Autostabilizační systémy pro plošníky

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
jio

Re: Autostabilizační systémy pro plošníky

#61 Příspěvek od jio »

Nešteloval. Jen už poměrně dlouho sleduji to téma, co uvádíš a přečetl jsem si ten návod. V ruce jsem zatím žádné gyro neměl.
pepin

#62 Příspěvek od pepin »

jio píše:Nešteloval. Jen už poměrně dlouho sleduji to téma, co uvádíš a přečetl jsem si ten návod. V ruce jsem zatím žádné gyro neměl.

Já si myslím, že určitě vědí, proč dělají něco právě specielně pro plošníky, bohužel to zatím stojí tolik ,kolik to stojí, ale obávám se, že přez gyra to nebude to pravé ořechové :oops:

zatím váhám, ale vidím to asi opravdu bud to co tam má být, nebo raději nic---stále mluvím o větším modelu, do gumového prcka bych klidně něco za pár šušnu samozřejmě pro vyblbnutí klidně zkusil---asi ten orange---alespon to tak jak to funguje je do letadla určené, ale nějaké propojování gyr bude problém už z duvodu kabeláže a nějakého nutného místa pro ty gyra
PS: řeší se opravdu jen ty 2000kč, nic jiného :oops: je to dost peněz na trvalé uskladnění v šuplíku :D
midolek
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od midolek »

pepin píše:-u epppáka uplně jedno, jestli to jednou spadne na spálené servo, nebo špatnou----odvážnou :D

S tím se nemůžu ztotožnit. Dokážu si dost dobře představit co může za paseku pod plynem udělat např. F-35 z EPP nebo i třeba běžný FOX. Každý si dokáže představit napálení např do auta,domu, hřiště...
Při dané rychlosti a hmotnosti je při střetu téměř jedno jestli jestli je to z polystyrénu nebo kompozitu. Takže tvrzení " u eppáka úplně jedno, jestli to spadne... " není zcela na místě.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od JirkaA »

Smysl autostabilizace je rozsirit oblast pouziti modelu i do ne zcela optimalnich podminek pripadne vubec umoznit litani modelu, ktere jsou bestie uz z principu (typicky makety, jety, era ktere uz v originale nejsou zadne prestabilizovane zazraky). Nikoli eliminovat absenci korektniho zaletu nebo levy ruce pilota.
Kdyz mam rozumne letajici model a zapnu si v nem stabilizaci, dosahnu napriklad toho, ze si "vypnu" do urcite miry narazy vetru, takze si muzu dovolit vyrazit na letiste i v pocasi, ve kterym bych se na to normalne vykaslal. Mam s tim osobni zkusenost, zkousel jsem si s tim hrat, ale nakonec vysledny efekt byl sice fajn ale tak nejak me nenaplnoval nadsenim. Lepsi ty prachy vrazit do neceho potrebnejsiho.
OK2WY
pepin

#65 Příspěvek od pepin »

jio

#66 Příspěvek od jio »

JirkaA: No a o to mi právě jde. Ne vždy se zadaří při záletu mít bezvětří nebo slabý vítr z jedné strany.

Už se mi hodně krát stalo, že u baráku lehce fouká z jedné strany a když dojedu na místo, tak tam to fouká nárazově a točí se to. Otočit se na jet 15 km domů jde sice také, ale s pomocí gyra bych snad mohl mít více klidu a soustředit se jen na to, abych s tím letěl jak je třeba a ne jak mi to toho kecá vítr.

Jak jsem vyrozuměl z vedlejšího vlákna tak na rozdíl od vrtulníků, gyro v letadle nikoho nenaučí létat, ale může udělat létání pohodovější.
pepin

#67 Příspěvek od pepin »

JirkaA píše:. Lepsi ty prachy vrazit do neceho potrebnejsiho.

no fakt je, že za dvojku bych mohl mít možná na zadku vytetovanou malou RC mánii :D

sorry, já musel :oops:

PS: ted bych raději ale to gyro, to pujde alespon dát do šuplíku :oops:
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od JirkaA »

pepin píše:
JirkaA píše:. Lepsi ty prachy vrazit do neceho potrebnejsiho.

no fakt je, že za dvojku bych mohl mít možná na zadku vytetovanou malou RC mánii :D

sorry, já musel :oops:

PS: ted bych raději ale to gyro, to pujde alespon dát do šuplíku :oops:

Jestli ti jde o tohle, tak ti domluvim u zname za dvojku logo rcmanie pres pulku zadnice. :mrgreen:
OK2WY
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od JirkaA »

jio píše:JirkaA: No a o to mi právě jde. Ne vždy se zadaří při záletu mít bezvětří nebo slabý vítr z jedné strany.

