Dávám druhou baterku a napadla mě vyzkoušet něco novýho - ostřejší start. Iddle 1, roztočeno, nadzvednul jsem lehce heli a pak plnej nahoru. Krása, až na to že jsem vystřelil rovnou do slunce, který je okolo 11 hodiny vysoko nad hlavou a nebylo moc kam se rychle odklidit. S letadlem by to byla rutinní a pohodová věc, tady nastala zrada nesmírná. Za prvý jsem byl jak opařenej že komára, už takhle mrňavého i s tmavýma brýlemi takřka nevidím. Pak to šlo tak rychle, že můžu jenom dedukovat. „Něco úžasného jsem udělal s pákama“ ve snaze jít z toho slnka, ale když jsem měl poprvý šanci Trexe načíst, jeho polohu jsem nevyhodnotil správně, akorát viděl jak se to sypalo v kotrmelcích dolů. První jasná identifikace přišla pozdě – to byl lyžemi nahoru ve čtyřech pěti metrech a kutálel se dál. Snaha cvaknout autorotaci přišla pozdě = zásadní chyba.........
Dopadnul do trávy, víceméně na ocas a pravý bok. Škody se klubaly postupně a nejsou teda zrovna malý, na první ránu žádná kosmetika jako to cvrnknutí vrtulkou před týdnem
Výměna :
Hlavní hnací kolo ( nevypnutí motoru + zablokování převodů vyčíslo zuby na 2cm ), hlavní hřídel, příčná hřídel ( zatím nerozebráno ale preventivně nová ), 1. převod vrtulky za volnoběžkou ( čistě vylomenej 1 zoubek ), ocasní trubka ( mírně ohlá hned za předním domkem ), hřídelka ocas ( hodně ohlá a drsnější demontáž ), lyže ( pravá strana pryč ), servo AIL má výraznou vůli na hlavní hřídelce = nový převody, schytalo to na páku v místě DC kde se nahoru ohnulo táhlo na grip NR. To táhlo jde ale hravě narovnat.
Abych si to dobře pamatoval, při vyndavání ocasní trubky jsem si celkovou škodu jako Trotl ještě vylepšil
Rozebírání ocasní vrtulky byl porod, je to venku ale nakonec radši koupím celej domek a hlavu i s unašečema. Když už to bude rozhozený, vyměním i načatý ložiska, po skoro 100 letech to nebude od věci. Avionika FBL reaguje dobře, alespoň něco
Objednávka je přesně 3 100,00 peněz za vlastní blbost. Taky to mohlo na díly dopadnout hůř, pár metrů vedle je panelová cesta. Jediný na co se trochu těším je montování, to mi už trochu chybělo. A taky se něco dalšího naučím, tím že budu měnit převody v servech, bude se toho nastavovat znova víc a to včetně ocasu. Chtěl jsem ladit delfínovej let na Sobínce, teď toho budu ladit sakra vícero. Pokud mi někdo z vlastní zkušenosti doporučí vyměnit ještě něco dalšího, zlobit se nebudu a díky za doplnění seznamu
Tak jsem si první polítání na kopci u baráku představoval líp, výhledově je to moc fajn místo..... Pár snímků je na albu :
http://relax450.rajce.idnes.cz/Trex450PRO_3G/#