DJI - F305, F306, F308 Phantom 2

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Petr_K
Kontaktovat uživatele:

Re: DJI - F305 Phantom 2 RC set kvadrokoptéry 2.4GHz s H3-2D

#301 Příspěvek od Petr_K »

kraro píše:Fansox: Rad je zde popsáno mnoho a nezapomeň kalibrovat ....... aby se pak někde neobjevil smutný inzerát jako tento např. http://inzerce.modelbazar.cz/inzerat/568646 :?

To je smutný příběh, nechápu, že to odletí do pryč, to snad nemůže být jen chybnou, nebo neudělanou kalibrací kompasu. Jestli to správně chápu, tak takový ten taneček je kalibrace kompasu, ... asi ničeho jiného? Osobně kalibruji při každé změně místa startu, je to hned a cítím, že jsem udělal za dost. I když si myslím, že kalibrace kompasu nemá vliv na samotný úlet koptery, to si myslím, že musí být jiný problém, ale asi se spíš pletu ... také se do toho pomalu teprve dostávám a tak čtu co se tady kde píše :wink:
dt

#302 Příspěvek od dt »

Petr_K píše:si myslím, že kalibrace kompasu nemá vliv na samotný úlet koptery, to si myslím, že musí být jiný problém

Uvažuješ logicky a troufám si tvrdit že správně.
Kalibrace kompasu se dělá při změně konstrukce stroje (mění se rozložení magneticky vodivé hmoty kolem čidla), při změně geografické lokace (mění se deklinace a další parametry pole) a jednou za čas (mg. pole se mění i s časem).
Pokud není zkalibrovaný, tak jediný výsledek toho je, že má čumák otočený jinam než si myslí. Pokud se v tomto stavu pokouší přesouvat pomocí GPS, tak nelítá po přímkách ale obloukem, protože vyrazí jiným směrem než zamýšlí. Pokud by software řídící jednotky byl tak blbě napsaný, že toto samotné stačí k jeho zmatení a následným pokusem o úlet, mělo by to jít zachránit přepnutím do manuálního režimu.
niky79

#303 Příspěvek od niky79 »

dt píše:Pokud není zkalibrovaný, tak jediný výsledek toho je, že má čumák otočený jinam než si myslí. Pokud se v tomto stavu pokouší přesouvat pomocí GPS, tak nelítá po přímkách ale obloukem, protože vyrazí jiným směrem než zamýšlí.

Tohle si moc nedokážu představit. Pokud by si myslel, že má čumák otočený jinam, pak by přece i špatně reagoval na ovládání páček, resp. nedokážu si představit, že by v případě ovládání páčkami bral informaci o pozici čumáku z nějakého zdroje a při přesouvání přes GPS z odlišného zdroje.
dt

#304 Příspěvek od dt »

niky79 píše:Tohle si moc nedokážu představit. Pokud by si myslel, že má čumák otočený jinam, pak by přece i špatně reagoval na ovládání páček, resp. nedokážu si představit, že by v případě ovládání páčkami bral informaci o pozici čumáku z nějakého zdroje a při přesouvání přes GPS z odlišného zdroje.

Je třeba si to lépe představit. :)
Dejme tomu, že je požadováno letět na sever. Ale díky tomu, že mu kompas ukazuje jinam, tak se nerozletí na sever, ale třeba na azimut 355. GPS pozice se začne měnit, ale protože neletí přesně na sever a uhýbá na západ, proběhne postupně korekce azimutu a k cíli to (s jistou nepřesností) dovede taky. Ale neletěl po přímce směr sever, ale po oblouku prohnutém na západ.

S reakcí na páčky to moc nesouvisí, pokud nemáš aktivní IOC. Když není aktivní IOC, tak páčka dopředu znamená dopředu bez ohledu na kompas. Ale v režimu IOC-CL se to může trošku hádat, protože ty dáš dopředu, což má znamenat třeba azimut 100, on podle toho udělá náklon, ale díky odchylce kompasu se rozletí v azimutu jiném. Tobě se pak může jevit, že to lítá "nakřivo". V režimu IOC-HL to bude létat těmi obloučky jako jsem popsal dříve.

Dá se to velice snadno nasimulovat. Stačí po zapnutí provést kalibraci kompasu a po kalibraci jej o pár stupňů pootočit. Tím navodíš záměrně odchylku kompasu a můžeš si vyzkoušet, jak to s ní lítá. Kupodivu zjistíš, že to lítá a nemá tendence uletět, jenom to lítá poněkud debilně nakřivo.
Problém by možná nastal, kdyby ta odchylka byla zásadní, třeba 150 stupňů. To bych si uměl představit, že z toho ta jednotka bude paf. Ale pořád to neznamená, že by to v manuálu nemělo jít řídit.
gardenroute

