Doska Crius Multiwii + gps

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
rety

Re: Doska Crius Multiwii + gps

#301 Příspěvek od rety »

Zdravím
Dneska jsem se stal majitelm mé první coptéry. Myslím že je to stará Duffsova koptéra a já se s ní učím. Nemám žádné předchozí zkušenosti s takovýmito stroji, jen malé s letadly. Něco jsem si nastudoval, přečetl co se dalo, zjistil že spoustě věcí nerozumím a ani rozumět jen tak nebudu. Deska byla původně nastavena na gimbal s verzí 1.9, já jsem potřeboval na quad X. Stáhl jsem arduino 0023 a MultiWiiConf. V Confu deska jede, ukazuje aktuální polohu a další hromadu čísel které mě nic neříkají. Přehrál jsem arduinu na Quad, vlastně nechal celý konfigurák tak jak byl, nahrál do desky a od té doby mi Conf neukazuje když s deskou pohnu. Mám ji na stole, připojenou jen přes FTDI převodník do pc. Ještě jsem našel Mw WinGui 2.1 ale to je to samé. Kde jsem udělal chybu?
Jsou nějaké stránky kde je popis pro úplné začátečníky? Nebo musím prolézat fora?

Díky za rady
T9x Open9x, Beta 1400 v3, F4F Wildcat PZ, X525 + Crius MultiWii SE, A10 50mm EDF
Himoto Zenit MT
rety

#302 Příspěvek od rety »

Díky za rady, už mi to jede jak má. S tímhle už nebudu otravovat. Potom hodím fotky a popis ať se můžu pochlubit
T9x Open9x, Beta 1400 v3, F4F Wildcat PZ, X525 + Crius MultiWii SE, A10 50mm EDF
Himoto Zenit MT
Aragor
Kontaktovat uživatele:

#303 Příspěvek od Aragor »

Lítá už někdo s verzí 2.2?
Taranis SE, Optic 6 Assan, Toro900, MAXI SWIFT, FW-190, PZ BF-109
rety

#304 Příspěvek od rety »

Nahrál jsem 2.2 ale deska mi nešla zkalibrovat do roviny, pořád mi to ukazovalo náklon tak 15procent.
Mám tam aktuálně 2.1 a trošku problém. Při pokusech mi neustále zůstává na zemi pravé přední rameno. Když jsem to připojil do pc a zkusil hýbat plynem, tak mi pravý přední motor ukazuje při maximu asi o 300 ot./ méně než u ostatních motorů. Zkusil jsem samostatně zkalibrovat regulátor podle návodu a snad to prošlo, ale žádná změna.
Prý lze nějak kalibrovat přes GUI nebo přes vysílačku. Jde to?

A další drobné dotazy abych ušetřil hledání. Píše se o nastavení LEVEL což jak chápu, tak nějaké nastavení aby se koptéra chovala klidně a visela.

Jak nastavujete na přepínače přepnutí třeba zmíněný level, akro atd. ?

Díky za rady
Himoto Zenit MT
Aragor
Kontaktovat uživatele:

#305 Příspěvek od Aragor »

regly by jsi měl mít zkalibrované všechny

Jak nastavujete na přepínače přepnutí třeba zmíněný level, akro atd. ?
- vstup AUX, tam si navolíš módy, zaškrtneš podle hodnoty kanálu na kterém to máš(L,M,H - dole, střed, nahoře)
MarkAurel
Kontaktovat uživatele:

#306 Příspěvek od MarkAurel »

mne sa osvedcilo skalibrovat kazdy regler samostatne, ked pripojis bateriu chvylu s kopterou nehyb
DJI Phantom 4pro, DJI Spark, DJI Mavic pro
rety

#307 Příspěvek od rety »

Takže jsem zkoušel i prohodit regly a žádná změna. Asi chyba SW. Teďka už mi to ukazuje že levý zadní motor má vyšší otáčky než ostatní a pravý přední nižší než všechny. Dal jsem kopteru do vodorovna, dal calib ACC a žádná změna. Může to být tím že mám třeba něco špatně nahrané? Aktuálně mám 2.1. Zkusit jiné verze?
Himoto Zenit MT
Aragor
Kontaktovat uživatele:

#308 Příspěvek od Aragor »

Zkus jinou verzi, já zkoušel 2.2 ale tam jsem měl problém s ARMováním. Nějakou dobu mi to blblo, že senzory měřily blbá data i po kalibraci... ale pak se mi to nějak rozjelo, když jsem se vrátil na 2.1 . Pro konfiguraci se mi zdá lepší program MultiWiiGUI - vyzkoušej. Jo a co jsi měnil v config.h ? Můžu ti poslat moji konfiguraci. Takhle mi to lítá (jeden z prvních letů s 2.1) http://www.youtube.com/watch?v=YYIizEsX ... e=youtu.be v režimu LEVEL.
Pak mám ještě zapnutý kompas.
Při programování jsem měl vždy připojenou napájecí baterii.
rety

