Doska Crius Multiwii + gps

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
thegrid
Kontaktovat uživatele:

Re: Doska Crius Multiwii + gps

#211 Příspěvek od thegrid »

Zdravím, může mi někdo prosím pomoct se zapojením desky-přijímače-ECS-motorů? Předem moc děkuji.
Obrázky jsem nahrál a kdyby mi to třeba někdo v malování pospojoval, nebo vysvětlil ale blbuvzdorně, byl bych vděčný.

Obrázek
Naposledy upravil(a) thegrid dne úte 07.08.2012 21:26, celkem upraveno 3 x.
www.quadcopter.8u.cz -popis stavby quadrokoptéry
Duffs

#212 Příspěvek od Duffs »

http://polakiumengineering.org/wp-content/uploads/2012/01/IMG_1182-300x224.jpg

Tam máš zapojenie prímača do dosky a tak isto zapojenie regulátorov podla polohy(to left a right v lavo v strede si nevšímaj) to si preloš v googly ,že kde trebars ide pravy predny regulator. A zapojenie motorov a esc...Regulátor s jednej strany má 3 káble tie zapoj do motora nemáš čo pokaziť max sa ti motor nerozkruti tak vieš že zase daš kable inak. No a na druhej strane regulátoru mas 2 kable + a - . Tu musíš dať bacha...Všetky + kable daj dokopy a - kable daj dokopy. Tak isto musíš dať pozor na polaritu ked tam budeš dávať aku. Vždy to skontroluj lebo kebyže to dáš naopak možeš si odpáliť regulátory.
Taranis X9D Plus, Heavy lift hexacopter, Phantom 4 Pro
thegrid
Kontaktovat uživatele:

#213 Příspěvek od thegrid »

já se ti omlouvám, ale nějak jsem to nepochopil. Právě jsem psal, že to musíš vysvětlit blbuvzdorně. No z toho obrázku je vidět pendrek. Je to 300px rozlišení a nevidím ostatní součástky, ale děkuji za snahu. Samozřejmě ty +/- vodiče na ESC je jediné co jsem tušil, chápu, že se nesmí prohodit, ale jinak z toho příspěvku není co poznat.
jipav

#214 Příspěvek od jipav »

já se ti omlouvám, ale nějak jsem to nepochopil. Právě jsem psal, že to musíš vysvětlit blbuvzdorně. No z toho obrázku je vidět pendrek. Je to 300px rozlišení a nevidím ostatní součástky, ale děkuji za snahu. Samozřejmě ty +/- vodiče na ESC je jediné co jsem tušil, chápu, že se nesmí prohodit, ale jinak z toho příspěvku není co poznat.

Tak takhle to asi nerozchodíš.
Zkus to třeba tady http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... ius&page=8 a můžeš pokračovat stránku po stránce. Určitě najdeš to co hledáš. Chce to jenom trpělivost.
A že třeba neumíš anglicky??? Použij překladač. Není to úplně ideální, ale jde to. Tento board nemám, tak nemůžu poradit.
jipav

#215 Příspěvek od jipav »

A ještě něco jsem Ti našel: http://www.youtube.com/watch?v=zy0czs6fhVQ
johny107

#216 Příspěvek od johny107 »

Tak snad ti to pomoze:
Zlava:
1.throtle- plyn
2.roll
3.pitch
4.yaw
5.mode. Sem si zapojis priklad 5 kanal,na ktorom si aktivujes 3 polohovy prepinac na aktivaciu snimacov.
To by bolo k prijimacu

Motory zapojis nasledovne..Chvilu som nad tym tiez laboroval,som myslel,ze tie vystupy pre motory idu pekne po poradi ale nejdu!!!!Tiez by ti sikmaci mohli aspon navod na dosku uverejnit,ked to tam ani nenapisu..Musel som si to zistit sam.
Takze takto som to zapojil ja.Motory su zapojene nasledovne hned za prijimacom.
Podotykam ze mam quadcopter.
v pozicii:

6. 1 motor predny
7. 4 motor zadny
8. 3 motor pravy
9. 2 motor lavy

Komentar k tvojmu copteru.Na tie krize podmotory by som sa uplne vys....Troska s tym placnes a kriz zohnuty a motor vykruteny.Bud motor uchytit napriamo alebo na sklolaminatovu dosticku.
Baterku si objednaval z RCTIMER??? Ak ano,vsetky baterky su totalne smejdy.Mal som 2 prijimacovky a jednu 3S2200 a vsetky umreli.Ta pohonna zdochla do 2 mesiacov..RCTIMER ma dobre motory ale baterky od nich uz nikdy viac..Ake si pouzil motory??880kV?? sami zda ze mas 11 vrtule..
Přílohy
IMAG0684.jpg
thegrid
Kontaktovat uživatele:

#217 Příspěvek od thegrid »

Tak to jsem z toho jelen, co mi poslal jipav to video, tak jsem ho nastudoval a uvádí tam:

throttle-chan3
aileron = roll - chan 1
elevator - pitch- chan2
rudder - yaw - chan4
aux1 - mod - chan5

a myslel jsem, že čísla motorů zapojím pro mne(quad X) takto:
Obrázek

tedy D3,10,11,9 dle čísel, nebo ne?

= nezáleží náhodou jakou verzi vysílače člověk má? Jestli V2, tak to může být jiný ne?

jinak koukám a k desce mám jen tyto kabely, tak jak poznám který kam?
-na tom videu má všechny kabely stejný, já k tomu dostal kabel o 3 vodičích, který se rozděluje na tři, tak to jsem fakt z toho blbej

Obrázek

jo a čím se napájí deska, nebo se napájí z těch regulátorů?
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#218 Příspěvek od CyCo »

zskal píše:
CyCo píše:vedle portu pro FTDI je UART port pro BT GPS nebo lcd, je to UART a ten tvuj GPS má taky rs232 TTL takže ten i2c / rs232 konvertor neni nutny.

