou ani nemal rozmýšľať :wink:
Ešte stále to z tvojej strany považujem za apríl :mrgreen:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pepin

#17 Příspěvek od pepin »

Lark píše:Asi to není moc dobrý nápad. Ta "chytrá krabička" (např. FY-30A Flyght Stabilization System) není všemocná a montuje se až do zalétaného modelu, ale musí se taky seřídit (nastavení citlivosti - zisku pro jednotlivá kormidla). Takže to vlastně znamená další testovací lety. Konkrétně FY-30A má dva režimy Autostabilizace - snaží se udržovat vodorovný let a 3Drežim - snaží se udržovat aktuální polohu modelu. Záměrně píšu "snaží", protože to samozřejmě záleží na tom, jestli je dostatek tahu motoru pro udržení té polohy. Ta autostabilizace se samozřejmě dá využít i pro snazší přistání, tím že při vodorovném letu budeš snížením tahu udržovat klesání, přesto si ale musíš hlídat minimálku, aby se to najednou nesesypalo.
Můžeš sem dát co je to za éro a z jakých modelů přecházíš?

Nepřecházím, už dlouho létám 4m větroně, ale ted jsem řešil zprovoznění 6s křídla a svuj vysílač musel trošku elektronicky--přepínačově upravit. tak jsem se nakonec rozhodnul všechny--20 modelu vymazat a zalétat znovu--nastavit je pouze v jedné šabloně a vzhledem k tomu, že při plynulém nastavení brzd bude zcela jistě obštrukce odladit celý pruběh nastavení klapek vuči výškovce, napadlo mě to zkusit obejít právě nějakým tím autostabilizačním systémem---že ero musí letět je mi jasné, bez dopředného pohybu žádný systém nic nevyřeší, ale pokud by nějakou tu chytrou krabku šlo třeba cca doštelovat na jednom modelu a pak ji použít při záletu u ostatních, dost by mi to ulevilo od štelování během letu, kdy by po aktivaci té krabky byl model ukázněnější a přez výškovku se alespon částečně snažil sám kompenzovat třeba ruzné vzpínání, jen se právě domnívám, že gyro při malé rychlosti modelu nebude to pravé a chce to něco na bázi držení horizontu.
pepin

#18 Příspěvek od pepin »

LV píše:Pepine, neser ňa :lol:
Vetrone zalietavam na rovine a na svahu nemám problém.
Pilot "tvojich" kvalít by nad takouto somarinou ani nemal rozmýšľať :wink:
Ešte stále to z tvojej strany považujem za apríl :mrgreen:

Na rovině jsem to nikdy nezkoušel a asi by mě to ani nebavilo ,to je zalétávání pro posery :D

http://leguan.rajce.idnes.cz/habbicht/#Habicht_9_.jpg
pepin

#19 Příspěvek od pepin »

Lark píše: snaží se udržovat vodorovný let

To by teoreticky mělo být ono--předpoklad je samozřejmě, že se o udržení vodorovného letu nebude snažit i pokud potlačím--což bych dělal i v případě seřízeného modelu, jde mi jen o výškovku, náklon křídel bych už odladil manuálně při otevřeném programu na klapkách, ale přeskakovat v programech i na doladění výškovky během letu se mi nechce, to jde pouze za ideálních podmínek v dostatečné výšce nad zemí na pořádném svahu, ale né při zaklouznutí na nějakém svážku, kde se sotva udržím ve vzduchu.
Lark

#20 Příspěvek od Lark »

Právě seřizovat se to musí v aktuálním modelu. Dokonce i při zásahu třeba do polohy těžiště, nebo při jakékoli změně polohy stabilizátoru, je potřebná nová kalibrace.
V tvém případu bych to asi udělal tak, že bych model zalétl bez stabilizace, bez používání klapek a brzd. Potom nainstaloval FY-30A a nakalibroval vodorovný let což se dá i za letu. Je to přesnější. Po přistání přepneš přepínač na stabilizátoru a do paměti se uloží "postoj" modelu při vodorovném letu, který se bude snažit udržovat. No a pak už ti může pomáhat při laborování s ostanímy kormidly.
Ještě poznámka: FY-30A má jen jeden kanál pro křidélka. Takže ovládat přez "Y" kabel, nebo stabilizobat jen jedno křidélko (funguje to dobře).
pepin

#21 Příspěvek od pepin »

Elfew píše:doporucil bych krabicku fy-30a nebo z hobbykingu za cca 80dolaru jeho kopii... buud to montovat do letadla a samo ti to stabilizuje let, takze ti to dost pomuze

a za tu cenu to je skoro zadarmo kdyz si vezmes ze ti to pomuze zachranit model v hodnote nekolika tisic od zniceni

http://www.youtube.com/watch?v=r2E_5EtJ-Vg

myslím, že za pokus to stojí, navíc není nad vlastní zkušenost.

