DJI NAZA

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zamčeno
Zpráva
Autor
Troll

Re: DJI NAZA

#706 Příspěvek od Troll »

Tomino69 píše:Jěště jsem chtěl vědět, jestli u nazy neexistuje třeba nějaký program, kde bych zadával souřadnice a model dle nich letěl a nebo jestli nejde nastavit gohome, aby se vracel po souřadnicích, po kterých na místo doletěl a né vystoupal do 20m atd...

Pokud potřebuješ takové funkce, kup si řídící desku Arducopter. Ten to umí. A schválně se podívej, kolik stojí. :wink: :lol:
dhano6

#707 Příspěvek od dhano6 »

tomas.polak píše:http://www.youtube.com/watch?v=WBYiaJAMpJM

znovu nahrané celé..

wow. zdalo sa mi to alebo to tesne minulo tych ludi co tam stali? 8O
Duffs

#708 Příspěvek od Duffs »

hej hej vyzerá, že tak 1-1,5m od ludí :D ale tak nebola to taká vyška a asi sa dalo aj predpokladať kde to spadne :D
Taranis X9D Plus, Heavy lift hexacopter, Phantom 4 Pro
dhano6

#709 Příspěvek od dhano6 »

tomas.polak píše:Dneska jsme zalétávali moji copteru osazenou nazou s gps/kompasem. Ze začátku trvalo celkem dlouho (3min) než se načetly satelity. I to se odehrálo potom co jsme rukou zakryli přijímač (nevím zda to byla jen náhoda, že se to chytlo, až když byl zakryt a nebo na to má opravdu nějaký vliv). potom šlo vše OK. Chtěl ale zkusit fail save a tak jsem na druhé baterky v letu vypnul vysílač - následovalo vystoupání do těch cca 20ti metrů, model nabral směr "home" a nad námi se zatavil, a pomalu se začal otáčet. V momentě kdy měl začít sestupoval se otáčení začalo zrychlovat a model se začal nebezpečně naklánět a ve vývrtce se začal blížit k zemi. Přikládám zde i video z copteru a obrázky jak vypadá instalace. Chci se vás zeptat, zda vidíte na modelu problém, který mohl způsobit tuto nepříjemnou událost v režimu fail save. Máme podezření, že by to mohl být přijímač Frsky s telemetrií co by rušil kompas/gps. Nebo, že by kompas rušila hliníková kastle nad nazou, na kterou je pripevněn kompas?(i když to se mi nezdá, páč základna úchytu gps je taky hliník)

Díky moc za komentáře.

gallery/image.php?album_id=345&image_id=2635
gallery/image.php?album_id=345&image_id=2634

http://www.youtube.com/watch?v=uvgZ4xnW ... e=youtu.be

video nahraju znova- tady je nějaká chyba, ale důležitý je ten konec ( od 35s) a ten tam je

Na fotke ho sice nieje vidno, ale mas tam aj nejaky fpv vysielac?
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#710 Příspěvek od tomas.polak »

nj... já a další tři lidi,čekali jsme ale že to padne..
zatím jsem tam FPV neměl - jen naza, gps, gimbal, gopro
Momentálně jsem dal přijímač zespodu nad baterku myslíte že by mohlo pomoct ji nějak odizolovat? třeba alobalem .. ?
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#711 Příspěvek od koulinek »

Troll píše:Pokud potřebuješ takové funkce, kup si řídící desku Arducopter. Ten to umí. A schválně se podívej, kolik stojí. :wink: :lol:

Jasně, jsou i alternativy viz zmíněný Arducopter nebo třeba tento projekt: http://flyduino.net/Autoquad-6-public-beta-Version
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
zskal
Kontaktovat uživatele:

#712 Příspěvek od zskal »

zskal píše:...mě se satelity nepodařilo nabrat vůbec ani během letu se třemi bateriemi, tj. cca více než 30 minut.. Přitom OSD mělo 9 satelitů během chvilky. Já už fakt nevím co si o té GPSce u Nazy mám myslet :roll: . Někdy se chytne okamžitě, někdy ani za boha. Tohle teda bylo místo kde jsem ještě s ní nelítal, ale když nemělo OSD problém, tak proč měla problém NAZA? Před pár dny jsem se stejnou konfigurací tento problém neměl...

