Můj názor na FPV

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

#46 Příspěvek od Drondys »

venry píše:Rádiem řízené modely maj jak ve světě tak u nás svá pevná pravidla FPV potažmo UAV do žádných těchto kategorií nezapadá třeba i v FAI

To se ovšem týká pouze těch soutěžních modelů a nikoli nesoutěžních. Já bych řekl, že u FPV nejde vůbec o zařazování do nějaké kategorie, ale o pouhé vybavení jakéhokoli nesoutěžního modelu určitým elektronickým zařízením, které sice není nezbytné nicméně možné. To, že si někdo vytuní nesoutěžní model tím či oním ať už třeba nějakým osvětlením, zvukovým modulem nebo FPV apod. i když to k samotnému provozu toho modelu není vůbec potřeba je v modelařině celkem běžné. :wink:
JMalik

#47 Příspěvek od JMalik »

Noidenity píše:
JMalik píše:Nic proti pokroku nemám, pokud se s tím bude létat aspoň přibližně v nějakých současných legislativních mezích. Jestli někdo řeže doma balsová prkénka, šroubuje šroubky vrtulníku, nebo montuje kameru na éro je mi celkem šumák.
Jiná věc je, jak to potom chce používat. Zatím mě tady většina diskutujících FPVéčkařů moc nepřesvědčila o tom, že jsou si vědomí co činí.

Ano, to s Tebou souhlasím - všechno je třeba používat s rozumem a u FPV to platí dvojnásob. Ale kvůli tomu že nikdo létá nad Prahou s polystyrenovanejma kuličkama a ještě navíc není z ČR - nemůžeš všechny házet do jednoho pytle. Já osobně a myslím že i spousta dalších FPVčkařů, si svůj model třeba radši ohlídam zárověň očima - protože bych nerad přišel o éro s elektronikou řádově za 10tis. (levnější varianta). Rovněž nechcí a nebudu lítat někomu nad hlavou, max. tak že éro proletí nad prázdnou zahradou - protože nevěřim žádný vysílačce - ať je to 35mhz nebo 2,4ghz nebo UHF. Všechno se dá zarušit - jsou to jen vlny a né drát. a nerad bych někoho ohrozil - ani se někomu nemusí nic stát, ale třeba jen to éro někdo najde dřív než já a nechá si ho(oblíbená česká vlastnost) a já zase přijdu o prachy :(

Já neházím všechny FPVčkaře do jednoho pytle. Jenom jsem napsal, že mě většina tady diskutujících moc nepřesvědčila, že než to začali létat, tak se aspoň minimálně seznámili s možnostmi kde a jak to půjde.
FPV je o tom, že podobná videa se sem někam budou věšet a bude se soutěžit o to, kdo to dá v hlídanějších a pilotážně náročnějších prostorech.
Pod mosty, tunelem, kolem komínů a vysílačů ve městech..... Výjimka bude, že tam bude video jak někdo létá ned letištěm, nad polem, loukou....., protože upřímně řečeno to nikoho nebude zajímat.
Ta kategorie někoho s tím šmírovat se vyřeší sama. Prostě to sundáš brokovnicí a ani jedna strana to nebude chtít dál řešit, postupně to zanikne samo.
Takže když si to tak dáš za současného stavu dohromady, tak to dopadne jako když někdo dal naivně sprejerům volné plochy k pomalování a myslel si, že jen tam budou působit.
KarelSkala

#48 Příspěvek od KarelSkala »

zdzd píše:Pokud se ti to nebude zdát dost, objednej si nějaký rozbor od příslušných právníků. Ale to bude dražší než ta FPV výbava...

Brácha je právník a zabýval se tím. Právě on mi polopaticky vysvětlil, že v této oblasti u nás opravdu není zákonem ani jiným nařízením pro modely definovaný zákaz a pokud někomu nevznikne přímo škoda nebo újma na majetku tak se nic neděje, a to je to jediné o co tady šlo. Jinak poškodit něčí majetek či zdraví může stejně tak i model, který žádné FPV nemá a pilot nad ním prostě ztratí kontrolu.
zdzd

#49 Příspěvek od zdzd »

Drondys píše:Já bych řekl, že u FPV nejde vůbec o zařazování do nějaké kategorie, ale o pouhé vybavení jakéhokoli nesoutěžního modelu určitým elektronickým zařízením, které sice není nezbytné nicméně možné.

