Jak zachránit Flashdisk?

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Mirek J.

Re: Jak zachránit Flashdisk?

#16 Příspěvek od Mirek J. »

VTjr píše:
Mirek J. píše:...
vím, co dělám.....

No nechci vrtat a opatrnosti samozřejmě není nikdy dost, ale tohle mi připadá už trochu paranoidní. :lol:
Zeptám se - a co děláš s komponenty starých PC, tedy zejména s jejich HDD - taky je rozbíjíš kladivem? :wink:

Ano, jsem asi v tomto směru paranoidní, ale štěstí přeje připraveným... :wink:
Co se nefunkčních HDD týče, zatím jsem řešil historicky pouze dva. Rozborka a mechanická destrukce ploten. Drť potom rozvezena náhodně v rámci služební jízdy po ČR... Nedělám si legraci! :|
paplik

#17 Příspěvek od paplik »

Jak psal, VTjR, zamezit formátování flash jde tak, že se k ní budete hezky chovat a to ji odpojovat vždy hezky přes lištu. Až zhasne, teprve ji vytáhnout. Taky se mi dřiv stalo, že flash nechtěl reagovat. Taťka stahnul myslím systém od výrobce a zformátoval ji. Teď ji hezky odpojuji a je vše OK.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Woita »

paplik píše:Taťka stahnul myslím systém od výrobce a zformátoval ji

??? Co jsi tím myslel??? Na formátování se nemusí žádný systém od výrobce stahovat, normálně klikneš na jednotku pravým tlačítkem a vybereš Formátovat. Nebo to byl nějaký specielní program na formátování jinak nezformátovatelné jednotky?
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
VTjr

#19 Příspěvek od VTjr »

Mirek J. píše:Ano, jsem asi v tomto směru paranoidní, ...

No comment :)
Mirek J. píše:Rozborka a mechanická destrukce ploten. Drť potom rozvezena náhodně v rámci služební jízdy po ČR... Nedělám si legraci! :|

Rozborka a destrukce - prosím. 8)
Ale rozvážet pak jejich úlomky po republice? :?: :lol:
V tom případě fakt platí bod 1. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#20 Příspěvek od VTjr »

Woita píše:
paplik píše:...stahnul ... systém od výrobce a zformátoval...

...Na formátování se nemusí žádný systém od výrobce stahovat...

Taky mě napadlo, že je to pěkná blbost :lol:
Normální Formát (ne ten quick, i když i ten stačí, ale nezkontroluje integritu úložiště) na HW nepoškozenou flešku vždycky zabral 8)
cilek

#21 Příspěvek od cilek »

VTjr píše:Taky mě napadlo, že je to pěkná blbost :lol:
Normální Formát (ne ten quick, i když i ten stačí, ale nezkontroluje integritu úložiště) na HW nepoškozenou flešku vždycky zabral 8)

Nemusí to být blbost. Jedná se o případy, kdy formátování nejde spustit. Disk je mechanicky v pořádku, ale vůbec není v počítači vidět. Kdysi mi takhle jeden známý taky zachraňoval flešku a něco musel stáhnout (asi nějaký ovladač). Teď se mi stejně "zachovala" SD karta 1 GB. Než se s tím mazat, letěla do koše.
VTjr

#22 Příspěvek od VTjr »

cilek píše:...
Nemusí to být blbost. Jedná se o případy, kdy formátování nejde spustit. Disk je mechanicky v pořádku, ale vůbec není v počítači vidět.
...

I ve WIN existuje modul "Správa počítače" nebo taky "Computer management" v anglických. Dá se to spustit přes ovládací panely-Nástroje pro správu nebo pravým tlačítkem myši na ikonu Tento počítač a vybrat volbu "Spravovat" nebo "Manage". Tam jsou v položce "Disk management" vidět všechny oddíly, které jsou HW v pořádku a nemusí mít logicky přiřazenou jednotku a ani zformátované. Dají se tam jak znovu inicializovat tak i zformátovat. To pro zprovoznění neviditelné Flešky obvykle stačí.
Ještě se mi nestalo, že by tohle nezabralo. A to už z PC dělám od roku 1986 (první ještě VÚVT PP-06, pokud bych počítal různá ZX-81, ZX-Spectra, PMD a PP-01 a ještě předtím HP9815, HP9830 a HP9845 a pod, co nebyly PC ale podobně vypadaly - tak od roku 1980).
zdzd

#23 Příspěvek od zdzd »

VTjr píše:
cilek píše:...
Nemusí to být blbost. Jedná se o případy, kdy formátování nejde spustit. Disk je mechanicky v pořádku, ale vůbec není v počítači vidět.
...

I ve WIN existuje modul "Správa počítače" nebo taky "Computer management" v anglických. Dá se to spustit přes ovládací panely-Nástroje pro správu nebo pravým tlačítkem myši na ikonu Tento počítač a vybrat volbu "Spravovat" nebo "Manage". Tam jsou vidět všechny oddíly, které jsou HW v pořádku a nemusí mít logicky přiřazenou jednotku a ani zformátované. Dají se tam jak znovu inicializovat tak i zformátovat. To pro zprovoznění neviditelné Flešky obvykle stačí.
Ještě se mi nestalo, že by tohle nezabralo. A to už z PC dělám od roku 1986 (první ještě VÚVT PP-06, pokud bych počítal různá ZX-81, ZX-Spectra, PMD a PP-01 a ještě předtím HP9845 a pod, co nebyly PC ale podobně vypadaly - tak od roku 1980).

Je si sice kousek vedle, ale třeba se tu odpověď najde.

