Rozdíl vrtule APC a Master

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
MarthiR

Rozdíl vrtule APC a Master

#1 Příspěvek od MarthiR »

Zdravíčko.
Mám dotaz ohledně vrtulí, používal sem doposud APC 10/6 a zajímá mě jaký je rozdíl mezí APCObrázek a MasterObrázek
Mátě někdo zkušenost? Předem děkuji

Letadlo je cvičný akrobat Travel Air z motorem MAGNUM 6,5ccm (žhavík)
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
JMalik

Re: Rozdíl vrtule APC a Master

#2 Příspěvek od JMalik »

APC je méně mechanicky odolná (snáze jí zlomíš), často bývá značně nevyvážená. Středí se na vložený kroužek vzadu do osazení. Pokud potřebuješ použít sériově vyvrtanou díru, tak je to problém, protože ta díra je prakticky vždy mimo osu.
APC se používá velmi často, protože ani tyhle negativa nepřeváží nad jejími lepšími aerodynamickými vlastnostmi.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Woita
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Woita »

MA používám na hydroplánu (protiběžné třílisty), jsou opravdu hodně pevné, výborně zpracované. Jen trochu těžké, jsou z nějakého plastu se skelným vláknem. Vyvažovat jsem je maličko musel, ale nic tragického. Odolné moc, proletěl jsem díky špatnému odhadu vrbou, na letadle škoda prakticky nulová, na vrtulích ani zoubek, a na hladině rybníka plavala skartovaná půlka vrby.
Za mě jsou to super vrtule!
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
REX

#4 Příspěvek od REX »

Woita píše:MA používám na hydroplánu (protiběžné třílisty), jsou opravdu hodně pevné, výborně zpracované. Jen trochu těžké, jsou z nějakého plastu se skelným vláknem. Vyvažovat jsem je maličko musel, ale nic tragického. Odolné moc, proletěl jsem díky špatnému odhadu vrbou, na letadle škoda prakticky nulová, na vrtulích ani zoubek, a na hladině rybníka plavala skartovaná půlka vrby.
Za mě jsou to super vrtule!

Tak hlavně, že na hladině neplavalo skartované letadlo :lol: :lol:
Za mě APC, prostě jsem se je naučil používat...
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
mnov

#5 Příspěvek od mnov »

JMalik píše:APC je méně mechanicky odolná (snáze jí zlomíš), často bývá značně nevyvážená. Středí se na vložený kroužek vzadu do osazení. Pokud potřebuješ použít sériově vyvrtanou díru, tak je to problém, protože ta díra je prakticky vždy mimo osu.
APC se používá velmi často, protože ani tyhle negativa nepřeváží nad jejími lepšími aerodynamickými vlastnostmi.

Celkem s tím souhlasím. Ale nezdá se mi to "značně nevyvážená". Oproti vrtulím Master je podle mne to vyvážení lepší. Pak jsem měl také vrtule Master co vypadaly jako APC. :?: Prostě se nedá nic dělat a musíš vyzkoušet víc vrtulí pro daný motor. Osobně to tak dělám. APC jsou mé oblíbené, ale u některých motorů používám Master a i jiné. :)
MarthiR

#6 Příspěvek od MarthiR »

Děkuji všem, mě šlo hlavně o to jaký je tam rozdíl, ne vtom jestli je dobře vyvážená ale co použít za daný typ,,, Oka koupím na zkoušku master a uvidíme :-)
bronco73

#7 Příspěvek od bronco73 »

u mna vedie APC, fakt su najučinnejšie čo poznám- co sa týka vyvaženia- suhlasím s MNOV
JardaRůžička

#8 Příspěvek od JardaRůžička »

Pokud jde o vyvážení vrtulí - není moc užitečné mudrovat, která značka je v tom lepší. Chce to konat (tedy vyvažovat), vyplácí se to.
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od TERAZKY »

Doporučujem Masterku. Je výrazne odolnejšia - plactickejšia ako APC. Zvlášť je preto vhodná do trénera. APC sa zlomí už pri zakopnutí a pod.

Je menej ostrá - na prsty a mierne menej ťahá ako APC.
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
MarthiR

#10 Příspěvek od MarthiR »

Koukám teda že APC je v tomhle lepší jako Master :-) takže zustanu u APC a všem děkuji
miťo

#11 Příspěvek od miťo »

Zravím. Spalováky neprovozuji, ale na elektrice jsem se setkal s nejhorším vyvážením u Aeronaut 6,5x4. Tragicky házela. Oproti tomu APC mají vysoký tah a nehází. Letu zdar.
10 bublinkoletů, F450 jako TBS Discovery, DX6, vimeo.com/martinkatera
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od hoblik »

APC má vyšší účinnost než masterka, co se týče středový díry, o které psal Malík, tak zadní středový kroužek mají jen APC ELEKTRO. U spalovacích jsem se stím NIKDY nesetkal a středová díra je VŽDY ve středu. Vyvážit je potřeba tak jako každá vrtule, ale obecně jsou APC vyváženější než MASTERky. Pokud ti jde o výkon, kup APC, pokud chceš uživatelsky vhodnou vrtuli, kup MASTERku :D
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
JMalik

#13 Příspěvek od JMalik »

hoblik píše:APC má vyšší účinnost než masterka, co se týče středový díry, o které psal Malík, tak zadní středový kroužek mají jen APC ELEKTRO. U spalovacích jsem se stím NIKDY nesetkal a středová díra je VŽDY ve středu.......

Ano, je to tak jak píšeš. Přehlédl jsem hned v jeho prvním příspěvku, že se řeší vrtule jen pro spalovák :oops:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
radi5

#14 Příspěvek od radi5 »

APC má lepší účinnost - Masterka je proti ní tak trochu poleno. S nějakým zásadním nevyvážením natož mimostředným otvorem jsem se u APC za mnoho let opravdu nesetkal. Masterka je odolnější - to je fakt. Ale výhody APC z mého pohledu převažují.......
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“