Mazec s L285
Mazec s L285
Je běžné že nedokonale zamíchaná pryskyřice na spodku kelímku ztuhne na kost během 1 hodiny? Ptám se protože se mi to právě stalo. na tkanině je to ok, tam je to gel-time, ale zbytek v kelímku se zahřál, chytil nazelenalou barvu a je to jak brok už teď 
FX-30
condor magic evo4, slipso 400 - stavi se, čmelák na 60ccm - ve stavbě
Re: Mazec s L285
pdp7 píše:Je běžné že nedokonale zamíchaná pryskyřice na spodku kelímku ztuhne na kost během 1 hodiny? Ptám se protože se mi to právě stalo. na tkanině je to ok, tam je to gel-time, ale zbytek v kelímku se zahřál, chytil nazelenalou barvu a je to jak brok už teď
Miešaj si malé množstvá, tak, aby si to čo najrýchlejšie spotreboval. Pri chemickej reakcii namiešanej živice sa vytvára dosť tepla, a v kelímku sa nemá to teplo kam odviesť, tak ti to "zhorí".
Predpokladám, že si to zamiešal dobre.
Ok, rozumim, ale vyvstává otázka co dělat když se dělá větší výrobek a pryskyřice je potřeba víc. Namíchávat během práce další várku?
PS: dělám motorový kryt pro čmeláka 1:4 a dal jsem 80g pryskyřice a 35g tužidla, znova připomínám že na krytu vytužuje ok, to jen v tom kelímku to ztuhlo tak rychle.
PS: dělám motorový kryt pro čmeláka 1:4 a dal jsem 80g pryskyřice a 35g tužidla, znova připomínám že na krytu vytužuje ok, to jen v tom kelímku to ztuhlo tak rychle.
FX-30
- MODYN
- Kontaktovat uživatele:
Čím víc pryskyřice máš v kelímku, tím dříve se ti zahřeje a bude k ničemu. Na větší výrobek míchej průběžně takové množství, aby jsi ho do půl hodky stačil spotřebovat. Pěkně to dokáže smrdět, když necháš v kelímku pryskyřici přepálit 
Dobře dík za radu 
FX-30
Je možné použiť aj "pomalšie" tužidlo...základ pri všetkých je ale dokonalé rozmiešanie a čo najpresnejšie dodržanie pomeru.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Případně zachlazení kelímku nebo po rozmíchání přelití do ploché misky.
Taky je super, jak rychle dokáže vytvrdnout molitanový váleček s 285.
Naštěstí až po dokončení práce, když se přestane namáčet.
Naštěstí až po dokončení práce, když se přestane namáčet.
Luboš
www.3dprintedtanks.com
www.3dprintedtanks.com
Dodržel si přesný poměr míchání? Toto dělaly epoxidy klukum co to přehnaly s tužidlem a špatně rozmíchali, Ještě se mi nestalo že by se mi pryskyřice zahřála během práce pokud je dobře namíchná to prostě nejde, dělám s pryskyřicema deně už 2,5 roku toto jsem shledal vždy když se to mýchalo od oka či se správně navážilo ale špatně zamíchalo. Jinak každá pryskyřice má povětšinou 3 tužidla s jiným geltimem tyto tužidla se mužou aplikačně v rozmezí geltime kombinovat(začít rychlým a skončit pomalým). Nedávno kamarád dělal tchánovy nový blatníky na káru za auto ale to trotl a míchal správný poměr ale prohodil tužidlo s pryskyřicí, dělal formu podle originálních plastových a tak se to zahřálo že originály se tak zkroutily že žádná forma nebyla a originály taky ne byla to sranda. 
pdp7 píše:Ok, rozumim, ale vyvstává otázka co dělat když se dělá větší výrobek a pryskyřice je potřeba víc. Namíchávat během práce další várku?
Aj keď robím väčšie výrobky, nikdy nemiešam viac ako 50 +20 gramov. Takúto dávku si namiešam aj desaťkrát po sebe, ale nasledujúcu miešam až keď minem predošlú.
Pomer miešania je potrebné dodržať. V technických listoch je uvádzany váhovy aj objemový pomer miešania. Tie pomery nie sú rovnaké, nie je dobré si ich zmýliť.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
pdp7 píše:Ok, rozumim, ale vyvstává otázka co dělat když se dělá větší výrobek a pryskyřice je potřeba víc. Namíchávat během práce další várku?
...když se dělá větší výrobek (viz foto),tak se většinou míchá cca 300-400g pryskyřice.
Když laminujeme menší výrobek (viz druhé foto), mícháme najednou cca 50 - 100g pryskyřice .
Pro malé modely ( cca 1-2m rozpětí) je rozumné postupně míchat cca 10-20g dávky pryskyřice a postupně je zpracovávat.
Natužená a dobře rozmíchaná pryskyřice se nechá cca 3min odstát. Pak se rozlévá jednotlivým pracovníkům do jejich manipulačních kelímků a míchá se další dávka. Důvodem je dosáhnout maximální difuzi pryskyřice do tkaniny,aniž by ji bylo nutno k tomu přesvědčovat násilím (tlakem) .
K míchání se používa samostatný kelímek a z každé namíchané dávky se odleje vzorek ( např. do očíslovaného víčka od piva) .
Na druhý den kontrolor provede kontrolu vzorků, aby byla jistota, že všechny dávky pryskyřice byli natuženy ve správnem poměru a dokonale rozmíchány.
Pár stručných poznámek k problematice je i ve spodní části této stránky: http://www.vekamodel.cz/lepidla-v-modelarske-praxi/
veka1
Já to říkám pořád že ženský jsou na toto nejlepší mají hmat a cit co je skvělý pro práci, ale i jiný proporce ale ty bohužel rozkládaj morálku