Autostabilizační systémy pro plošníky
- StrycAlois
Re: Autostabilizační systémy pro plošníky
Otázkou je, zda když mám model zalétnutý bez použití klapek, tak když po čase chci zprovoznit klapky, tak zda to ještě je zalétávání, nebo už ne.
Podle mne ANO, i když je to možná již další, vyšší fáze zalétávání.
Kdy končí zalétávání?
Kdy končí zalétávání?
- mior
- Kontaktovat uživatele:
StrycAlois píše:Kdy končí zalétávání?
Tak toto viem úplne presne: nikdy
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
V návodu ke guardianu pišou, že pokud stabilizace bezi jen ose ve ktere není pohnuto kniplem. takže pokud jdu na přistání tak mne koriguje smerovka a kridélka i když přitáhnu výškovku. Nevypíná se celá, což by mělo být v obou modech, pak jde jen o to co si pak stabi hlídá, jestli 2d rovinu nebo 3D. Chápu to dobře ne.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
jamesgsf píše:V návodu ke guardianu pišou, že pokud stabilizace bezi jen ose ve ktere není pohnuto kniplem. takže pokud jdu na přistání tak mne koriguje smerovka a kridélka i když přitáhnu výškovku. Nevypíná se celá, což by mělo být v obou modech, pak jde jen o to co si pak stabi hlídá, jestli 2d rovinu nebo 3D. Chápu to dobře ne.
popros niekoho aby model otacal v ruke so zapnutym guardianom, a ty medzitym mozes packovat, aby si uvidel ako sa zachovaju riadiace plochy,
na zemi testovat, testovat, testovat a este raz testovat
to ste tak lenivi
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
StrycAlois píše:Otázkou je, zda když mám model zalétnutý bez použití klapek, tak když po čase chci zprovoznit klapky, tak zda to ještě je zalétávání, nebo už ne.
Kdy končí zalétávání?
To je právě ten problém, zalétávání je běh na dlouhou trat, s motorákem to zase až tak není problém, to samé větron někde na louce s motorem, nebo pomoci aerovleku, stačí počkat až bude bezvětrné počasí a za jeden den na letišti to v pohodě tak nějak použitelně odladíš--samozřejmě, že pruběžně stejně provedeš ještě asi nějaké upravy, ale už jde o detaily.
Jenže já když jdu na kopec, tak na to musí být termické podmínky a když už jsou, vubec se mi teda nechce je projebat seřizováním modelu od A až do Z ,navíc za den stopadesátkrát přistávat někde do roští nebo zarostlý svah--když už jsem ve vzduchu, tak chci létat třeba alespon 20 minut--prostě si zalétat, když to je dnes super počasí--jenže, dokud nemám odladěné klapky na termiku, tak nemohu, dokud nemám odladěnou výškovku na akrobacii, tak nemohu, dokud nemám odladěný mix na přelet, tak nemohu a dokud nemám správně nastavený poměr výchylky obou klapek a správně umístěné těžiště, tak ani nemá smysl vubec něco štelovat.
no a at se to někomu líbí, nebo ne, s tou FY 30 A v Culárisu jsem se tím vubec nemusel zabývat--jen jsem si v určitém režimu vypnul stabilizaci, abych viděl co to dělá bez ní a co budu a kam muset manuálně seštelovat, pak jsem ji ale zase zapnul a v pohodě létal--třeba právě těch mých oblíbených 20 minut--první let už byl let a né zálet a o to mi šlo, mít možnost rovnou létat a seřizovat, až na to budu mít náladu--v mém případě až přijde bublina, v které si pak budu moct v klídku model štelovat s vědomím, že vytracení výšky nebude nutně znamenat přistání a nový start, ale že zase v klídku nastoupám na další seřizování, navíc se mi ani moc nechce hned něco ladit u modelu o kterém zatím nevím, jak se bude chovat v určitých situacích--pád po křídle ztrátou rychlosti--vím prd jaké a těžko to zkoušet, když není dostatečná výška--zatáčka po větru--vímk prd jak rychle je třeba letět, když není dostatečná výška, abych mohl jít až na mez, kdy to už vrtne, nebo se začne model klepat.
