Heli a vaše nehody

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Relax

#1366 Příspěvek od Relax »

Dneska jsem chtěl pokořit tu první stovku a ………… nepovedlo se. Vyrazil jsem tady na kopec, okolo 11 tam nikoho nevídám. První baterku jsem si užil, už si leccos troufnu a prvotní strach ( nikoliv respekt ) trochu vyklízí pole neorané. Přece jenom tam mám terén za roky v hlavě a tak jsem byl natěšenej na další tři lety. Zapípala pátá minuta, dva kruhy, jedna osma a pak jsem to šněroval dolů k sobě. Randál narůstal, když jsem Trexe zastabilizoval ve třech metrech, slyším někde za sebou dětský hlásky. Bleskově jsem se otočil - místní MŠ. Než poprvé rychle sedat na panel mezi trávou, rozhodnul jsem se jít stranou a když přešli, tak jsem v klidu sednul. Dotaz na návrat mrňoulínů z lesoparku zněl - "za necelou hodinu" - na tři baterky před gáblíkem času habaděj.

Dávám druhou baterku a napadla mě vyzkoušet něco novýho - ostřejší start. Iddle 1, roztočeno, nadzvednul jsem lehce heli a pak plnej nahoru. Krása, až na to že jsem vystřelil rovnou do slunce, který je okolo 11 hodiny vysoko nad hlavou a nebylo moc kam se rychle odklidit. S letadlem by to byla rutinní a pohodová věc, tady nastala zrada nesmírná. Za prvý jsem byl jak opařenej že komára, už takhle mrňavého i s tmavýma brýlemi takřka nevidím. Pak to šlo tak rychle, že můžu jenom dedukovat. „Něco úžasného jsem udělal s pákama“ ve snaze jít z toho slnka, ale když jsem měl poprvý šanci Trexe načíst, jeho polohu jsem nevyhodnotil správně, akorát viděl jak se to sypalo v kotrmelcích dolů. První jasná identifikace přišla pozdě – to byl lyžemi nahoru ve čtyřech pěti metrech a kutálel se dál. Snaha cvaknout autorotaci přišla pozdě = zásadní chyba.........

Dopadnul do trávy, víceméně na ocas a pravý bok. Škody se klubaly postupně a nejsou teda zrovna malý, na první ránu žádná kosmetika jako to cvrnknutí vrtulkou před týdnem :-)

Výměna :
Hlavní hnací kolo ( nevypnutí motoru + zablokování převodů vyčíslo zuby na 2cm ), hlavní hřídel, příčná hřídel ( zatím nerozebráno ale preventivně nová ), 1. převod vrtulky za volnoběžkou ( čistě vylomenej 1 zoubek ), ocasní trubka ( mírně ohlá hned za předním domkem ), hřídelka ocas ( hodně ohlá a drsnější demontáž ), lyže ( pravá strana pryč ), servo AIL má výraznou vůli na hlavní hřídelce = nový převody, schytalo to na páku v místě DC kde se nahoru ohnulo táhlo na grip NR. To táhlo jde ale hravě narovnat.

Abych si to dobře pamatoval, při vyndavání ocasní trubky jsem si celkovou škodu jako Trotl ještě vylepšil :-) Trubka šla hodně ztuha a protože servo ocas bylo OK, nechal jsem ve vodítkách táhlo ke smykátku a vodítka na trubce uvolnil vyndáním kousků pásků pod nimi. Tahám tahám, pak fííííííí a trubka vyjela. No radost se nekonala, protože vodítka se sekla za pruh izolačky v místě uchycení držáku vzpěr a vodorovného stabilizátoru. Koncový očko na táhlu nepovolilo, táhlo vzalo fofrem za páku na servo, to zachrčelo a v mžiku jsem strhnul převody ……… To byl pocitově asi horší zážitek než ten pád jako celek – takovej poslední hřebík ……… Ještě že je má Houška za 141,00 přičemž na 410 vyjdou na 399,00.

