Stavba: F6F-5 Hellcat (Hacker)

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
tks
Kontaktovat uživatele:

Stavba: F6F-5 Hellcat (Hacker)

#1 Příspěvek od tks »

Takže i já jsem se rozhodl malinko přispět k uvedení rcmanie do normálního modelářského režimu. Protože aktuálně nic jiného nemám, tak bych zkusil jednoduchý seriál popisující stavbu EPP kombatu Hellcat firmy Hacker. Mnoho z vás jistě model této série stavělo a vlastní. Proto je zde zároveň i prostor pro diskuzi jak co a proč konkrétní věc udělat. Pochopitelně se nebráním ani připomínkám a upozorněním na nějaké nejasnosti či nelogičnosti mého postupu. Věřím tomu, že se tady najde někdo, komu následující povídání pomůže.

Obrázek

Můj model není určen pro soutěžní nasazení. V plánu je rekreační poletování, případně pokus o společný let ve dvou až třech lidech.

Osud chtěl tomu, že osazení bude čínské:
- motor Turnigy 2830-1000
- regulátor Himodel Advance Pro 20A
- vrtule APC-E 8/6
- 3S Rhino 1050mAh 40C
- 3x servo HXT900
- Jeti Duplex R5
Naposledy upravil(a) tks dne stř 12.01.2011 8:46, celkem upraveno 1 x.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
tks
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od tks »

Takže začínáme... Na radu jyrryho jsem přežehlil a tím rozpohyboval ovládací plochy. Skutečně je použití žehličky mnohem vhodnější, než brusný papír. Pro výztuhy jsem nepoužil přiložené hliníkové dráty, ale koupil jsem místo toho 4ks uhlíkových tyčí 1,5mm. Trup je vyztužen pochopitelně z obou stran a tyče jsou vedeny tak, aby k nim později bylo přilepeno motorové lože a na konci trupu končí pod výškovkou.
Obrázek Obrázek

Zhruba v místě nejvyšší tloušťky profilu křídla je toto opět zpevněno dvěmi uhlíkovými dráty. Vzepětí křídla je dost velké. Abych nemusel uhlík lámat, použil jsem známou fintu se zapalovačem.
Obrázek Obrázek

Servo pro výškovku bude v kabině, proto je potřeba rozumně vést bowden pro táhlo. Já jsem se rozhodl pro trošku složitěji tvarovaný náhon, protože nestavím jen účelové sportovní náčiní a chci, ať to v rámci možností aspoň trošku vypadá.
Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Milan Nes »

paráda, já sem v podobném stavu u svého hacker zera, tak pak nafotim,
škoda ten fígl se zapalovačem sem neznal :)

pěkně to máš rozjetý
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Milan Nes »

prosimtě k tý žehličce, to si dal na minimální teplotu a zevnitř přejel ?
to si musim taky udělat :)
SOVA is YouR CO-pilot

vapno.j
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od vapno.j »

Milan Nes píše:paráda, já sem v podobném stavu u svého hacker zera, tak pak nafotim,
škoda ten fígl se zapalovačem sem neznal :)

pěkně to máš rozjetý

Ahoj, už se těším na fotky, doufám, že budou brzo. Máme taky zero, ale ještě v krabici.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Milan Nes »

jeden dotaz, nehodíš tam servo na směrovku ?
a uvažuješ o jednoom nebo dou servech na křídlo ?

já sem teď totiž přesně ve chvíli kdy uvažuju variantu

2-3-4 serva

teda v klubu máme podmínku na Hacker kombat ovládané směrovky
tak teda uvažju už jenom 3-4 serva
SOVA is YouR CO-pilot

tks
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od tks »

Ohledně žehličky: nepřejel jsem to. Spíš jsem to přikládal místo vedle místa a tím se závěs ztenčí a srovnají se nerovnosti po vyřezávání drátem. A přitom tam ta hmota zůstane zachována.

Ohledně serv: já se nakonec rozhodl pro neřízenou směrovku a dvě na křidélka.
Airdock
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Airdock »

tks píše:já se nakonec rozhodl pro neřízenou směrovku a dvě na křidélka.

... já bych naopak směrovku velmi doporučoval! Dá se s ní létat mnohem obratněji. To byl důvod, proč jsem si HellCata vybral - ne všechny Hackerovy modely ji mají.

http://www.airdock.cz/HellCat.html
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jyrry »

Tomasi, tu kombinaci motor kV1000 a vrtule 6/6 mas na necem odzkousenou v letu? Mlady mel kV1000 v P-51D a skoncili jsme u 9/6 aby to trochu letelo.

Jinak jsme zvedav na umisteni baterky - Hellcat i Zero maji dost kratke cumaky a nevim, jak to kluci vyvazili; kdyz jsem delal tu prvni serii, zamerne jsem vybral era s cumakem dlouhym od prirody, u techhle bych posunul kridlo dozadu co by oko dovolilo...

edit:
Jeste dotaz - to tahlo vyskovky chodi v tom esicku volne? Vim ze struny v trubkach byly docela tesne a chodilo to dobre jen kdyz to bylo rovne...
tks
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od tks »

Vrtule byl překlep, půjde tam pochopitelně 8/6 (prozatím) :oops:.
Těžiště už vím jak vyjde - akumulátor bude skoro přesně v těžišti nad křídlem.

