Doska Crius Multiwii + gps
Re: Doska Crius Multiwii + gps
Môj quad s criusom 3x vo vzduchu http://www.youtube.com/watch?v=--KJpe8Z9_o&feature=youtu.be
Taranis X9D Plus, Heavy lift hexacopter, Phantom 4 Pro
dobry, vypada jako vznasedlo co muze pristat na vodu. Zkousel jsi lopas? Ja jo, po poslednim dvojitym quad musel na generalku... onneslo to jedno zlomene rameno, ale skvela zkusenost..
Nene ja chcem aby to bolo stabilne
lebo nemam lowa na opravy 
Taranis X9D Plus, Heavy lift hexacopter, Phantom 4 Pro
nemysli, ze s tim nebuchnes.... hlavne na zacatku to padne kazdymu a casto nejen vinou pilotaze, ale i predletove kontroly. Naposledy jsem prilitl naprosto suverene na kamaradovu zahradu, pristal, a kdyjsem to za 15 min chtet ukazat dalsimu, nekontroloval jsem nic arovnou vzletl, ale ukazalo se, ze konektor jednoho motoru se odpojil pri manipulaci, nasledkem cehoz kopter vylitl bleskurychle nabok na strom namisto kolmo vzhuru. Zlomeny 2 ramena a 3 vrtule....
Je treba GPS cn-06 v2 nejak softwarove nastavovat, nebo staci povolit v multiwii kodu criusu? Stale mi to nevidi zadny satelit a poloha nikde.... Trva poprve lognuti dlouho? Na desce stale blika dioda B. (A,C nesviti).
???
???
potrbujes ho pripojit cez FTDI programator k programu u-center a to:
rx-tx
tx-rx
gnd-gnd
+ - +
a zmenit rychlost komunikacie portu na 115200 a protocol, potom periodu freqvenciu a rate vid tieto 2 obrazky
http://homepage3.nifty.com/aohp/local/h ... o/ub02.jpg
http://homepage3.nifty.com/aohp/local/h ... /gim01.jpg
po zmene vzdy ulozit tlacidlom SEND a nakoniec to ulozit do eeprom vid obrazok
http://homepage3.nifty.com/aohp/local/h ... o/ub04.jpg
rx-tx
tx-rx
gnd-gnd
+ - +
a zmenit rychlost komunikacie portu na 115200 a protocol, potom periodu freqvenciu a rate vid tieto 2 obrazky
http://homepage3.nifty.com/aohp/local/h ... o/ub02.jpg
http://homepage3.nifty.com/aohp/local/h ... /gim01.jpg
po zmene vzdy ulozit tlacidlom SEND a nakoniec to ulozit do eeprom vid obrazok
http://homepage3.nifty.com/aohp/local/h ... o/ub04.jpg
DJI Phantom 4pro, DJI Spark, DJI Mavic pro
První načtení polohy je velmi nevyspytatelné. Někdy trvá 30sec a někdy i víc než 15 min.
Potíž je v tom,že si GPS musí načíst almanach. Pokud se zapne daleko ( stovky km) od poslední načtené polohy,a nejenom když je to poprvé, tak to může opět trvat dlouho.Já osobně mám problém s baterkou v GPS. Když to dlouho nelétá, baterka zdechne a s ní i data. A pak všechno začíná od začátku. 
Nejde GPSku nastavit v u-center pripojenou k PC pres crius ? Kdyz spustim u-center a ma cn06v2 seriove zapojenu na crius a ten spojen pres usb k pc, tak v u-center sviti ZELENE spojeni. Otazka je, zda toto spojeni neindikuje pouze spojeni u-centra s criusem, neboli, ze tam je cosi napojeneho pres dany COM a nikoli spojeni s GPS? Jsem z toho uz jelen... Satelity takto zapojeny u-center nevidi, tak je to asi blbe a potrebuji to zapojit jak pisete pres FTDI-usb naprimo, je tak
Potrebujes Ftdi lebo tebe ucenter vidi crius ako neake pripojene zariadenie
Tak jsem zapojil GPS pres FTDI basic, zapnul u-center a ... zase stara bela. V center vlevo nahore mi to ukazuje zelene spojeni, automaticky Baud (druha ikona tvaru "radiatoru") najde 9600, ale na stavove liste dole je stale šedé COM4 9600 a ne, ne zezelenat. Jakoby to nekomunikovalo. Uplne stejna story, jako na rcgroups (http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 26&page=41 ,- jeho foto viz prispevek 615), ale s tim, ze to ten manik vyresil rucnim odpojovanim/zapojovani USB konektoru a pak to naskocilo a mohl preprogramovat. COM mam urcite dobre - jiny tam nemam. FTDI mam sparkfun (https://www.sparkfun.com/products/9716), ale na vystupu na napsano 3V3, namisto 5V jako v odkazu - jinak vypada uplne stejne - tak nevim, zda tam neni jen 3,3V. . GPS presto sviti stabilne zelene.