osobně mi ale nic nepomuže systém křidélek na v kabelu, tak by mi stačilo jen něco na výškovku, nebo každé křidélko--respektive klapky zvlášt.
LV
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od LV »

pepin píše:Na rovině jsem to nikdy nezkoušel a asi by mě to ani nebavilo ,to je zalétávání pro posery :D

Poserovia zalietavajú s krabičkou :lol:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pepin

#23 Příspěvek od pepin »

nedaří se mi ani za boha dobrat té kopie na hobbykingu, sice to najde produkt FMA Co-Pilot 2-Channel Flight Stabilization System , ale nezobrazí ho :(
pepin

#24 Příspěvek od pepin »

LV píše:
pepin píše:Na rovině jsem to nikdy nezkoušel a asi by mě to ani nebavilo ,to je zalétávání pro posery :D

Poserovia zalietavajú s krabičkou :lol:

Laco, já ti to řeknu takto--bud v týdnu nepujdu do práce, páč zrovna bude ideální počasí na zálet, nebo do té práce pujdu a pak si mohu za vydělané peníze koupit krabku, se kterou ten zálet mohu provést i v né ideálních podmínkách o víkendu na nějaké bouli poblíž bydliště---samozřejmě pokud to bude funkční.Už jen ze zájmu bych to opravdu zkusil.Třeba za ty necelé 2000kč zjistím, že bych byl trouba, kdybych si koupil jiný dražší vysílač, kde to nakonec budu stejně muset štelovat jak pipouš. to bych si raději počkal na vysílač, kde si to z podobné krabky automaticky stáhne do nastavení daného letového režimu--počítám, že daleko přesněji, nežli nějakým vlastním doladováním.
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od jozefbb »

ked sa uz vsade da nejaka kravicka o com to lietanie bude, to uz nemusime ist ani von a lietat len na trenazeri, poznam jednoho co dal do vetrona na kazde servo gyro a rok nas odrbaval ako ladne on lieta, my sme sa cudovali, ze nema parkinsona, to v case, ked to bola novinka
Lark

#26 Příspěvek od Lark »

No vidíš, a mě právě ten Parkinson začíná, takže mi to pomáhá prodloužit si dobu po kterou ještě budu schopen modelařit. :wink:
pepin

#27 Příspěvek od pepin »

ještě jsem našel toto.

http://www.fpvflying.com/products/FY-20 ... stem-.html

určitě ale využiji jen kompenzaci té výškovky, nějaké systémy co jsem našel jsou příliš kabelážní a takové řekněme neskladné , v každém případě se mi vubec nedaří dohrabat se něčeho na hobbykingu :(

pokud by existovalo něco jen ke kompenzaci té výškovky, nic víc nepotřebuji.

Jestli je létání s krabičkou ještě modelařina nebo ne prosím probuh neřešte, to jsem si vyřešil už dávno sám a dospěl k závěru, že veškerá elektronika která prodlouží životnost letadla je smysluplnější nežli chytré řeči.
Lark

#28 Příspěvek od Lark »

S HK ti neporadím, ale kormidla která nechceš stabilizovat jednoduše zapojíš napřímo. Pak je ale asi škoda nevyužívat docela drahou krabičku naplno.
pepin

#29 Příspěvek od pepin »

Lark píše:S HK ti neporadím, ale kormidla která nechceš stabilizovat jednoduše zapojíš napřímo. Pak je ale asi škoda nevyužívat docela drahou krabičku naplno.

To ani moc dobře nejde, pokud bych to připojil třeba na křidélka--klapky, musel bych mít vše samostatně--né v kabelem, navíc po dosednutí modelu už nesmí nic z kormidel jít dolu, páč by hrozilo vyčesání převodu serva--poškození závěsu a podobně. navíc větší model ani neni nutné nějak stabilizovat ohledně náklonu, maximálně trochu uhýbá na klapkách, to mi ale na první přistání nevadí, páč to není nic dramatického.
Lark

#30 Příspěvek od Lark »

To si asi nerozumíme, myslel jsem zapojit jen výškovku třeba se směrovkou a křidélka nechat napřímo (každé na svůj kanál) bez stabilizace. Nic dalšího tam připojit nelze. Klapky to stabilizovat neumí. Takže při manipulaci s klapkama ti to bude "kecat" jen do té výškovky a směrovky. To uhýbání na klapkách by na slušnějším rádiu snad mělo jít vytrimovat? Alespoň moje MX-16S si pamatuje pro rezimy různé trimování. A to jestli včas "schováš" klapky a srovnáš křidélka je jen na tobě :D
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“