Test přijímačů 1.2G

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
vitahavlicek

Re: Test přijímačů 1.2G

#16 Příspěvek od vitahavlicek »

JirkaA píše:[obě legálně použitelná pásma 2,4GHz i 5,8GHz mají limit 25 mW EIRP.

tak to jeteda blbe.a jak je to teda s pouzivanim tech ruznych smerovych antenek (se ziskem vetcim nez 0 dB)?pri antene 3dB by mel byt vykon vysilace jen 12,5 mW?
ananas

#17 Příspěvek od ananas »

Takze co je mensi zlo? 1, 2Ghz nebo 5, 8Ghz a 500 mW?
ivan LN

#18 Příspěvek od ivan LN »

ananas píše:Takze co je mensi zlo? 1, 2Ghz nebo 5, 8Ghz a 500 mW?

no, to je to co jsem tady nechtěl řešit.....legalitu jednotlivých systémů.
řekněme, že s letadlem budu lítat jen v zemích, kde je to legální....tak
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od JirkaA »

ivan LN píše:
no, to je to co jsem tady nechtěl řešit.....legalitu jednotlivých systémů.
řekněme, že s letadlem budu lítat jen v zemích, kde je to legální....tak

Tak to budeš muset vyjet mimo EU.
OK2WY
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od JirkaA »

ananas píše:Takze co je mensi zlo? 1, 2Ghz nebo 5, 8Ghz a 500 mW?

Menší zlo je překročit výkon v povoleném pásmu.
OK2WY
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od JirkaA »

vitahavlicek píše:tak to jeteda blbe.a jak je to teda s pouzivanim tech ruznych smerovych antenek (se ziskem vetcim nez 0 dB)?pri antene 3dB by mel byt vykon vysilace jen 12,5 mW?

Ano, je to tak. Na vysílací straně cesta ke zvýšení dosahu nevede, na přijímací straně můžeš použít jakékoli opatření - zesilovač, směrová zisková anténa, tracker...
OK2WY
Václav Procházka

#22 Příspěvek od Václav Procházka »

V ČR jsou v pásmu 1,3 GHz povoleny v horním pásmu 3 frekvence pro amatérské vysílání obrazu, je ale zapotřebí licenci.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od JirkaA »

Václav Procházka píše:V ČR jsou v pásmu 1,3 GHz povoleny v horním pásmu 3 frekvence pro amatérské vysílání obrazu, je ale zapotřebí licenci.

I s tou licencí není úplně košer používat to na fpv. Vysílání identity (značky) se pořešit dá, horší je účel využití (komerční účel už vůbec ne) a teoreticky bys měl u toho vysílače sedět.. Taky by chtělo vědět něco o provozu v uvedeném pásmu, mohou tam být mimo jiné uplinky družicových převaděčů nebo telemetrie, pozemní převaděče.. Způsobit z neznalosti některé službě rušení je minimálně opovrženíhodné..
OK2WY
graup15

#24 Příspěvek od graup15 »

Ano, je to tak. Na vysílací straně cesta ke zvýšení dosahu nevede, na přijímací straně můžeš použít jakékoli opatření - zesilovač, směrová zisková anténa, tracker...

A cesta velkého výkonu vysílače a na straně přijímače co nejlepší anténa a tracker je špatně? Myslím,že ne.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od JirkaA »

graup15 píše:
A cesta velkého výkonu vysílače a na straně přijímače co nejlepší anténa a tracker je špatně? Myslím,že ne.

Za předpokladu, že použiješ dostatečný útlum mezi vysílačem a anténou abys nepřekročil 25mW eirp je to samozřejmě možné.
OK2WY
graup15

#26 Příspěvek od graup15 »

Ano správně...:-) :-) První co udělám,že začnu shánět útlumový člen aby naprosto zdegradoval vysílač.
Ale díky za odpověď..napsaná je kulantně :-):-)
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od JirkaA »

Nojo, no, co na to říct, mám na to pohled z druhé strany. Jednak jako oprávněný uživatel onoho pásma poněkud negativně vnímám, když se nám tam cpe kdejakej jouda, kterej vůbec netuší, že někoho ruší, druhak jako dlouhou dobu se radiokomunikacemi živící profesionál. Je jen otázka času, kdy se tím ČTÚ začne hlouběji zabývat (a mám informace, že ta doba je docela nablízku, vzhledem k masovějšímu rozšíření těchhle rušilů to začínají vnímat jako problém) a nějaký ten flastr bude udělen..