Kdyz i tak v u-center zmenim hodnoty jak jste radili a dam SEND, tak ftdi blikne ze jako asi prenasi, gps stale sviti stabilne zelene, ale po opetovnem odpojeni/zapojeni v u-center mi autodetekce baudu opet najde 9600 - tak se asi nic neulozilo. Ach-jo.
Takto to mám zapojeno (mám to snad na blbé zemi-GND ? Na té druhé s vyznacenym otazníkem jsem oproti 3v3 kontaktu nameril 5V. Na te, kde to mam ja oproti 3v3 nebylo zadne napeti. Ale kdyz tam ale zadnou zem nezapojim, gps nesviti):
[album]2265[/album]
Tento FTDI/USB pouzivam pro konfiguraci Paris v4 board (multiwiicopter.com) a tam jede v pořádku:
[album]2266[/album]
Kdyz i tak v u-center zmenim hodnoty jak jste radili a dam SEND, tak ftdi blikne ze jako asi prenasi, gps stale sviti stabilne zelene, ale po opetovnem odpojeni/zapojeni v u-center mi autodetekce baudu opet najde 9600 - tak se asi nic neulozilo. Ach-jo.
Takto to mám zapojeno (mám to snad na blbé zemi-GND ? Na té druhé s vyznacenym otazníkem jsem oproti 3v3 kontaktu nameril 5V. Na te, kde to mam ja oproti 3v3 nebylo zadne napeti. Ale kdyz tam ale zadnou zem nezapojim, gps nesviti):
[album]2265[/album]
Tento FTDI/USB pouzivam pro konfiguraci Paris v4 board (multiwiicopter.com) a tam jede v pořádku:
[album]2266[/album]
Naposledy upravil(a) koda dne stř 26.12.2012 23:07, celkem upraveno 2 x.
toto sa tyka aj crius aio pro 1.1 a u-blox cn-06 v2, ze treba gps pripojit cez FTDI k PC, ano?
Koda: gnd pripoj na gnd kde mas otaznik a skus pripadne na inom pc.
Ano plati to aj pre AIO 1.1
Ano plati to aj pre AIO 1.1
HLÁSÍM ÚSPĚCH - BYLO TO ZAPOJENÍM ŠPATNÉ ZEMĚ (GND) NA FTDI. Jemná elektronika není moje silná stránka
I uvnitř u okna mi to chytá 9 satelitů, což nezvládá ani můj garmin. No aby nebylo vse zase napadne pozitivni, tak po pripojeni k criusu aio (a flashnuti multiwii v1240 s upavenym config.h ) opet zadne satelity ani souradnice... tak budu laborovat dal...
... update: navody radi, ze mas v u-center nastavit GPS:
baud 115200
Measurement Period 100 ms
Measurement Frequency 10.00 Hz
Navigation Rate 2 cycles
Navigation Frequency 5.00 Hz
! jenže to mi u mé cn-06 v2 NEJDE. Nesežere to Navigation Frequency 5.00 Hz, ale 10Hz ! A to mi s multiwii v1240 nevidí žádný satelit
Tak jsem vygůglil, že v tomto případě je třeba nastavit:
baud 115200
Measurement Period 200 ms
Measurement Frequency 5.00 Hz
Navigation Rate 1 cycles
Toto jsem uložil a opět nic - v multiwii v1240 žádný satelit. Zkusil jsem flešnout multiwii v2.1 (config.h upraven obdobně jako v předchozí testované v1240) a ejhle, GPS FUNGUJE - a takřka ihned se logne. Poté jsem to zase zpět fleškul na v1240 a kupodivu GPS se logne také. A to se stejným nastavenim v config.h, jako bylo předtím, kdy to nejelo a nechytlo se to ani po restartech a lidovem vystavení na 15min na balkónu. Takže si to asi trochu "žije vlastním životem" - nebo žeby nějaký studeňák? No to je už teď jedno, - sláva a jdu konečně testovat v letu...
Pro úplnost dodávám, že po lognutí GPS (dostatek satelitů a "zamapování souřadnic") dioda B na Criusu přestane červeně blikat.
Kdesi na diskuzi jsem zahlídl, že jistý maďar EOSbrandi udělal nějakou modifikaci aby to snad podporovalo i Evropský EGNOS GPS system - tzn. pár evropských spřesňujících satelitů navíc - nevíte jak/co konkrétně v multiwii nastavit ?
Letu zdar
Jinak hlásim vánoční přírůstek v podobě malého domácího Quadíka :

-létá velice pěkně a poslušně a mohu jen doporučit - snad malé (-) je znatelná prodleva v reakci při manévrování.
Je odsud : http://www.banggood.com/Wholesale-Rc-Qu ... -1848.html (ověřte si skutečnou dostupnost mailem předem, jejich údaje o skladovosti jsou nepřesné, - jinak mohu obchod doporučit)
I uvnitř u okna mi to chytá 9 satelitů, což nezvládá ani můj garmin. No aby nebylo vse zase napadne pozitivni, tak po pripojeni k criusu aio (a flashnuti multiwii v1240 s upavenym config.h ) opet zadne satelity ani souradnice... tak budu laborovat dal...
