Inrunner s nebo bez převodovky

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
honza r
Kontaktovat uživatele:

Inrunner s nebo bez převodovky

#1 Příspěvek od honza r »

Ahoj,
vybírám vhodný inrunner, i s převodovkou pro větroně kolem 1500g. Průměr je omezený na 28mm, hmotnost do 130g.

Chtěl bych z pohonu vymáčknout maximum(max účinnost), aby model svižně stoupal, ale vůbec se neorientuji v nabídce.

Jako zajímavá možnost mi přijde A20-6XL 10-Pole+ Maxon 4,4:1 kdybych chtěl ušetřit peníze, je možnost koupit motor samotný + např převodovku Kontronik ?
Jaké jsou možnosti např. od jiných výrobců Mega, Het, MVVS ? Kontronik a Neu bych už kvůli ceně neprobíral :)

Jak je potřeba se starat o převodovku ?
honza r
Kontaktovat uživatele:

Re: inrunner s nebo bez převodovky

#2 Příspěvek od honza r »

zajímavá kombinacei z hlediska výkonu a ceny se mi líbí

HET EDF-2W-20 + Kontronik 4,2:1 s AeroCAM 13x8 podle DriveCalc napájení 3s, příkon 440W s 88% účinností. Tah 2260g, rychlost 97km/h.

Bohužel nemám zkušenosti, zda takto lze libovolné motory a převodovky kombinovat.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Doktor »

Za 1) Na HET nepasujou bez úpravy konverzní čela převodovek kontronik.
Za 2) Né všechno co je obsahem DC ber jako že je to "pravda". Konkrétně u toho HETu kterej zmiňuješ má měření velmi nízkou "reliability". Skutečnost může být (předpokládám že i bude) méně přívětivá. Stačí si porovnat ten HET s nějakou Kirou obdobých parametrů kde má měření už nějakou vypovídací hodnotu (třeba Kira 400-34).
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Milan Nes »

honza r píše:zajímavá kombinacei z hlediska výkonu a ceny se mi líbí

HET EDF-2W-20 + Kontronik 4,2:1 s AeroCAM 13x8 podle DriveCalc napájení 3s, příkon 440W s 88% účinností. Tah 2260g, rychlost 97km/h.

Bohužel nemám zkušenosti, zda takto lze libovolné motory a převodovky kombinovat.

něco velmi podobného mám já (doma se kouknu jakou přesně kombinaci a pošlu údaje)
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Doktor »

Za 3) :) Nevim o jakej model se konkrétně jedná (1,5kg s úzkým čumcem bude asi nějaká konverze bezmotorového kluzáku na motorovej?), ale pokud to bude vážit 1,5kg a Ty zvažuješ 440WPin pohon, tak s tim rozhodně žádná legrace nebude. Nahoru to samozřejmě poletí, ale rozhodně né tak s ohledem na pořizovací cenu pohonu. Pokud Ti ale pro to stačí výkonový poměr cca 300WPin/kg (jako výtah nahoru pro termika naprosto ok), tak nic proti.
honza r
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od honza r »

Ahoj, díky za rady...
Opravdu jde jenom o výtah do termiky, resp. chci co nejlehčí a rozumně výkonný motor. Jedná se o 2m Omegu od Nanmodels, 1500gr je s velkou rezervou, dá se postavit i kolem 1200gr letovka s hyperionem 2218-10, ale to už fakt moc neletí.

http://www.acemodel.co.uk/electric-mode ... d_333.html

Honza
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Doktor »

No mně to éro příde jakože moc krásný a velmi bytelně postavený! Tohle zaříznout 0,5kW pohonem by byl snad modelářskej hřích! Nota bene s vědomím že budeš stejně utrácet za převodovku a inrunner. Netušim jaká aku se do toho vejde (3 či 4S a jaká kapacita), ale i z nějaký 3S 2,2Ah min. 40C by se nechala snad 1kW příkonu vytáhnout při ještě rozumné spotřebě. Kdyby se vešla nějaká 4S, tak ještě líp. Tam by nebyl problém i 1,4kW. Jestli to nechceš zbytečně nakládat, tak by na to stačila i mega 16/25/1 - 3S, nebo 16/25/2 - 4S. Jsou to už motory dražší, ale moc povedený. S ohledem na cenu modelu ale cenově přijatelné (snad :) ).
Jinak tohle bude umět sakra víc než jen vytáčet termiku! :wink:
honza r
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od honza r »

Doktore, ty mě zlobíš :)
Určitě bych chtěl zůstat u 3Li kvůli hmotnosti. Nabídka Megy se mi líbí: 16/25/1,5S PG 3,8:1 (1kW) co ty na to ? vrtule 16*8

Honza
Doktor
Kontaktovat uživatele:

Re: Inrunner s nebo bez převodovky

#9 Příspěvek od Doktor »

Hale tak si to dáme ještě jednou.

Rozpětí 2m už neni málo. Takhle velký éro aby lítalo trochu obstojně už vyžaduje jistej výkon.

Rozdíl mezi aku 3S 2,2Ah a 4S 2,2Ah je asi 60g. Tedy i pro 2m éro rozdíl zcela zanedbatelnej. Co už ale není vůbec zanedbatelné je to, že těmi 60g navíc získáš o 1/3 vyšší výkon!!!