#309 Příspěvek od rety »

S tou 2.2 že nešlo odARMovat jsem taky zažil. Teďka o víkendu budu zkoušet, ale je divné že deska je přeipojená jen přes FTDI, baterka odpojená a ukazuje to otáčky tak prapodivně. V configu klasiku - Quad X, Crius SE, senzory ITG3200, BMA180, BMP085, HMC5883, zbytek sem neměnil.
Ještě mě napadlo jak s MIN a MAX throttlem? V defaultu je 1150 a 1850. Mám tam regly 12A Mystery

Ten wingui někdy používám, ale docela často mi to nechtělo najet a to nechce ani MWConf. Třeba se nepřipojí když mám zaplý vysílač. S baterkou sem to ještě nezkoušel.
Videjko pěkné, taky bych chtěl tak lítat. To se nedivím žře nemůžu vzlítnout když mi jede každej motor na různé otáčky.
Himoto Zenit MT
Aragor
Kontaktovat uživatele:

#310 Příspěvek od Aragor »

Ještě doplním, že je nutné na vysílačce nastavit rozsahy všech 4 kanálů na 125% (max. co to dovolí) aby byl pak rozsah co posílá vysílačka v rozmezí 1000-2000 a středová hodnota byla 1500.

MINCOMMAND 1000 ... minimální hodnota na plynu (co vysílá vysílačka) - důležité pro armování

MIN throttle ... minimální hodnota na ESC, aby se točili vrtule (na každém ESC trochu jinak, toto nastavení se projeví po odarmovani - v 2.2 mi to prostě na tu nastavenou hodnotu nanejelo)
a MAX throttle ... maximální hodnota co může vysílat vysílačka(a zpracovat ESC) - nechal jsem na 1950

PID máš na default hodnotách? Já pořád jo.
Senzory jsem v tom configu myslím nenastavoval.
Zkusil bych sundat vrtule, naprogramování a test udělat s připojenou baterkou.

Vycházím z mých zkušeností a několika dnů trápení - asi bych to všechno sepsal v postnul v novém topicu - každý nováček multiiWii musí být z toho v pasti

V příloze můj config.h 2.1 - nejlépe si to porovnej pomocí nějakého SW např. Compare It!
Přílohy
config.h
CRIUS SE config.h 2.1
(51.98 KiB) Staženo 81 x
Duffs

#311 Příspěvek od Duffs »

rety píše:S tou 2.2 že nešlo odARMovat jsem taky zažil. Teďka o víkendu budu zkoušet, ale je divné že deska je přeipojená jen přes FTDI, baterka odpojená a ukazuje to otáčky tak prapodivně. V configu klasiku - Quad X, Crius SE, senzory ITG3200, BMA180, BMP085, HMC5883, zbytek sem neměnil.
Ještě mě napadlo jak s MIN a MAX throttlem? V defaultu je 1150 a 1850. Mám tam regly 12A Mystery

Ten wingui někdy používám, ale docela často mi to nechtělo najet a to nechce ani MWConf. Třeba se nepřipojí když mám zaplý vysílač. S baterkou sem to ještě nezkoušel.
Videjko pěkné, taky bych chtěl tak lítat. To se nedivím žře nemůžu vzlítnout když mi jede každej motor na různé otáčky.

Made by Troll :
Zapni copter v AKRO móde. Tzn. budú aktívne iba gyrá, nič iného. Potom pridaj plyn tak, aby copter visel vo vzduchu. Snaž sa ho vytrimovať trimami na vysielači čo najlepšie, tak, aby nikam neuhýbal. Potom pristaň a zapni LEVEL mód. Zrovnaj copter na zemi čo najlepšie do roviny a stlač na GUI kalibráciu akcelerometrov. Potom znovu zapni motory a zavis s copterom. Asi sa bude mať snahu niekam posúvať. Napríklad dopredu . Takže pristaň, vypni motory ( zablokuj, tak aby sa neroztočili keď dáš plný plyn ( ja mám na armovanie motorov definovaný vypínač v GUI, takže ho vypnem ) potom daj plný plyn a príslušnou pákou vytrimuješ akcelerometre.To zablikanie znamená, že v tomto prípade akcelerometer trošku " pritiahne" riadenie a pri dalšej kontrole vo vise zistíš, že ten posun dopredu sa zmenší. Opakuješ tento postup dovtedy, kým to nedrží na mieste. Takéto trimovanie sa robí pre obe osy, výškovku i krídelká. Pokiaľ to niekam uteká, tak pri plnom plyne dáš príslušnú páčku do opačnej strany. Krok toho trimu je veľmi jemný, takže to pravdepodobne budeš musieť viackrát opakovať.
A ešte dodatok. Pokiaľ budeš musieť trimovať príliš veľkú odchýlku, može sa stať, že sa dostaneš až na koniec chodu a ďalej už to nepojde. To sa dá poznať tak, že trvalo svieti jedna LED. V tomto prípade obvykle ani neidú odarmovať motory. Napraviť sa to dá tak, že to znovu pripojíš k počítaču a skalibruješ stlačením tlačítka v GUI.
Taranis X9D Plus, Heavy lift hexacopter, Phantom 4 Pro
rety

