Je vhodný pro začátečníka?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
Dawie
Kontaktovat uživatele:

Je vhodný pro začátečníka?

#1 Příspěvek od Dawie »

Zdravím,
známý mi učaroval krasou svých letů a tak jsem se rozhodl to taky zkusit. Jenže jaké éro si do začátku pořídit (za ne moc peněz :wink: )?
Po pročtení webů je jasné že něco pomalejšího a z EPP. Takže asi elektrovětroň. Do čínských setů (jako Sky Lady apod.) se mi nechce; vysíílačku (Futaba FC-16) si můžu dlouhodobě půjčit a taky bych byl rád, kdyby se vybavení, které bych musel k modelu dokoupit (serva, přijímač...), dalo pak použít i do budoucna do případného dalšího modelu.
Nakonec mé oko spočinulo na Easy Glider electric od Multiplexu.
Myslíte, že je to dobrá volba? Případně co jiného by jste doporučili?
Jezevec
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Jezevec »

Já jsem začínal na Easy Star od Multiplexu, kamarád začíná na Easy Glider Electric. Pokud to můžu porovnat, tak obrovská výhoda ES je, že má motor umístěný za křídlem a tudíž chráněný. Kamarádův EG už několikrát tvrdě přistál na motoru a zlomil i vrtuli! Výhoda EG zase je, že si hned na začátku zvykáš na křidýlka. Každopádně jsem nabyl dojmu, že EG je pro člověka, který už s něčím letěl, ES mi příjde maliko snadnější na ovládání. Každopádně si myslím, že tyto letadla od Multiplexu jsou dobrou volbou pro začátek.

Ale faktem, je že EG tě bude asi bavit dýl než ES;)
Čop
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Čop »

Já už to tady psal, ale jsem taky docela zelenáč. Letos na jaře jsem po dlouhém studiu a konzultacích koupil Bendy 280 od Telinku. V životě jsem lítal jen na simulátoru. Postavil jsem to za den a vyrazil. Přišel jsem na letiště, hodil - a letěl!!! Není to žádná královna krásy, ale lítá spolehlivě, pomalu a moc příjemně. Je hodně stabilní a na naučení základních návyků je podle mě ideální. Teď dodělávám Easy Glidera a budu se učit lítat na křidýlka...
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Easy Star neni spatny, ale ted po zkusenostech bych asi doporucil letadlo rizene kridelky. Preci je ridit pouze smerovkou je desny. Jako zacatecnikovi ti to neprijde - nemas srovnani, ale je to fakt nebe a dudy...

Material, ale asi urcite EPP...
koko
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od koko »

Ja si prave myslim ze kridylka pro zacatek ne. Kdyz neumis pracovat jeste s vyskovkou tak posles ero do hliny krasnym obloukem. Zacatecnik jeste nezna ze staci jen tuknout do kniplu kridylek a drzet zatacku vyskovkou atd. Teda pokud vedle nej nestoji modelar - zachranar. To je nejlepsi varianta.
Čop
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Čop »

Pro začátečníka - čím jednodušší, tím lepší. Takže jen V, S a motor :!:
majkl007
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od majkl007 »

doporučuji trenera od reicharda koupíš si k tomu vybavení abys ho mohl použít i do ostatních modelů doporučuji po dvouch letech sem si snim poletoval nádherně :D
Tom...

#8 Příspěvek od Tom... »

Jsem celkem novopečeným majitelem modelu Easy Glider Electric (mám ho měsíc) a před tím jsem v životě s ničím nelítal. Jen na absolutně nereálném simulátoru s klávesnicí . :lol: , takže jako by nic.

Po dvou nebo třech neúspěšných pokusech jsem éro už dostal po kontrolu a teď s nim lítám bez problémů.

Co se vhodnosti křidélek pro začátečníka týče, tak jsou dle mě vhodná i pro naprostého začátečníka. Vždyť přece neni nic jednoduššího, než na křidílka ze začátku nešahat, používat jen výškovku a směrovku a motor no a až si troufnu, tak šáhnu i na křídélka. A je to - když si na to za začátku netroufnu, tak na to nešahám. Zároveň musim podotknout, že tohle jsem praktikoval ze začátku - no a když jsem si troufnul na křidýlka, tak to bylo nebe a dudy - letadlo už šlo o sto procent lépe ovládat.

Jinak řečeno, křidélka jsou zlatá věc... foukne mi do letadla z boku a srovnám křidélky. Pomocí směrovky by to trvalo dvakrát dýl...

Je to jen můj skromný názor, vím, že mě mnozí teď asi ukamenujou, ale ze začátku když jsem křidýlka nepoužíval, tak to bylo naprd. S křidýlkama je to fakt jiný polítání.

