Depron Cup 2010 (Pravidla na 1 straně)
OMG pánové prosím klid. Motor jsme si domluvili a baterky taky. Třeba já ji mám jinou. Stejně se o nic nezávodí a jde jen o tu zábavu. Já naposledy taky lítal mimo soutěž a nikomu to nevadilo.
Takže teď trochu konstruktivně:
Jaký počet serv bude povolený? 2,3,4??
Až se dohodneme, dáme to do prvního příspěvku. Jinak podle mě může nakonec přijít každý s větroněm dle vlastního návrhu.
Pokud bychom tedy snížili omezení na minimum:
Letadlo : Vlastního návrhu a vlastní konstrukce. Trup z libovolného materiálu. Křídla převážně z EPP/EPS/Styropuru. Váha, rozpětí a počet serv neomezený.
Motor: S400 s převodem a nebo střídavý do 45g
Baterky: 2sLixx, 8xNiXX (vida já to nesplňuji. Buď poletím s omezením a nebo mimo soutěž. Jemi to buřt, hlavně že si zalítám)
Takže teď trochu konstruktivně:
Jaký počet serv bude povolený? 2,3,4??
Až se dohodneme, dáme to do prvního příspěvku. Jinak podle mě může nakonec přijít každý s větroněm dle vlastního návrhu.
Pokud bychom tedy snížili omezení na minimum:
Letadlo : Vlastního návrhu a vlastní konstrukce. Trup z libovolného materiálu. Křídla převážně z EPP/EPS/Styropuru. Váha, rozpětí a počet serv neomezený.
Motor: S400 s převodem a nebo střídavý do 45g
Baterky: 2sLixx, 8xNiXX (vida já to nesplňuji. Buď poletím s omezením a nebo mimo soutěž. Jemi to buřt, hlavně že si zalítám)
K počtu serv - původně bylo dáno, jen dva kusy , ale neustále o tom někdo mele, tak bych to asi úplně vypustil z pravidel, ať si klidně někdo dá serv 20 a udělá mávající křídla, vždyť na to může každý přijít sám kolik serv je vlastně využitelných v pěnovým ultralajtu .
Vpodstatě bych rád aby se zachovala původní myšlenka VDC o tvořivosti a konstruktérském umu - v dnešní době je to těžká věc donutit někoho aby nesáhl po moderním materiálu takže bych to definoval asi tak - křídlo vlastní konstrukce z jakékoliv pěny , motorizace "400" nebo střídák do 45gr 8čl. nebo 2čl. zbytek konstrukčních prvků bez omezení - protože když se podívám do historie zůčastněných modelů tak by této definici odpovídali všechny modely. Trup je stejně jen pomocný konstrukční prvek , takže mě je jedno jestli ho někdo má z papíru nebo z kevlaru nebo čehokoliv mezi tím, popřípadě že někdo vybalí samokřídlo.
Vpodstatě bych rád aby se zachovala původní myšlenka VDC o tvořivosti a konstruktérském umu - v dnešní době je to těžká věc donutit někoho aby nesáhl po moderním materiálu takže bych to definoval asi tak - křídlo vlastní konstrukce z jakékoliv pěny , motorizace "400" nebo střídák do 45gr 8čl. nebo 2čl. zbytek konstrukčních prvků bez omezení - protože když se podívám do historie zůčastněných modelů tak by této definici odpovídali všechny modely. Trup je stejně jen pomocný konstrukční prvek , takže mě je jedno jestli ho někdo má z papíru nebo z kevlaru nebo čehokoliv mezi tím, popřípadě že někdo vybalí samokřídlo.
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
Tak já ještě musím doladit. Zatím jsem sestavil, teď seřídit a vyzkoušet v luftě. Už neodtučňuju. Ladím! Kolik lidí se tam (odhadem) chystá? Odhaduju správně cca 7 - 8 lidí?
P.S. to pepin, já plechovku také vyndal se slzou, ale ne zas tak velkou slzou. Protože mi zůstal celý funkční pohonný komplet, plánuju jeho další využití
. Akorát mi asi baterka klekne dřív, než se k tomu dostanu
. Motor s reglem snad tak dlouho vydrží.
P.S. to pepin, já plechovku také vyndal se slzou, ale ne zas tak velkou slzou. Protože mi zůstal celý funkční pohonný komplet, plánuju jeho další využití
Hitec Aurora 9X
Tak jako pohon-motor nakonec zvítězil nějaký 38g HCS friair co mi nikdy v ničem nic moc neběhal,byla to nějaká nepovedená serie co se v ní uvolnoval magnetický prstenec a pekelně ten motor šmajdá ,budu si tím alespon simulovat let s plechovkou,kde jsem se taky modlil,aby cestou nahoru ještě alespon tentokrát neshořela
Váhově to spadlo z puvodních 670g asi něco málo přez 500g,Jestli to bude trošku slušně stoupat,tak přelezu rozpětím asi přez 2 metry,aby to bylo trochu vidět,ale hlavně abych taky trošku potunil
Váhově to spadlo z puvodních 670g asi něco málo přez 500g,Jestli to bude trošku slušně stoupat,tak přelezu rozpětím asi přez 2 metry,aby to bylo trochu vidět,ale hlavně abych taky trošku potunil
Tak mám připraveno na zálet. Konečná hmotnost 558g. Samozřejmě bych to nebyl já, kdyby šlo vše normálně. Když jsem trimoval, tak sem si přidal plyn. Letadlo spadlo z pohovky a já sáhnul do již vypnuté vrtule.
Nikdy mě nenapadlo jak umí tak lehká vrtule, s tak malým výkonem seknout! Bolestí jsem se málem pozvracel.
Výsledek jsou dva seknuté prsty a černý odřený nehet.
Vrtule 9x5 to má za sebou a já alespoň koupím 8x4,5 se kterou má můj pohon dle kalkulátoru 102W. Nebudu tedy muset nic stahovat a výkon bude srovnatelný s dvojčlánkem při 15A. O efektivitě tak malé vrtule radši nepřemýšlet.
Získávám nový respekt a nedovedu si představit sáhnutí do vrtule u pyloňáka, kde mám přes 30000ot/min.
Nikdy mě nenapadlo jak umí tak lehká vrtule, s tak malým výkonem seknout! Bolestí jsem se málem pozvracel.
Vrtule 9x5 to má za sebou a já alespoň koupím 8x4,5 se kterou má můj pohon dle kalkulátoru 102W. Nebudu tedy muset nic stahovat a výkon bude srovnatelný s dvojčlánkem při 15A. O efektivitě tak malé vrtule radši nepřemýšlet.
Získávám nový respekt a nedovedu si představit sáhnutí do vrtule u pyloňáka, kde mám přes 30000ot/min.
Já si sáhnul do vrtule u Juniora 2. Už jsem to kdysi psal, na place nechtěl chytit, tak jsem to sbalil (a vycucnul nádrž!), doma jsem jen tak připojil žhavení a brnknul do vrtule. Chytilo to okamžitěš napoprvé a rozjelo se po stole. Já sáhnul po éru, ale chmátnul do vrtule. Byla to polomaketa UL s motorem uprostřed v tlačném uspořádání. Bohužel to bylo jaksi nelétavé, tak to mám schované, že třeba někdy to předělám.
Hitec Aurora 9X