Už se mi hodně krát stalo, že u baráku lehce fouká z jedné strany a když dojedu na místo, tak tam to fouká nárazově a točí se to. Otočit se na jet 15 km domů jde sice také, ale s pomocí gyra bych snad mohl mít více klidu a soustředit se jen na to, abych s tím letěl jak je třeba a ne jak mi to toho kecá vítr.

Jak jsem vyrozuměl z vedlejšího vlákna tak na rozdíl od vrtulníků, gyro v letadle nikoho nenaučí létat, ale může udělat létání pohodovější.

Vrtulniky jsou jinej pripad, tam kdyz mas cykliku v nule i maximu rovne, teziste v ose hridele nosneho rotoru a spravne smysl gyra vyrovnavaciho rotoru, tak to proste musi letet.
U letadla mas vic moznosti to zmastit. S aktivni stabilizaci v urcitem rozmezi nepoznas, jestli mas blbe teziste nebo roztrimovanou jakoukoli ridici plochu. Zalet se proste neda odrbat jakoukoli elektronikou. Jak poznas spravnou polohu teziste,kdyz ho budes posunovat, elektronika bude dorovnavat zmenu az do doby, kdy uz bude teziste tak blbe, ze to elektronika uz neda a model se vysype do oranice. Elektronika ti muze pomoci u spravne zaletaneho modelu.
OK2WY
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od mihlit »

JirkaA: Však nikdo neříká, že s tím poletí celou dobu. Pokud jsem to pochopil, tak plán je, že s tím odstartuje, ve vzduchu to seřídí. Teprve pak během letu zapne tu stabilizaci a začne seřizovat brzdy. Takže model bude mít seřízený dřív, než to bude používat. Je jasné, že se zapnutou stabilizací se model seřizovat moc nedá.
pepin

#71 Příspěvek od pepin »

Kdepak, mě to nějak moc nebere :D Manželka nějaké razítko má a občas blbne s dalším, ale zrovna ty kérky nějak jdou okolo mě, to bych musel mít pořádnou mašinu, pořádný pupek a pořádný vousy a rozhodně bych nesměl od pondělí do pátku vstávat do kolbenky :D

Asi jak jsem dělal svého času lakýrničinu, tak mi spíš přijde dobré být umytý a né od barvy zasratý od hlavy až k patě :D
pepin

#72 Příspěvek od pepin »

mihlit píše:JirkaA: Však nikdo neříká, že s tím poletí celou dobu. Pokud jsem to pochopil, tak plán je, že s tím odstartuje, ve vzduchu to seřídí. Teprve pak během letu zapne tu stabilizaci a začne seřizovat brzdy. Takže model bude mít seřízený dřív, než to bude používat. Je jasné, že se zapnutou stabilizací se model seřizovat moc nedá.

Pochopil jsi to naprosto správně, zkusím co to dělá po vysunutí brzd bez automatiky, co po aktivaci automatiky a podle toho co mi momentálně přijde lepší bud rovnou odladím model bez zapnutého gyra ve vzduchu, nebo pokud se bude model chovat lépe na gyru, v klidu s ním sednu, model manuálně přešteluji na zami a tak pořád znovu, dokud už tam gyro nebude třeba--maximálně by zustalo v eru na trvalo, pokud by náročnější model nebylo možné mým vysílačem uspokojivě odladit--pak bych si pohrál se seřízením gyra které by ten problém mělo vyřešit---takže bud cca 2500kč gyro, nebo cca 25000 jiný vysílač, ovšem stejně bych pak asi zase ladil pomocí toho gyra :D Podle mě to musí opravdu fungovat, mrnavá epp jebka drží ve vzduchu jak přibitá, tak nevím proč by to mělo lomcovat s 4m větroněm, to je absolutní hloupost--leda bych navolil nějaké totální nesmysly. Je to obyčejný strach z novot a samozřejmě pošlapání modelařiny, tak jak je doposud chápána, ale proč bych měl čekat, až to MOCNÍ VEZMOU NA MILOST .

