ION

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
Papir
Kontaktovat uživatele:

Re: ION

#31 Příspěvek od Papir »

lakotamm píše:Ako má vlastne ION vyriešenú spojku krídla?
Nie že zase skončí krídlo vo vrtulníku. :)

Klasika. V předu planžeta, vzadu kolík
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od lakotamm »

A odolnosť voči Gčkam? :)
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
Papir
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Papir »

lakotamm píše:A odolnosť voči Gčkam? :)

Čo ja viem? :D
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
graup15

#34 Příspěvek od graup15 »

lakotamm píše:A odolnosť voči Gčkam? :)

A Kefalín, čo si predstavujetě pod takým pojmom Gčkam??????
A toto volačo ako zmeriaš??????

PS..Ion je na normální kravnutí pevný až dost. Pokud chceš něco za co vezmeš při 280km/h na hulváta...tak to musíš lovit v jiných cenových hladinách..(o hodně větších!!!!)
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od lakotamm »

OK. Nechcel som porovnávať, ale inak sa zrejme k výsledku nedostanem.

Keby ste mali porovnať skleneného Lynxa so svahovou planžetou a Iona, čo by vyšlo pevnejšie?

Nechcem zahadzovať krídla za letu. Ion má (chvalabohu) úplne inak vyriešené upevnenie krídel.

Bavme sa o rýchlostiach cca 120-150km/h.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
graup15

#36 Příspěvek od graup15 »

150km/h je v pohodě..o to bych se fakt nebál.
janch

#37 Příspěvek od janch »

Tráva byla zelená.
Přílohy
15112013044.jpg
MAXION,IONPRO i mini,Jantar 3,6m MVVS 8E, EDGE 540-MVVS 80ccm, Graupner MC-20 HOTT.
OK1VOX
graup15

#38 Příspěvek od graup15 »

Paráda...a pocity z letu?
To já se s tím docela seru..(viz blog, navíc tu kutím jednoho Storka ...:-),sice to není kompozitová leštěnka, ale prostě mi to nedalo a chci to mít co nejspolehlivější a odolné.
PS...máte někdo potuchy kolik je nosná plocha ? (dm/2)
janch

#39 Příspěvek od janch »

Moc jsem toho zatím nenalátel. Počasí a čas nám nepřeje. Koukám, že já mám servo na výškovku obráceně. Pákou dozadu dolů a ne nahoru dopředu.
Pro VOP mám MKS 450. Křidélka HS81 a klapky HS85MG. Pohon Redliner MVVS a baterky 4S lIpol-3300 mAh.

Přijímačovky 4 x AAA.
Letovka 1700 gramů.
Létá to asi něco mezi IONem PRO a MiniIonem. Po zahnutí profilu klapkou o cca 1 mm to docela i pomalu poletuje. Postavit to v běžném provedení lze za pár večerů.
MAXION,IONPRO i mini,Jantar 3,6m MVVS 8E, EDGE 540-MVVS 80ccm, Graupner MC-20 HOTT.
OK1VOX
janch

#40 Příspěvek od janch »

Dnes bylo lépe.
Přílohy
DSC_1479.JPG
DSC_1468.JPG
DSC_1481.JPG
OK1VOX
graup15

#41 Příspěvek od graup15 »