Mám rychlé SD 8GB a 32GB, třída 10 z full HD videokamery. Počítač s W7 mi je četl a pak najednou nic. Jednotku vidí, ale neumí z ní vzít data. Ani ze slotu přímo v PC, ani přes externí čtečku. Z kamery připojené jako Mass storage si teď nevzpomenu.

V jiných PC ty karty normálně čtu a jiné karty čte i to pecko s W7. Zarytě odmítá jen tyto karty.

Vůbec netuším čím, kdy a proč se mu zprotivily.

Má někdo nějaký nápad? S driverem slotu jsem zatím nic nedělal.
VTjr

#24 Příspěvek od VTjr »

zdzd píše:Je si sice kousek vedle, ale třeba se tu odpověď najde.

Mám rychlé SD 8GB a 32GB, třída 10 z full HD videokamery. Počítač s W7 mi je četl a pak najednou nic. Jednotku vidí, ale neumí z ní vzít data. Ani ze slotu přímo v PC, ani přes externí čtečku. Z kamery připojené jako Mass storage si teď nevzpomenu.

V jiných PC ty karty normálně čtu a jiné karty čte i to pecko s W7. Zarytě odmítá jen tyto karty.

Vůbec netuším čím, kdy a proč se mu zprotivily.

Má někdo nějaký nápad? S driverem slotu jsem zatím nic nedělal.

Podle mne je to ovladačem k té čtečce.
:?:
Taky jsem se setkal s tím, že některé čtečky karet neumí větší kapacity SD karet než 2 GB. Třeba k notebooku FS jsem si kdysi koupil čtečku HAMA, ale když přišly microSD s kapacitou 8GB a víc, tak se najednou nechytala a přesně jako u tebe - písmeno jednotky vidí ale nic z ní nepřečte. Když ji ale vložím do starého mobilu Nokia E51 a ten připojím k Ntb kabelem, tak ji normálně čte.
Tak jsem to neřešil, jen místo čtečky karet nosím k noťasu ten starý mobil :lol:

Určitě byses měl zamyslet nad tím, co se v Tvém PC změnilo před tím, než je přestal číst a od toho se odrazit. Pokud ty samé čtečky jak v PC tak externí ty samé karty četly (myslím i stejné kapacity), tak chyba určitě nebude v nedostatečném HW čteček, ale v ovladačích. :wink:
zdzd

#25 Příspěvek od zdzd »

Právě že jsem neměnil nic. Do toho mohly hrabat tak jedině MS updaty nebo nějaký ovladač, který se tam prásknul při zapíchnutí USB disku.

A pokud si vzpomínám, tak nějaká instalace ovladače USB disku tam byla, protože jsem tam tou dobou dával nějaký obstarožní kousek. Ale že to zbořilo SD slot?
zdzd

#26 Příspěvek od zdzd »

Tak jsem to zkusil zase a nic. SD je přes slot vidět, ale s formátem RAW a W7 se s nim dál nebaví. Ovladač prý je OK.

Přes kameru coby masstorage to maká, formát FAT32.

Asi se s tím budu muset smířit.

P.S. Tak nějak si přestávám být jistý jestli jsem to tehdy opravdu četl přes slot a do tohoto PC. Ale řekl bych, že jo. Kamera je našroubovaná v autě a určitě jsem ji nevyndával.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od TomasC »

Ve Správa počítače, bych odebral HW který přísluší k SD.
Vyndat. Zandat.
Měla by se rozjet instalace driveru.
Mě tento postup několikrát pomohl.
VTjr

#28 Příspěvek od VTjr »

zdzd píše:Právě že jsem neměnil nic. Do toho mohly hrabat tak jedině MS updaty nebo nějaký ovladač, který se tam prásknul při zapíchnutí USB disku.

A pokud si vzpomínám, tak nějaká instalace ovladače USB disku tam byla, protože jsem tam tou dobou dával nějaký obstarožní kousek. Ale že to zbořilo SD slot?

Možné to je, ale těžko je takhle to radit na dálku :(
Zkus odebrat/přidat ovladač ve správci zařízení.
zdekar

#29 Příspěvek od zdekar »

zdzd píše:Tak jsem to zkusil zase a nic. SD je přes slot vidět, ale s formátem RAW a W7 se s nim dál nebaví. Ovladač prý je OK.

Snad se mi ani nestalo, aby windows hlásil něco jiného, než že zařízení je OK (ať už skutečnost byla jakákoliv) :)

V první řadě bych se snažil zjistit, jestli je chyba v HW nebo SW. Na to je asi nejlepší pustit na PC jiný systém než windows (osvědčil se mi Linux Mint v aktuální verzi). Pokud ti to v LiveCD pojede, je chyba někde ve windows nejspíš v ovladačích, pokud nepojede, může být chyba v hardware.
Odzkoušením z LiveCD nic nezkazíš (vše běží v RAMce a po restartu počítače je vše jak bylo) - tedy pokud z LiveCD nedáš sformátovat disk apd. :D

V případě SW chyby ve Windows můžeš zkusit přeinstalovat ovladače apd.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
zdzd

#30 Příspěvek od zdzd »

TomasC píše:Ve Správa počítače, bych odebral HW který přísluší k SD.
Vyndat. Zandat.
Měla by se rozjet instalace driveru.
Mě tento postup několikrát pomohl.

Nezabírá. Tedy zabírá tím, že proběhne instalace driveru, nicméně výsledek je stejný.

PC se s SD nechce bavit, při nejlepším akorát tak vyhodí hlášku, že disk musí být před použitím naformátován. To jsem ale nezkoušel, mám na něm data.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“