Jak to bude fungovat i u dalších větronu nevím, ale nepředpokládám, že to bude horší než bez toho systému a rozhodnutí, zda to používat budu, nebo ne, bude jen na základě, co mi pro mé modely přijde jako bezpečnější provoz, určitě né na základě toho, jestli nějakej Pepa Vomáčka někde na druhém konci republiky nebo světa se bude bít do prsou, že je superpilot protože on zalétává modely na rozdíl od Pepina bez stabilizace.
jediné co nechci, dohadovat se tady, jestli by teoreticky bylo lepší toto řešit takto a něco jiného řešit jinak, až to zkusim, tak uvidim.
Puvodní vize byla koupit něco jen na kompenzaci výškovky, jenže trochu slušné Head lock gyro je v podstatě stejně drahé jako ta FY 30 a navíc nejde uplně vypnout, jen zmenšit korekce v normálním modu na možné minimum, ale vypnout uplně nejde, což ty systémy do letadel ano.
Takze kdyz zapnu klapky tak mi to bude model vyrovnavat? protoze pak bych tedy musel vypnout na vysilaci guardian a normalne pristat s klapkama
- StrycAlois
Pepine, znovu čtu celé to vlákno a nevím si rady s tímhle:
Tady píšeš:
V dalším:
Dnes jamesgsf napsal:
A mior zase tohle:
A papir zas píše tohle:
Tak jsem z toho jelen.
Tady píšeš:
pepin píše:... v principu to dělá v 3D MODU přesně to, co má---pokud potlačím výškovku a v určitém uhlu k zemi ji uvolním, systém už automaticky drží zvolený uhel-----potlačuje, nebo přitahuje výškovku pokud ten uhel měním , dokud znovu nehrábnu do výškovky
V dalším:
pepin píše:... pokud ale hrábnu sám do křidélek, ten horizontální mod se zruší ...
Dnes jamesgsf napsal:
jamesgsf píše:V návodu ke guardianu pišou, že pokud stabilizace bezi jen ose ve ktere není pohnuto kniplem ...
A mior zase tohle:
mior píše:... pri pristávaní zvyknem postupne priťahovať výškovku - nakláňať model mierne nosom hore. Vtedy sa autostabilizácia vypne a riadim to vlastne len kniplami
A papir zas píše tohle:
Papir píše:Je to drobet jinak. FY30a při plné stabilizaci, tedy té začátečnické, stále do řízení kecá i když sáhneš do kniple ...
Tak jsem z toho jelen.
@StrycAlois
presne to je problem celeho tohto vlakna
,
same kecy, ale nikto nic poriadne nevyzkusal
povedal som uz raz ze guardian2D/3D funguje spolahlivo, a je dost lacny na to aby to stalo za pokus a kedze ludia su malo chapavy tak nevidim dovod na dalsie rozpisovanie o tom ako funguje
...tu to je rozpisane,
http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdu ... cislo=1969
presne to je problem celeho tohto vlakna
same kecy, ale nikto nic poriadne nevyzkusal
povedal som uz raz ze guardian2D/3D funguje spolahlivo, a je dost lacny na to aby to stalo za pokus a kedze ludia su malo chapavy tak nevidim dovod na dalsie rozpisovanie o tom ako funguje
...tu to je rozpisane,
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
zkusím to vysvětlit---plně automatický mod---začátečnický, kdy je popisováno a odzkoušeno Papírem, že ti nedovolí třeba výkrut--přemet-------jsem já vubec nezkoušel--nezajímá mě--je to mod pro lidi, co se učí létat, nebo třeba pro FPV čkáře--asi ho využiji pouze na stabilizaci při aktivaci Fail safe
já zkoušel a létal pouze v 3D modu--kam pošleš model a v tomto uhlu--náklonu uvolníš páky do středové polohy, tak jak byl model nakloněn udržuje automaticky dráhu po přímce, pokud chceš uhel --náklon poupravit--řídit, hrábnutím do kniplu plnou stabilizaci přerušíš--přenastavuješ její uhel jinam, vzhledem k tomu, že jsi ji ale uplně nevypnul přepínačem, pořád ještě stabilizuje v modu obyčejného gyra, kdy neřeší nějaký tebou volený směr--uhel, ale pouze kompenzuje rychlé záchvěvy--u malého modelu třeba mlácení větru do křídel--u velkého asi vubec nic, nebo naprosto neznatelně.
