Samostatné napájení pro FPV

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
skiner

Re: Samostatné napájení pro FPV

#31 Příspěvek od skiner »

Drondys píše:
skiner píše:Jedine co ma napada ako chyba by musel byt ten kondenzator poddimenzovany na nizsie napatie. Tiez sa mi nepozdava prehodena polarita, pretoze ten kondenzator si myslim ze bude keramicky a tie zvacsa polaritu nemavaju. Mozno ze sa mylim, tieto SMD komponenty moc neovladam.
Mrkni na tento odkaz do zlozky Files. Su tam fotky podobne tvojim, takze ten problem sa tykal aj inych predajcov.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... itter.html

Je otázka jestli je to vůbec kondenzátor. Polaritu mívají tantalové kondenzátory, které se dělají i v provedení SMD a taktéž jsou pro různá napětí a případné přepětí u nich může skončit podobně. Pokud ovšem nemá zapojení od výrobce tak se to může z nějakého ohořelého zbytku jen těžce odhadovat.

Problém může být v závadě už z výroby, ale v takovém případě to může být klidně i zcela nefunkční kus a kromě toho shořelého bůhvíčeho může být třeba odrovnaný i čip.

Vyssie v mojom prispevku som vlozil link na (zdravy) plosny spoj rovnakeho modulu a z toho som usudil, ze to bude pravdepodobne nejaky kondenzator.
http://www.unmannedtechshop.co.uk/media ... -parts.jpg
Tantalove polaritu maju. Su to tie styri velke zlte na module. Tie ale maju oznacenu polaritu, hodnotu a voltaz.
Tento neznamy na module nema nic ako to mavaju keramicke.
Drondys

#32 Příspěvek od Drondys »

skiner píše:Vyssie v mojom prispevku som vlozil link na (zdravy) plosny spoj rovnakeho modulu a z toho som usudil, ze to bude pravdepodobne nejaky kondenzator.
http://www.unmannedtechshop.co.uk/media ... -parts.jpg
Tantalove polaritu maju. Su to tie styri velke zlte na module. Tie ale maju oznacenu polaritu, hodnotu a voltaz.
Tento neznamy na module nema nic ako to mavaju keramicke.

Z toho obrázku ovšem není patrná hodnota, ale pokud je to skutečně kondenzátor a je na vstupu napájení tak by tam možná šlo dát nějaký jen tak bajvočko třeba viz tento odkaz. Je ovšem další otázkou jestli v tom Tx není už třeba odrovnaný i čip i když to okem nemusí být patrné.
skiner

#33 Příspěvek od skiner »

Drondys píše:Je ovšem další otázkou jestli v tom Tx není už třeba odrovnaný i čip i když to okem nemusí být patrné.

Preto som tiez pisal, aby to skusil pripojit ku kamere, ci to vobec dava obraz aby vedel na com je. Ten chybajuci kondik by este neznamenal znefunkcnenie celeho modulu. Pokial to nevyskusa, tak to ani nezisti. Mozno tam staci naletovat nejaky 100uF kondik na 16V alebo podobny.
Pajix

#34 Příspěvek od Pajix »

Tak jsem se vrátil od elektrikáře profíka....má takovou laboratoř, že 90% jeho přístrojů mi nic neříká :D Narychlo jsem mu vysvětlil co, jak, proč, kde,...hned byl v obraze a začal měřit, zkoušet, pájet. Nakonec mi to dal s tím, že je to všechno funkční, vysílá na správné frekvenci. Ten kondenzátor tam ani nevrátil. Prý to šlape krásně i bez něho. Poskládal celý set od baterie až po kameru a ono to funguje. Vůbec sem ho nepobíral 8O Prej, najít toho Japonce co navrhl tento díl, tak mu dá jednu ze startu. Asi to prý schválně poddimenzovali, aby to lidem odcházelo a museli kupovat další. Zítra to vyzkouším doma a dám echo co sem zase odrovnal :lol:
Graupner MX-20 HoTT
dslav

#35 Příspěvek od dslav »

Když se dívám tak na obrázek co poslal "skiner" tak bych řekl že ta součástka byla tlumivka. Jde přes ni napájení ze vstupu k napájení kamery. Ještě je tam v cestě dioda. Když tam ta součástka nebude nepojede ti napájení kamery a jinak vysílač normálně pojede.