#312 Příspěvek od rety »

Zkusil jsem konfig od Aragora, sundal vrtule, zapojil baterku, pustil a více je ve videu. V configu jsem jen na test změnil minthrottle na 1120. Ve vysílačce limity +25procent. Tohle to dělá i s odpojenou baterkou. Jo, proběhla čerstvá kalibrace ACC. Co dále už fakt nevím. Díky za rady
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iCNU-G312b4[/youtube]
Himoto Zenit MT
Aragor
Kontaktovat uživatele:

#313 Příspěvek od Aragor »

Je to divné, vypadá to, jak by ten jeden ESC měl jiný rozsah než ostatní. Opravdu jsi ty ESC dobře skalibroval?
Ještě bych zkusil hýbat s kopterou, jestli hodnoty na ESC správně reagují.
A vypni si BARo režim... pokuď ti nevadí mít výšku +-2 m :-D

//edit: Z desky leze ten špatný signál pro ESC :?
rety

#314 Příspěvek od rety »

Jestli jsou dobře zkalibrované nezaručím, návod na ně je takový divný, ale myslím že jsou zkalibrované dobře. Udělám ještě jednu kalibraci všech. Ale zkusil jsem na vývod na to PP rameno prohodit regl s vedlejším a dělalo to to samé, takže v reglech to asi nebude
Baro režim. To je asi to zaškrklé. Tohle nastavení je mi ještě velkou neznámou a pořádně nevím na co to je a jak se to ovládá
Asi to bude tím že z té desky leze něco špatně, ale proč to dělá a půjde to napravit?
Himoto Zenit MT
johny107

#315 Příspěvek od johny107 »

To ze mas dane dole vrtule a pozorujes rozne otacky jednotlivych motorov nic neriesi..
Tam zistit akurat spravne raakcie kniplov na otacky motorov..
Pri pohybe packy dopredu by sa mali predne motory spomalit.
Predpokladam,ze toto ti funguje spravne.
To aj ja som tu mal rozne otacky a lieta mi to dodnes.
1.Ak ich mas este takto dole,tak vyskusaj v rezime akro (vypnuty acc)
dat knipel dopredu a otacky by mali tak ostat,pokial nenaklonis nejak inak copter..
Pri pohybe k sebe cize spiatocka by sa tento stav mal na motoroch akoby prehodit.
2.V rezime Level sa ti doska,pokial ju mas spravne skalibrovanu podla vodovahy,snazi udrziavat rovinu..
V tomto pripade nehraje rolu,co tam budes mat za udaj co sa tyka tych otacok..
Ak ti toto vsetko funguje ako ma,tak smelo nahod vrtule a skus dostat stroj akoby do vzduchu tesne nad zemou v Akro mode..Zatial nic netrimuj..Ak sa ti bude povedzme naklapat dopredu,tak pritiahni jemne k sebe aby sa ti stroj dorovnal a kvazi mozes ist do vzduchu..
Toto iste vyskusaj v Level mode..Ak je doska spravne nakalibrovana,tak sa ti musi stroj odlepit takme v rovine...Vyskusaj kam ti uteka..Ak ti bude utekat malicko dopredu,tak kalibraciu spravis podla kniplov..Ak hodne sa bude naklanat smerom dopredu,tak kalibraciu spravis v multivii,pripadne
skus coptera naklopit mierne dozadu pri kalibracii ak by ti tento rezim kalibracie podla vodovahy stale robil tieto problemy..
Predpokladam ze tie regulatory mas dobre nahrate parametre a nakalibrovany rozsah plynu.
A dufam ze vies aky je rozdiel medzi Level a Akro modom..A ten Baro si vypni !!!
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“