To je právě ten špatný pohled. Pokud vybavíš model nějakým FPV, přestává být modelem a stává se UAV. Stejně jako kdyby jsi v ULL nahradil identickým zařízením pilota. Nejde o to v čem to zařízení je, ale o tom jak se ta věc potom chová.

Když do dětské rekvizity kalkulačky vrazím příslušnou elektroniku, stane se kalkulačkou. Stejně tak, když to vrazim do originál škatule, či podložky pod myš. Pokaždé to už bude kalkulačka, jen s jiným exteriérem. Stejně tak modul hodinek, budíku, FPV...
KarelSkala

#50 Příspěvek od KarelSkala »

zdzd píše:To je právě ten špatný pohled. Pokud vybavíš model nějakým FPV, přestává být modelem a stává se UAV.

A zase omyl. Pokud vybavíš model nějakým FPV, nepřestává být modelem a nestává se UAV.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od JirkaA »

Podívej se, nejsem povahou bonzák, takže na policii nepůjdu.

Nápodobně, ale nebudu mít sebemenší problém zavolat klukům na ČTÚ jakmile uvidím FPV blba používajícího podivné zařízení na UHF. Leze do amatérského (tedy "mého") pásma, nevidím rozdíl mezi tímhle a třeba situací, kdy někdo cizí leze do mé garáže, tedy někam, kde nemá co dělat a omezuje tím moje práva. Stejně tak nemám problém zvednout telefon když uvidím, že gauner leze do sousedova baráku nebo znásilňuje v parku nějako úplně cizí babu. Je to bonzáctví?
OK2WY
yarousch
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od yarousch »

Tak jsem si to tady přečetl chlapi, a některé názory jsou opravdu velmi zajímavé. Není divu, že naše západní společnost, potažmo Česká republika, je tam kde je :-D :-D :-D

Umím si představit FPV létání v rámci zákonných norem a s rizikem, které nepřekračuje letání s běžnými modely. FPV létání může být zajímavé a obzory rozšiřující i v případě, je-li model na dohled a v prostoru modelářského letiště.

Létání za pomoci FPV v zakázané letové hladině nebo oblasti, nad městem, či na kilometry daleko (což můžeme považovat za UAV), již nepochybně patří do oblasti obecného ohrožení. Myšleno samozřejmě v amatérských podmínkách...
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od JirkaA »

KarelSkala píše:
zdzd píše:To je právě ten špatný pohled. Pokud vybavíš model nějakým FPV, přestává být modelem a stává se UAV.

A zase omyl. Pokud vybavíš model nějakým FPV, nepřestává být modelem a nestává se UAV.

Skálo, tvoje myšlenkové pochody jeví se býti poněkud pomatenými.
OK2WY
DAF
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od DAF »

KarelSkala píše:A zase omyl. Pokud vybavíš model nějakým FPV, nepřestává být modelem a nestává se UAV.

Pokud s tím budeš poletovat tak, jak by se mělo, t.j. dva lidé, jeden čučící na model, druhý do brýlí, tak určitě ne. Pokud ale takto vybavený model pošleš na Prahu a obletíš s tím půlku města, můžeš si myslet co chceš, ale změna na UAV to zcela jistě je. ÚCL, ČTÚ a podobné úřady tě velmi rychle mohou vyvést z omylu. Opravdu stačí první průs...švih a je to tady. Ty opravdu nejsi děd vševěď, který zkonzumoval Šalamounův excerment. Na škole nám kantor říkal: Nutným a důležitým předpokladem úspěchu jakokoliv lidské činnosti je dokonalá znalost čtení. Přečti si některé odkazy, které zde např. uvádí kolega pp.
Hitec Aurora 9X
KarelSkala

#55 Příspěvek od KarelSkala »

JirkaA píše:Skálo, tvoje myšlenkové pochody jeví se býti poněkud pomatenými.

Nápodobně i tvoje.
KarelSkala

#56 Příspěvek od KarelSkala »

DAF píše:Přečti si některé odkazy, které zde např. uvádí kolega pp.