Měl jsi při při zapojování napájení něco strčeno v konektoru pro kameru?
Přílohy
a.png
Dušan Slavětínský :-)
Pajix

#36 Příspěvek od Pajix »

dslav píše:Měl jsi při při zapojování napájení něco strčeno v konektoru pro kameru?
Stejný obrázek i s popisem jsem tady dal, je na druhé straně tohoto vlákna.
Ano, měl jsem připojenou kameru při zapojování napájení. Při prvním vyhoření to ještě přežila, při druhém pokusu to odnesla taky. Tu mi taky opravil. Kamerou to nebylo, jelikož jsem ji před tím měl puštěnou přes vysílač Immerson 5,8Ghz a fungovala.

Tento set fungoval v poho....
Vysílač
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 00mw_.html
Kamera
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _PAL_.html

Jen jsem potřeboval jiné frekvence, tak jsem měnil vysílač za ten vyhořenej.
Graupner MX-20 HoTT
dslav

#37 Příspěvek od dslav »

Tak to je divné.
Je taky divné že v manuálu to ho vysílače píšou že výstupní napětí pro kameru je 5V. Jestli je to ale zapojeno tak že ke kameře to jde přes neidentifikovanou součástku pak asi diodu a dál už nic nechápu kde přišli na těch 5V. Leda že vy se to ztrácelo na té oedjíté součástce. Pak by se na ní musel ztratit s připojenou kamerou cca 1W. To by ta součástka vydržela tak 0,5s.
skiner

#38 Příspěvek od skiner »

Moj vysielac napajam 3S a vystupne napatie z neho na kameru ide presne o 1V mensie.
dslav

#39 Příspěvek od dslav »

skiner píše:Moj vysielac napajam 3S a vystupne napatie z neho na kameru ide presne o 1V mensie.

To by odpovídalo v sérii tlumivka + dioda.
skiner

#40 Příspěvek od skiner »

dslav píše:
skiner píše:Moj vysielac napajam 3S a vystupne napatie z neho na kameru ide presne o 1V mensie.

To by odpovídalo v sérii tlumivka + dioda.

Ma to nejaky vyznam ked to neprepojili napriamo ?
Pajix

#41 Příspěvek od Pajix »

skiner píše:Ma to nejaky vyznam ked to neprepojili napriamo ?
Ten elektrotechnik co mi to dal dohromady říkal, že je to tam jen na optiku. Něco jako to pověstné kurvítko v elektronických zařízení. Proto to tak často lidem odchází (viz diskuze na Hobbykingu). Shoří, praskne a člověk koupí další s tím, že to odpálil vlastní vinou (bez reklamace). Asi to schválně poddimenzovali. Nicméně, to šlape dobře i bez té součástky.
Graupner MX-20 HoTT
skiner

#42 Příspěvek od skiner »

Pajix píše:
skiner píše:Ma to nejaky vyznam ked to neprepojili napriamo ?
Ten elektrotechnik co mi to dal dohromady říkal, že je to tam jen na optiku. Něco jako to pověstné kurvítko v elektronických zařízení. Proto to tak často lidem odchází (viz diskuze na Hobbykingu). Shoří, praskne a člověk koupí další s tím, že to odpálil vlastní vinou (bez reklamace). Asi to schválně poddimenzovali. Nicméně, to šlape dobře i bez té součástky.

Takze to mas teraz napriamo ? Ak je to jedine napajanie vystupu na kameru, tak by bol celkom pruser keby to prasklo vo vzduchu.
Drondys

#43 Příspěvek od Drondys »

Tlumivka to asi nebude. Pajix psal, že mu to ten jeho známý opravil, ale tu součástku dal úplně pryč a ničím ji nenahradil. Pokud by to byla tlumivka zapojená v sérii v obvodu napájení tj. pokud by přes ni bylo vedeno napájení do kamery tak by musel na plošňáku ty prázdné plošky co zbyly po té součástce propojit jinak by byl obvod pro napájení kamery trvale rozpojený.
skiner

#44 Příspěvek od skiner »

Medzi tymi fotkami, ktore su na HK je jedna nazvana " Blown fuse "repair" ". Ze by nejaka poistka ?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 100X43.jpg
Pajix

#45 Příspěvek od Pajix »

skiner píše:Takze to mas teraz napriamo ? Ak je to jedine napajanie vystupu na kameru, tak by bol celkom pruser keby to prasklo vo vzduchu.
Ano, je to napřímo. Pokud to odejde ve zduchu, zapnu Failsafe a nechám NAZU vrátit copter zpět. U něj na stole to běželo a měl to napojené na všemožné přístroje (odběry, signály,..) a prej ok. Já tomu nerozumím, takže námitky jsem neměl.
Graupner MX-20 HoTT
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“