Shock F5J (a obecně k nové kategorii FAI F5J)

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: Shock F5J (a obecně k nové kategorii FAI F5J)

#61 Příspěvek od graup15 »

palo47svk píše:
fly-up píše:Palo ved ked si kupoval dobre si vedel ,že ten model je 2ha trieda kvôli problémom s náhonmi ,bežná 1vá trieda má uhlové výchylky +-45 st . B

Ja sa nesťažujem :-) Len som vysvetlil, čo bolo treba urobiť, aby som s tým mohol byť úplne spokojný :-)
Mimochodom, mám už nejaké výsledky testov s GPS... Vyzerajú veľmi sľubne. Uvidíme, čo na to povie Dalibor, keď si príde vrznúť :-).
Ale na detailné hodnotenie si ešte netrúfam. Predsa len, tých cca 60 letových hodín je na kvalifikované závery dosť málo :-)

Palo..předesílám, že čím víc člověk model poznává tím víc, zjišťuje jak se mu posouvá výkonnost. A souhlasím, že až po desítkách hodin se dá trošku říci, že je model jakž takž sladěný a v rukách :-)
Zatím se nevzdávám myšlenky, že za čas si pořídím nějaké omotorované Ječko. Ale trošku mne nahlodává za prvé to jak Lomcovák nadrbal s F3B mašinkou ječkařům pozadí a taky výsledky, když jsem byl včera podvečer, za totální inverze ladit nastavení svého Vikinga. Tzn velikost zakřivení křídla k tomu diferenciace na co nejmenší opadání.
Na fotce máš průběh grafu...nebrat zase tak moc jako 100% výsledek, možná byl (hustej vzduch) :-)
Navíc až od 200m beru měření..od té výšky teprve člověk 100% dobře a čitelně řídí model. Navíc nad 200m jsem letěl přez svah asi 500m od letiště, pak tam stačí i slaboučký vítr a je měření zkreslené, neb to vždy míň padá. Takže od 200m létám jen nad naprosto rovným a jednolitým letištěm.
Zopakuji to zase někdy příště a porovnám. Ale rozhodně jsem nejenom pozoroval rozdíl, ale i slyšel na variu, různé předem nastavené výchylky a poměry, které jsem za letu přepínal. A přitom se snažil o co nejčistější let.
Takže zatím neberu výsledek 0.37m/s klesavosti jako vždy dosažitelný a pravdivý. Ale!!! vrtá mi to hlavou, už u předchozího Vikinga jsem se dostal na 0,45 opakovaně...tak mi to vrtá hlavou .

No a v kontextu k F3J....nějak si říkám, jestli to má cenu pořizovat :-) F3B-E umí de fakto všechno. V hodně moc slabých podmínkách určitě nebude mít proti pluhu F3J šanci..jenže, je tu výzva. Co zkusit Lomcovákem opěvovaného Stingera omotorovat tak aby zůstal lehký. Tzn žádné 50m/s, ale za cenu hmotnosti...prostě pohon dejme tomu na 10-12m/s na pouhý lehký tříčlánek. Ještě to vlastně pořádně nikdo nevyzkoušel.:-)

Tak si tak zvažuji, jestli mi momentálně F3J-E stojí za ty obrovské prachy co slušný stroj stojí. Zatím..zatím:-) asi ne. Já totiž nikdy na žádnou soutěž nepojedu, naprosto mi soutěžení nebere. No ber to jen jako mojí úvahu, jestli F3J-E speciál , pokud ho člověk vyloženě nechce a je si vědom toho co to umí a co neumí, za to vlastně stojí. :-) :-)
Přílohy
Viking_adjusting_flaps.jpg
tomashr

#62 Příspěvek od tomashr »

Dalibore, Roman prohání se Stingerem jéčkaře hlavně proto, že má nemalou výhodu ve výšce výstřelu z navijáku. Dělá to klidně 40-50 metrů plus a to je strašně moc.

K tomu, jestli si máš pořídit F3J-E - můj osobní názor je, že ti to tak moc nedá. Tohle jsou totiž modely na soutěžní létání, pro rekreaci je to sice fajn, ale v podstatě ti to proti F3B-E nic moc nepřinese. Spíš bych ti radil se zkusit překonat a občas létat i soutěžně - to je totiž úplně jiný svět. Víš, nechci se tě nějak dotknout, ale já se vždycky trochu culím nad různými grafy "koukejte, jak jsem krásně plachtil" - fór je ale v tom zaletět ten let právě v okamžiku, kdy ti je "houknut" start a porazit lidi ve skupině. To teprve poznáš adrenalin - kam se hrabe stoupání 60m/s na to, když točíš 20 metrů nad zemí nulku v šesté minutě letu a zoufale se pokoušíš ještě nahrabat 4 minuty :lol: Bohužel mi ale připadá, že u nás má strašně moc lidí proti soutěžnímu létání jakýsi blok (tohle není nic proti tobě, dokážu vyjmenovat daleko víc příkladů).

