Lepidlo na maketu ze dřeva

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Lepidlo na maketu ze dřeva

#31 Příspěvek od VTjr »

jyrry píše:nanest vrstvu kanagomu na obe plochy, nechat zaschnout. Nanest druhou vrstvu na jednu plochu, spojit a nechat zaschnout.

OK, tak díky za vysvětlení.
Mj. s Kanagomem je to tak, že někdy provozuji dvojité lepení i když to ani nechci. Než to tam napasuji, tak to zaschne, tak to musím napatlat znovu :D
Kdysi jsem na kostrách v torzní skříni kanagomem vyléval kouty, ale pak jsem od toho upustil, protože toto lepidlo dost napíná a pak dokonce i na 2mm balsovém potahu vystupovala žebra. Na pevné potahy (ale samozřejme nalakované) jsem pak používal radši epoxid (Herkules jsem jaksi nikdy neměl rád).

Přeji šťastné a Veselé Vánoce. :)
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od jyrry »

VTjr píše:..... Než to tam napasuji, tak to zaschne....

Tak to se mi zda ze ten novy Kanagom je nejak vic rychleschnouci nez ten puvodni, lepim s nim jen ruzne ozdoby z preklizky a chova se jak pises..
Nebo jsem driv vsechno delal rychleji..... :-)
jyrry.webnode.cz
macek11

#33 Příspěvek od macek11 »

VTjr píše: (Herkules jsem jaksi nikdy neměl rád).

Možná z toho Herkulesu pramení nedůvěra k tomuto druhu lepidla (PVAC)
Moderní lepidla jsou mnohem lepší speciálně na balsu jsou super,většinou je balsa nasaje a při testech mi spoje praskaly vždycky mimo lepennou plochu - většinou tak 2-3 mm za ní. Používal jsem Pattex Expres (D2) a WoodFix D3 (Den Braven). Zkoušel jsem i Titebond (Americkě modifikované PVAC lepidllo, kterým se lepí kytary) - ten o něco míň nasáká do dřeva a vytváří tenčí vrstvu lepidla, ale ani on nepraskal ve spoji - je hezky tvrdý. Použil bych ho spíš na smrk a překližky.

Jinak Ty D (D2, D3, D4) udávají odolnost vůči vlhkosti a vodě
D2 normální lepidlo do suchého prostředí
D3 lepidlo vlhkuvzdorné
D4 lepidlo vodovzdorné
VTjr

#34 Příspěvek od VTjr »

macek11 píše:
VTjr píše: (Herkules jsem jaksi nikdy neměl rád).

Možná z toho Herkulesu pramení nedůvěra k tomuto druhu lepidla (PVAC)
Moderní lepidla jsou mnohem lepší speciálně na balsu jsou super,
...

Asi je to tak. Ale na druhé straně posledních 15 let jsem na všechno používal Duvilax a s tím jsem byl vždy nadmíru spokojen.
Jinak Ty D (D2, D3, D4) udávají odolnost vůči vlhkosti a vodě
D2 normální lepidlo do suchého prostředí
D3 lepidlo vlhkuvzdorné
D4 lepidlo vodovzdorné

OK dík za informaci, zase jsem o něco chytřejší. :)
Jen pokud je kapacita mozku omezená, tak zas něco jiného v té chvíli zapomenu :( Snad to nebude nic z modelařiny :mrgreen:
VTjr

#35 Příspěvek od VTjr »

jyrry píše:Nebo jsem driv vsechno delal rychleji..... :-)

Jó asi to bude tím. :lol:
I když je takové dobré české přísloví:
Pospíchej pomalu!
:wink:
krabathor

#36 Příspěvek od krabathor »

Zdravím ,už asi pět let lepím balzu a dřevo pouze super řídkým kyanoakrilátem,pokud je to slícovaný stačí jedna kapka,prolít spoj a je to svatý,ručím za to ,že to prdne vedle -prodávaj ho za pajdu 20 g, u pelikoše.Jinak používám dispersní co se s ním v lepěj ve fabrice dřevěný hračky a pu na pevnostní spoje ,neb jak už tady někdo psal je jednak velmi pevné a navíc vzlíná a vyplňuje nerovnosti,ale dlouho schne.Na super řídký vteřinový nedám dopustit,protože co jsem dřív lepil i se schnutím celej den mam slepený za hodinu ,chce to jen trochu cviku ,jinak se člověk přilepí k éru a musí se vodříznout.Zdar letci,Krab.
Grolli

#37 Příspěvek od Grolli »

Lepidla:
UHU hart na balzu
Pattex na míň namáhaný spoje
Epoxy (z tubiček) na hodně namáhaný spoje
doma mám tubu Kanagomu (Kanagonu?) ale zatím ještě nepoužil :roll:
VTjr

#38 Příspěvek od VTjr »

krabathor píše:Zdravím ,už asi pět let lepím balzu a dřevo pouze super řídkým kyanoakrilátem,pokud je to slícovaný stačí jedna kapka,prolít spoj a je to svatý,ručím za to ,že to prdne vedle...

Tak abych si to ještě jednou ujasnil, jak to přesně aplikuješ. :?:
Ten balzový spoj (třeba žebro-nosník) nejprve nasucho sestavíš a pak to jen tím superřídkým sekunďákem zakápneš? Aktivátor k tomu asi nepoužíváš? A nevzniká problém s vytečením nějakého přebytku na podložku (nebo plánek) a pod?
Samozřejmě jsem slyšel, že mnoho lidí lepí balzu CAčkem. Jen já, takový konzervatívec, sice CA používám na lecos (většinou středně hustý), ale balzu zatím spíš výjimečně (při opravách a pod).
Jirka M

#39 Příspěvek od Jirka M »

VTjr:
Nechci nikomu tahat peníze z kapsy, ale....
Prostě vyzkoušej Soudal 67A, malé balení 250g., přijde na nějakých 85kč a předražené v baubau kšeftech je to tak kolem 100-110kč.
Tato PVAC disperze je hodně hustá a já jí pro lepení modelů, ředím destilkou, jen nepatrně. Balsu, překližu, smrk, to lepí prakticky okamžitě a po dvou hodinách lze z dílem manipulovat, celkové vytvrzení lepidla nastává až po 24h.