Tak sice tu magořím ze Storka- Vrzák mafie a možná proto jsem včera dorazil Iona-Neo. A dnes ráno v 8.00 ho mrštil do luftu.
Když to hodně zjednoduším,jsem opravdu spokojený. !!
Celou dobu (stavby) jsem si musel říkat...vole,to není kompozit z forem..nehledej to co dýhová technologie neumožňuje ...Je to éro levné , ale hezké. Takže první moje dojmy se pokusím shrnout.
Provedení..
Kdo někdy potahoval folií dýhu, ví jak je to nepříjemná práce. Tady to má výrobce opravdu už najeté a je to perfektní práce!!
Design modelu je hezký , trup je klasická product line Jp-models. (každý i bez loga pozná, že je to Ion) Prostorný a hezký. Není nutné trup vystužovat, to si dělám jen já,protože s tím budu třískat i na zahradě,tak pro jistotu.
Profil křídla...no tady bych to neřešil, přesnost dodržení profilu u dýhových křídel je utopická záležitos, ale vzhledem k určení modelu..je to fuk)
Určení modelu
Ion-Neo, je koncepčně warm-liner, na denní polétání. Rozsah rychlostí je rozumný pro rekreační polétání. Prostě model co v hnusném počasí bafnu a jdu si zalétat. Lecos už poznám a myslím,že se neztratí ani v termice, ale!! samozřejmně musí být alespoň středně silná termika. Na točení 15 metrů nad zemí v bublince model rozhodně určen není. Taky bych model viděl jako předskokana pro pozdější pořízení celokompozitového modelu (v případě začátečníka). Naučí se řídit čistě, číst rychlost modelu a dodržovat,to,že model musí letět..Né jako ty polystyrenové sračky, kde je to fakt vše jedno.
Naučí pilota práci s klapkama , a to hlavně při přistávání. Kde případná rána nebude tolik bolet.
...........................................................................................................
Pocity z dnešního prvního letu
Předesílám,že model není pořádně seřízený, první zálet je takové jen protažení,že to letí:-)
Pronikavost proti větru je slušná, příčná stabilita též. Model má výrazně jiné chování při letu na rovné křídlo a na navztlakované odtokovce. Na rovné křídlo při velkém přetažení spadne do vývrtky (ostatně jako každý model s jednoduchým vzepětím), ale důležité je,že po povolení a srovnání směru ochotně vybírá do rovného letu. Na navztlakovaném křídle je odolnost pádu do vývrtky radikálně vyšší!! Model se hodně dlouho hrne vzduchem až pak spadně spíš do ploché spirály (no něco mezi spirálou a vývrtkou).
Chování na brzdách (butterfly) je čitelné a i na plných brzdách model výborně manévruje. Co mi trošku chybí, je větší brzdný účinek. Dnes jsem v pohodě přistál na 7 metrech (cca), ale já to umím, začátečník by měl radši model držet i na brzdách na vyšší rychlosti a provést klasické přistání (sestup-výdrž-podrovnání a dosednutí). Poměr hloubky klapek /křídla je 5,2/1. Mnohem lépe brzdící (např F3B ) má 4/1. Toto je moje malinká výtka co by šlo na modelu zlepšit.:-)

Výkony-dnes!
Na totálně sračkový motor co jsem použil Ion-Neo na 4S-2700mAh Turnigy 40/50C maže kolmo 32m/s. Opadavost neseřízeného!!! modelu je 0,67m/s. Reálně po doladění těžiště,klapek vers-těžiště a hmotnost...je možné se dostat na 0.6m/s. Méně , ale ne.
Odběr motoru na zemi je 52A, ve vzduchu to bude o fous méně. Takže dnes mi baterka v modelu vychladla,místo toho abych ji zahřál :-) Znamená to taky,že se dájí použít i velice levné baterky ,stačí i 30C .

Závěr???
Jsem rád,že mám zase po mnoha rocích levný model, který výborně létá a nebudu se bát s ním letět kdekoli. Ono vzít na kopec, který neznám celokompozit v ceně desítek tisíc...na to odvahu fakt nemám. Iona....klidně!
Navíc jsem zjistil,že se mi složený vejde do auta. Tak v zimním období na udržovací lety,model švihnu do auta a jedu.
Do modelu jsem vrazil.... Vrtule RF 10/8-700kč, kužel Pohodalet-280kč, serva křídla..4x Turnigy 777- 2500kč, servo Vop-Hyperion 09AMD-900kč, motor Turnigy 500kč, regl YEP-80A-860kč. Přijímač a baterku nepočítám.
Možná to vypadá blbě (model jsem dostal), ale opravdu se modelu nedá moc vytknout. Za peníze které stojí (holý model) je udělaný poplatně a kvalitně.
Tak až doladím nastavení a model jako takový, zase něco napíšu .
Dalibor
Přílohy
ScreenHunter_01 Dec. 01 09.57.gif
P1110244.JPG
P1110242.JPG
P1110241.JPG
janch

#42 Příspěvek od janch »

Ahoj Dalibore,

já se mohu jen přidat. Moje pocity nejsou v rozporu s tebou. Zrovna ho dávám do auta.
OK1VOX
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od lakotamm »

Ako dlho sa čaká na IONa?
janch

#44 Příspěvek od janch »

Na to neznám odpověď. Nejlepší bude se zeptat v Písku u výrobce. Dnes je tu dost hnusné počasí. Dal jsem další 3 baterky.
OK1VOX
ariane
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od ariane »

graup..

Zcela vyčerpávající a výstižné:-)) Ty větší klapky jsem chtěl už na úplně prvním klapkovém prototypu před xx lety / 2005/ - byl by to technologicky při výrobě prý dost oříšek, takže mají stejnou hloubku jako křidélka.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“