Myslím, že toto bude stejná debata, jako když jsem chtěl po telefonu vysvětlit seštelování gyra, naprosto neprustřelné, až když ten člověk přišel a předvedl, tak jsem pochopil, včetně faktu, že to gyro je rozbité a funguje divně
Ono už jenom si uvědomit, že pustit knipl není žádná změna, kdy kuli stabilizaci musíš najednou pouštět knipl a bez ní ho nepustíš nikdy, ale že takto se normálně modely řídí--třeba ero ve visu--přidáš plyn, pustíš kniply a ero musí viset, pokud někam uhýbá--musíš vyosit motor,potlačit--bla bla bla--ale rozhodně né ho rovně upáčkovávat nějakým kvedláním--to už jen honíš špatné seřízení--špatný nálet do visu--mé obvyklé problémy--špatné seřízení,špatný nálet
já zkoušel a létal pouze v 3D modu--kam pošleš model a v tomto uhlu--náklonu uvolníš páky do středové polohy, tak jak byl model nakloněn udržuje automaticky dráhu po přímce, pokud chceš uhel --náklon poupravit--řídit, hrábnutím do kniplu plnou stabilizaci přerušíš--přenastavuješ její uhel jinam, vzhledem k tomu, že jsi ji ale uplně nevypnul přepínačem, pořád ještě stabilizuje v modu obyčejného gyra, kdy neřeší nějaký tebou volený směr--uhel, ale pouze kompenzuje rychlé záchvěvy--u malého modelu třeba mlácení větru do křídel--u velkého asi vubec nic, nebo naprosto neznatelně.
Myslím, že toto bude stejná debata, jako když jsem chtěl po telefonu vysvětlit seštelování gyra, naprosto neprustřelné, až když ten člověk přišel a předvedl, tak jsem pochopil, včetně faktu, že to gyro je rozbité a funguje divně
Ono už jenom si uvědomit, že pustit knipl není žádná změna, kdy kuli stabilizaci musíš najednou pouštět knipl a bez ní ho nepustíš nikdy, ale že takto se normálně modely řídí--třeba ero ve visu--přidáš plyn, pustíš kniply a ero musí viset, pokud někam uhýbá--musíš vyosit motor,potlačit--bla bla bla--ale rozhodně né ho rovně upáčkovávat nějakým kvedláním--to už jen honíš špatné seřízení--špatný nálet do visu--mé obvyklé problémy--špatné seřízení,špatný nálet
Stryc Alois
máš v tom zmatek, páč jde o popis dvou ruzných modu--plně stabilizačního--tam do toho stabilizace pořád kecá--a za roh tě vubec nepustí
3D stabilizačního--budu řídit za tebe, dokud mi do toho nehrábneš--pak si ale dělej co chceš, pokud mě pustíš k řízení až třeba v letu na zádech, pokud pustíš zase kniply model zustane v této poloze uzamčen.
Líp už to vysvětlit neumím.
máš v tom zmatek, páč jde o popis dvou ruzných modu--plně stabilizačního--tam do toho stabilizace pořád kecá--a za roh tě vubec nepustí
3D stabilizačního--budu řídit za tebe, dokud mi do toho nehrábneš--pak si ale dělej co chceš, pokud mě pustíš k řízení až třeba v letu na zádech, pokud pustíš zase kniply model zustane v této poloze uzamčen.
Líp už to vysvětlit neumím.