Jinak Easy Glider Electric je fakt výborný éro - je hlavně odolný, ve vzduchu se chová skvěle, zvládne jak klouzání v termice, tak i nějakou tu akrobacii. Mimochodem, zkuste si bez křidélek výkrut :twisted:

Zde najdeš dokonce recenzi: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=373015

Sory, že jsem se tak rozepsal, ale tohle éro můžu fakt doporučit.

PS: souhlas, že zkušenej kolega, kterej lítat u mí, je k nezaplacení.
moje "stíhačka" :wink: ... Easy Glider Electric
Dawie
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Dawie »

Dík za rady. ES mě taky napadl, ale EG se mi líbí víc. Otázkou je, jestli ty křidélka ano či ne. Názory se různí.
Asi risknu EG. Zalétávat mě bude zkušenější modelář, tak by to mělo být OK.

Ještě jen pro informaci (kdybych změnil rozhodnutí), jaké vybavení použít. Pro EG je vše uvedeno v popisku. Pro ES nikoliv.

Takže jaká serva? - Šly by HS-81 od Hitecu?
Regulátor asi Jeti Jes 012
Přijímač Jeti REX 5(popř.7- do budoucna) MDP?
Baterie - tady dost tápu NiMH či LIPol a kolikati článek, jakou kapacitu a uspořádání? 8O

Předem dík za rady. :wink:

A ještě jedna otázečka - co samokřídlo pro začátečníka?Tady nebo i zde ho mají uvedené v modelech pro začátečníky.
Dawie
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Dawie »

To Tom...
-------------------
Díky chlape, zhruba asi tohle jsem chtěl slyšet.. Nám stejný názor jako ty :D
Čímž budu mít výběr asi pořešený.

Btw. jaký přijímač (já si původněvybral Jeti REX 7 MDP) a baterku do EG používáš?
Tom...

#11 Příspěvek od Tom... »

Dawie píše:To Tom...
-------------------
Díky chlape, zhruba asi tohle jsem chtěl slyšet.. Nám stejný názor jako ty :D
Čímž budu mít výběr asi pořešený.

Btw. jaký přijímač (já si původněvybral Jeti REX 7 MDP) a baterku do EG používáš?

Nemáš zač... Já v něm mám následující: Mám tam 2x HS55, 2xHS81, motor Graupner Speed 400 7.2V s převodovkou, přijímač JETI REX 4 MPD, regulátor JES 012. Vysílačka "no name". Mám zatím jen jeden Ni-Mh Kan Shark 1050mAh 8 článek 9,6V. Vrtule je asi origoš, nevim parametry (plastová obyč.). Já jsem ho koupil už sestavenýho komplet, takže vybírat jsem si nemohl, ale jsem naprosto spokojen.
Tom...

#12 Příspěvek od Tom... »

Jo a tvar toho osmičlánku je tuba, tzn. je to osm článků vysázených prostorově vedle sebe.
Jezevec
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jezevec »

Pro ES mám vybavení:
serva 2xHS-81
regulátor JES012
přijímač Electron 6FM, lze použít i REX 4 (má kolega)
aku: 7čl. GP1100mAh

Kamarádův EG:
serva 2xHS-81, 2xHS-55
regulátor JES012
aku: 8čl. 1400mAh High Discharge žluté AA (Telink) za sebou
přijímač: Electron 6FM, lze použít i Rex 7MPD
Dawie
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Dawie »

To Tom
---------

Dikas. Přečetl jsem (jen zběžně) tu recenzi a nazávěr tam říkají, že EG pro začátečníky moc nedoporučují. Navrhují ES - motor nahoře a bez křidélek. Tak aby se v tom čert vyznal. Ale jak sám říkáš - na křidélka se ze začátku sahat nemusí :-)

Koukám, že tam nemáš origoš motor, ten je Permax 400/6V. Jak dalece je v tom rozdíl...??
Ten přijímač mám nadimenzovanej, určitě by stačil míňkanálový - to ještě uvidím.
Na tu baterku se ptám, protože netuším, jak moc je tam místa na uložení. A dokupovat ji dodatečně se mi moc nechce (platit poštovné jen pro baterku). Problém je, že netuším kde u nás v okolí (Zlínsko) je nějaký kamenný obchod pro modeláře :-( Zřejmě ještě budu muset popátrat.
Dawie
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Dawie »

to Jezevec
-------------

Díky, zdá se, že jsem se ve výběru komponent celkem trefil. Ale pro jistotu jsem se zeptal :-)
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“