Připojuji graf z dneška - to bys nevěřil, jak jsem vyzuřil syna při naší "privátní soutěži" v tomhle letu, když už se viděl jako vítěz (totální sračky, ale přece jen na tom byl lépe), když jsem se od pozice grafu cca 200s začal točit nad zemí a vytloukl jsem z toho další zhruba dvě minuty :D No a o tomhle to je...
Přílohy
Screen Shot 2011-11-05 at 6.24.56 PM.png
graup15

#63 Příspěvek od graup15 »

tomashr píše:Dalibore, Roman prohání se Stingerem jéčkaře hlavně proto, že má nemalou výhodu ve výšce výstřelu z navijáku. Dělá to klidně 40-50 metrů plus a to je strašně moc.

K tomu, jestli si máš pořídit F3J-E - můj osobní názor je, že ti to tak moc nedá. Tohle jsou totiž modely na soutěžní létání, pro rekreaci je to sice fajn, ale v podstatě ti to proti F3B-E nic moc nepřinese. Spíš bych ti radil se zkusit překonat a občas létat i soutěžně - to je totiž úplně jiný svět. Víš, nechci se tě nějak dotknout, ale já se vždycky trochu culím nad různými grafy "koukejte, jak jsem krásně plachtil" - fór je ale v tom zaletět ten let právě v okamžiku, kdy ti je "houknut" start a porazit lidi ve skupině. To teprve poznáš adrenalin - kam se hrabe stoupání 60m/s na to, když točíš 20 metrů nad zemí nulku v šesté minutě letu a zoufale se pokoušíš ještě nahrabat 4 minuty :lol: Bohužel mi ale připadá, že u nás má strašně moc lidí proti soutěžnímu létání jakýsi blok (tohle není nic proti tobě, dokážu vyjmenovat daleko víc příkladů).

Připojuji graf z dneška - to bys nevěřil, jak jsem vyzuřil syna při naší "privátní soutěži" v tomhle letu, když už se viděl jako vítěz (totální sračky, ale přece jen na tom byl lépe), když jsem se od pozice grafu cca 200s začal točit nad zemí a vytloukl jsem z toho další zhruba dvě minuty :D No a o tomhle to je...

Jo souhlasím, ale jen v tom, že každý hledá ten svůj adrenalin někde jinde. Na stres..na to mám práci, ale od modelařiny chci to co mne uspokojuje. Třeba i sebemenší kravina. No a tebe zase uspokojuje soutěžení (a tak je to dobře) Ale dík za potvrzení toho, co jsem si nějak v duchu myslel...že F3J pro mne asi není. A to, že Roman má při výstřelu větší výšku:-) Hihi holt má lepší stroj(lepší ruce) a navíc ho baví soutěžit.
Ale uznej, že de fakto přišel na něco co pluhaře nenapadlo...,že F3B díky své (živosti, nebo jak to nazvat) získá výhodu. Kdyby tohle ještě předvedlo pár borců ze světa, myslím, že se velmi rychle změní technika (model) pro F3J :-) Ale třeba se pletu...
Rozhodně mne myšlenka lehkého F3B na low performance pohon hned tak nepustí. Domluvím se s Romanem abych se mohl svézt se Stingerem (nebo podobným F3B bez motoru, abych nasál vlastnosti..a pak to lehce omotoroval .)
tomashr

#64 Příspěvek od tomashr »

graup15 píše:Ale uznej, že de fakto přišel na něco co pluhaře nenapadlo...,že F3B díky své (živosti, nebo jak to nazvat) získá výhodu. Kdyby tohle ještě předvedlo pár borců ze světa, myslím, že se velmi rychle změní technika (model) pro F3J :-) Ale třeba se pletu...

Pleteš se - ona tahle výhoda je vyloženě jen v národní navijákové RCVN, kde nezáleží na době vleku, tak se Roman vyřádí :D
Mezinárodní F3J je o něčem jiném - tam už se dnes hraje na desetiny sekundy získané ultrakrátkými vleky třeba i za cenu, že začínáš v nějakých 60-70m. Podobným směrem míří i F5J, tam je to dáno pro změnu výškoměry.
graup15

#65 Příspěvek od graup15 »

Tak to jsem nevěděl. Dík za upozornění. Jinak aby jsi si nemyslel...všem vám co závodíte mooc fandím, neb se člověk vždy dozví něco zajímavého, nějaké zajímavé technické řešení a de fakto táhnete vývoj modelů. Takže máte mojí velou úctu a držím palce
Dalibor.
PS..kolik ti přesně hmotí pohon v Shocku? Tzn Motor, regl,batt a vrtule (komplet) dík.
tomashr

#66 Příspěvek od tomashr »

graup15 píše:Tak to jsem nevěděl. Dík za upozornění. Jinak aby jsi si nemyslel...všem vám co závodíte mooc fandím, neb se člověk vždy dozví něco zajímavého, nějaké zajímavé technické řešení a de fakto táhnete vývoj modelů. Takže máte mojí velou úctu a držím palce
Dalibor.
PS..kolik ti přesně hmotí pohon v Shocku? Tzn Motor, regl,batt a vrtule (komplet) dík.

