Futaba T10CP režim učitel/ žák

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Tommy.K2

Futaba T10CP režim učitel/ žák

#1 Příspěvek od Tommy.K2 »

Zdravím,

Může mi někdo poradit, jak nastavit režim učitel-žák mezi T10CP (učitel) a Turnigy 9X?

Díky
michal.valis
Kontaktovat uživatele:

Re: Futaba T10CP režim učitel/ žák

#2 Příspěvek od michal.valis »

Pokud máš v T9x vysílací modul Turnigy, tak musíš udělat tuto jednoduchou úpravu aby z ní vůbec lezl PPM signál http://www.ok-rimr.com/cs/jak-na-to/tur ... va-pro-sim
Dále je třeba dát si pozor aby si neměl (v případě FW Er9x) zapnuté upozorňování pípáním, protože pípák v určitých případech signál PPM na výstupu ruší.
A vysílačka musí být vypnutá, zapne se sama pozasunutí 3,5 jacku.
Lubor

#3 Příspěvek od Lubor »

Tommy.K2 píše:Zdravím,

Může mi někdo poradit, jak nastavit režim učitel-žák mezi T10CP (učitel) a Turnigy 9X?

Díky

Jak uvedl Michal, nastavení T9X vyžaduje určitou předchozí úpravu nebo vysunout TX modul z konektorů (což vzhledem k tomu že se jedná o dlouhé piny nedoporučuji a navíc létat s "bimbajícím se" modulem na koaxu od antény by bylo koledování si o problém).

Pokud elektrické propojení vodiči máš v pořádku a nastavíš T10 dle instrukcí v návodu tak nejprve zapneš T10, pak zasuneš učitelský konektor do T10 a žákovský zespodu do T9X a ta se sama zapne. Pak již stačí odblokovat žáka na T10 aby se signály mohly zpracovávat.

Můžeš si to vyzkoušet doma na stole, zapneš si servo monitor a vidíš jaké výchylky způsobí knipl na T10 a jaké T9X - dají se nastavit i % u jednotlivých kanálů (alespoň u T8FG) na kolik na něm bude žák schopen ovlivnit výslednou výchylku. Já to mám nastaveno tak, abych ho kdykoli "přepral" na opačnou stranu bez toho abych jej vypínal - takto můžeš kdykoli okamžitě zasahovat a on o tom vůbec neví, což je dobře, protože někteří žáci znervózní jen v důsledku vědomí, že teď "to" řídí opravdu sami.
Tommy.K2

#4 Příspěvek od Tommy.K2 »

Děkuji za rady

Postupuji podle vašich rad, ale přesto mi to nejde.
1. zapnu F10 s připojeným kabelem, který pak zapojím do vypnuté T9X V2(zapne se) s oddělaným TX .
2. podle návodu T10 se snažím aktiv. režim učitel/žák z IHN na OFF a nastavit jednotlivé kanály.
Bohužel nemohu příjit na to, jak přepnout OFF na ON. Z návodu jsem vyčetl,že se aktv. pomocí přepínace H" nebo F". Při změně poloh přep. zůstává na displeji stále OFF.
Přílohy
IMAG0029.JPG
Lubor

#5 Příspěvek od Lubor »

Tommy.K2 píše:... zapnu F10 s připojeným kabelem, který pak zapojím do vypnuté T9X V2(zapne se) s oddělaným TX ...

Jaký kabel používáš? Je to originál Futaba (hranatý) nebo nějaký svůj vlastní?
Tommy.K2

#6 Příspěvek od Tommy.K2 »

Používám hranatý viz pic.
Přílohy
h_rcsim_futaba.jpg
h_rcsim_futaba.jpg (5.93 KiB) Zobrazeno 379 x
Lubor

#7 Příspěvek od Lubor »

Tommy.K2 píše:Používám hranatý viz pic.
... předpokládám, že propojovací samec-samec je 1:1, tj. napřímo
... zkus po "nabootování" T9X mírně povytáhnout jack v T9X
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od lubo1 »

Tommy.K2 píše:
Nemám T10.... Na MPXe vojdem na položku...napr. kridelka..... Prepnem prepínač U/Ž na žiaka a zakvedlam na žiakovskom TXe kniplom kridelok a vysielač si to rozpozná, a priradí....
Predpokladám, že aj Fujtaba potrebuje zakvedlať knipllom na žiakovskom vysielači, aby si z PPM signálu vedela odchytiť správny kanál....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“