... update: navody radi, ze mas v u-center nastavit GPS:
baud 115200
Measurement Period 100 ms
Measurement Frequency 10.00 Hz
Navigation Rate 2 cycles
! jenže to mi u mé cn-06 v2 NEJDE. Nesežere to Navigation Frequency 5.00 Hz, ale 10Hz ! A to mi s multiwii v1240 nevidí žádný satelit
Tak jsem vygůglil, že v tomto případě je třeba nastavit:
baud 115200
Measurement Period 200 ms
Measurement Frequency 5.00 Hz
Navigation Rate 1 cycles
Toto jsem uložil a opět nic - v multiwii v1240 žádný satelit. Zkusil jsem flešnout multiwii v2.1 (config.h upraven obdobně jako v předchozí testované v1240) a ejhle, GPS FUNGUJE - a takřka ihned se logne. Poté jsem to zase zpět fleškul na v1240 a kupodivu GPS se logne také. A to se stejným nastavenim v config.h, jako bylo předtím, kdy to nejelo a nechytlo se to ani po restartech a lidovem vystavení na 15min na balkónu. Takže si to asi trochu "žije vlastním životem" - nebo žeby nějaký studeňák? No to je už teď jedno, - sláva a jdu konečně testovat v letu...
Pro úplnost dodávám, že po lognutí GPS (dostatek satelitů a "zamapování souřadnic") dioda B na Criusu přestane červeně blikat.
Kdesi na diskuzi jsem zahlídl, že jistý maďar EOSbrandi udělal nějakou modifikaci aby to snad podporovalo i Evropský EGNOS GPS system - tzn. pár evropských spřesňujících satelitů navíc - nevíte jak/co konkrétně v multiwii nastavit ?
Letu zdar
Jinak hlásim vánoční přírůstek v podobě malého domácího Quadíka :
-létá velice pěkně a poslušně a mohu jen doporučit - snad malé (-) je znatelná prodleva v reakci při manévrování.
Je odsud : http://www.banggood.com/Wholesale-Rc-Qu ... -1848.html (ověřte si skutečnou dostupnost mailem předem, jejich údaje o skladovosti jsou nepřesné, - jinak mohu obchod doporučit)
- thegrid
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, máte někdo zkušenost s PTZ (http://www.goodluckbuy.com/gopro-fpv-2- ... pter-.html). Jde mi o to, co mám udělat aby ty 2 serva stabilizovaly kameru (asi umazat lomítka v kodu ale kde) a také, zda jde na nějaký kanál nastavit (třeba aux2?), aby se kamera dala přes Turnigy vysílač ovládat (minimálně v jednom směru).
Díky
Díky
www.quadcopter.8u.cz -popis stavby quadrokoptéry
neviem aku mas dosku na AIO v1.1 je pripojenie serv na stabilizaciu naznacene osobne som skusal uz 3 rozne serva ale ani jedno nechodilo plinule ale krokovalo co bolo poznat aj na videu.
Nastavujes toto:
a toto:
Nastavujes toto:
Kód: Vybrat vše
/*********************** Servo Refreshrates ***********************/
/* Default 50Hz Servo refresh rate*/
//#define SERVO_RFR_50HZ
/* up to 160Hz servo refreshrate .. works with the most analog servos*/
//#define SERVO_RFR_160HZ
/* up to 300Hz refreshrate it is as fast as possible (100-300Hz depending on the cound of used servos and the servos state).
for use with digital servos
dont use it with analog servos! thay may get damage. (some will work but be careful) */
#define SERVO_RFR_300HZa toto:
Kód: Vybrat vše
/*********************** Cam Stabilisation ***********************/
/* The following lines apply only for a pitch/roll tilt stabilization system. Uncomment the first or second line to activate it */
//#define SERVO_MIX_TILT
#define SERVO_TILT
#define TILT_PITCH_MIN 1020 //servo travel min, don't set it below 1020
#define TILT_PITCH_MAX 2000 //servo travel max, max value=2000
#define TILT_PITCH_MIDDLE 1570 //servo neutral value
#define TILT_PITCH_PROP -15 //servo proportional (tied to angle) ; can be negative to invert movement
#define TILT_PITCH_AUX_CH AUX3 //AUX channel to overwrite CAM pitch (AUX1-AUX4), comment to disable manual input and free the AUX channel
#define TILT_ROLL_MIN 1020
#define TILT_ROLL_MAX 2000
#define TILT_ROLL_MIDDLE 1500
#define TILT_ROLL_PROP 15
#define TILT_ROLL_AUX_CH AUX4 //AUX channel to overwrite CAM Roll (AUX1-AUX4), comment to disable manual input and free the AUX channel
/* camera trigger function : activated via Rc Options in the GUI, servo output=A2 on promini */
//#define CAMTRIG
#define CAM_SERVO_HIGH 2000 // the position of HIGH state servo
#define CAM_SERVO_LOW 1020 // the position of LOW state servo
#define CAM_TIME_HIGH 1000 // the duration of HIGH state servo expressed in ms
#define CAM_TIME_LOW 1000 // the duration of LOW state servo expressed in msDJI Phantom 4pro, DJI Spark, DJI Mavic pro