Gyro do letadla

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
mior
Kontaktovat uživatele:

Re: Gyro do letadla

#196 Příspěvek od mior »

pepin píše: ...radši mi zjisti, jak si mám udělat externí pípání na starý duplex modul--jeti se nebrání abych spojil puvodní pípák s dalším pípákem pomocí prodlužky--mě by to asi vyhovovalo víc, nežli externí sluchátka--létám s velkýma bezdrátovýma sluchátkama--na compu mám internetové rádio a pouštím si to do uší, šlo by ale na to připojit i klasické špunty?, nebo spíš--jde koupit nějaký malinký pípák--ten plíšek, aby šel upravit jako špunt do ucha?--případně jak nastavit jeho hlasitost. :D

Pozrieme sa na to!
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
leone

#197 Příspěvek od leone »

JMalik píše:Pokud autoři nepochopili režimy gyra, tak na to je dost odborné literatury.

Ja by som tiež chcel pochopiť to HL gyro.
Prosím Ťa, môžeš to tu nejako vysvetliť?
Atto

#198 Příspěvek od Atto »

Gyrám pre eroplány, Tgy-380 aj MKS GY-380, je možné elektronicky nastaviť účinnosť od nuly po maximum, bez toho, aby sa znížila výchylka pre servo, ktorá prichádza na vstup.

Pri gyrách do helikoptér, ktoré majú možnosť elektronicky prepínať medzi režimami normál a HL, sa elektronickým znížením účinnosti gyra v režime normál zníži aj výchylka pre servo, ktorá prichádza na vstup gyra.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#199 Příspěvek od pkotatko »

Jen pro upresneni. V heli pouzivam triose gyro. Krom bezneho litani tahle krabicka umi i stabilizovat heli az do urovne jako dvourotor, dalsi moznost je stabilizace pro maketu a ma to i zachranny mod. V tomto modu, po aktivaci se heli z jakekoliv polohy srovna okamzite do horizontu a s plnym kolektivem vystreli nahoru. Sama si zvoli polohu normani nebo na zadech. Podle toho kam to mela v krizove situaci bliz.
A ted to dulezite, zadne akcelerometry v teto jednotce nejsou. Tim samozrejmne nerikam, ze pouziti akcelerometru neprinasi nejake vyhody. Jen rikam ze to jde i bez nich a nejsou bezpodminecne nutne.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Atto

#200 Příspěvek od Atto »

Už to tu mior spomínal dvakrát, že onen spomínaný efekt sa dosahuje matematickou úpravou signálu z gýr. Akcelerometre nie sú potrebné.
mior
Kontaktovat uživatele:

#201 Příspěvek od mior »

Pre niektorých a hlavne pre JMalik:
Upresňujem, že my sa s tými gyrami nebavíme preto, že nemáme na to, aby sme zakúpili poriadny stabilizačný systém.
My to celé chceme pochopiť, radi sa hrajkáme a chceme niektoré funkcie stabilizačných systémov ešte vylepšiť o nejaké prvky, ktoré nám tam chýbajú. Nerobíme to pre biznis, ale pre radosť. Každá rada je dobrá, len nie dehonestácia. S aero gyrami máme dostatočné skúsenosti aj z praxe, vrátane toho, čo málokto (či nikto?) robí - dynamické riadenie ich zisku - naozaj veľmi efektívne.

Ale nie sme vrtulnikári a s head lockom nemáme skúsenosti a ako sme už priznali, nie je nám to úplne jasné...
Preto- ak to vie niekto vysvetliť, tak nech nám pomôže.

Čo Ty na to, JMaliku?
Pomôžeš, vysvetlíš? Prosím!

P.S:
Z histórie je zrejmé, že práve takéto "hrajkanie" prináša pokrok - nie obyčajná konzumácia toho, čo už niekto urobil. Takže na tom nevidíme nič zlé... a ďakujeme tým, čo nám pri tom pomáhajú!
JMalik

#202 Příspěvek od JMalik »

mior píše: head lockom nemáme skúsenosti a ako sme už priznali, nie je nám to úplne jasné...
Preto- ak to vie niekto vysvetliť, tak nech nám pomôže.
Čo Ty na to, JMaliku?
Pomôžeš, vysvetlíš? Prosím!

Funkce HL znamená práci gyra v režimu "udržování kursu". Proto jsem rozporoval na vašich stránkách příklady obrázků letadla rozjíždějícího se po dráze, kdy není správně zanesena změna dráhy po kompenzaci gyrem v režimu HL.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#203 Příspěvek od JMalik »

mior píše:.......... S aero gyrami máme dostatočné skúsenosti aj z praxe, vrátane toho, čo málokto (či nikto?) robí - dynamické riadenie ich zisku - naozaj veľmi efektívne...............
........... s head lockom nemáme skúsenosti a ako sme už priznali, nie je nám to úplne jasné...