Hele, já to mimo model nevážil. Nicméně počítej těsně pod 200g na motor s převodovkou, ICE50 Lite znáš sám dobře, počítej tak 35g s kabely, možná méně. Kužel a vrtule jsem teď hodil na váhu - 32g. Takže tak 265g motor/vrtule/ESC. Baterky jsou minimem nějaké tvrdé 3s1300mAh, spolehlivě do 120g. Zkusil jsem, že to s nimi vyvážím, takže OK, nicméně zatím létám jen s 3s2200, což je tak 200g.
pepin

#67 Příspěvek od pepin »

Jen taková vsuvka k tomu soutěžení,kdo má ambice,měl by být schopen konfrontace,přijde mi to jako jediný zpusob,jak své usilí a doměnky ověřit v praxi.Samovolné osobní rekordy jsou hodně zavádějící,snad i proto se soutěžní letci nijak moc neprezentují extrémními výkony.V podstatě v určité modelářské fázi nesoutěžíš kuli sobě,ale kuli lidem,kterým zděluješ svoje postupy,svuj přístup k věci a svojim pořadovým číslem v umístění soutěže tomu celému dáváš míru duležitosti proč to děláš právě tak,jak to děláš,samozřejmě,že právě soutěží mužeš bohužel všechny svá tvrzení uplně podělat :D
kovaco

#68 Příspěvek od kovaco »

No, ono není každý na soutěžení. Někdo lítá jako bůh, když nemá kolem sebe hafo stopek.
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
palo47svk
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od palo47svk »

tomashr píše:...když jsem se od pozice grafu cca 200s začal točit nad zemí a vytloukl jsem z toho další zhruba dvě minuty :D No a o tomhle to je...

Zdá sa, že Shock v správnych rukách bude v nasledujúcej sezóne silná zbraň :-). Jediné, čo by som v Tvojom setupe zmenil je CC-regulátor :-). Za 50 EUR kúpiš na Ukrajine 50A špeciál so silným S-BEC a ako bonus je k tomu názov SHOCK-50 :-)

graup15 píše: zatím neberu výsledek 0.37m/s klesavosti jako vždy dosažitelný a pravdivý. Ale!!! vrtá mi to hlavou :-)

Tiež mi vrtalo hlavou, kde až sa dá dnes posunúť hranica klesavosti. Tak som môj špeciál do kľudu (Fiesta - 1350 g/104 dm2) vysadil asi 500 m od miesta štartu proti miernemu vetru a nechal som ho v krúžení postupovať s vetrom bez zásahov do riadenia asi 4 minúty. Samozrejme, je to len jeden let a výsledok určite nebude reprodukovateľný kdekoľvek a kedykoľvek... Ale ako inšpirácia pre Dalibora to určite stačí :-)
Přílohy
CCWsink.jpg
tomashr

#70 Příspěvek od tomashr »

palo47svk píše:Zdá sa, že Shock v správnych rukách bude v nasledujúcej sezóne silná zbraň :-). Jediné, čo by som v Tvojom setupe zmenil je CC-regulátor :-). Za 50 EUR kúpiš na Ukrajine 50A špeciál so silným S-BEC a ako bonus je k tomu názov SHOCK-50 :-)

Jojo, toho názvu reglu jsem si už někde všiml, bylo by to stylové :-)

SBEC je v CC v pohodě - tam je 5A.
graup15

#71 Příspěvek od graup15 »

re..palo47svk
105dm/2 to je šílená plocha :-) :-) :-)
graup15

#72 Příspěvek od graup15 »

palo47svk píše:
tomashr píše:...když jsem se od pozice grafu cca 200s začal točit nad zemí a vytloukl jsem z toho další zhruba dvě minuty :D No a o tomhle to je...

Zdá sa, že Shock v správnych rukách bude v nasledujúcej sezóne silná zbraň :-). Jediné, čo by som v Tvojom setupe zmenil je CC-regulátor :-). Za 50 EUR kúpiš na Ukrajine 50A špeciál so silným S-BEC a ako bonus je k tomu názov SHOCK-50 :-)

Jak silným S-BEC.? Castle má 5A, a koukal jsem na review rc-groups a u 80A verze jukám jen 4A.
palo47svk
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od palo47svk »

graup15 píše:re..palo47svk 105dm/2 to je šílená plocha :-) :-) :-)

105 dm2 by bolo skutočne šílené, to je jasné, súhlasím... práve preto má môj eroplán len 104 dm2 :-)

Ten S-BEC na regleri SHOCK 50 má 5A a v reále je to naozaj 5A :-)
tomashr

#74 Příspěvek od tomashr »

Shock trochu lépe nasvícený...
Přílohy
_DSC3317.jpg
Davidus007

#75 Příspěvek od Davidus007 »

Mno Tome, je to pěkněj "mazlík" :-) Je to výzva s to s Tebou v příštím roce rozdat v termice :-)
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“