No ano není nutný, ale potom přijdu o možnost nastavovat hodnoty přes BT a nebo připojit coptera na GUI.

na prvním odkazu z google:

http://www.multiwii.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=1569

Obrázek

+ nějaký info o konfiguraci sw http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1694906
zskal
Kontaktovat uživatele:

#219 Příspěvek od zskal »

CyCo píše:na prvním odkazu z google:
http://www.multiwii.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=1569

Ano díky, to je ono. Já jsem na tohle taky už narazil, ale nevěděl jsem jestli existuje ještě jiná možnost bez pájení...ale tak po přečtení toho vlákna asi ne...
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
zskal
Kontaktovat uživatele:

#220 Příspěvek od zskal »

JirkaA píše:...V U-center je potřeba otevřít "configuration view", v položce PRT nastavit rychlost 115200 Bd, kliknout vlevo dole na "send", potom znovu nastavit baudrate aby se gps připojila. Následně v položce RATE změnit Measurement period na 200ms (5Hz), opět "send". Potom v položce CFG označit (resp. nechat, je to defaultně) volbu Save current configuration a opět "send". Následně otevřít "message view" kde v levé části kliknout pravou myší na položku UBX a z roletky vybrat volbu "disable child messages". Rozbalit křížkem u NMEA submenu a postupně u položek GGA, GSA a RMC dvakrát kliknout na GPGGA, GPGSA a GPRMC - položka vždy ztmavne a když si otevřeme "text console", je možné v ní zkontrolovat, že tyto zprávy z GPS opravdu chodí. Po tomto je nutné v menu Receiver otevřít Action a kliknout na Save Config, aby si to modul pamatoval jednou pro vždy....

Ahoj, já jsem se konečně po přečtení všech dostupných příspěvků (tím neříkám že jsem byl ze všeho chytrý) odhodlal k tomuto kroku a snažím se nejdříve nakonfigurovat GPS. Jedná se o NEO-6M. Samozřejmě jsem hned narazil :roll: Na připojení jsem použil FTDI které jsem dostal k desce Crius SE. Zapojení těch čtyřech káblíků bych měl mít správně. Není tam co blbě zapojit. Pokud jsem to správně pochopil tak Tx z GPS se zapojí na Rx na FTDI a Rx z GPS na Tx u FTDI. Červený a černý drátek jsou jasné. Všechno jsem v programu u-center dělal tak jak je to tady popsáno, ale v "text console" nic nevidím, z čehož usuzuju že mi GPS nekomunikuje. Podle čeho v u-center poznám že GPS mi komunikuje s tím programem? Můžete mě prosím někdo navést na tip kde jsem mohl udělat chybu?

EDIT: Teď mi teda docvaklo že v podstatě pokud bude I2C modul posílat do GPS nastavení podle tohoto vlákna:http://www.multiwii.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=2124, tak ani nemusím žádnou konfiguraci GPS v U-centru ani řešit...Je to tak, nebo se mýlím?

VYŘEŠENO: Nevěděl jsem že je třeba připájet na I2C NAV desku 6 pinů pro připojení FTDI. Potom už nebyl problém desku přes Arduino 1.01 flashnout. Teď by snad už veškerou konfiguraci GPS modulu měla převzít tato deska.
Teda ale poskládat dohromady jasný postup ze všech těch dostupných informací na několika fórech a ještě s pomocí translátoru je pořádné puzzle :D
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#221 Příspěvek od Dejfak »

Ahoj nedal by sem někdo odkaz jak spustit acro režim, tu tabulku jak se co vypíná a zapíná vysílačem. Vím že to tu je ale nemůžu to najít, díky....
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
zskal
Kontaktovat uživatele:

#222 Příspěvek od zskal »

Dejfak píše:Ahoj nedal by sem někdo odkaz jak spustit acro režim, tu tabulku jak se co vypíná a zapíná vysílačem. Vím že to tu je ale nemůžu to najít, díky....

Myslíš tohle?
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#223 Příspěvek od Dejfak »

Ano to je přesně ono díky, jinak jsem chtěl jak zde bylo popsáno vše vytrimovat.
Nejdřív gyra potom ACC.
Myslel jsem že ACC vypnu režimem Acro ale jak koukám tak nejde přes vysílač vypnout. Budu ho tedy muset nastavit v Multiwi na páčku místo barometru který stejně nefunguje. Nebo ACC vypnu a zapnu přes PC
zskal
Kontaktovat uživatele:

#224 Příspěvek od zskal »

Dejfak píše:...Budu ho tedy muset nastavit v Multiwi na páčku místo barometru který stejně nefunguje. Nebo ACC vypnu a zapnu přes PC

ACC si nastav v GUI na přepínač...nejlépe na třípolohový pokud jej máš na vysílačce, ale není to nutné.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#225 Příspěvek od Dejfak »

Prosím vás, jak udělám defaultně ACC na 100%
Mám sprovozněný AUX1 ten mám na baro nebo na pokusy s barem
Ale ted koukám že mám v AUX1 začtverečkované LEVEL low, mid, high
S tímto LEVEL mám pod ním začtverečkované BARO na mid a high
To znamená že když mám vyplé BARO tak ACC tedy LEVEL jede na low
A já ho potřebuji mít stále na 100%
Zkoušel jsem ho dát i na AUX2 který je nefunkční ale ten je defaultně nastaven na střední polohu tedy mid.
Jak udělám aby ACC šlo na 100% aniž bych použil vypínač?
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“