- StrycAlois
Pepine moc díky.
Jinak tady je asi to, co uváděl mior:
Režim 2D - Guardian umožní daleko plynulejší let modelu a dokáže jeho automatické uvedení do vodorovného letu. Přístroj si "pamatuje" vodorovný let a umí model do tohoto režimu vrátit.
Je to z tohodle návodu, co nás nasměroval FeriGGGG:
Jinak tady je asi to, co uváděl mior:
Režim 2D - Guardian umožní daleko plynulejší let modelu a dokáže jeho automatické uvedení do vodorovného letu. Přístroj si "pamatuje" vodorovný let a umí model do tohoto režimu vrátit.
Je to z tohodle návodu, co nás nasměroval FeriGGGG:
Já jsem se o ten plně stabilizační mod nestaral hlavně také z toho duvodu, že jeho nastavení přímo souvisí s odkalibrováním toho vodorovného letu, takže to v podstatě znamená, že první let provádíš bez stabilizace, což by mi vubec neřešilo muj záměr--první let pod stabilizací.
třeba to i jde, ale musel bych mít pak stabilizaci na třípolohovém přepínači---vypnuto--3D Mod--Plná stabilizace
takže já ji jen odkalibroval na desce stolu--tak nějak rovina plus mínus odpovídající pak i rovině lože pro serva, kde to bude plus mínus u všech dalších modelu.tak jak to mám ted, tak jsem ani nemohl plnou stabilizaci v letu zapnout, protože mám nastavenou hodnotu pouze pro zapnutí 3D stabilizace.
třeba to i jde, ale musel bych mít pak stabilizaci na třípolohovém přepínači---vypnuto--3D Mod--Plná stabilizace
takže já ji jen odkalibroval na desce stolu--tak nějak rovina plus mínus odpovídající pak i rovině lože pro serva, kde to bude plus mínus u všech dalších modelu.tak jak to mám ted, tak jsem ani nemohl plnou stabilizaci v letu zapnout, protože mám nastavenou hodnotu pouze pro zapnutí 3D stabilizace.
- LV
- Kontaktovat uživatele:
pepin píše:třeba ero ve visu--přidáš plyn, pustíš kniply a ero musí viset, pokud někam uhýbá--musíš vyosit motor,potlačit--bla bla bla--ale rozhodně né ho rovně upáčkovávat nějakým kvedláním--to už jen honíš špatné seřízení--špatný nálet do visu--mé obvyklé problémy--špatné seřízení,špatný nálet
To platí tak pre halovku. Pre 2+m už vôbec nie. Ten sa totiž vo vise nazalietava. Ale to ty vieš.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
- LV
- Kontaktovat uživatele:
pepin píše:Jtakže to v podstatě znamená, že první let provádíš bez stabilizace, což by mi vubec neřešilo muj záměr--první let pod stabilizací....
Pepine, ale ten ASS by ti pri zálete Foxa nezachránil. Tam nebola chyba v rovine letu, ale chyba v odhade výšky...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
LV píše:pepin píše:třeba ero ve visu--přidáš plyn, pustíš kniply a ero musí viset, pokud někam uhýbá--musíš vyosit motor,potlačit--bla bla bla--ale rozhodně né ho rovně upáčkovávat nějakým kvedláním--to už jen honíš špatné seřízení--špatný nálet do visu--mé obvyklé problémy--špatné seřízení,špatný nálet
To platí tak pre halovku. Pre 2+m už vôbec nie. Ten sa totiž vo vise nazalietava. Ale to ty vieš.
Tak mě šlo jen o vysvětlení, že nekvedlat pořád s kniplem je uplně normální, tady jak se to pořád omílá okolo té stabilizace, tak to vypadá, že se pak nesmí model se stabilizací řídit a oproti zvyklostem se musí neustále knipl uvolnovat--vubec ne, řídíš jako normálně i proto to má uprostřed určitou toleranci--pro případ, že si do středových poloh nepatrně nevědomky hrabeš.