Rozebírání ocasní vrtulky byl porod, je to venku ale nakonec radši koupím celej domek a hlavu i s unašečema. Když už to bude rozhozený, vyměním i načatý ložiska, po skoro 100 letech to nebude od věci. Avionika FBL reaguje dobře, alespoň něco :-)

Objednávka je přesně 3 100,00 peněz za vlastní blbost. Taky to mohlo na díly dopadnout hůř, pár metrů vedle je panelová cesta. Jediný na co se trochu těším je montování, to mi už trochu chybělo. A taky se něco dalšího naučím, tím že budu měnit převody v servech, bude se toho nastavovat znova víc a to včetně ocasu. Chtěl jsem ladit delfínovej let na Sobínce, teď toho budu ladit sakra vícero. Pokud mi někdo z vlastní zkušenosti doporučí vyměnit ještě něco dalšího, zlobit se nebudu a díky za doplnění seznamu :-)

Tak jsem si první polítání na kopci u baráku představoval líp, výhledově je to moc fajn místo..... Pár snímků je na albu :

http://relax450.rajce.idnes.cz/Trex450PRO_3G/#
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
PetrPPP

Nehoda(y) bez škod

#1367 Příspěvek od PetrPPP »

Doteď nechápu jak se můžou stát tyhle dvě situace:

1) Trex 500 - pád přímo na kabinu, tzv. čelní střet se zemí :) Kabina na kaši, podvozek, spodní plato, obě bočnice prasklé, ohlá hlavní hřídel, 1x převody v servu, pomačkaná baterka. Docela seriózní nehoda, ale NECHÁPU, tak to můžou přežít LISTY!!! Jsou naprosto netknuté, dokonce i drát pádel je naprosto rovný, i když se ohla hlavní hřídel. Ať kroutím listy jak kroutím, tak nevidím sebemenší poškození, jsou jak nové.

2) Trex 450 - pád na ruce do metrové řepky. Vteřinu před pádem cvaklá autorotace. Letělo to z cca 15 metrů. Vytáhnu to z řepky, očistím zelené listy, postavím na plac a bez NEJMENŠÍHO problému jsem dolítal baterku. Heli nebylo naprosto NIC, sebemenší poškození jsem nezaregistroval, žádné vibrace... Už má dalších 10 baterek a jako nová :)

Není nehoda jako nehoda :)
Spectrum DX8, Goblin 700 HC3SX
Relax

#1368 Příspěvek od Relax »

Petře tyhle pády mi podrobně líčil kolega Filip, s nímž se vídáte v Klecanech ( lítá s Gemini od Multiplexu ) Dobře že jsi to sem dal, fakt kuriozitka. Já má škodu celkem nezanedbatelnou, ale Tvojí srovnávačku zcela podpořím. Hlavní listy rovněž netknutý, ocasní taky :-) A to to spadlo ze 60% na ocas, ze 40% na bok .......
Kenny McCormick

Re: Nehoda(y) bez škod

#1369 Příspěvek od Kenny McCormick »

PetrPPP píše:2) Trex 450 - pád na ruce do metrové řepky. Vteřinu před pádem cvaklá autorotace. Letělo to z cca 15 metrů. Vytáhnu to z řepky, očistím zelené listy, postavím na plac a bez NEJMENŠÍHO problému jsem dolítal baterku. Heli nebylo naprosto NIC, sebemenší poškození jsem nezaregistroval, žádné vibrace... Už má dalších 10 baterek a jako nová :)

Není nehoda jako nehoda :)
jj, to som zazil minuly rok :lol:
repka tak 1,3m, Heli bez poskodenia...
Akurat som ju asi 30 min zufalo hladal, a potom som bol komplet zlty az po krk
:lol: :lol: :lol:
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
psena
Kontaktovat uživatele:

#1370 Příspěvek od psena »