Mám doma i ten UHU Hart a mockrát jsem ho s touto disperzí porovnával, dospěl jsem k závěru, že schopností lepit, nesahá Soudalu ani po kotníky. To UHU by asi bylo z hlediska hmotnosti, vhodnější na nějaké čistě balsové "gumáčky", kde člověk bojuje o každý gram.

Já jsem prostě zatížen na bílá disperzní lepidla, používám je už od 60tých let, to se ještě neprodával ani Herkules, já začínal s tehdy západoněmeckým Planatolem. :D
VTjr

#40 Příspěvek od VTjr »

Jirka M píše:VTjr:
Nechci nikomu tahat peníze z kapsy, ale....
Prostě vyzkoušej Soudal 67A, malé balení 250g., přijde na nějakých 85kč a předražené v baubau kšeftech je to tak kolem 100-110kč.
:D

Kdepak, o peníze vůbec nejde. Nějaká stovka +/- mě ani nezachrání ani nepoloží :lol: Pokud je opravdu tak dobré, jak píšeš, tak určitě vyzkouším.
Na druhé straně nemysli si, že já disperzní lepidla vůbec nepoužívám. Opak je pravda, i když mnohem víc a radši v stolařských aplikacích, u modelů a na balzu ale méně. Jsou totiž jisté jejich vlastnosti, které mi vadí, zejména delší doba vytvrzování (spíš schnutí), horší brousitelnost spojů (jsou to pořád takové gumoidní vrstvy, takže přebrousit některým disperzákem lepenou balzovou překližku do plynulého přechodu tak, aby ty spoje nebyly vidět je trochu problém) a zejména naboptnávání dřeva (hlavně lehčí balzy) a následné rozměrové a tvarové deformace (nutnost držet v šablonách až do úplného proschnutí). To u stolařiny nevadí, na všechno je času dost, spoje se moc nebrousí a 20mm tlustá smrková deska nikam neuhne. Netvrdím, že těmito neduhy trpí všechny druhy disperzí. Každopádně Herkules určitě nebyl nikdy můj favorit, spíš z našich Duvilax. Ale nejlepší výsledky jsem měl s jakýmsi německým lepidlem na plovoucí podlahy (to když se ještě všechny lepily) - název ani výrobce nevím, ale bylo s označením D3 a půllitrové balení stálo cca 400 Sk.
krabathor

#41 Příspěvek od krabathor »

VTjr píše:
krabathor píše:Zdravím ,už asi pět let lepím balzu a dřevo pouze super řídkým kyanoakrilátem,pokud je to slícovaný stačí jedna kapka,prolít spoj a je to svatý,ručím za to ,že to prdne vedle...

Tak abych si to ještě jednou ujasnil, jak to přesně aplikuješ. :?:
Ten balzový spoj (třeba žebro-nosník) nejprve nasucho sestavíš a pak to jen tím superřídkým sekunďákem zakápneš? Aktivátor k tomu asi nepoužíváš? A nevzniká problém s vytečením nějakého přebytku na podložku (nebo plánek) a pod?
Samozřejmě jsem slyšel, že mnoho lidí lepí balzu CAčkem. Jen já, takový konzervatívec, sice CA používám na lecos (většinou středně hustý), ale balzu zatím spíš výjimečně (při opravách a pod).

Jasně ,nejdřív slícovat a potom kápnout ,jen se z toho zahulí a drží.Samozřejmě se musí kapat s citem ,protože to hned tvrdne,ale jak jsem řekl,je to jen otázka zvyku.Zdar Krab.
VTjr

#42 Příspěvek od VTjr »

krabathor píše:
Jasně ,nejdřív slícovat a potom kápnout ,jen se z toho zahulí a drží.Samozřejmě se musí kapat s citem ,protože to hned tvrdne,ale jak jsem řekl,je to jen otázka zvyku.Zdar Krab.

Díky za radu, vyzkouším :)
Vlastně jsem si vzpomněl, že už jsem taky jednou CA (ale středně husté) na balzu použil. Lepení směrovky na tupo k trupu - to byla vždycky noční můra, jak to ustavit a zafixovat aby to ráno nebylo nakřivo. :?: Tak jsem napatlal CAčko, usadil směrovku, přiložil pravoúhlý trojúhelník a foukl aktivátor. V tu ránu vše jako kámen :D Zbylo jen vylepit kouty balzovými přechody. Úspora času = obrovská :wink:
zet

#43 Příspěvek od zet »

Zdravím.Má někdo zkušenost s tímhle disperzním lepidlem?PERFECT G Expres.Dík.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od arda1 »

Mám(respektive měl jsme-už došlo) - je to hodně dobrý lepidlo a dobře se z tý lahvičky dávkuje. Jinak používám Ponal Express přelitý do tohodle obalu - vyjde to nesrovnatelně levněji (mám to 750g balení) http://www.prolep.cz/?p=productsMore&iProduct=200 Radek
ICQ 638556901
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od RiMr »

Kluci, k tomu novému Kanagomu - zkuste to napalat na polystyren a reakci srovnat se starým "bolševickým" Kanagomem... :wink:

Zpět na „Dílna“