Autostabilizační systémy pro plošníky

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Autostabilizační systémy pro plošníky

#31 Příspěvek od pepin »

Lark píše:To si asi nerozumíme, myslel jsem zapojit jen výškovku třeba se směrovkou a křidélka nechat napřímo (každé na svůj kanál) bez stabilizace. Nic dalšího tam připojit nelze. Klapky to stabilizovat neumí. Takže při manipulaci s klapkama ti to bude "kecat" jen do té výškovky a směrovky. To uhýbání na klapkách by na slušnějším rádiu snad mělo jít vytrimovat? Alespoň moje MX-16S si pamatuje pro rezimy různé trimování. A to jestli včas "schováš" klapky a srovnáš křidélka je jen na tobě :D

-------jde mi jenom o výškovku, asi ale budu muset zaplatit i za možnost připojení dalších kanálu, přesto že je nikdy nepřipojím, jen doufám, že tam nebude nějaké překvápko ve smyslu--pokud nepřipojím vše, nebude to fungovat vubec :D
pepin

#32 Příspěvek od pepin »

Lark píše:To si asi nerozumíme, myslel jsem zapojit jen výškovku třeba se směrovkou a křidélka nechat napřímo (každé na svůj kanál) bez stabilizace. Nic dalšího tam připojit nelze. Klapky to stabilizovat neumí. Takže při manipulaci s klapkama ti to bude "kecat" jen do té výškovky a směrovky. To uhýbání na klapkách by na slušnějším rádiu snad mělo jít vytrimovat? Alespoň moje MX-16S si pamatuje pro rezimy různé trimování. A to jestli včas "schováš" klapky a srovnáš křidélka je jen na tobě :D

máš pravdu, uplně jsem tě puvodně nepochopil :oops: jinak s tím letovým režimem a trimováním to tak uplně jednoduché není--snad mě pochopíš---vytrimuji model v jednom letovém režimu---třeba normál a přepnu do režimu třeba brzdy---pokud odtrimuji při neotevřených brzdách---nic to neřeší když brzdy vyklopím---trimování zustává, ale každá klapka s jinou výchylkou model naklání---pokud odtrimuji při otevřených brzdách---model se naklání při zavřených :D takže letový režim a trimování mi vubec nic neřeší, musím během letu přenastavit jednu z klapek, aby vyjížděla méně.

to jde udělat při otevřeném programu jedné z klapek, pokud není navolená maximální možná výchylka--jinak by šla jen zavírat---samozřejmě, že když řešíš a šteluješ ten náklon, tak docela otravuje že ještě musíš nějak udržovat výškovku rukou, páč opět odtrimuji pouze bud pro zavřené, nebo otevřené brzdy---nic, co by nešlo vyřešit, ostatně doposud jsem to takto vždy dotáhnul do zdárného konce, ale co když by to opravdu šlo v klídku seřídit pomocí toho vyrovnávacího systému, už i ta možnost, že bych mohl na chvíli spustit z modelu oči a v klidu si přejít na vysílači na jiný program ladění.
Papir
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Papir »

HK je tady: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ling_.html

Nebo origo teď se slušnou cenou (méně jak HK :D ) je tady: http://www.bevrc.com/fy30a-with-alu-cas ... _p277.html

Osobní zkušenost nemám, jen jsem na to taky koukal.
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od mihlit »

Papir: Dva tisíce za ovládání výškovky mi přijde dost. No a kdyby to chtěl zkusit pro celé letadlo, tak si stejně neužije, protože to má výstup jen na jedno křidélko (a Y kabel není řešení). Na druhou stranu, nechat si ovládat jen jedno křidélko... to už by mohl být slušný adrenalin :D
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od BOSS8 »

Rádio a nabíječ = základ modeláře .
Papir
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Papir »

mihlit píše:Papir: Dva tisíce za ovládání výškovky mi přijde dost. No a kdyby to chtěl zkusit pro celé letadlo, tak si stejně neužije, protože to má výstup jen na jedno křidélko (a Y kabel není řešení). Na druhou stranu, nechat si ovládat jen jedno křidélko... to už by mohl být slušný adrenalin :D

Neřekl bych. To že jen na výškovku je to drahé je věcí názoru a priorit, ale byla řeč o FY30a, tak tady je. Na kuličky za 1000kč to drahé je, na éro za 20kkč už ne. A pořád zůstává možnost rozšířit i na směrovku a křidélko. Co se jednoho křidélka týče, tak dramaticky bych to neviděl. Někde tady v jiném vlákně kdosi popisoval (tuším "gyro do letadla") že to tak má a není s tím problém. Systém to stačí zřejmě kompenzovat směrovkou a výškovkou.
edit: viewtopic.php?f=39&t=40600&hilit=gyro+do+letadla
Vlákno sice drobet delší, ale pro PEPINA možná odpovědi.
www.vpmodel.cz
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od jamesgsf »

A co zkusit KK2.0 desku se softwerem open aero za cca 30 dolarů, myslím, že to splní vše co od toho čekáš.

http://code.google.com/p/nextcopterplus ... User_Guide

http://www.youtube.com/watch?v=3KFCbe_FRwE

Ladit se musí všechno, ale todle je jedno z mála, který nemusí mít klapky na Y kabelu, pak jedině eagle tree guardial, ale ten je všude backorder ale myslím, že je to uplně to samý jako FY-3xx jen to stojí polovinu. Zatím s tím zkušenost nemám, ale KK2.0 je to na cestě takže budu za testovat hned jak to přijde.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od BOSS8 »

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=28456 18 usd dobrá cena, ale asi bych to nejdříve povozil v nějakým epp a otestoval to.
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
Papir
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Papir »

BOSS8 píše:http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=28456 18 usd dobrá cena, ale asi bych to nejdříve povozil v nějakým epp a otestoval to.

