Ray, Stork, Aspire - pokec o lítání

Vlákna jednotlivých modelářských klubů.
Pravidla fóra
Pokuste se zde neřešit technické problémy. Téma, které bude mít více než 100stránek ukončete a založte další. Díky
Odpovědět
Zpráva
Autor
M1
Kontaktovat uživatele:

Re: Ray, Stork, Aspire

#136 Příspěvek od M1 »

graup15 píše:Gratulace,že to synka..baví.
Ten můj létal jako ďábel a to už jako hooodně malinký...a pak ho to přestalo bavit.
Byl to jasný talent na 3D akrobacii...zvítězil fotbal. Teď není bůh Jason Schulman, ale Messi. Ach jo.
A to bych ho podporoval stejně jako ty kluka....utrh bych si u držky aby měl super mašinky, takhle si utrhnu na kopačky :-)

...to jsme na tom Dalibore se synkama dost podobně, akorát já mu místo kopaček kupuju chrániče na zuby a rukavice na kickbox :mrgreen: :lol:
JETI DC-16
GPS Ikura 2020, F3X Viking 2E, Graupner Junior
sumik
Kontaktovat uživatele:

#137 Příspěvek od sumik »

Tak kolegové, zdravím vás všechny, až teď jsem přišel ke kompu.

ZDE JSOU FOTOGRAFIE TRUPU SIRIUSU PO PÁDU

Takže, když to vezmu popořadě, děkuji moc za nabídku lepení, jak je vidět ve fotogalerii trup je celkem vpořádku. Řekl bych z 98% je vpořádku. Opravdu věřím, že to spraví vteřiňák apod.

Křídla nemá cenu fotit, jsou sice celá, ale uvnitř jsou naprasklé nosníky, a to se dá také spravit - přes zimu. Naštěstí mám ještě jedny náhradní, takže do nich dám původní digi Futaba serva, nastavím páky a samozřejmě vše nechám překontrolovat mnohem zkušenějším kolegům.

Servo VOP - je skutečně vpořádku, vůbec neškube, pohyb plynulý včetně táhla. VOP jako taková je také ok, včetně závěsu pro táhlo. Nic se neutrhlo. Ani ty dva plastové šrouby, které držely VOP s trupem nepaskly.

Aku ( LiPol 3300 mAh, 3S ) se fakt ani o milimetr nehnul, byl jak přikovaný díky super suchému zipu - tzv. "houbičkový zámek" !
Byl nabitý na 100% a dříve jen 5 použitý.

K videu.
Vím je to hrůza. Jako majitele Siriuse mě to také děsilo, ale po dnešku, kdy jsem video stříhal a zpomaloval jsem trochu vychladl. Na první pohled, právě zpomalené záběry vypadají děsivě.
Nejvíce mi vše osvětlil - celou situci letu - právě Milan a Dalibor a potom i další kovaco a jiní.

Hlavně, že trup , motor a elektronika je celá. Až dnes, při zpomalených záběrech jsem si uvědomil, že celou tu situaci dopadu vlastně zachránilo pravé křídlo, které ten pád zbrzdilo a odpružilo.
Naposledy upravil(a) sumik dne stř 17.04.2013 10:19, celkem upraveno 2 x.
ST
Kontaktovat uživatele:

#138 Příspěvek od ST »

Jako nechápu, když tam KOVACO stál vedle tebe, že Ti to hned neurval z rukou. Proč Tě v tom nechali trápit ? Ondro, ty ty ty... 8O
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
sumik
Kontaktovat uživatele:

#139 Příspěvek od sumik »

ST píše:Jako nechápu, když tam KOVACO stál vedle tebe, že Ti to hned neurval z rukou. Proč Tě v tom nechali trápit ? Ondro, ty ty ty... 8O

No také jsme si to potom oba říkali a já na to chvilinku myslel, jenže šlo o sekundy. Vždyť to celé trvalo méně než jedna minuta. Vůbec mu to nevyčítám. Je fakt ale, že jsem z toho byl celkem vyjevenej, takovouhle neposlušnou kobylu jsem ještě nekrotil.
Věřil jsem, že éro dostanu zpět dolu a že sa podíváme co se děje ....
No nic, jak jsem před hodinou zde dal fotky na rajce, trup je ok a přehodím serva na druhý pár křídel a zkusíme vše znovu s Daliborem a spol. ! :)
ST
Kontaktovat uživatele:

#140 Příspěvek od ST »

Předání vysílače trvá 1- 2 vteřiny tohle neokecáte.
TY: hele, ono to nějak blbne , asi je to rádiem , já to ještě zkusím chvíli jestli se to nechytne.
Ondra, (normálně uvažující ) : ty vole jak to řídíš, dej to sem hele normálně to reaguje jsi pako a tohle éro ti ještě nedorostlo do rukou.

