Lepidlo na maketu ze dřeva

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: Lepidlo na maketu ze dřeva

#16 Příspěvek od arda1 »

Nechci se dohadovat - jen tvrdím že Kanagom není to co býval - za tím si stojím- Radek
ICQ 638556901
VTjr

#17 Příspěvek od VTjr »

arda1 píše:Nechci se dohadovat - jen tvrdím že Kanagom není to co býval - za tím si stojím- Radek

Ale v pohodě, ja jsem asi zavilý konzervatívec. :lol:
A možná jen žiju sto let za opicema. :D
Ale stejně se rád poučím a snad i najdu za něj lepší náhradu.
A to jsem už vyzkoušel lecos. Ta jiná lepidla mají svoje výhody, ale nevýhody.
U CA mi vadí to, že občas neodhadnu rychlost reakce a dost špatně se to pak napravuje. Purex mi nevyhovuje ani rychlostí a už vůbec ne to jeho nekonečné boptnání (i když v někde to je i výhoda, ale nemohu si představit lepit tím konstrukční křídlo). Epoxidové a polyesterové pryskyřice jsem používal a používám kde je potřeba.
Ale Kanagom jsem jaksi zatím ničím nenahradil. Ale asi vyzkouším některá ta lepdla, co se objevila v tomhle vlákně.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od darth.hokro »

já kanagom už taky zavrhnul, používám kvalitní rychleschnoucí disperzi.
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
kocour
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od kocour »

Já používám Purex i na konstrukční křídlo. Ty vyhřezlé okraje ořezávám nožem nebo škrábu. Jeho výhoda je v tom, že vypění i nepřesnosti. Taky se dá dobře obrousit.
Naposledy upravil(a) kocour dne čtv 20.12.2012 17:52, celkem upraveno 1 x.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
tks
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od tks »

Jako náhrada Kanagomu se doporučuje Uhu Hart.
Už jsem si ho i koupil, ale ještě nezkoušel. protože lepím Perfect G a nevidím důvod to moc měnit.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jyrry »

http://www.stavshop.cz/lepidlo-na-drevo ... -1877.html
mam vyzkousene, OK

http://www.unisort.cz/?570,lepidlo-rako ... ess-d3-1kg
jsem si koupil ted, uvidim

Dispercoll RTZ jsem kdysi sehnal odlitim z 10kg kyble, to bylo uplne super, i na brouseni.
Ted se da sehnat jen Dispercoll D2 a ten mi prijde zvykackovity.
jyrry.webnode.cz
VTjr

#22 Příspěvek od VTjr »

jyrry píše:http://www.stavshop.cz/lepidlo-na-drevo-soudal-67a-250-g-det-1877.html
mam vyzkousene, OK

http://www.unisort.cz/?570,lepidlo-rako ... ess-d3-1kg
jsem si koupil ted, uvidim

Dispercoll RTZ jsem kdysi sehnal odlitim z 10kg kyble, to bylo uplne super, i na brouseni.
Ted se da sehnat jen Dispercoll D2 a ten mi prijde zvykackovity.

To číslo za písmenem D je pokud vím nějaký parametr pevnosti disperzního lepidla. Já měl jeden čas zbytek lepidla s označením D4, co jsem koupil když jsem lepil plovoucí podlahu (to se tenkrát všechny ještě jenom lepily, klik-klak systém ještě nebyl). A to bylo opravdu super. Pevné a po zaschnutí tvrdé a brousitelné. Tak jsem si koupil ještě jedno balení na obecné použití, tedy i na modelařinu. Ale když to delší dobu stálo (dokonce i nenačaté), tak se to lepidlo skazilo a musel jsem to nakonec vyhodit. :cry: Ale mělo to praktickou láhev se zavíracím sosákem, ta jsem do ní nalil Duvilax, který používam na stolařské účely.
Ale stejně si myslím, že by se to v nějaké prodejně s parketama, nebo ve firmě kde je pokládají dalo koupit.
Jinak Duvilax jsem taky zkoušel na balzu. Nebylo to zas tak špatný.
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od StanleyT28 »

VTjr píše:
arda1 píše:Kluci starej dobrej červenej kanagom smrděl ale lepil. To co je v těch tubách teď prostě lepí mizerně. Radek

Ja ten pocit nemám. Před dvema lety jsem po 20leté pauze nemodelaření koupil 3 tuby a opravoval starý balsový drak. Nepozoroval jsem, že by ten kanagom byl jiný než předtím. Balsové spoje drží spolehlivě a taky jsem stejně jako kdysi spolehlivě zalepil prsty :lol: Chybí mi ty plastové zavírací špičaté nástavce, co kdysi vyráběla Modela na ty kanagomové tuby. Ty byly k nezaplacení.