Taky možnost. Levnější, ale nemá akcelerometry. Do houboletů proč ne.
www.vpmodel.cz
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od jamesgsf »

A nová verze, to vypadá zajímavé. Myslím, že ve větším letadle to bude fungovat lépe, než v malém lehkém a na vítr citlivém epp. Taky dobrá a levná moznost. Tohle taky vypadá, že už by to mohlo umět každé kridelko zvlášť. teda jeslí to na tom telefonu dobře studuju.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
midolek
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od midolek »

Papir píše:
BOSS8 píše:http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=28456 18 usd dobrá cena, ale asi bych to nejdříve povozil v nějakým epp a otestoval to.

Taky možnost. Levnější, ale nemá akcelerometry. Do houboletů proč ne.

Jaký praktický (ne)přínos by měly akcelerometry? - laická otázka

akcelerometr měří hodnotu vychýlení vnitřní MEMS struktury jako důsledek působícího zrychlení (síly vznikající při urychlování či zpomalování přímo pohybujícího se objektu)

gyroskop zjišťuje rotační pohyb, přesněji řečeno rychlost ustáleného rotačního pohybu.
Papir
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Papir »

midolek píše:Jaký praktický (ne)přínos by měly akcelerometry? - laická otázka.

Nevím, netuším, je mi to jedno :mrgreen: . Jen jsem to konstatoval.
www.vpmodel.cz
midolek
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od midolek »

Papir píše:
midolek píše:Jaký praktický (ne)přínos by měly akcelerometry? - laická otázka.

Nevím, netuším, je mi to jedno :mrgreen: . Jen jsem to konstatoval.

Když nevím tak neplácám hlouposti, které tady můžou někoho neznalého vyvést v omyl :wink:
Papir
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Papir »

midolek píše:Když nevím tak neplácám hlouposti, které tady můžou někoho neznalého vyvést v omyl :wink:

Myslím že toho ještě spousty oba nevíme :-)
Co je za hloupost na tom že jedna věc akcelerometry má a druhá ne? To že ve výsledku asi slouží ke stejnému účelu je jedno. Pro Pepina to byla pouze informace, že rozdíl není jenom v ceně. Neznalými budeme stále, pokud nedostaneme informace, nebo je nejsme ochoteni přijímat. Nevím jak ty, ale já mám rád když mám kolem čehokoliv co mne zajímá co nejvíce informací, a pak si je skládám dle svého uvážení. Takže jsem to vytáhl jako informaci, stejně jako vlákno kde už o tom byla řeč. A co tam se naplkalo hloupostííí :-). Kurňa dneska sem nějakej ukecanej.
Abych se začal bát něco říct=napsat :-))) :mrgreen:
Takže by jsme mohl zpátky na zem. Pokud to Pepine ještě pročítáš a řešíš, dej pak vědět, pro co jsi se rozhodl.
www.vpmodel.cz
pepin

#45 Příspěvek od pepin »

Cena je samozřejmě přívětivější, ale ví asi buh, jak to funguje ve srovnání s tím originálem a obávám se, že pokud bych zjistil, že toto je k prdu, těžko bych našel už odvahu koupit na pokusnictví ten dražší originál, to spíš obráceně--nejdřív ten origoš a pak teprve pokud by fungoval jak potřebuji zkusit tady to levnější ale mít možnost srovnání.

Dnes to asi přez kolegu objednám a háld možná přijdu o nějakou kačku, ale nedá mi to nevyzkoušet.

Ideální by pro mě bylo,kdybych to mohl probrat s někým, kdo tu 30ku má.Zásadní věc, zda to pro mé použití má možná smysl, nebo ne, je, že nesmí být nutnost pokud mám seřízenou výškovku jen klasicky na přijímači, ji po připojení do toho stabilizátoru nějak znovu upravovat třeba z duvodu menšího kroku, nebo jinam posunutého středu znovu na vysílači.
Pokud tam taková odchylka nevznikne, nebo jde odladit na krabičce, musí to fungovat jak bych potřeboval, navíc pokud to má jeden stabilizační mod horizontální a druhý 3d, musí to jít přece odpípnout v jakémkoli uhlu klesání a ten si to musí logicky samo držet a pokud to samo zvládá alespon částečně vis, no tak at mi nikdo netvrdí, že si to neporadí s vysouváním brzdících štítu, nebo zakřivováním odtokovky.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“