Konkurence Asanu aneb nové FrSky moduly na HC

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Konkurence Asanu aneb nové FrSky moduly na HC

#601 Příspěvek od jyrry »

Drondys píše:.... To by mohl později ověřit jyrry jak píše tak ten senzor HUB má koupený a je na cestě k němu.......

koupeny, zaplaceny a spolu s triaxial accel. a RPM senzorem spokojene backorder.... :-(
jyrry.webnode.cz
siki
Kontaktovat uživatele:

#602 Příspěvek od siki »

mior píše:Brat ma asi zabije, že to prezrádzam, ale už to nedokážem úplne utajiť...
Už niekoľko týždňov pracujeme na FrSky telemetrii v štýle "czech-slovak golden hands"....aj pre tých menej zručných...
O pár dní na našej stránke....

Super zpráva, už se nemůžem dočkat. :D
Šiki
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#603 Příspěvek od jyrry »

Jakpak jsou na tom asi kluci cinsky s proudovym senzorem...
ACS755 uz jsou doma 2 kousky (50A a 100A) a DPS budu mit v dohledne dobe...
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#604 Příspěvek od jyrry »

siki píše:
mior píše:Brat ma asi zabije, že to prezrádzam, ale už to nedokážem úplne utajiť...
Už niekoľko týždňov pracujeme na FrSky telemetrii v štýle "czech-slovak golden hands"....aj pre tých menej zručných...
O pár dní na našej stránke....

Super zpráva, už se nemůžem dočkat. :D
Šiki

no ja bych se divil, kdyby to ti kluci sikovni NEudelali :-D :-D
jyrry.webnode.cz
Drondys

#605 Příspěvek od Drondys »

jyrry píše:
Drondys píše:.... To by mohl později ověřit jyrry jak píše tak ten senzor HUB má koupený a je na cestě k němu.......

koupeny, zaplaceny a spolu s triaxial accel. a RPM senzorem spokojene backorder.... :-(

No jó tak to je klasika. Já myslel když jsi napsal, že to máš na cestě, že už to někde letí v éru nebo dokonce čeká na proclení na poště v Praze. :mrgreen:
Drondys

#606 Příspěvek od Drondys »

jyrry píše:Jakpak jsou na tom asi kluci cinsky s proudovym senzorem... ACS755 uz jsou doma 2 kousky (50A a 100A) a DPS budu mit v dohledne dobe...

O samotný proudový senzor až tak nejde. Zajímavější je senzor odebraného náboje tj. v podstatě měření spotřeby z palubního aku a ten zatím přímo od FrSky je asi v nedohlednu.

Nicméně když už jsme u toho prozrazování tak já zase mohu "nabonzovat" to, že už mám doma hotový osazený plošňák se senzorem odebraného náboje z palubního aku založený na ACS756/100A, který jsem dal dohromady dle schématu zapojení na webu miora. Akorát to ještě bude chtít trochu víc otestovat. Základní poklady má RiMr, aby si to mohl také postavit a udělat také další testy, ale zatím jsem ještě pozdržel zveřejnění, protože se u toho mého kousku vyskytly určité problémy s nepřesností a zatím není vyloučena případná změna. Jakmile to bude více otestované a nepřesnost nebude tak z mého pohledu "drastická" jako jsem zatím naměřil u toho mého kousku, tak se to zveřejní.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#607 Příspěvek od jyrry »

Drondys píše:... už mám doma hotový osazený plošňák se senzorem odebraného náboje z palubního aku založený na ACS756/100A.....

...a mas to s tim integracnim kondikem? To se mi trochu nelibi, kdysi jsem s podobnymi kondiky delal nabijecku na NiCd - deltapeak a chodilo to tak nejak divne... Spis bych to zpracoval v PICu.
jyrry.webnode.cz
Drondys

#608 Příspěvek od Drondys »

jyrry píše:
Drondys píše:... už mám doma hotový osazený plošňák se senzorem odebraného náboje z palubního aku založený na ACS756/100A.....

...a mas to s tim integracnim kondikem? To se mi trochu nelibi, kdysi jsem s podobnymi kondiky delal nabijecku na NiCd - deltapeak a chodilo to tak nejak divne... Spis bych to zpracoval v PICu.