Buď si jist, že jsem si je přečetl všechny a velmi důkladně a přesto mě nic z toho ani stéblem nepřesvědčilo.
yarousch
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od yarousch »

JirkaA píše:
KarelSkala píše:

a to by mě zajímalo. kde berete tu jistotu pro Vaše suverénní tvrzení :-o ... názor uživatele "KarelSkala" mi připadá logický správný ...
pepin

#58 Příspěvek od pepin »

yarousch píše:
JirkaA píše:
KarelSkala píše:

a to by mě zajímalo. kde berete tu jistotu pro Vaše suverénní tvrzení :-o ... názor uživatele "KarelSkala" mi připadá logický správný ...

V kterých bodech konkrétně?
Noidenity

#59 Příspěvek od Noidenity »

JMalik píše:Já neházím všechny FPVčkaře do jednoho pytle. Jenom jsem napsal, že mě většina tady diskutujících moc nepřesvědčila, že než to začali létat, tak se aspoň minimálně seznámili s možnostmi kde a jak to půjde.
FPV je o tom, že podobná videa se sem někam budou věšet a bude se soutěžit o to, kdo to dá v hlídanějších a pilotážně náročnějších prostorech.
Pod mosty, tunelem, kolem komínů a vysílačů ve městech..... Výjimka bude, že tam bude video jak někdo létá ned letištěm, nad polem, loukou....., protože upřímně řečeno to nikoho nebude zajímat.
Ta kategorie někoho s tím šmírovat se vyřeší sama. Prostě to sundáš brokovnicí a ani jedna strana to nebude chtít dál řešit, postupně to zanikne samo.
Takže když si to tak dáš za současného stavu dohromady, tak to dopadne jako když někdo dal naivně sprejerům volné plochy k pomalování a myslel si, že jen tam budou působit.

Tak to jsem asi vyjímka, snažim se lítat maximálně na dohled, lítám nad polem, loukou, letištěm (modelářským), videa někam nevěším - mám je pro vlastní radost (taky nemam čas je setříhat a někam nahrnout) :D

Pravdu samozřejmně máš - koneckonců extrémy vždy přitahují lidi víc, než "normálno" - ale mě osobně stačí pohled na svět z vejšky.

Ono se koneckonců ale i tyhle frajeřinky ve formě extrémních videí, se tak nějak sami vyselektují - možná to bude bohužel něco stát, budeme doufat že co nejmíň - ale s tím asi nikdo nic neudělá, protože pokud se chce někdo hrdině ukázat "perfektním" videem třeba letem v tunelu, nad městem, kolem komína - udělá to i na černo a bez povolení. Nicméně, ale až pár lidí dostane pokutu od ouřadů za nepovolený frekvence nebo až příjdou o svý drahý éro (a pro tohle už musí bejt slušně vybavený) - tak je to snad přestane bavit.

Všechno něco vždicky stojí, ale tohle snad nebudou tak vysoký daně jako v případě mladejch nevyježděnejch motorkářu-frajerů na silnejch mašinách.
graup15

#60 Příspěvek od graup15 »

zdzd píše:
Drondys píše:Já bych řekl, že u FPV nejde vůbec o zařazování do nějaké kategorie, ale o pouhé vybavení jakéhokoli nesoutěžního modelu určitým elektronickým zařízením, které sice není nezbytné nicméně možné.

To je právě ten špatný pohled. Pokud vybavíš model nějakým FPV, přestává být modelem a stává se UAV. Stejně jako kdyby jsi v ULL nahradil identickým zařízením pilota. Nejde o to v čem to zařízení je, ale o tom jak se ta věc potom chová.

Když do dětské rekvizity kalkulačky vrazím příslušnou elektroniku, stane se kalkulačkou. Stejně tak, když to vrazim do originál škatule, či podložky pod myš. Pokaždé to už bude kalkulačka, jen s jiným exteriérem. Stejně tak modul hodinek, budíku, FPV...

Ahoj Zdenku
Tak to tu pozorně pročítám a jasně souhlasím s tebou, JMajlikem a dalšími.
Jen se tu pořád probírá, že až to někdo s FPV někam napálí a úřad si toho všimne...bude po prdxx pro všechny. Tak se ptám..co si pod tím mám představit? Resp reálnou aplikaci té(zatím hypotetické) restrikce.
PS..jen mi to zajímá, nic v tom nehledat. Dík
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“