Dnes jsem lítal zase trochu na jiném místě a opět měla Naza těžký problém s nalezením satelitů. Čekal jsem možná více než 15 min něž Naza pobrala všechny satelity. Když jsem potom letěl za dost čerstvého větru, tak jsem po krátké chvíli zjistil že copteru jen tak tak ovládám. Po přistání jsem zjistil že GPS opět nemá lock a problikává červeně ledka.. Takže zkoušet nějaké Fail Safe se vůbec neodvažuju když nemám tušení kdy GPS ztratí satelity...Je ale zajímavé, že jsem s ní potom odešel do malé tělocvičny kde mám možnost poletovat a tam, uvnitř budovy si GPS satelity v pohodě zamkla. Tak už fakt nevím co je špatně...Při prvním pokusu jsem měl všechno kromě přijímače vypnuté, tak nevím co by mohlo příjem GPS rušit. Je ale fakt že v obou případech kdy jsem měl tento problém, jsem byl v blízkosti elektrických drátů na sloupech. Myslíte, že by tohle mohlo rušit příjem GPS u Nazy? Na GPS u OSD Remzibi to nemělo žádný vliv. V obou případech po chvíli 9 satelitů....
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
Duffs

#713 Příspěvek od Duffs »

A mne zase sa v podslednom čase do 20 sec načitaju všetky satelity resp. blíka len na zeleno. Tiež lietam v blízkosti vysokého napätia(aj štartujem).
Taranis X9D Plus, Heavy lift hexacopter, Phantom 4 Pro
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#714 Příspěvek od tomas.polak »

tak dnes ráno jsem vylétal dvě baterie a vše v pořádku, jen to celkem pohupuje když letí a pak se chci jakoby na místě otočit (víceméně je to asi normální, protože model je pořád v pohybu a já s ním chci točit) a pak to taky po skončení točení vylétne o kousek výš. To ale budu muset doladit.. :)
Načítání satelitů OK - vypadá to, že to opravdu dělal ten přijímač - byl blízko a bez žádné bariéry od kompasu.
lucas

#715 Příspěvek od lucas »

ahoj,

nějak stále nevím, co si o tom myslet. te´d už bych to měl mít podle xcopter calcu v pořádku. koptéra se i tak chová. bohužel spolehnout se na to nedá. bez problémů lítám. stabilizuje. vše ok. najednou se všechny vrtule naráz vypnou a jde to dolu. lítám raději cca metr nad polem - takže bez následků. když znovu motory odarmuju, tak to klidně letí dál... třeba dalších 5 minut do vylítání baterky. není třeba jednotku nijak vypnout a ani ta led nesignalizuje nic. ani nevypadá, že by se znovu inicializovala - alespoň to nepropípá ty regle jako po zapnutí. to se děje tak jednou za 4 lety. zbytek to odlítá jako nic.
další co to dělá je, že to začne být najednou dost tupé na řízení až to nejde víceméně vůbec ovládat. naštěstí to nezačne samo stoupat a lze tomu vypnout motory. to se mě stalo asi 3x.
jelikož je ta koptera dost silná (parametry http://www.ecalc.ch/xcoptercalc.htm?eca ... 4&blades=2)
a pro testování není plně osazena - má 2kg, tak má tendenci stoupat prakticky hned jak se dotknu plynu. mám tady podezření, že při letu jde ten plyn pod 10% a koptéru vypnu a proto padne. to by vysvětlovalo ty první problémy. ty druhé asi moc ne, ale pokud mu tam osciluji s plynem někde na urovni vypni/zapni, tak možná že už to samo neví co dělat.
zkusil jsem koptéru více zatížit. zatím bez problémů, ale to ještě nic neznamená. jelikož není počasí, vypráskal jsem 3 baterie a teď už není kde lítat. chová se to stejně s GPS i bez ní. hlídání baterek jsem pro jistotu rovnou vypnul a lítám na čas -sotva na poloviční kapacitu baterek.
zkoušel jsem nastavit plyn z intelligent na IMM a čekal jsem, že to ten plyn nebude vůbec vypínat, dokud neřeknu sám. bohužel se to chová stejně jako na intelligent - i když po write do jednotky to pípne a tváří se to, že to uložil. křivka plynu v rádiu je bez jakékoliv úpravy.

asi něco dělám špatně, ale už netuším co.

díky

luc
Tomino69

#716 Příspěvek od Tomino69 »

Ahojte, nemá někdo nazu gps v kombinaci se spektrem dx6i?Jde mi o to, že bych chtěl nějak nastavit gimbal, stačí mi jedno servo na pohled dolu a zpět.Ale nevim, jestli je to jedno servo na této vysílačce kam šoupnout, pač mám obsazený oba mixy na přepínání Manual-Atti-gps-fail save.Ani nepotřebuju, aby gimbal fungoval sám, spíš, abych ho neproporciálně jedním nějakým tlačítkem nastavil jedna poloha druhá poloha.
holmer83