Ano je to s tím kondenzátorem, a proto to zřejmě není z hlediska přesnosti nic moc (podle dosavadních měření chyba v krajním případě i přes 20%). Další varianta, o které uvažuji bude v podstatě jen ten proudový senzor ACS756 s Arduino NANO.
mior
Kontaktovat uživatele:

#609 Příspěvek od mior »

Energomer s integračným kondenzátorom (kondenzátormi) sme navrhli len pre účely telemetrie FrSky, konkrétne tzv. základnej telemetrie, bez prenosu užívateľských dát.
Našim cieľom bolo jednoduché zapojenie, bez mikrokontroléra a tým pádom bez potreby jeho programovania, či napaľovania.
Presnosť obidvoch riešení - s operačnými zosilňovačmi:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=226&n=signalizacia-zostavajucej-kapacity-baterie-z-telemetrie-frsky
aj s tranzistormi:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=235&n=signalizacia-zostavajucej-kapacity-baterie-s-frsky-%E2%80%93-verzia-2
sú samozrejme závislé od presnosti použitých súčiastok, najmä integračných kondenzátorov. A to sme radšej ani nespomínali teplotnú závislosť kapacity týchto súčiastok.
Cez to všetko sa nám nepresnosť "energomera" do hodnoty 10 až 15% javila pre účely orientačného zisťovania zostávajúceho náboja v pohonnej batérii ako vyhovujúca, alebo prinajmenšom ako znesiteľná.
Avšak pre tých, ktorí majú možnosť si "nejaký" mikrokontrolér naprogramovať alebo aspoň napáliť, je najlepším riešením energomer s mikrokontrolérom (alebo s Arduinom, či s PICAXE). A to dokonca aj z pohľadu ceny!
Podstatné je, aby táto kľúčová súčiastka mala v sebe AD prevodník, čiže aby dokázala jednosmerné napätie z prúdového senzora previesť na číslo. Takto to máme aj v našej pôvodnej telemetrii (v súčasnosti už máme
pripravenú novú - prosíme o trošičku strpenia, ležíme v tom už pár týždňov, ale čochvíľu to bude 8) ), kde je hodnota odoberaného prúdu integrovaná v čase, presnejšie povedané každú sekundu. Presnosť takéhoto energomera je závislá len od presnosti tohoto intervalu, čo pri taktovaní mikrokontroléra kryštálom nie je žiadny problém. A aj s interným RC oscilátorom je presnosť dostačujúca. Pri kontrole presnosti s prístrojom Watts Up sme nezaznamenali žiadne odchýlky.
Pre spoluprácu so základnou telemetriou FrSky stačí vypočítanú hodnotu odobraného náboja priviesť do PWM generátora v mikrokontroléri (či už hardvérového alebo softvérového). A po vyfiltrovaní jednoduchým RC článkom vzniknuté jednosmerné napätie priviesť na vstup AD1 alebo AD2 FrSky prijímača D8R. Veľkosť tohoto napätia je priamo úmerná veľkosti odobraného náboja. Ak je potrebné ísť "naopak" (od hora dole), čiže zobrazovať náboj zostávajúci (nie odobraný), softvérová úprava je veľmi jednoduchá.
Keďže sme fandami telemetrie FrSky, tak v prípade záujmu zverejníme kľúčovú časť programového kódu našeho "senzor Hubu", ktorý odobraný náboj vypočítava.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#610 Příspěvek od RiMr »

Huuuustyyy ! :D

Jsem teda fakt zvědavý, s čím kluci "vylezete" !!! :D
Kontaktovat uživatele:

#611 Příspěvek od jyrry »

mior píše:..... v prípade záujmu zverejníme ......

tak zajem by byl .... ;-)
ale prosim ne v ASM :-D
jyrry.webnode.cz
mior
Kontaktovat uživatele:

#612 Příspěvek od mior »

jyrry píše:ale prosim ne v ASM :-D

Myslím, že to bude niečo pre teba a "PICaxákov". Je to v PIC Basic Compileri.
Tí, čo teraz s opovržením ohrnujú nos, sa môžu s dôverou obrátiť na najbližšiu lampáreň. :D
Dnes už sme trochu uťahaní, ale zajtra by sme to pripravili.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#613 Příspěvek od jyrry »

mior píše:... Je to v PIC Basic Compileri.
Tí, čo teraz s opovržením ohrnujú nos, sa môžu s dôverou obrátiť na najbližšiu lampáreň. :D..

zcela souhlasim :-D
jyrry.webnode.cz
mior
Kontaktovat uživatele:

#614 Příspěvek od mior »

Ešte pre menej znalých:

PIC Basic sa (skoro) rovná PICAXE...na 99% zhoda.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#615 Příspěvek od ddano007 »

Chlapci, neviete niekto, ci sa da ten FrSky GPS modul pripojit do RX aj bez toho ich HUB-u?
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“