#305 Příspěvek od gardenroute »

texmur píše:Fansox:obávám se že budeš mít větší starosti než [i]Hmyz kolem vrtúl :wink:
doporučuji pročíst před letem toto fórum a pak se ptát na ev. nejasnosti[/i]
Doporučuji si přečíst a prostudovat nejen toto (tato) nová vlákna, ale i hlavní vlákno o Phantomech a zejména jeho první část (i když dnes pro velikost již uzamčenou), jistě tam najdeš odpovědi na své otázky, i na ty, které jsi ještě nepoložil, a další rady a zkušenosti.
Také doporučuji důkladně pročíst manuál, nejen zběžně prolistovat (jak to dělá bohužel většina nováčků), jsou tam uvedeny velmi, velmi důležité věci a zejména různé upozornění a varování, nikdy nezapomenout, že se nejedná o nějakou hračku na baterky, kterou stačí nabít, zapnout a chtít létat (!).
Jak budeš mít základní přehled (což se jistě pozná), určitě zde dávej další otázky...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
texmur

#306 Příspěvek od texmur »

Včera mi konečně dorazila břitová vyvažovačka. Originál vrtule na P2 jsou vyvážené docela dobře, nicméně po dovyvážení zcela zmizelo jello.
postup zde:https://www.youtube.com/watch?v=AzBnu66qmlM
čínské klony P2 vrtulí jsou na tom o poznání hůře, zatím jsem je po dovyvážení nezkoušel
Obrázek
Phantom 4, ipad air2 cellular, tracker RF V16
hravec

#307 Příspěvek od hravec »

dej odkaz kde je koupená...
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
salamander

#308 Příspěvek od salamander »

kraro

#309 Příspěvek od kraro »

Kolegové, kdyby jste potřebovali nějaké díly na PHA 305, tak v bazaru prodávám skoro nový stroj po částech. - Inzerát -
Petr_K
Kontaktovat uživatele:

#310 Příspěvek od Petr_K »

Chtěl jsem se zeptat, jak se kalibruje gimbal? Připadá mi, že je trochu nahnutej v horizontální rovině a chtěl bych to srovnat, ale jak na to?
Předem dík za info.
gardenroute

#311 Příspěvek od gardenroute »

Petr_K píše:Chtěl jsem se zeptat, jak se kalibruje gimbal? Připadá mi, že je trochu nahnutej v horizontální rovině a chtěl bych to srovnat, ale jak na to? Předem dík za info.
Bohužel Petře nijak, tedy ne doma. Řešil jsem stejný problém, DJI to chce poslat přes autoriz. dealera do jejich Euro servisu v Německu, před časem jsem tu zveřejňoval komunikaci s nimi. Pokud se tedy jedná o kalibraci horizontu Zenmuse H3-2D.
Petr_K
Kontaktovat uživatele:

#312 Příspěvek od Petr_K »

gardenroute píše:Bohužel ...

Petře díky za info. Jak to píšeš, tak si teď myslím, že jsem to už četl.
No ještě uvidím venku jak to bude vypadat. Spíš se mi zdá, že to někdy je křivě a někdy ne, ... jak to zkouším jen na stole. Ale myslím si, že mi to takhle nedělalo, všiml jsem si toho až včera po novém updatu Phantoma na nejnovější FW, ale netvrdím, že se to stalo po nahrání nového softu, jen jsem si toho všiml až pak.

Zkusil jsem stáhnout Zenmuse H3-2D Assistant Software v1.02, ale s tím se vůbec nespojím, přitom Phantom 2 Assistant Software v3.0 funguje bez problému, připojí se okamžitě.
Asi to nějak dělám blbě, myslel jsem, že tam je možné nějaké nastavení, ale jestli říkáš, že to nejde, tak to je asi zbytečné se s tím trápit. Uvidím, až to vezmu ven, třeba to bude OK.
gardenroute

#313 Příspěvek od gardenroute »

Měl jsem stejný problém (ostatně jsme o tom ve Stromovce hovořili) v jižní Africe, kde jsem po příletu udělal jen "taneček", a bohužel to chtělo po těch takřka 11.000 km asi udělat "velkou" pokročilou IMU kalibraci, takže skoro všechny lety z expedice mám s různě nakloněným horizontem.
Kupodivu po návratu do Evropy problém myslím vymizel... :wink: To jsem ale zjistil až po zimní komunikaci právě s DJI Gmbh o možnosti rekalibrace nakloněného horizontu, což trápí spoustu lidí se Zenmuse...
Petr_K
Kontaktovat uživatele:

#314 Příspěvek od Petr_K »

jj, vzpomínám, bylo mě to hned povědomé, že jsem to už někde slyšel :lol:

Ještě k té kalibraci ... taneček známe všichni, ten je důležitý, ale jak píšeš o ""velké" pokročilou IMU kalibraci" tím myslíš co?
gardenroute

#315 Příspěvek od gardenroute »

IMU kalibrace se dělá přes NAZA Assistenta, a kalibruje se celý inerciální stabilizační systém, tj. gyroskopy, kompas a akcelerometr... Musí se ve vodorovné poloze.
Zamčeno

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“