Krimpovací kleště nejen na servokonektory

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zamčeno
Zpráva
Autor
shake13

Re: kleště na servo konektory

#46 Příspěvek od shake13 »

arda1 píše:To JMalík - pokud mi pájka nezavzlíná do kabelu pak nevidím problém. Kdo chce krimpuje kdo chce letuje-spoje jsou v obou případech minimálně rovnocenné- a než zpraseně nakrimpované (a že jsem jich už viděl) to raději dobře zaletované.Radek

Naprosty suhlas s arda1. Mam s cinovanim vyse 30-rocnu skusenost ako amater aj profesional. Videli ste niekto rozobraty krimpovany konektor trebars zo stareho auta? Ako vodice v takom konektore zoxiduju? A co si myslite, preco sa trebars konektory na akumulatory nekrimpuju ale sa cinuju? Nie je to preto, ze je lepsia vodivost, trvanlivost, a spolahlivost takeho spoja? Tiez som vyrobil kopec predlzovakov na serva a vzdy som ich cinoval.
Gaui 100,Rex 450,Prôtos 500,Frenzy TZ 50,Logo 600SE,FX18 DSM2,JR 9 DSM2,
MAX,Rival,BN-2 Islander
JMalik

#47 Příspěvek od JMalik »

Čím víc v tom šlapete, tím víc to smrdí. :lol:
Znovu na začátek. Servokonektor - ten pin, nebo samička je vyrobená pro spoj krimplováním. Je to tak navržené a ten kdo to vymyslel nebyl idiot. Mezi místem krimplovaného spoje a těmi jazýčky co se ohnou kolem izolace vodiče je minimum místa. Nemá to žádné další upevnění vodičů, které by zabránilo ulomení.

Pájet tenhle servokonektor je hovadina.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
kocour
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od kocour »

Nechtěl jsem se zapojit, ale nakonec mi to nedá. Částečně má pravdu každý. Když používám piny, které jsou určeny ke krimpování (konektory u serv a běžné prodlužováky), měl bych krimpovat. Když chci pájet, měl bych použít konektory určené k pájení (Multiplex, staré Modely). Já mám krimpovací kleště za 500,- několik let. Ze začátku jsem s tím bojoval, teď jsem získal grif. Konec vodiče bez izolace nechat tak 6-8 mm, přehnout vejpůl, před ohnutím zakroutit a konektor opatrně na vodič zamáčknout špičatými kleštičkami. Potom vložit do kleští, zmáčknout, pak ještě 1x až 2x pootočit a znovu zmáčknout. Třeba je to takhle blbě , já to dělám několik let a všechny prodlužováky a zkrácené kabely u serv krimpuji takhle. Taky si myslím, že každý konektor má nějakou životnost. Nejen počet vytažení, ale taky koroze, lámání kablíků na koci pocínování atd. Kdysi jsem v nějakém US časopisu našel radu, že po každé sezóně by se měly všechny kabely, včetně těch u serv, vyměňovat. To je asi moc, ale konektor po 10 letech lítání by se měl určitě vyhodit.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
JMalik

#49 Příspěvek od JMalik »

kocour píše:.................vložit do kleští, zmáčknout, pak ještě 1x až 2x pootočit a znovu zmáčknout....... .......
.......Kdysi jsem v nějakém US časopisu našel radu, že po každé sezóně by se měly všechny kabely, včetně těch u serv, vyměňovat. To je asi moc, ale konektor po 10 letech lítání by se měl určitě vyhodit.

Nesmíš to pootáčet a opakovaně mačkat!!!
Kleště jsou vyrobené tak, že zalemují dotykovou plochu konektoru dovnitř, hranou plíšku do vodiče, jazýčky neprocvaknou izolaci, ale jen zůstanou obtočené kolem vodiče.
Jak pootočíš kleštěma, tak to jenom nedefinovatelně rozplácneš. Pozorně si také prohlédni i z které stany je to tam třeba strkat, protože jinak budeš zakrimplovávat ty jazýčky a svírat část konektoru která má přenášet proudové zatížení jenom kolem vodiče.

(US chlapci asi používají mačkání jako Ty, protože jinak by je normálně ty kabely přežily. :wink: )
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#50 Příspěvek od pepin »

Možná nejsou kleště jako kleště,máme jedny klubové-cestovatelské,už si přesně nepamatuji ten SPRÁVNÝ FÍGL,ale na jedno zmáčknutí moc neslyší,také jsem musel tuším nadvakrát a trochu pootočit,nebo poposunout,zmetky z toho nepadají,co konektor,to napoprvé,ale néééééééé,na jedno zmáčknutí.Problém byl myslím v tom,že pokud se nepatrně konektor nedpřestisknul,při pokusu o zmáčknutí napoprvé ujel a zdeformoval senedefinovatelně-neuzavřel se dovnitř.