Relax: A proto vzdy povoluju servo maunt (jak jsem ti psal)... nebo vycvaknu ocko voditka vrtulky.
Stejne budes potrebovat vyndavat domek prevodu.
Jinak rana dost nadprumerna... to je smula...slunicko je svina, parkrat se me to taky stalo a chytnout polohu heli po delsi ztrate vizualni kontroly uz je vylozene vabank.
Andrews
Kontaktovat uživatele:

#1371 Příspěvek od Andrews »

Takže po 60ti baterkách první pád a z vlastní blbosti. :( Nejdřív jsem dal jednu baterku s letadlem a pak hurá na heli. Po dvou minutách přijíždí auto a já se ohlédl....a do západu slunce. :roll: A to si na to sakra dávám sakra pozor, abych se koukal vždy jen na model. Před tím kolem dvakrát pejskaři a nic mě nerozhodilo. Heli zrovna po loopu s přechodem do sudů ve 3m a najednou panika, nechtěný tic-toc a pád ... klik na autorotaci.
Škody: Přední náhon vrtulky - třetina zubů pryč, lehce ohnutý drát pádel, lehce škrtnutý konec jednoho listu (Championy :( ) a jedno servo DS410 chodí jen do půlky. Jinak OK.
Nejvíc mě se.r ta komplet rozborka, abych to servo a hřídelku mohl vyměnit.
Relax

#1372 Příspěvek od Relax »

Dnešek byl na Próčka nějak štědrej - koukám :-)

Psena : mě to vycvaknout napadlo, ale kleštěna co má se mi to nějak nevedlo, taky se tam zleva plete gyro - prostě jsem to rozebíral nesystematicky bez vědomí že to stejně musím rozhodit celý..... Vnitřně se mi nechce hnout s něčím co je naštylovaný a po výměně bude chodit dobře, například ten ocas. Tak jsem toho nechtěl rozebrat nadbytečně a za odměnu jsou převody v prachu, kompletní rozborka a nastavování neutrálu, výchylek, gyry..... ale alespoň se za těch 140 něco naučím novýho a povyrostu. Ještě se mi zdá že to DS410 na AIL asi nechám, ta vůle na hřídeli je naprosto nepatrná a možná tam i byla. Zajímavý zjištění jsou listy - o nichž jsem napsal že jsou netknutý. Je to tak, jenom jsou oba naprosto shodně a přesně lehce prohnutý nahoru ..... Je možná že by to bylo únavou po 7 až 8 hodinách letu ????? Pádem to nebude.

S půldenním odstupem to vnímám jako slušnou blbost a dostavilo se to čeho jsem se obával. Že jak mi otrne a začnu s tím lítat jako s érem, přijde první velká chyba. Na druhou stranu je helipexeso zážitků kompletní a vím do čeho jsem to vlezl :-) Dost mě štve ta necvaknutá autorotace, to by se mi příště mohlo draze nevyplatit.
Kuna2

#1373 Příspěvek od Kuna2 »

Relax píše:Dnešek byl na Próčka nějak štědrej - koukám :-)

Potvrzuju - dnes s Pročkem pád v Klecanech. Poslední baterka, pokusy o precizní pomalý couvání do kruhu. Najednou jsem se dostal moc blízko k sobě a lekl se a místo abych zavisel a odlítl, tak jsem chtěl jen rychlejc změnit směr a odcouvat dál od sebe, což se nepovedlo - zapletení rukou, došlo mi, že mozek už se znovu nechytne a nedobojuju to a tak jsem cvakl autorotaci a plácl s tím. Naštěstí minimální škody. Vrtulník padl ocasem na vertikální stabilizátor a jen se složil na bok. Takže ohnutej ohnutej jeden šroub co drží stabilizátor, a asi hlavní nebo příčná hřídel - jsou tam nějaký vibrace na hlavním rotoru. Jinak snad nic, ani listy ani drát pádel a ani hřídel vrtulky na to, že to padlo na ocas.
Relax

#1374 Příspěvek od Relax »

Tak 14. fakt do třetice a klika největší, včetně těch listů :-):-):-) Tak ať je tio brzy ve vzduchu :-)
fire

