Tak sice tu magořím ze Storka- Vrzák mafie a možná proto jsem včera dorazil Iona-Neo. A dnes ráno v 8.00 ho mrštil do luftu.
Když to hodně zjednoduším,jsem opravdu spokojený. !!
Celou dobu (stavby) jsem si musel říkat...vole,to není kompozit z forem..nehledej to co dýhová technologie neumožňuje ...Je to éro levné , ale hezké. Takže první moje dojmy se pokusím shrnout.
Provedení..
Kdo někdy potahoval folií dýhu, ví jak je to nepříjemná práce. Tady to má výrobce opravdu už najeté a je to perfektní práce!!
Design modelu je hezký , trup je klasická product line Jp-models. (každý i bez loga pozná, že je to Ion) Prostorný a hezký. Není nutné trup vystužovat, to si dělám jen já,protože s tím budu třískat i na zahradě,tak pro jistotu.
Profil křídla...no tady bych to neřešil, přesnost dodržení profilu u dýhových křídel je utopická záležitos, ale vzhledem k určení modelu..je to fuk)
Určení modeluIon-Neo, je koncepčně warm-liner, na denní polétání. Rozsah rychlostí je rozumný pro rekreační polétání. Prostě model co v hnusném počasí bafnu a jdu si zalétat. Lecos už poznám a myslím,že se neztratí ani v termice, ale!! samozřejmně musí být alespoň středně silná termika. Na točení 15 metrů nad zemí v bublince model rozhodně určen není. Taky bych model viděl jako předskokana pro pozdější pořízení celokompozitového modelu (v případě začátečníka). Naučí se řídit čistě, číst rychlost modelu a dodržovat,to,že model musí letět..Né jako ty polystyrenové sračky, kde je to fakt vše jedno.
Naučí pilota práci s klapkama , a to hlavně při přistávání. Kde případná rána nebude tolik bolet.
...........................................................................................................
Pocity z dnešního prvního letuPředesílám,že model není pořádně seřízený, první zálet je takové jen protažení,že to letí:-)
Pronikavost proti větru je slušná, příčná stabilita též. Model má výrazně jiné chování při letu na rovné křídlo a na navztlakované odtokovce. Na rovné křídlo při velkém přetažení spadne do vývrtky (ostatně jako každý model s jednoduchým vzepětím), ale důležité je,že po povolení a srovnání směru ochotně vybírá do rovného letu. Na navztlakovaném křídle je odolnost pádu do vývrtky radikálně vyšší!! Model se hodně dlouho hrne vzduchem až pak spadně spíš do ploché spirály (no něco mezi spirálou a vývrtkou).
Chování na brzdách (butterfly) je čitelné a i na plných brzdách model výborně manévruje. Co mi trošku chybí, je větší brzdný účinek. Dnes jsem v pohodě přistál na 7 metrech (cca), ale já to umím, začátečník by měl radši model držet i na brzdách na vyšší rychlosti a provést klasické přistání (sestup-výdrž-podrovnání a dosednutí). Poměr hloubky klapek /křídla je 5,2/1. Mnohem lépe brzdící (např F3B ) má 4/1. Toto je moje malinká výtka co by šlo na modelu zlepšit.
Výkony-dnes!Na totálně sračkový motor co jsem použil Ion-Neo na 4S-2700mAh Turnigy 40/50C maže kolmo 32m/s. Opadavost neseřízeného!!! modelu je 0,67m/s. Reálně po doladění těžiště,klapek vers-těžiště a hmotnost...je možné se dostat na 0.6m/s. Méně , ale ne.
Odběr motoru na zemi je 52A, ve vzduchu to bude o fous méně. Takže dnes mi baterka v modelu vychladla,místo toho abych ji zahřál

Znamená to taky,že se dájí použít i velice levné baterky ,stačí i 30C .
Závěr???Jsem rád,že mám zase po mnoha rocích levný model, který výborně létá a nebudu se bát s ním letět kdekoli. Ono vzít na kopec, který neznám celokompozit v ceně desítek tisíc...na to odvahu fakt nemám. Iona....klidně!
Navíc jsem zjistil,že se mi složený vejde do auta. Tak v zimním období na udržovací lety,model švihnu do auta a jedu.
Do modelu jsem vrazil.... Vrtule RF 10/8-700kč, kužel Pohodalet-280kč, serva křídla..4x Turnigy 777- 2500kč, servo Vop-Hyperion 09AMD-900kč, motor Turnigy 500kč, regl YEP-80A-860kč. Přijímač a baterku nepočítám.
Možná to vypadá blbě (model jsem dostal), ale opravdu se modelu nedá moc vytknout. Za peníze které stojí (holý model) je udělaný poplatně a kvalitně.
Tak až doladím nastavení a model jako takový, zase něco napíšu .
Dalibor