těžiště éra
- BOBIKA
- Kontaktovat uživatele:
těžiště éra
ahoj kluci mám éro fusion a potřeboval bych poradit jak to přesně vyvážit aby to bylo dobře nebo lépe řečeno jak to odskoušet jestli je to dobře upozorňuji že jsem stím neletěl,vím kde to těžiště mám skontrolovat ale nevím čím a kde ho umístit
no holt se učím,DX8,FASCINATION,Radian,
Re: těžiště éra
BOBIKA píše:ahoj kluci mám éro fusion a potřeboval bych poradit jak to přesně vyvážit aby to bylo dobře nebo lépe řečeno jak to odskoušet jestli je to dobře upozorňuji že jsem stím neletěl,vím kde to těžiště mám skontrolovat ale nevím čím a kde ho umístit
Možná bys měl trochu víc specifikovat co je to to "éro fusion", jsou lidé kteří si pod tím nic nevybaví...
Jinak jednoduché první přiblížení - pokud to nemá šípovité křídlo, tak těžiště většinou býva někde v první polovině křídla, většinou na 1/3. Pro první start to stačí, pak je třeba těžiště doladit podle typu letadla.
U normálního letadla či větroně se používá dive-test, u akrobata se to ladí tak aby při letu nazádech jsi tlačil stejně jako při normálním letu tahal.
Ahoj, mrkni sem http://www.kolmanl.info/index.php?show= ... vyvazovani[/url]
Dle návodu je těžiště 50-60 mm od náběžné hrany křídla.
Já používám tuto vyvažovačku http://ostarek.blogspot.com/2003/04/sto ... model.html
Model posadím na vyvažovačku a posunem baterek doladím. Na letišti stačí pro kontrolu model položit na špičky prstů tak jak je naznačeno v tom manuálu.
Dle návodu je těžiště 50-60 mm od náběžné hrany křídla.
Já používám tuto vyvažovačku http://ostarek.blogspot.com/2003/04/sto ... model.html
Model posadím na vyvažovačku a posunem baterek doladím. Na letišti stačí pro kontrolu model položit na špičky prstů tak jak je naznačeno v tom manuálu.
MéďaThe Folly - stále v plánuICHABODOhlson 1934AERBO 1941Urragan 2EZ400G
- BOBIKA
- Kontaktovat uživatele:
Luzr píše:BOBIKA píše:velmi děkuji už je to jasný vyvažovačku nemám ale určitě si ji vyrobím podle nákresu a skusím jít odpoledne na první můj let
Po pravdě, jestli je to velký asi jako ES, tak ti stačí palec a prostředník jedné ruky.
Pokud to má uhlíkovou trubku v křídle, dej ty prsty pod ní a máš to.
tak jsem to skusil model se ani nehnul ale letět mě nechce padá na čumák
no holt se učím,DX8,FASCINATION,Radian,
BOBIKA píše:Luzr píše:BOBIKA píše:velmi děkuji už je to jasný vyvažovačku nemám ale určitě si ji vyrobím podle nákresu a skusím jít odpoledne na první můj let
Po pravdě, jestli je to velký asi jako ES, tak ti stačí palec a prostředník jedné ruky.
Pokud to má uhlíkovou trubku v křídle, dej ty prsty pod ní a máš to.
tak jsem to skusil model se ani nehnul ale letět mě nechce padá na čumák
Pokud jsi skutečně letěl poprvé, může to být prostě klasický pád pro ztrátu rychlosti.
S letadlem jako ES musíš docela mrsknout aby to letělo.
BOBIKA píše:těžiště jsem udělal podle návodu a ono to vychází i pod trubku skoušel jsem míň plynu i více to hodit ale jako by to nemělo tah
Zkontroluj jestli nemáš obráceně vrtuli. Taková ta strana co je "konvexnější" nebo "mírně vypoukla" a většinou jsou na ní nápisy tak ta musí být u tlačného pohonu směrem k čumáku.
Jinak správný start je plný plyn a mrsknout tím vodorovně přímo před sebe. A než začneš přitahovat výškovku (aby to letělo nahoru), musíš ho nechat nabrat rychlost. A i potom přitahovat s citem.
když to držím v ruce a skusím dát plyn tak cítím jak má snahu ten motor táhnout to éro na čumák a dost silně
To je OK. Na druhou stranu, můžeš s tím zkusit švihnout i bez motoru, mělo by to tak 10-15 m plachtit.
Ještě mě napadá že můžeš mít blbě výškovku a ta to posílá dolů. Jestli se ti zdá že to letí dolů i když to má rychlost, zkus ji vytrimovat.
Hodně štěstí.
A jde na čumák rovnou, tedy že neztratí rychlost a přímo se zaryje do země, nebo nejdřív ztratí rychlost a potom spadne? Často se tyto dva případy zamění, což vede k tomu, že si to člověk ještě více rozhasí. Ten problém také nemusí být ohledně težiště, ale také to může být v aerodynamice. Zkoukni výškovku a jestli není zkroucený trup. Koukni se i na pohyby řiditelných ploch. Viděl jsem člověka s podobným problémem - šlo o to, že omylem nalepil výškovku vzhůru nohama (mě se to taky stalo, ale jenom jsem to trochu ořízl a létá to bez problémů). Taky může být motor namířený přílíš nahoru, nebo dolu.