Já Ti nechci vnucovat nějaký moje řešení, ale pokud chceš fakt koupit megu motor a převodovku, tak bych se být tebou neohlížel moc na hmotnost, neb 60g navíc Ti plošné zatížení zvýší zcela nepatrně. Zjisti si jak maximálně velká a těžká aku se do trupu vejde! Až na základě toho se rozhodni zda 3S nebo 4S. Na motor s převodem počítej nějakejch 165g. Pohon 4S bude stát stejně co 3S. Aku 4S bude o pár dolarů dražší jak 3S. Jinými slovy pohonem 3S kromě výkonu neušetříš asi vůbec nic. Vlastně možná ano. Na pohon 4S by byla asi už vhodná CFK vrtule.

honza r píše:Nabídka Megy se mi líbí: 16/25/1,5S PG 3,8:1 (1kW) co ty na to ? vrtule 16*8

Pokud bys chtěl fakt pohon na 3S, tak nemá cenu jít do motoru s KV 3000 když je v nabídce motor s KV 4900 s 2,3x nižším odporem vinutí!
Převodovku PG Ti tu se obávám nedoporučí asi nikdo! To nejlevnější a funkční je dnes asi kontronik gear.
Vrtule 16/8 - na quadrocoptera asi dobrý, na kompozitovou leštěnku fakt né! :)

Zkus fakt zapřemejšlet ještě nad tou aku 3S nebo 4S! Pokud by se do trupu vešel nějakej hranol 4S 2,2Ah, tak toho vůbec neváhej využít! Kdyby se tam taková aku nevešla, tak se určitě nechá vymyslet lepší pohon na 3S než ta 16/25/1,5S. :wink:
psanitra

#10 Příspěvek od psanitra »

Mam Oriona od Nan models, co je uplne to iste lietadlo len 2.5m rozpatie a som si takmer isty ze 4S baterka sa tam nezmesti,ten trup proste nieje tak siroky. Mam to na A20-6XL 10-Pole + 4,4:1 prevod na 16x8 prop a fici to kolmo hore hravo(1550g komplet). Toto lietadlo ma profil kridla ako Explorer to jest F3J termicky, nieje to ziadna stihacka ani f3f, myslim ze je zbytocne tlacit to na 4S alebo ine rychle riesenia. Honza videl ako to lieta, tak snad mi da za pravdu :), ja by som siel smerom kde pohon staci tesne na let kolmo hore a zbytok hrat na co najmensiu vahu.
Naposledy upravil(a) psanitra dne stř 09.01.2013 13:44, celkem upraveno 1 x.
PIKE PERFECT | F3F Willow | Bravo F3K | Nan Orion F3J | Skyclimber | GRAUPNER MX-20
honza r
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od honza r »

Díky, že semnou máš trpělivost :) nemám v omotorování "košťat zkušenosti" zkušenosti, lítám nejvíc 3m, 3kg Orlíka, 450W příkon na obežku Turnugy a podle mě to celkem i letí.

4s se tam opravdu nevejde ( podle fotek ne ) http://www.airtech-rc.com/eng/omega_.htm
plocha křídla je 32dm, 60g by opravdu asi nebyl rozdíl.

jaký pohon by se dal najít pro 3s ? je složitá instalace kontronik převodovky na megu ?

psnitra: má pravdu ten chlapec :) orion je zde ... http://www.airtech-rc.com/eng/orion_.htm původně byl ve výběru, ale špatně by se mi vešel v rozloženém stavu do kufru u auta, proto Omega.
Staifus
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Staifus »

Milan má HET 2W-25 s 4,2:1 kdy je reálne to provozovat na 4S pro normální svižnější provoz, ale danej setup jsem viděl i pro 6S v hotlinerovi
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Doktor »

>honza r
Já Ti něco písnu večer.

A ještě k tomu "fici to kolmo hore". Kolmo hore mi fici i 450g hornoploch s kolečkama a s ušima na křídlu! Kolmo hore je nic neříkající vyjádření letového výkonu. Je sakra rozdíl jestli letí něco kolmo hore 10m/s, 20m/s, 30m/s a nebo 40m/s. Ta omega určitě není nějaká chudinka která se při 35m/s rozloží ve vzduchu (viz. videa z létání s ní)! :wink:
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Doktor »

OK. Beru že ten trup je fakt hodně úzkej. Ale předpokládám že aku 3S 2,2Ah by se tam vejít mohla.

Já bych to řešil asi tak:
Motor Mega 16/25/1
Kontronik gear 5,2:1
Regl 80A
Aku 3S 2,2Ah min. 40C
Listy Aeronaut 13/11.

Kdybych já chtěl utratit víc jak čtyři litry za pohon, tak bych od toho požadoval co možná nejlepší výkon. S výše uvedenou sestavou by se to mělo nechat natáhnout někam k 0,9kWPin. Při rozumné letovce by to mohlo chodit ve stoupání >30m/s. Což je už polítání slušný. Stačí na to v pohodě plastová sklopka. Pohon poběží asi velmi blízko svého eff maxima.
Pokud bych měl jít s takhle nelevným pohonem na nižší výkon, tak bych do toho asi vůbec nešel protože to budou v podstatě vyhozený peníze a efekt žádnej. To už bych raději narouboval TGY 2836-3200 na planetovku MPJet a měl bych 0,5kW pohon za tisícovku. Ono by to chvilku možná i běhalo. :wink:
honza r
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od honza r »

díky, budu chvilku přemýšlet nad tím, jestli to opravdu potřebuji a pak sestavu koupím :)

přečetl jsem jsem Vaši dikuzi s M2 a Daliborem ohledně omotorování Ocelota a v podstatě je to pořád to samé...
snad jsem byl i večer rozhodnutý pro Neu, ať už mám klid, pak jsem narazil na stránky F5b.cz a zjistil, že realita pořádných pohonů je fakt jinde :)
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“