Tak nějak nevím o čem to tady už je :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#204 Příspěvek od pepin »

pkotatko píše: V tomto modu, po aktivaci se heli z jakekoliv polohy srovna okamzite do horizontu a s plnym kolektivem vystreli nahoru.

sice to s tím asi nebude přímo souviset, ale trošku mě to připomělo jednu nesrovnalost v chování, mezi gyrem a stabil. systémem.

u gyra v modu head--když jsem potlačil--zustalo to gyro nepatrně potlačené--čekalo? až do této polohy model přejde---u stabilizačního systému, pokud potlačím a vrátím páku zpět, nic nezustane nikam přejeté a nečeká, až tam model přejde.
pak bych viděl zásadní rozdíl v tom, že pokud si omylem hrábnu v plošníku se stabilizací třeba do výškovky--nic se v podstatě nestane--jen jsem drcnul do kniplu, pokud to ale udělám u klasického gyra--které po tomto drcnutí čeká, až tam model přejde--pro to, aby se nic opět nestalo, bych musel přejet pákou kontra.

Samozřejmě--to jsou ty pokusy na stole--vím stále prd, jak se to gyro pak chová při skutečném pohybu, ale ta páka, na rozdíl od FY 30 opravdu zustane předklopená na tu stranu, kam se hýblo a nevrátí se okamžitě po uvolnění páky zpět do středové polohy---jako kdybych měl řízení v autě s vulí---zatočím, srovnám volant, ale auto stejně stále zatáčí, dokud nedám trochu kontra------Prostě to gyro mi jasné není--odkejvu, že to v principu funguje stejně, ale chová se proti logice.
mior
Kontaktovat uživatele:

#205 Příspěvek od mior »

JMalik píše:Funkce HL znamená práci gyra v režimu "udržování kursu". Proto jsem rozporoval na vašich stránkách příklady obrázků letadla rozjíždějícího se po dráze, kdy není správně zanesena změna dráhy po kompenzaci gyrem v režimu HL.

Ale my nikde u žiadneho obrázku neuvádzame, že bolo použité HL gyro! My popisujeme klasické aero gyro - takže sa pletieš!

Ale Jirko - - neuhýbaj!

Snáď Tvoju vetu " Funkce HL znamená práci gyra v režimu "udržování kursu" nepovažuješ za dostatočné vysvetlenie!!!

Takže ešte raz - pre mňa hlupáčika - detailnejšie - Ako pracuje HL gyro?
Atto

#206 Příspěvek od Atto »

JMalik píše:Funkce HL znamená práci gyra v režimu "udržování kursu". Proto jsem rozporoval na vašich stránkách příklady obrázků letadla rozjíždějícího se po dráze, kdy není správně zanesena změna dráhy po kompenzaci gyrem v režimu HL.

Pozrel som si to znova a ani k jednému z tých obrázkov nie je gyro v režime Head Lock vôbec spomínané.

Edit: už ma predbehol mior.
StrycAlois

#207 Příspěvek od StrycAlois »

JMalik píše:Tak nějak nevím o čem to tady už je :wink:

O gyru v letadle.

Gyra do vrtulníků a tedy režim Head Lock jsi tady dotáhl ty:
JMalik píše:... myslím si, že autorům není jasný režim gyra Head lock (Avcs) ...
mior
Kontaktovat uživatele:

#208 Příspěvek od mior »

Nechaj ho!

Mňa ten head lock zaujíma!
FeriGGGG

#209 Příspěvek od FeriGGGG »

po intenzivnom testovani: to vidim tak ze pre akro/3D lietadla budu najlepsie FBL jednotky z vrtulnikov ktore podporuju upsporiadanie cykliky (swashplate config) typu H1: cize serva cykliky bez mixu, to jest osobitne serva klopenia a klonenia 90 stupnov od seba a osobitme servo v strede na kolektiv=collective pitch
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#210 Příspěvek od pkotatko »

K HL modu gyra. Pokusim se to vysvetlit velmi zjednodusene a na heli, tam mam dostatek zkusenosti.
Dejme tomu, ze je jen jedno gyro co ridi jednu osu. A to otaceni kolem svisle osy - vrtulku.
Mam gyro v NORMAL ( RATE ) mody a s heli visim na miste pri bocnim vetru. Gyro bude reagovat na poryvy vetru, ale nebude reagovat na staly vitr. Pri tom se mi heli drive nebo pozdeji stoci proti vetru.
Gyro v HL ( AVCS ) modu se ve stejnych podminkach bude chovat tak, ze se heli neotoci. Bude si stale drzet smer. Stane se to, ze pusobenim bocniho vetru mi heli odcestuje nekam do boku cela. Smer si ale bude drzet.
Takze, NORMAL mod reaguje na okamzite, prudsi zmeny, ale neumi a nereaguje na pomaly pohyb. HL mod reaguje i na pomaly pohyb a drzi posledni polohu.
Na stole se to chova tak, ze bez pohybu modelu :
Normal - rizeni se nijak neodlisuje od bezneho. Servo beha za kniplem jako by tam zadne gyro nebylo.
HL - dam vychylku a servo zustane vychylene a ceka.
Pri pootoceni modelu na stole bez pokynu z vysilace :
Normal - pootocim model, kormidlo jde do protipohybu, snazi se korigovat zmenu. Pak se vrati samo do neutralni polohy.
HL - pootocim model, kormidlo se vychyli do protipohybu a tam zustane dokud model nepootocim zpatky.

Staci to takhle ?
Naposledy upravil(a) pkotatko dne pát 25.01.2013 12:11, celkem upraveno 1 x.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“