Autostabilizační systémy pro plošníky

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Autostabilizační systémy pro plošníky

#286 Příspěvek od pepin »

LV píše:
pepin píše:Jtakže to v podstatě znamená, že první let provádíš bez stabilizace, což by mi vubec neřešilo muj záměr--první let pod stabilizací....

Pepine, ale ten ASS by ti pri zálete Foxa nezachránil. Tam nebola chyba v rovine letu, ale chyba v odhade výšky...

Vzdálenost, já to tam vždy s elektrikou bral samozřejmě v podstatně větší výšce, ale né kuli stromum, ale abych mohl otočit v klesání do protivětru, ted jsem počítal s tím, že se projdu páč na otáčení výška nebyla, ale netušil jsem, že to vždy létám až tak daleko a jdu přez ty stromy, ono tam moc na výběr není, kdybych byl podstatně blíž, zase by ta zatáčka dostala model do turbulence v závětří kopce, jen jsem si s tím Foxem neuvědomil, že pokud stejně nechci obracet, tak to nemusím řešit a mohu letět blíž--jenže let blíž, když si myslíš, že je to v pohodě :D špatný odhad vzdálenosti, ale myslím, že tam už se mi to nestane, jen byla škoda, že jsem to tam pověsil zrovna s novým kompozitem, ale už jsem si pobrečel, ero je zase opravený a navíc na mě konečně čeká u Valenty nový mazlíček, teda pokud to na mě nebude darda, trošku jsem ted utrácel víc, nežli si mohu dovolit :oops: :oops:
mior
Kontaktovat uživatele:

#287 Příspěvek od mior »

pepin píše:... takže to v podstatě znamená, že první let provádíš bez stabilizace, což by mi vubec neřešilo muj záměr--první let pod stabilizací.

Ja v tomto musím súhlasiť s Lacom (lv) - prvý let by som robil bez stabilizácie. Až potom - to dolaďovanie - by som už robil so stabilizáciou. Lebo keby niečo - rýchlo stabilizáciu vypnem a už to akosi doriadim k zemi...
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
pepin

#288 Příspěvek od pepin »

mior píše:
pepin píše:... takže to v podstatě znamená, že první let provádíš bez stabilizace, což by mi vubec neřešilo muj záměr--první let pod stabilizací.

Ja v tomto musím súhlasiť s Lacom (lv) - prvý let by som robil bez stabilizácie. Až potom - to dolaďovanie - by som už robil so stabilizáciou. Lebo keby niečo - rýchlo stabilizáciu vypnem a už to akosi doriadim k zemi...

To teda nevim, co by se muselo , mělo a mohlo stát, abych nezvládnul tu stabilizaci v nejhorším vypnout, leda bych si před letem popletl seřízení výchylek stabilizace--model potlačí a stabilizace to ještě víc potlačí, to je ale jako kdybych odstartoval s obráceným smyslem výchylek křidélek, nebo kdyby po přitažení výškovky výškovka potlačila--to je ale chyba softu na krku, né v systému stabilizace.

Zbytečné hledat problém tam kde není a kde je vypínač, nemuže být problém.
pepin

#289 Příspěvek od pepin »

ALE KLIDNĚ SE ZEPTEJTE VRTULNÍKÁŘU, JESTLI NEJDŘÍV ZALÉTAJÍ A SEŘÍDÍ VRTULNÍK BEZ GYRA A TEPRVE NA ODLADĚNÉM VRTULNÍKU SI ZAČNOU HRÁT S GYREM.

já myslím že ne, ale třeba se pletu.
FeriGGGG

#290 Příspěvek od FeriGGGG »

pepin píše:ALE KLIDNĚ SE ZEPTEJTE VRTULNÍKÁŘU, JESTLI NEJDŘÍV ZALÉTAJÍ A SEŘÍDÍ VRTULNÍK BEZ GYRA A TEPRVE NA ODLADĚNÉM VRTULNÍKU SI ZAČNOU HRÁT S GYREM.

:lol: :lol: ...trafil si klinec po hlave
...mimochodom; co mam rad na gyre je ze vie pomoct ak je tazisko kus viacej vzadu ako je neutral, a tympadom premety naberaju na ostrosti 8) ...to je iba pre 3D akrobatov
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
LV
Kontaktovat uživatele:

#291 Příspěvek od LV »

FeriGGGG píše: :lol: :lol: ...trafil si klinec po hlave
...mimochodom; co mam rad na gyre je ze vie pomoct ak je tazisko kus viacej vzadu ako je neutral, a tympadom premety naberaju na ostrosti 8) ...to je iba pre 3D akrobatov

Somárik. Ďaľší čo nevie čo píše :mrgreen:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
LV
Kontaktovat uživatele:

#292 Příspěvek od LV »

pepin píše:ALE KLIDNĚ SE ZEPTEJTE VRTULNÍKÁŘU, JESTLI NEJDŘÍV ZALÉTAJÍ A SEŘÍDÍ VRTULNÍK BEZ GYRA A TEPRVE NA ODLADĚNÉM VRTULNÍKU SI ZAČNOU HRÁT S GYREM.

