Kde jsou nejklidnější sedadla v dopravním letadle

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
2952

Re: Kde jsou nejklidnější sedadla v dopravním letadle

#46 Příspěvek od 2952 »

Pro googie:

S Boeing 737 NG...většinou 700, 800...
googie
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od googie »

2952 píše:Pro googie:

S Boeing 737 NG...většinou 700, 800...

A mal nejake krízovky? Ináč krásne povolanie, môj otec mi to vyhovoril za socíku, keďže vtedy na pilota veľkého civilu sa išlo cez vojenčinu a to nemal rád.
F-86 Sabre EDF 92mm, Parkzone Typhoon, Haikong Spitfire, Zero
BlueDragonFS

#48 Příspěvek od BlueDragonFS »

2952 píše:To že jsi něco neviděl neznamená, že to neexistuje :-)

Si to musíš hodně užívat, co? Ta moc, že jsi lepší, než někdo na diskuzi :D

I když nevím, proč jsi tahal tolik věcí do téhle diskuze, když chtěl člověk poučit pouze o tom, co jsem v původním měl špatně, ale budiž, chtěl jsi se ukázat :D
2952

#49 Příspěvek od 2952 »

Pro googie:
..létá teprve rok..tak bohudíky ne...snad jen wind shear - tedy střih větru...a paradoxně v Bratislavě :-)))) Když fouká od západu, tak se to prý stává. A nějaké drobné problémy-nešel zapnout autopilot,
blblo chlazení "počítačových jednotek" pod podlahou...omlouvám se-neznám anglické názvy :-)
A pak si stěžoval na jedno přistání na Zanzibaru za vysoké teploty...prý je potřeba jít paradoxně na menších klapkách...ale chybami se člověk učí. Tedy malými chybami:-)
Nepříjemné je prý přistávání s bočním větrem-letadlo nelze moc naklánět-motory jsou 54 cm nad zemí-tak hrozí škrtnutí o zem...Ale jinak to musí být krásné, závidím a rád si o tom povídám :-)
Naposledy upravil(a) 2952 dne čtv 14.02.2013 0:09, celkem upraveno 1 x.
2952

#50 Příspěvek od 2952 »

BlueDragonFS píše:
2952 píše:To že jsi něco neviděl neznamená, že to neexistuje :-)

Si to musíš hodně užívat, co? Ta moc, že jsi lepší, než někdo na diskuzi :D

I když nevím, proč jsi tahal tolik věcí do téhle diskuze, když chtěl člověk poučit pouze o tom, co jsem v původním měl špatně, ale budiž, chtěl jsi se ukázat :D

Je mi líto, že to tak bereš. Ale snad moje "nadšené vyprávění" někoho potěšilo :-)
Opravdu mám letadla rád :-)
robotmz

#51 Příspěvek od robotmz »

- aby som to upresnil, to, že najbezpečnejšie sedadlá sú vzadu som myslel v prvom rade štatisticky a v druhom rade všeobecne, teda nie konkrétne posledné sedadlo ale sedadlá v koncovej časti...
I keď píšem rýchlopisom, nechcelo sa mi tu písať 10 x A4 aby som to vysvetlil.

Ak poviem že pripútaný v aute je bezpečnejšie ako nepripútaný, je to pravda, alebo nie ? Presne takto som to myslel.
Samozrejme "pripútanie" môže niekedy zabíjať a "nepripútanie" zachraňovať.
To ale neznamená že sa mení štatistika že bezpečnejšie je chodiť pripútaný.
- tento príklad to presne vystihuje a už nemám čo dodať.
LittleFalco

#52 Příspěvek od LittleFalco »

robotmz píše:- aby som to upresnil, to, že najbezpečnejšie sedadlá sú vzadu som myslel v prvom rade štatisticky a v druhom rade všeobecne, teda nie konkrétne posledné sedadlo ale sedadlá v koncovej časti...
I keď píšem rýchlopisom, nechcelo sa mi tu písať 10 x A4 aby som to vysvetlil.

Ak poviem že pripútaný v aute je bezpečnejšie ako nepripútaný, je to pravda, alebo nie ? Presne takto som to myslel.
Samozrejme "pripútanie" môže niekedy zabíjať a "nepripútanie" zachraňovať.
To ale neznamená že sa mení štatistika že bezpečnejšie je chodiť pripútaný.
- tento príklad to presne vystihuje a už nemám čo dodať.