Zpět k testu - teprve teď jsem si to pořádně přečetl. Ivane, pokud jsi to dělal v místnosti, není ten test vůbec k ničemu. Pokud chceš porovnávat přijímače bez měřící techniky, chce to alespoň srovnatelné podmínky, vzhledem k tomu, že nemáš k dispozici bezodrazovou komoru, bude lépe provádět test na volném prostranství, použít stejnou anténu atd.
OK2WY
Adalf

#28 Příspěvek od Adalf »

Mohu se zeptat čistě technicky a konkrétně, když si v sobotu odpoledne jdu na hodinku zalétat u nás na vesnici s letadlem na 1,2 GHz, koho ruším?

PS: Radiokomunikací se aktivně zabývám 17 let na poměrně vysoké úrovni, proto můžete mluvit sofistikovaně :-)
FPV Raptor 2000
FPV Raptor 1600
FPV Blade MQx
ivan LN

#29 Příspěvek od ivan LN »

JirkaA píše:Nojo, no, co na to říct, mám na to pohled z druhé strany. Jednak jako oprávněný uživatel onoho pásma poněkud negativně vnímám, když se nám tam cpe kdejakej jouda, kterej vůbec netuší, že někoho ruší, druhak jako dlouhou dobu se radiokomunikacemi živící profesionál. Je jen otázka času, kdy se tím ČTÚ začne hlouběji zabývat (a mám informace, že ta doba je docela nablízku, vzhledem k masovějšímu rozšíření těchhle rušilů to začínají vnímat jako problém) a nějaký ten flastr bude udělen..

Zpět k testu - teprve teď jsem si to pořádně přečetl. Ivane, pokud jsi to dělal v místnosti, není ten test vůbec k ničemu. Pokud chceš porovnávat přijímače bez měřící techniky, chce to alespoň srovnatelné podmínky, vzhledem k tomu, že nemáš k dispozici bezodrazovou komoru, bude lépe provádět test na volném prostranství, použít stejnou anténu atd.

ano, máš pravdu,uzavřená místnost pro tohle nejsou zrovna laboratorní podmínky, ale mě ten test stačí abych si udělal alespoň obrázek o tom, jaký přijímač je. Na druhou stranu, dá se říct ač všechny testovací přijímače měli podmínky špatné (místnost, spousta odrazů) byly na tom všichni stejně. Když zjistím že jeden z přijímačů v místnosti vypadává při sebemenším pohnutí a druhý má obraz jako víno ať s ním hýbám kamkoli po místnosti, nepředpokládám, že na volném prostranství to bude naopak. -základní předpoklad testování stejnými antenami.
ivan LN

#30 Příspěvek od ivan LN »

Adalf píše:Mohu se zeptat čistě technicky a konkrétně, když si v sobotu odpoledne jdu na hodinku zalétat u nás na vesnici s letadlem na 1,2 GHz, koho ruším?

PS: Radiokomunikací se aktivně zabývám 17 let na poměrně vysoké úrovni, proto můžete mluvit sofistikovaně :-)

Zastávám úplně stejný názor. hlavně i ten výkon 800mW není až tak velký aby zahltil přijímač člověka oprávněného k používání někde 100km daleko.
Neřeknu kdybych ten vysílač použil k zabezpečovací kameře s provozem 24denně, to by bylo asi na pováženou, ale jak Adalf píše, když si jdu u nás na vesnici o víkendu na hodinu zalítat, tak to nějak neřeším.
hlavně mě opravte jestli jsem se dobře dočetl stránkách ČTÚ, je mnou používaná frekvence určena pro radarové a navigační systémy obecně pro kosmický výzkum,proto předpokládám že zařízení uživatelů jsou paraboly (směrové anteny) namířeny směrem k nebi a moje letadlo je nemůže nějak moc omezit.
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“