Taky ho na něco často použiju a docela v pohodě. Ty plastový nástavce jsem nedávno koupil u Pecky.
zet

#24 Příspěvek od zet »

Chci se zeptat.Má někdo zkušenosti s disperzním lepidlem Pattex expres?
Jirka M

#25 Příspěvek od Jirka M »

Já ho měl a řekl bych, že Soudal 67A je lepší, ale ani ten Pattex expres není špatné lepidlo, oni ty rozdíly v disperzních lepidlech zas tak brutální nejsou, páč základní surovinu výrábí jen pár firem na světě, např. 3M.
zet

#26 Příspěvek od zet »

Dnes jsem byl v Hornbachu a viděl jsem tam lepidlo určené přímo na lepení balzových modelů.Myslím že to bylo od firmy Bizon.Nějaká zkušenost??
corsair
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od corsair »

Stejná jako UHu Hart-klasické lepidlo na balsu, ten Bison je stejný...a oba jsou to co dříve býval klasický kanagom, jen ta cena je jinde, ale smrádek z těch dvou lepidel spolu s balsou je prostě vůně linoucí se z modelářského brlohu, i když už taky jedu rychlou bílou disperzi Ceyes 5 min. Jinak u obou se v modelářské obci doporučuje tkzv.dvojí lepení, což u disperze odpadá
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Genagen »

corsair píše:Stejná jako UHu Hart-klasické lepidlo na balsu, ten Bison je stejný...a oba jsou to co dříve býval klasický kanagom, jen ta cena je jinde, ale smrádek z těch dvou lepidel spolu s balsou je prostě vůně linoucí se z modelářského brlohu, i když už taky jedu rychlou bílou disperzi Ceyes 5 min. Jinak u obou se v modelářské obci doporučuje tkzv.dvojí lepení, což u disperze odpadá

Bo nesnasim smrad

- lepim vse disperzi (a steteckem :-)). A na truc dvojite (v druhe vlne dodelavam koutove spoje :-)
- k tomu samo epoxy
- na velke plochy purex - ale na drevo ho pouzivam vubec malo. Lepit s nim nejake male plosky jeko treba zebra, kridlo atd me prijde jako podivnost. IMO brousit to je sebevrazda - neumim si predstavit jak obrousit purex a nepodbrousit balzu okolo. Orezavat mozikem - no potes panbuh. A kdyz da clovek polopruhednej potah, tak je ten hnus videt. Jinak nic proti pu lepidlum - na peny (treba i v kombinaci se drevem) je pouzivam hodne a rad. jinak co se tyce vyplneni mezer - to je dobry pro modelare do pen, ale dreva mame prece spasovany tak, ze neni potreba nic penit. To je zachrana pro dnesni "remeslniky" pro ktery centimetr = zadna mira.
VTjr

#29 Příspěvek od VTjr »

corsair píše:Stejná jako UHu Hart-klasické lepidlo na balsu, ten Bison je stejný...a oba jsou to co dříve býval klasický kanagom, jen ta cena je jinde, ale smrádek z těch dvou lepidel spolu s balsou je prostě vůně linoucí se z modelářského brlohu, i když už taky jedu rychlou bílou disperzi Ceyes 5 min. Jinak u obou se v modelářské obci doporučuje tkzv.dvojí lepení, což u disperze odpadá

Co máš na mysli pod dvojím lepením? Pouč mě!
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od jyrry »

nanest vrstvu kanagomu na obe plochy, nechat zaschnout. Nanest druhou vrstvu na jednu plochu, spojit a nechat zaschnout.
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Dílna“