msk píše:
Pročetl jsem si to, jsem zase o něco chytřejší. Ale můj problém to stejně úplně neřeší. Prohledal jsem internet a našel skvělé instruktážní video od Richarda Mrázka:
https://www.youtube.com/watch?v=qHFdhz94ONA
Přijde mi to jako lepší řešení než z předchozího videa, na které jsem sem dával odkaz. Ale výsledek je stejný - obojí mi při aplikaci klapek posune střed osy výškovky dolů a tudíž se nedá dosáhnout při vytažených klapkách 100% výškovky nahoru. V komentářích pod videem R. Mrázka se někdo ptá na to samé: "Great video. One question: If i activate the Flaps, I can't go 100% on the elevator up anymore, instead it is only possible up to 80%. How can i "override" this and still do a 100% elevator up output when activated flaps?"
Tohle bych chtěl taky vyřešit. Tedy ono se to jednoduše vyřešit dá, když povolím u serv "extended limits" tak můžu výškovku předělat, aby byla na jedné straně třeba na 120%. Jestli to nepůjde jinak, tak to asi budu řešit tak, že zkusím udělat (jestli to jde), že by se s vysunutými klapkami zároveň aktivoval letový mód, který by mi protáhnul osu výškovky třeba na 120%.
Ale díky!
Proč potřebuješ při klapkách původní plný rozsah výškovky? Aerodynamicky by se i menší horní rozsah výškovky měl blížit účinky jako plný rozsah bez klapek. Mixem kompenzuješ klopný moment právě od klapek, a to potlačením výškovky. Na svých větroních to mám také s "omezením" přitažení, ale zatím jsem nebyl v situaci, kdy by mi to vadilo.
Pokud trváš na plném rozsahu výškovky i při klapkách, tak co třeba od určitých procent přitažení výškovky celý mix od klapek vypnout s plynulým přechodem, a při zmenšení přitažení zase zapnout?