To táhlo není zase tak dramaticky prohnuté, snažil jsem se to udělat jak se natvaruje ono a neznásilňovat to. Takže ano, chodí to naprosto v pohodě.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Milan Nes »

jinak já sem koupil jinej bowden, protože sem se bál a chtel sem mít klid a
zaříznu serva venku z boku do trupu aby to jelo rovně nakonec asi, neni to sice tak "maketový" ale te to přece hlavně kombat
SOVA is YouR CO-pilot

tks
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od tks »

Poloviny křídla jsou slepené klasickou kombinací epoxy a vteřinového lepidla. Protože bych si rád pohrál a naladil diferenciaci a případně i mix s výškovkou, použil jsem dvě serva na křidélka. Budou takto i víc schované a na tom mi záleží. Protože jak jsem již uváděl nahoře, není to primárně kombat - má to vypadat jako letadlo.
Obrázek Obrázek

Motorové lože jsem poskládal z dodaných dílů. Ale použil jsem obě přepážky, takže čelo je 6mm silné a mnohem pevnější. Následně natřeno černou barvou Eternal.
Obrázek Obrázek

V trupu je potřeba vypálit kanálek pro vedení servokabelů od křidélek do kabiny. Nesmířil jsem se s tím, že by dráty mezi motorem a regulátorem visely na trupu. Proto je povedu kanálek vypáleným pod hřbetem trupu.
Obrázek Obrázek

Regulátor bude v zářezu trupu a to docela nahoře - aby bylo dost místa na akumulátor. Přijímač bude umístěn v kabině, částečně ve vypáleném otvoru. On má Hellcat kabinku docela malou, takže ani relativně malý přijímač se tam jednoduše se servem nevměstná.
Obrázek Obrázek

Je jasné, že kanálek pro vedení kabeláže trup trošku oslabí - proto jsem se rozhodl v tomto místě použít výztuhu z hliníkového drátu. Tato tedy nejen výrazně zpevní přední část trupu, ale také i lem kabiny a končí pár centimetrů za ní.
Obrázek Obrázek
tks
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od tks »

Přijímač bude umístěn v kabině. Ale protože je malá a nechci aby se tam jen povaloval, tak jsem pro něho vyřízl otvor, kde bude částečně fixovaný. Jak jsem již uvedl, kabeláž mezi motorem a regulátorem je vedená v trupu. Proto musí být spoj rozebíratelný a přitom skladný - zvolil jsem nejmenší rozumné konektory, tedy MPJet 1,8mm.
Obrázek Obrázek

Motorové lože jsem vlepil pomocí 5min epoxy. Důležité je, že uhlíkové dráty zpevňující celý trup jsou přilepeny rovněž k motorovému loži a tímto se vytvoří jednotný pevný celek. Toto jsem okoukal od Bidy.
Obrázek Obrázek

Všechny servokáblíky jsou vedeny do kabiny a zkráceny na potřebné minimum. Křídlo vlepeno kombinací epoxy a CA lepidla.
Obrázek Obrázek

Jak jsem avizoval - neuznávám účelové stroje. Proč tedy i epp plackostroj neosadit tak, aby to aspoň trošku vypadalo. Kabeláž jsem se pokusil učesat takovým způsobem, ať se případně vleze i nějaký pilot. ;-)
Obrázek Obrázek

Vzhledu modelu hodně pomohl i plastový kužel o průměru 38mm. Jedná se o ten levný od Pelikána. Měl jsem docela problém ho usadit tak, aby neházel. Ale nakonec se povedlo a nyní se vše točí bez zásadních vibrací.
Obrázek Obrázek
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Milan Nes »

pěkná práce,
to já už toho svýho radši fotit nebudu :)

jinak musim poděkovat za radu s tim přežehlenim spojů,
teď sem to udělal a chodí to naprosto skvěle

už se těšim na finální foto, jediný čeho se bojim jak to bude s těžištěm,
ten trup je fakt krátkej a to cpu vše dopředu co to de
SOVA is YouR CO-pilot

tks
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od tks »

Závěrečnou prací je montáž kabiny. Ale nejprve je ji trošku doladit, aby to vypadalo jako letadlo. Maskování dělám pomocí reklamní fólie a větší místa papírovou páskou. Následuje nástřik několika tenkými vrstvami spreje, co jsem našel doma ve skříni. Stříbná barva se mi zdála docela vhodná. Po zaschnutí (půl hodinku) postačí pásku opatrně sundat a nechat přes noc důkladně doschnout. Kabinku drží 4 servošroubky zašroubované přímo do EPP a pojištěné kapkou CA lepidla.
Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

Dokončený model. výsledná hmotnost, včetně LiPol 3S 1050mAh, je 356g. Což se mi zdá celkem slušné vzhledem k tomu, že jsem se snažil vše udělat i vzhledně, ne jen účelně. Na fotografiích ještě není vidět otvor pro LiPol. Ale vychází takřka přesně v těžišti, takže není žádný problém s vyvážením.
Obrázek Obrázek

Model jsem již i zalétl. První let bylo potřeba dost trimovat křidélka. Doma jsem zjistil, že mám prohnutou VOP. Toto jsem tedy trošku poladil a následné dva starty již byly v pořádku. Pohon s vrtulí 8/6 nedělá z HellCata žádného drsného stíhače, takže zkusím ještě proměřit jiné varianty. Spodek trupu asi budu muset zpevnit nějakou skelnou páskou. Přistání na neupravený povrch totiž docela to EPP vydroluje. Dokonce bych řekl, že zrovna na spodku trupu mám to EPP docela řídký, jestli je to teda možné...

Takže nějaké summary: s modelem jsem spokojený. Za poměrně málo peněz to vypadá na dost muziky. Snad se dočkám toho, že i Nak svého FW zrealizuje a případně se přidá ještě někdo další z podhůří Beskyd a nacvičíme nějakou synchronizovanou sestavu.

Ale teď je potřeba uvolnit stůl pro nějaký normální materiál. Již se těším na balzový prach. A myslím, že nenároční čtenáři se mají na co těšit. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“