Na vrtuľníku to je o niečom inom. Ja si pamätám začiatky a pokusy v 80tich rokoch s vrtuľníkmi bez gyra...
www.elektromodely.sk
pepin

#293 Příspěvek od pepin »

LV píše:
FeriGGGG píše: :lol: :lol: ...trafil si klinec po hlave

Somárik. Ďaľší čo nevie čo píše :mrgreen:

to je snad všeobecně známé, že pokud posuneš těžiště dozadu, model je ostřejší a citlivější na řízení,pokud dopředu, tak je tupější, proč nad tím kroutíš hlavou ?

Už jsem přežil debaty, že elektropohon je nesmyslná slepá cesta, už jsem přežil debaty, že epp model každému jen pokazí styl létání a naučí majitele jen nesprávně ovládat pak větší model, už jsem zažil a přežil debaty, že systém 2,4 je nesmysl, už jsem přežil debaty, že telemetrie je k ničemu a na nic

Tutáč to přežiju i ohledně stabilizace plošníku :mrgreen:
ČKALOV
Kontaktovat uživatele:

#294 Příspěvek od ČKALOV »

Ano, přesně tak. S každou novotou se vyrojí zpátečníci. :)
Také se chystám dát do nového éra gyro na křidélka které se zapne s vysunutím podvozku a už sem kolem toho taky vyslech řečí ale neodradí mně. :lol:
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#295 Příspěvek od JirkaA »

FeriGGGG píše:

Spis ses hlavickou o klinec trafil ty :mrgreen: . Opet evidentne nevis o cem pises, vrtulnik je neco trochu jineho nez letadlo, z principu je to nestabilni zarizeni a bez stabilizace (alespon mechanicke - padla) je v pripade maleho modelu temer neriditelny. Gyro u padlove mechaniky alespon drzi smerovku, tedy alespon jeden smer (analogicky u letadla mas taky jeden smer, ktery to v podstate drzi samo - leti to dopredu). Mimochodem, nastaveni vrtulniku neni zas takova veda, zjednodusene receno pokud mas pri pace plynu (kolektivu) paky serv kolmo, desku cykliky rovne, uhel nabehu listu v nule a soubeh serv (desku cykliky rovne) i v minimu a maximu kolektivu, teziste v ose rotoru, neni duvod, aby to neletelo. Pri zaletu si jen doladis vychylky pripadne krivku plynu atd. tak, aby ti vyhovovala odezva rizeni.
OK2WY
pepin

#296 Příspěvek od pepin »

ČKALOV píše:Ano, přesně tak. S každou novotou se vyrojí zpátečníci. :)
Také se chystám dát do nového éra gyro na křidélka které se zapne s vysunutím podvozku a už sem kolem toho taky vyslech řečí ale neodradí mně. :lol:

je to uplně jednoduchý, když bys dal jakémukoli plošníkáři vrtulník, tak první co musí udělat--budto vyndat gyro, nebo nastudovat a pochopit, jak takové gyro funguje a jak ho seřizovat--to se žádnému borcovi místního letiště líbit nebude, dostat se do pozice--toto já neumím, nechápu, nevím vubec která bije.
mior
Kontaktovat uživatele:

#297 Příspěvek od mior »

ČKALOV píše:Ano, přesně tak. S každou novotou se vyrojí zpátečníci. :)

"Pionieri" to majú vždy ťažké. Toto je narážka na môjho brata Janka O., ktorý dal gyrá do vetroňa 2,6 metra pred asi štyrmi rokmi:
jozefbb píše:ked sa uz vsade da nejaka kravicka o com to lietanie bude, to uz nemusime ist ani von a lietat len na trenazeri, poznam jednoho co dal do vetrona na kazde servo gyro a rok nas odrbaval ako ladne on lieta, my sme sa cudovali, ze nema parkinsona, to v case, ked to bola novinka
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
FeriGGGG

#298 Příspěvek od FeriGGGG »

JirkaA píše:
FeriGGGG píše:

Spis ses hlavickou o klinec trafil ty :mrgreen: . Opet evidentne nevis o cem pises, vrtulnik je neco trochu jineho nez letadlo, z principu je to nestabilni zarizeni a bez stabilizace (alespon mechanicke - padla) je v pripade maleho modelu temer neriditelny. Gyro u padlove mechaniky alespon drzi smerovku, tedy alespon jeden smer (analogicky u letadla mas taky jeden smer, ktery to v podstate drzi samo - leti to dopredu). Mimochodem, nastaveni vrtulniku neni zas takova veda, zjednodusene receno pokud mas pri pace plynu (kolektivu) paky serv kolmo, desku cykliky rovne, uhel nabehu listu v nule a soubeh serv (desku cykliky rovne) i v minimu a maximu kolektivu, teziste v ose rotoru, neni duvod, aby to neletelo. Pri zaletu si jen doladis vychylky pripadne krivku plynu atd. tak, aby ti vyhovovala odezva rizeni.

ake bezpadlove vrtulniky si uz zalietaval a aku mali FBL jednotku :?:
podla mojich skusenosti aj s FBL jednotkami vie byt miestami problem
...
:idea: nezabudat ze lietadlo nemusi byt z principu stabilne zariadenie,
mozem ero navrhnut tak aby bolo nestabilne zaroven navrhnut ovladacie plochy tak aby 3d gyro mi tu stabilitu vedelo zarucit, a nebyt limitovany aerodynamickou stabilitou konstrukcie, a kedze technika je k mání za smiesny peniaz, rád to vyuzijem :wink:
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
StrycAlois

#299 Příspěvek od StrycAlois »

mior píše:
LV píše:Nakoľko Pepina považujem za skúseného pilota stále nechápem o čo mu v tejto hre ide...

O nový, zdokonalený a možno aj zrýchlený spôsob zalietavania.
Keď mi telemetria (vieme, že ju absolútne neuznávaš) na displeji ukáže, ktorým smerom a ako veľmi mám na mixe nastaviť korekciu výškovky pri vysunutí klapiek.

Mne zalétávání, stejně jako pepina, moc nebaví. Když už to letí, tak je třeba lítat a né pořád přistávat, seřizovat, startovat ...
Přesto nutnost správného zalétávání chápu.
Proto už léta sním o kouzelném dědečkovi, který mi pošeptá, jak mám co ve vysílači i na modelu nastavit, aby hned lítal dobře.
No a když se namísto kouzelného dědečka dostaví kouzelná krabička, která mi na displeji napíše, jak nastavit mix výškovky při vysunutí klapek, DÍKY I ZA TO.
Mně se tahle myšlenka zamlouvá:
mior píše:- po vyklopení klapiek (alebo po inom významnom zásahu do letových vlastností modelu) zaúčinkuje autostabilizačný systém (napr. FY-30A) a vychýli výškovku tak, aby model zachoval svoj sklon. Ale pilot na zemi nevie, ako veľmi je výškovka vychýlená, aby potom mohol na vysielači nastaviť správny korekčný mix.
- Preto telemetria (pomocou jednoduchého prípravku) zistí a na displeji pilota zobrazí hodnotu, na ktorú sa prestavila výškovka, počas vyklopenia klapiek.
- Autostabilizačný systém bude v modeli ponechaný aj po zalietnutí modelu, ale prestavenie výškovky po vyklopení klapiek už zabezpečí vhodne nastavený mix na vysielači, nie FY-30A. Tým sa nedostane do medzných hodnôt, ale bude stále akoby v neutráli a do výchyliek kormidiel zasiahne len za účelom zvládnutia "prechodových javov".
LV
Kontaktovat uživatele:

#300 Příspěvek od LV »

pepin píše:to je snad všeobecně známé, že pokud posuneš těžiště dozadu, model je ostřejší a citlivější na řízení,pokud dopředu, tak je tupější, proč nad tím kroutíš hlavou ?
Už jsem přežil debaty, že elektropohon je nesmyslná slepá cesta, už jsem přežil debaty, že epp model každému jen pokazí styl létání a naučí majitele jen nesprávně ovládat pak větší model, už jsem zažil a přežil debaty, že systém 2,4 je nesmysl, už jsem přežil debaty, že telemetrie je k ničemu a na nic

Tutáč to přežiju i ohledně stabilizace plošníku :mrgreen:

No ja skôr krútim hlavou, že človek čo "pravdepodobne" lieta s tým čo má v podpise a ide písať niečo o 3D :mrgreen:
www.elektromodely.sk
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“