Asi takhle to normálně probíhá, když se používá mozek. :lol: No jo ale jsme jen lidi..
Robinsson

#141 Příspěvek od Robinsson »

Někdy vám sem dám video jak jsem zavrtal já s orionem a goprem na palubě tam je to větší záhada.
graup15

#142 Příspěvek od graup15 »

ST píše:Předání vysílače trvá 1- 2 vteřiny tohle neokecáte.
TY: hele, ono to nějak blbne , asi je to rádiem , já to ještě zkusím chvíli jestli se to nechytne.
Ondra, (normálně uvažující ) : ty vole jak to řídíš, dej to sem hele normálně to reaguje jsi pako a tohle éro ti ještě nedorostlo do rukou.

Asi takhle to normálně probíhá, když se používá mozek. :lol: No jo ale jsme jen lidi..

Ono se toho po boji nakecá..:-) :-) :-)
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#143 Příspěvek od TERAZKY »

Kovaco, ak kolega za výškovku na pádovke tahati, tak ho po rukách bíti... :!: :!: : :wink:
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
graup15

#144 Příspěvek od graup15 »

Víš!! Ono není nic černobílé a toto platí u modelů letících díky vztlaku. Až se dostane na vyšší level a bude třeba lítat 3D akrobacii, tak už to není zase tak úplně pravda. Tam se tahá i pod pádovkou :-), ale na vektoru tahu motoru.:-)

To gro, které řízení modelů obnáší, jsou..znalosti mechaniky letu a řízení. To za prvé, bez toho to prostě nejde.
Za druhé, a to se vysvětlit nená, to si musí prožít a nadrilovat, je odhad rychlosti za všech podmínek,náklonu a povětrnostních podmínek. Patří k tomu i schopnost reagovat malinko dřív než nežádoucí změna letu nastane. A hlavně reagovat velmi rychle.

Každý z nás s tím občas šlehne, někdo když se to učí, někdo na krávovinu (to se týká např mne),důležité je nepovolit, nepřestat!! Učit se, létat..i za cenu trosek.
Pak se to jednou zlomí a najednou to jde. Na kamarádech z Bubákova je to přesný příklad, Jirka i Ondra ze začátku dělali stejné chyby a dnes je to o 1000% jinde.
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#145 Příspěvek od TERAZKY »

Bohužiaľ čas nikto nevie vrátiť, zostáva sa len z toho poučiť. Určite doporučujem model po oprave poriadne skontrolovať a zalietať. Starí matadori a to v dobe keď neboli káble na prepojenie učiteľ - žiak, jednoducho model vytiahli do bezp. výšky a potom dali rádio do rúk menej skúsenému kolegovi. Jenoducho táto barlička na bezpečné osahanie reakcií modelu tu nebola.
Držím Vám palce do nového záletu.
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
graup15

#146 Příspěvek od graup15 »

Jo..ono to dopadne nakonec v pohodě, hodněkrát to takto začalo, a po čase dobře skončilo. Naučit se létat,zvládne každý..jen musí chtít.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#147 Příspěvek od Milan Nes »

vždycky je nejlepší vzpomenout jak sme začínali my, kolikrát sme si přehodili reverz na výškovce,
kolikrát zapomněli zkontrolovat že všechny plochy a režimy jedou před startem, nebo kolikrát jsme
zapomněli zapojit přijímačovky, alternativně tam vrazili omylem vybité se 100% jistotou že to je ten nabitý pack ... povětšinou drahé zkušenosti ...

asi by bylo vhodné toto celé kolem nehody přesunout do solo vlákna ....
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
ST
Kontaktovat uživatele:

#148 Příspěvek od ST »

Zase další vlákno o ničem, proč ? Poučení jsou oba dva aktéři téhle příhody a příště to nejspíš dopadne dobře a jinak.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#149 Příspěvek od RiMr »

Mirku, tak ať se druhý pokus vydaří lépe! :)
Kluci zkušenější, jen taková úvaha - nechce to po takové ráně na takové éro nové servo na výškovku, ať se na stole tváří jak se tváří? Nebo aspoň (někým znalým) rozebrat a prohlídnout zoubky a čreva?
Ten trup je v pohodě. Ten můj laminátový trup z 3m Bird of TIme visel po ráně přeražený na dvou místech jak vykuchaná koza... A taky to zas tolik práce nebylo (jen hnusné a smradlavé :) )

Kluci vy jste všichni Futábisti - to Mirka nemůžete vzít aspoň ze začátku na kabel, he?
On bude klidnější a peněženka taky :)

#150 Příspěvek od Robinsson »

Tady je ten muj pád, at se nesmějete jen sumíkovi. Ryhlost tam podle mě byla v zatáčce sem to ani netahal, ale asi se sešlo nejak moc skutečností jako vítr kamera na palube a už jsme dělali hvězdy. Škody žádné jen listy vrtule, které tam byly první let. Ten motor hodne pomohl sice to zabralo az uplne pred zemí, ale tím to letadlo nespadlo natvrdo na čumec a křídlo, ale dalo takový skluz.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WXYAuleCP70[/youtube]
Odpovědět

Zpět na „Kluby“