T9x a FrSky (s telemetrií) prakticky

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Pípání FrSky modulu

#1246 Příspěvek od Drondys »

ASW28 píše:Zdravím vás, mám jednu prosbu, jak jste si určitě všimli, vlastním T9x + FrSky ;) A chci se zeptat, co znamená, když mi modul za letu občas pípne ? Někdy 1x a někdy 2x ? Jsem z toho zmatený a vždycky se bojím, že mám slabý signál, je tomu tak ? Nebo co to přesněji znamená ?

Může to souviset s nastavením prahové úrovně alarmu pro RSSI tj. kvalitu signálu na určitou úroveň.

Uveď jak to máš řešené tj jaký firmware v T9x a zda máš telemetrii Frsky integrovanou přímo do T9x nebo nikoli.

Pokud máš telemetrii Frsky implementovanou přímo do T9x s příslušným firmware podporujícím Frsky telemetrii tak si můžeš alarmy ve VF modulu zcela deaktivovat a používat jen alarmy generované na základě hodnot telemetrie tedy i na základě kvality signálu ovšem pouze uvnitř T9x a nikoli pípané modulem.

Pokud nemáš telemetrii Frsky implementovanou přímo do T9x tak si nastavení úrovně alarmu přímo ve VF modulu Frsky můžeš změnit připojením VF modulu k notebooku nebo PC a použitím SW od maďara Istvána Magiho, který je volně ke stažení viz tento odkaz. S ním se dají nastavit alarmy pro RSSI a pro analogové vstupy A1 a A2. Prahové úrovně alarmu pro RSSI doporučuji nastavit někde na hodnoty okolo 40 až 45 což by mělo být ještě dostatečné pro řízení modelu a přitom to bude minimalizovat případy hlášení tj. toho občasného pípání při poklesech kvality signálu nad touto úrovní.

Obrázek
Dodo
Kontaktovat uživatele:

Re: T9x a FrSky (s telemetrií) prakticky

#1247 Příspěvek od Dodo »

To: TPK
"Ahoj kluci, palubní vybavení se mi dnes rozrostlo o výškoměr Altis v4 a rád bych ho nějak zkombinoval s Frsky telemetrií, kterou mám v T9X s O9X implementovanou. Nemáte nějaký tip jak Altis připojit? Ideálně přes HUB, případně přímo do přijímače."

Dobry den,

FrSky bude podporovane, ale bez HUBu a neskor S.Port. Budeme taktiez postupne doplnovat dalsie protokoly od inych vyrobcov.

JR
tpk

#1248 Příspěvek od tpk »

Dobrý den, dobrá zpráva. Díky za ni. Máte představu kdy by mohla být implementace na Frsky hotová?
ASW28
Kontaktovat uživatele:

#1249 Příspěvek od ASW28 »

Drondysy, já mám T9x s origo Softwarem + modul telemetrický v krabičce, ale ještě nemám displej atd.... tak bohužel telemetrii nepoužívám ;)
T9x v2 + FrSky 2.4GHz, E-Hawk 1500, ASW28, LION, JEAN spalovák 2.5ccm, COLIBRI v 4.5,
Drondys

#1250 Příspěvek od Drondys »

ASW28 píše:Drondysy, já mám T9x s origo Softwarem + modul telemetrický v krabičce, ale ještě nemám displej atd.... tak bohužel telemetrii nepoužívám ;)

Patrně máš VF modul Frsky DJT viz obrázek, který pasuje přímo do slotu T9x.

Obrázek

VF modul Frsky si můžeš připojit k PC a použít ten odkazovaný program k nastavení alarmů pro RSSI v modulu.

Pokud máš na PC sériový port RS232 tak můžeš pro připojení použít kabel viz tento odkaz a nebudeš potřebovat žádný specifický ovladač navíc, protože fyzický COM port již v systému své ovladače má a v tom programu od toho maďara pak nastavíš příslušný port např. Comm 1 viz vpravo nahoře na již dříve uvedeném obrázku s oknem toho programu kde možnost volby portu s popisem Frsky port.

Pokud na PC sériový port RS232 nemáš tak bys měl použít USB kabel viz tento odkaz. K tomuto kabelu budeš potřebovat ovladače, které jsou volně ke stažení na webu Frsky pro WinXp viz tento odkaz a pro Win7 a Vista viz tento odkaz. Po připojení kabelu a instalaci ovladačů bys měl v systému mít virtuální port např. COM3 apod. a podle toho nastavíš v tom programu od toho maďara příslušný port tj. v daném případě např. Comm 3.

Na modulu se kabel připojuje do té zdířky co je hned nad těmi dvěma bílými přepínači režimu viz na obrázku níže je to místo označeno oválem s popisem Serial Connection.

Obrázek
Kopee

#1251 Příspěvek od Kopee »

Zdravím,

Prosím o radu, jak nastavím na vysílači hlídání napětí baterie v letadle. Myslím že to bude v této záložce jestli se nepletu

Obrázek

ale co a kam zadat netuším. Předpokládám že pro každou baterii budu muset nastavit něco jiného tak například pro 3 článek 2200mah zadám kam a co?

Mám v tom Open9x a telemetrii integrovanou do vysílače tak doufám že k tomu nepotřebuji ještě nějaký modul který připojím do přijímače.

díky za jakoukoliv radu. :D
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#1252 Příspěvek od juraj.jurej »

Kopee píše:Zdravím,

Prosím o radu, jak nastavím na vysílači hlídání napětí baterie v letadle. Myslím že to bude v této záložce jestli se nepletu

Obrázek

ale co a kam zadat netuším. Předpokládám že pro každou baterii budu muset nastavit něco jiného tak například pro 3 článek 2200mah zadám kam a co?