Kdyz uz se behem letu (mimo vzletu a pristani, kde je to standartem) rozsviti signal "pripoutejte se", doporucuji se pripoutat. At sedite kdekoli. Protoze nevite, co se bude dit. DAm priklad - piloti musi proletet turbulentni oblasti. Vybira se nejlepsi cesta, ale stejne. Jsou tam strihy vetru nahoru a dolu. Kdyz potka ten nahoru, musi potlacit, aby udrzel pridelenou vysku. Nekdo do toho hrabe jak do varhan. Vepredu, v kabine neni citit skoro nic. V zadnich radach je to daleko horsi - tam neni problem vyslapnutim smerovky za letu presadit lidi. Je to fyzika - sedi na dlouhem rameni, kabina je na kratkem. Pokud se vzadu nekdo nepripouta, pri tomto manevru pokracuje setrvacnosti v puvodni trajektorii, zatimco letadlo uz ji meni. V lepsim pripade si da poradnou ranu o strop, v horsim jeste na nekoho spadne a zrani ho. A pojistovna se na nem bude hojit. Tohle je presne ten duvod, proc je vyhodnejsi, aby letadlo ridil autopilot - umi to daleko lepe, nez clovek. Je to hloupy otrok, ktery ale neustale kontroluje to, co ma a 10x za sekundu opravi chyby. Bezchybne. Nikdy do toho nehrabne tak prudce, jako clovek.

K tematu - nejklidnejsi letadla jsou hned za pilotni kabinou, protoze piloti maji stejny zadek jako cestujici. Proto je prvni trida v letadle vzdycky vepredu - je to nejpohodlnejsi. Nejbezpecnejsi jsou podle statistik zase zadni rady. Presny duvod nevim, zadni cast se dost casto odtrhne a je relativne lehka. Mozna proto, nevim. Ale vim, ze proto jsou tam umistene vsechny recordery (cerne skrinky).
Kdyz nejedete prvni tridou, nejpohodlnejsi mista jsou - prvni rada za prepazkou a sedadla u nouzaku.Tam je nejvice mista pro nohy.
Zpátky doma, v kopcích :-)
robotmz

#53 Příspěvek od robotmz »

u čiernych skriniek sa možno počíta s celým lietadlom od chvosta dopredu ako s veľkou deformačnou zónou pri náraze.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od Vigo »

Všem díky za rady a tipy. Některé vážně pobavily, ale prtoože nikdo neví, zeptám se jinak.

Kde (na kterých sedadlech) působí při letu největší přetížení... :roll:

Díky
Vigo
LittleFalco

#55 Příspěvek od LittleFalco »

Pri ustalenem letu pusobi vsude stejne. Pokud menis polohu letadla v prostoru vychylkou kormidel, nejvetsi je vzadu - je to nejdale od teziste, takze jsou tam nejvetsi gradienty zmeny uhlovych rychlosti v zavislosti na case.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od Vigo »

No, ale zadek letadla je přeci těžišti blíž než předek, nebo ne?
LittleFalco

#57 Příspěvek od LittleFalco »

Vigo píše:No, ale zadek letadla je přeci těžišti blíž než předek, nebo ne?

Neni. U zadneho era klasicke koncepce. Podivej se,kde je kridlo. A teziste se pohybuje okolo 1/4 hloubky profilu (presneji SAT).
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od Vigo »

Ok, to je pravda, ale pak tedy pořád platí, že letadlo se při řízení bude více-méně točit kolem těžiště tj v pilotní kabině a úplně vzadu to bude nejhoší. Uprostřed nad křídlem nejlepší?
LittleFalco

#59 Příspěvek od LittleFalco »

Ano, ale tezko pohledas nekoho, kdo bude vedet cislo rady. Zkus tem blondynam na check-inu rict, ze chces sedet v tezisti :D
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od Vigo »

Jo díky, ono to není pro mně. Osobně létám rád a už jsem pár turbulencí zažil. Víc než to mi vadilo 15h sedět jako sardinka. Jen jsme tu na to téma měli takovou malou debatu :wink:

Pořád mi ale nejde do hlavy, proč je první třída vepředu, když to vlastně nejméně houpe uprostřed :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“