#717 Příspěvek od holmer83 »

Jak to tady čtu tak se mi začíná klepat prdelka :) bo mám seskládanou hexu s Nazou-m + GPS, ještě jsem s tím ve vzduchu nebyl, pouze drobné pokusy a protáčení motorů v bytě. U zařízení, který přeci jenom už nějakou kačku stojí bych čekal lepší výsledky než citlivost bara na sluníčko, častý problémy s citlivostí příjmu GPS/kompasu (zarazila mě hlavně ten problém v kombinaci s přímačem FrSky D8R-II Plus, kterej mám taky), nevhodný způsob aktivace kalibrace kompasu atd. Zase chápu že sem píší spíše ti co mají problémy a je obrovská skupina těch, co jim to létá dobře a nenapíší zde. A teď k mému dotazu, jak zde již bylo několikrát zmíněno, tak je lepší v případě fail-save lepší tento režim vynutit přepínačem než vypínat vysílačku, takže jsem si třípolohovým přepínač na vysílačce nastavil tak že přepínám mezi Attitude, GPS Attitude, Fail-save. Není mi ale jasné, zda musím ještě něco dále nastavovat např. u přímače a nebo to takto dostačuje a když tedy budu ve vzduchu, přepnu se přepínačem na FS, tak by hexa měla vyletět do těch 20 m, vrátit se na home pozici a potom pomalu přistát a vypnout vrtule??? Jak je to v případě že mám GPS Attitude režim, létám a najednou dojde ke ztrátě satelitů na GPS čidle, přejde to automaticky na režim Attitude nebo na Fail-save, tzn. že se to samo vrátí ke mě a přistane. Dále mě není jasné proč jsou v DJI Assistant ty políčka Fail-save dvě (jedno za políčkem GPS Attitude a druhé za políčkem Attitude), na které mám přepínač správně nastavit tak aby se to tedy vracelo na home pozici. Když se to začne samo vracet na home pozici, tak předpokládám že když se přepnu na Attitude tak to můžu zase řídit?? Když nemám na třípolohovém přepínači manuál mode, protože si myslím že bych v něm stejně nelítal (jde mi o max. stabilizaci) tak nebudu moci vstoupit do režimu kalibrace GPS/kompasu?? Vím že jsou to začátečnické dotazy, ale mám v tom maglajz a rád bych si to ujasnil dříve než s tím půjdu poprvé do vzduchu.
Rytmus Mini, Toro900, Pulse 15e, Apprentice, Talon mini, Trainer40OBL, Twinstar, quadra, Taranis X9E
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#718 Příspěvek od tomas.polak »

holmer83 píše:...

na přijímači se to musí myslím nastavit (ale přeně nevím jak se to dělá, ale musíš to udělat nějak zmáčnutím čudlíku na příjímači..on ti to snad někdo popíše :) ). Jinak já mám T9x a ten zmíněný přijímač a mám na třípolohém manuál-attit-gps a na přepínači gear nastaveno tak, že sepnutím se mi třípolohový přepne na fail save - takže když chci testovat FS tak jen přepnu gear a pak zpět, když to už chci řídit. Taky musíš být v režimu atti nebo manuál, aby se to přeplo na tvoje ovládání z FS.
zskal
Kontaktovat uživatele:

#719 Příspěvek od zskal »

Jen odpovím k dotazu:
holmer83 píše:...Jak je to v případě že mám GPS Attitude režim, létám a najednou dojde ke ztrátě satelitů na GPS čidle, přejde to automaticky na režim Attitude nebo na Fail-save, tzn. že se to samo vrátí ke mě a přistane...

Tohle se mi stalo už víckrát a je to prostě tak že to řídíš, jako by jsi měl zapnutý režim Atti. Je to v pohodě, ale nesmí ti do toho moc foukat, pak máš hodně práce. Žádný Fail Safe se nezapne a žádné přistání nenásleduje....
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
Tomino69

#720 Příspěvek od Tomino69 »

nevíte někdo, jestli při failsave model vystoupá do 20m z pozice , kde se právě nachází ,anebo do 20m od vysílačky?Tedy, když lítám ve 30m a ztratím signál, tak vystoupá do 50m, nebo klesne o 10m a doletí ke mě?díky
Zamčeno

Zpět na „Coptery - elektronika“