Mám v tom Open9x a telemetrii integrovanou do vysílače tak doufám že k tomu nepotřebuji ještě nějaký modul který připojím do přijímače.

díky za jakoukoliv radu. :D

Budeš ešte potrebovať napäťový senzor inak môžeš merať iba napätie BEC a nie batérie.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... stem_.html
FrSky Tandem X20
Kopee

#1253 Příspěvek od Kopee »

juraj.jurej píše:Budeš ešte potrebovať napäťový senzor inak môžeš merať iba napätie BEC a nie batérie.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... stem_.html

Toho jsem se bál :-D tak díky moc jdu to objednat :-)
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#1254 Příspěvek od ddano007 »

Chlapci, ako nastavujete meranie A1/A2 v Open9X?
Mam 6 clanok, odporovy delic 11k2 + 1k5, ak dobre pocitam, tak mi vychadza meraci rozsah rozsah 27.94V. Ale co offset?
Moja predstava bola, ze je to myslene ax +b, cize ax je rozsah, b offset.
Tak som mal vymysleny postup: nastavim offset 0, rozsah 255V, pripojim a sucasne meriam multimetrom aj telemetriou 6-clanok, potom 3-clanok, z telemetrie dostanem binarne hodnoty v rozsahu 0-255( V) , no a ax a b si vypocitam z trojclenky.
Problem je, ze rozsah sa da nastavit len do 204V a tym som skoncil. Ako to robite vy?
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
RedAce

#1255 Příspěvek od RedAce »

Nevim, jestli chapu tvuj dotaz spravne, ale ja to vyresil tak, ze jsem pripojil odporovy delic, nastavil rozsah na 19,8V (létám 4S), připojil plně nabitou baterku a dal ofset tak, aby mi zobrazovaná hodnota seděla na plně nabitou baterku. Zřejmě to není nejpřesnější, ale zobrazované napětí baterky je stejně jen taková orientační hodnota. Takže to bohatě stačí.
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#1256 Příspěvek od rcfrant!k »

Ahoj, rozsah je maximální hodnota, kteoru budeš měřit. Já to počítam takto:

AD převodník ve FrSky přijímačích (alespoň v osmikanálech) je dimenzovaný od 0V do 3,3V. Pokud mám napěťový dělič 1:4 tak v takovém případě jsem schopný změřit maximální napětí 3,3*4 = 13,2V, aniž bych spálil AD převodník :) Z toho pak vyplývá rozlišení a přesnost měření - tedy nejmenší měřitelná hodnota bude 13,2/256 .= 0,05V. Ta hodnota která vystupuje z telemetrie není ve voltech, je to digitální vyjádření naměřené hodnoty. Je potřeba si to znovu přepočítat zpět podle velikosti kroku (v tomto příkladu je to pro hodnotu 255 * 0,051 cca 13V). Proto do rozsahu nastavím 13,2V. Offset je posun. Pokud Máš např. nějaký obvod, který při nulovém vstupním napětí ukazuje na výstupu 1V, tak tuto odchylku nastavíš právě pomocí položky Offset. Dají se tím taky doladit nějaké odchylky. Kdyžtak mě někdo opravte :)
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#1257 Příspěvek od ddano007 »

Jasne, mate obidvaja pravdu. Moja otazka len smerovala k nastaveniu ofsetu.Reku ci to nahodou niekto aj nejako nastavuje, alebo tam len prsknete nulu, ako ja :D
To RedAce: to ze tam pripojis nabitu baterku este nemusi zarucovat ( bez merania), ze ma 16.8V...
to rcfrant!k: tomu fsetkemu rozumiem, problem s nulou je, ze ked vytiahnem konektor z A2, tak to bude merat neviemco a vyrabat skratovaciu prepojku sa mi nechce. Toz som chcel spravit dvojbodovu kalibraciu s dvoma baterkami...
Naposledy upravil(a) ddano007 dne čtv 23.05.2013 15:50, celkem upraveno 1 x.
RedAce

#1258 Příspěvek od RedAce »

Kdyz mi nabijecka ukaze 16,8V, tak věřim tomu, že to má 16,8V. Zaprvé to mám ověřeno jiným měřákem a hlavně, kdybych nevěřil tomu, že mi nabíječka nabíjí na správné hodnoty, tak neřešim telemetrii, ale novou nabíječku.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#1259 Příspěvek od ddano007 »

Jasne, ked ju das cerstvo z nabijacky, tak ano. Ked nejaky cas stoji, uz to nemusi platit...
Drondys

#1260 Příspěvek od Drondys »

ddano007 píše:...problem s nulou je, ze ked vytiahnem konektor z A2, tak to bude merat neviemco a vyrabat skratovaciu prepojku sa mi nechce. Toz som chcel spravit dvojbodovu kalibraciu s dvoma baterkami...

Pokud máš Frsky telemetrický přijímač s vysokoohmovými vstupy A1/A2 jako je D8R-II pak může přijímač při nezapojeném vstupu vykazovat nesmyslné hodnoty v podstatě od 0 až po maximum a vykazovaná hodnota takového nezapojeného vstupu nemusí být navždy stejná tj. může se to postupem času i změnit. Tohle offsetem nevyřešíš. Pokud chceš, aby to trvale ukazovalo pro nezapojený vstup 0 pak se bez zkratovací propojky neobejdeš pokud nechceš zasahovat do přijímače. Pokud by ti nevadil zásah do přijímače pak je další možnost otevřít přijímač a na vstupech A1/A2 zapojit proti zemi nějaké odpory např. 100K apod., které nebudou moc ovlivňovat měření, ale při odpojeném vstupu zabezpečí, že bude hodnota vždy 0.
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“