V každém případě doma to stejně zatím nemám a páč to ted v zimě opravdu uplně nutně nepotřebuji, kdo ví, jestli mě to nakonec nepustí, ale jako hloupost mi to nepřijde, jen bych nerad měl gyro do era, které musím odmítnout koupit, páč jsem utratil část peněz za gyro :D
error414
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od error414 »

na vrtulnicich se prvde vse dela precizne mechanicky a pak se teprve ladi stabilizace, co jsem tak pochopil ty to chces delat obracene, to si uplne nedokazu predstavit co to bude delat.
Nebo do letadel existuje stabilizace kde se nenastavuje "zisk"? atd..
Logo 600 + spirit
pepin

#74 Příspěvek od pepin »

error414 píše:na vrtulnicich se prvde vse dela precizne mechanicky a pak se teprve ladi stabilizace, co jsem tak pochopil ty to chces delat obracene, to si uplne nedokazu predstavit co to bude delat.
Nebo do letadel existuje stabilizace kde se nenastavuje "zisk"? atd..

nedokážu uplně přesně posoudit, co si kdo představuje pod pojmem nejdříve precizně mechanicky.Věci jako zisk atd budu moci posoudit až to teprve budu mít doma.docela by mě ale opravdu překvapilo, že jakýkoli pokus dát gyro určené do letadla opravdu do letadla vždy a pouze povede k destrukci modelu a ničemu jinému.

JE ale celkem možné, že pokud se mi seřízení bude zdát složité, vubec to ani zkoušet nebudu--bohužel neznám nikoho u koho bych to mohl vidět na vlastní oči a zkusit si nastavení a co to obnáší.
řekl bych ale,že jde jen a pouze o pochopení smyslu těch ladítek a kroutítek.
pepin

#75 Příspěvek od pepin »

co teda vubec nepojímám, do jaké míry a proč je do toho gyra zapojený kanál plynu, tam čuju nějakou zradu právě z duvodu, že plynovou pákou ovládám jak plyn motoru, tak i brzdy, určitě by to šlo obejít nějakým přednastavením na jiném kanálu použitém jako plynový, ale co, jak a proč to je připojené nemám teda ale vubec šajn.Co mi ale dodává optimizmu, domnívám se, že veškeré tyto systémy vznikli hlavně kuli vrtulníkum, kdy je jejich řízení bez těchto pomucek téměř nemožné a já po nich v podstatě chci jen aby mi trochu pomohli ustabilizovat model v ustáleném letu a vzhledem k tomu, že mi jde opravdu jen o korekci výškovky, kdy po vysunutí brzd muže model sklopit čumák a já bych měl tudíš plynule přitahovat výškovku proti tomuto efektu, mělo by to jít odštelovat už na zemi pouhým hýbáním modelu v ruce a během letu jen potenciometrem doladit rychlost této eliminace, což by v případě právě systému který má za ukol držet horizont, nebo uhel sestupu mělo být vidět na pohybu výškovky, která pokud model sklopím čumákem dolu, měla by přitahovat dokud čumák znovu nezvednu, né jako pouze u gyra, že jen prokmitne při rychlé změně čumákem dolu a pak se stejně ustálí---alespon takto já chápu smysl rozdílu mezi modulem do vrtulníku, nebo plošníku a proto to jde jen obtížně obejít obyčejným gyrem---pokud to takto fungovat nebude, no tak jsem to jen koupil z holé nevědomosti ale když kouknu na ty videa, tak to tímto zpusobem opravdu funguje--nakloní model a křidélka jdou proti, dokud v ruce zase model nesrovná--u toho systému orange s tím pouze rychle třese a křidélka pouze prokmitnou proti.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“