#1375 Příspěvek od fire »

celkom ma udivuje ako tu niektori pisu ze cvaknu autorotaciu. ja sa snazim do poslednej chvile vrtulnik nejako zachranit (naposledny pri nepodarenom loope som to zachranil doslova 5cm nad zemou) vycvaknut autorotaciu dva metre nad zemou s tym ze "že mozek už se znovu nechytne a nedobojuju to " mi pride zaujimave. odmenou za to su vsak mensie skody, ale mozno aj viac padov...
Relax

#1376 Příspěvek od Relax »

Ten cvak je dar a zkušenost, to já ještě nemám :-) Taky jsem bojoval do poslednej chvilky a přitom byl včas jasný že "to nedám". Jsem přesvědčenej že zvyk je železná košile. Když mám 30 let zažitý že před pádem stáhnu plyn, určitě jsem to udělal i včera :-) Lítat na Normál - to bych něco pořešil, s tím Iddle 1to bylo jaksi legrační postup, Trex byl cca vzhůru nohama, takže jsem ho poslal dolů ještě rychlejš, jenom díky kěm kotoulům to nebylo přímo na rotor ale ten ocas taky nebyla žádná výhra :-) Škoda že jsem neměl nad vysílačem malou kameru co vozím občas pod Acromasterem, že bych se podíval zpětně na ten kafemlejnek s rukama, co jsem to vlastně prováděl...... Časem jí chci dát pod Trexe, jenom jí budu muset upravit jak se tam nevejde celá včetně držáku, je to moc veliký a heli malá :-)

Nebýt toho zničení serva vlasní zásluhou, celkem se z toho otřepu líp než jsem si na první ránu představoval. Takhle budu muset nastavovat celej ocas, ale zase se něco novýho naučím....
Kuna2

#1377 Příspěvek od Kuna2 »

Tak k tomu jen doplním, že ta moje celá akce se odehrála ve výšce cca jednoho metru a navíc snaha to ukočírovat mohla poslat vrtulník do míst, kde jsem nevěděl, jestli nemůžou bejt další lidi.
Relax

#1378 Příspěvek od Relax »

Taky jsem si nadával že jsem nevyrazil na Sobínku, tam by to topograficky nešlo, odstartovat do slunce .......... Lenost bývá občas odměněna po zásluze.... :-) Jak na kopci prošla ta Mateřídoušková školka, ztratil jsem nějak klid a taky se to podepsalo.
kure87
Kontaktovat uživatele:

#1379 Příspěvek od kure87 »

Já naposled autorotaci cvakal když jsem viděl jak se heli řítí rovnou do země a nereaguje na tahání za páčky tak jsem cvakl a čekal :)
gamer007
Kontaktovat uživatele:

#1380 Příspěvek od gamer007 »

Včera jsem taky nechtěně autorotoval s Gauikem. Pořád nemůžu uvěřit, že škody jsou prostě nula. V letu se najednou začala protáčet volnoběžka. Ne přímo ložisko, ale ozubený kolečko který je na ložisku nalisovaný. Než jsem pochopil co se děje, veškerá energie v listech se ztratila a následoval volný pád do trávy z deseti metrů. Když jsem se k vrtulníku na zemi blížil, říkal jsem si že jsou určitě Champiny 430 na sračky a s tím i další škody. Ne, nic tomu není, jen zalepim to ozubený kolečko na volnoběžku a lítá se vesele dál :lol: Jinak z beastem plastovej Gauik funguje velmi dobře, jsem rád že jsem tu přestavbu udělal...

Edit: tak přece jen malinká škoda vznikla. To ozubený kolečko na volnoběžce je prasknutý, sice jsem ho na volnoběžku nalepil, ale asi to není úplně souměrný a při točení rotorem to v tom trochu cvaká. No nic už jsem objednal volnoběžku z infinity hobby, kde jsem zaplatil 1,2usd za poštovné :lol: ...
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
Zamčeno

Zpět na „Heli - jiné“