Třeba to byl ale i problém konektoru,asi bude také víc výrobcu,jiné série a tak.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od kocour »

JMalik: Zatím mi to funguje, dělám to (orientace kleští) podle obrázkového návodu. U těchhle kleští se musela dobrušovat jedna strana, mezera pro vodič po stisknutí byla nějak moc velká. Takže asi se těmi kleštěmi úplně ty jazýčky nerozmáčknou.
JMalik

#52 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:Možná nejsou kleště jako kleště,máme jedny klubové-cestovatelské,už si přesně nepamatuji ten SPRÁVNÝ FÍGL,ale na jedno zmáčknutí moc neslyší,také jsem musel tuším nadvakrát a trochu pootočit,nebo poposunout,zmetky z toho nepadají,co konektor,to napoprvé,ale néééééééé,na jedno zmáčknutí.Problém byl myslím v tom,že pokud se nepatrně konektor nedpřestisknul,při pokusu o zmáčknutí napoprvé ujel a zdeformoval senedefinovatelně-neuzavřel se dovnitř.

Třeba to byl ale i problém konektoru,asi bude také víc výrobcu,jiné série a tak.

Ty levné kleště se většinou musí různě dobrousit, dopasovat. Mívá to dvě mačkací místa na silnější a slabší vodiče a konektor.
Jde to udělat tak, že si špičatýma kleštěma lehce sevřeš vodič v konektoru, namáčkneš to s tou volnější čelistí a opakovaně domáčkneš v té těsnější.
Jak to ale pootočíš, tak to nevratně zprasíš a místo zakrimplování je to rozmáčknuté.
pepin

#53 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:
pepin píše:Možná nejsou kleště jako kleště,máme jedny klubové-cestovatelské,už si přesně nepamatuji ten SPRÁVNÝ FÍGL,ale na jedno zmáčknutí moc neslyší,také jsem musel tuším nadvakrát a trochu pootočit,nebo poposunout,zmetky z toho nepadají,co konektor,to napoprvé,ale néééééééé,na jedno zmáčknutí.Problém byl myslím v tom,že pokud se nepatrně konektor nedpřestisknul,při pokusu o zmáčknutí napoprvé ujel a zdeformoval senedefinovatelně-neuzavřel se dovnitř.

Ty levné kleště se většinou musí různě dobrousit, dopasovat. Mívá to dvě mačkací místa na silnější a slabší vodiče a konektor.
Jde to udělat tak, že si špičatýma kleštěma lehce sevřeš vodič v konektoru, namáčkneš to s tou volnější čelistí a opakovaně domáčkneš v té těsnější.
Jak to ale pootočíš, tak to nevratně zprasíš a místo zakrimplování je to rozmáčknuté.

dělal jsem to asi tak jak píšeš,že jsem to kleštičkami nepatrně předmáčknul ,jinak se to neuzavřelo dovnitř,rozhodně to vcelku odsejpalo,určitě jsem nekroutil v kleštích konektorem hodinu,jen to prostě těmito kleštěmi nešlo na jedno první secvaknutí .
kocour
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od kocour »

pepin: Takhle to dělám i já. Pokusím se ten nakrimpovaný opin vyfotit.
FlyBear

#55 Příspěvek od FlyBear »

Hele odborníci, přečtěte si tohle :D
http://www.elmet.cz/teorie-krimpovani.html

Text to není zas tak dlouhý. Je třeba si uvědomit, že krimpování je jistý technologický proces, který se musí provést správným způsobem, tedy i vhodným nástrojem. Jinak to není krimpování, ale prachobyčejné zbastlené "namačkávání" :)

Správně provedený krimpovaný spoj je totiž nejen ekonomicky výhodný při výrobě, ale taky vysoce kvalitní a odolný, například i proti vibracím (ve srovnání se spojem pájeným).

Zde krátká citace z toho článku v odkaze, dovolil jsem si zvýraznit zajimavé pasáže:
"...Výsledkem procesu krimpování je trvalá, plastická deformace předem upraveného materiálu krimpovaných kontaktů, přičemž se jeden nebo více plných vodičů nebo lanko uzavřou a současně plasticky přetváří tak, že na kontaktních plochách mezi materiálem plného vodiče nebo lanko a materiálem krimpovaného kontaktu vznikne plynotěsné a elektricky vysoce kvalitní spojení, odolné vůči stárnutí..."

Servokonektory určené ke krimpování se mají prostě krimpovat. Od toho takové jsou. Správné zakrimpování je v jejich případě tím nejlepším řešením.

Ale pokud si krimpovat netroufám, protože například nemám vhodné nástroje nebo mám kdovíjaký materiál toho konektoru (většinou kombinace obojího :twisted: ), potom správně provedený pájený spoj může být lepším řešením (ale musím umět pájet a musím pak dát bacha na mechanickou odolnost proti vibracím - nějak ten celek vhodně zpevnit).

Mimochodem v lodním průmyslu se použávají krimpované spoje, protože ten spoj musí být ekonomický a zároveň elektricky spolehlivý a ještě musí vydržet dlouhodobou zátěž z provozu ve stále vibrujícím prostředí, a to ve vlhku za přítomnosti soli (na moři).

Například na konec kabelu se nakrimpuje očko, to se pak šroubem připevní ke svorkovnici. Celý takto provedený spoj se proti korozi chrání vazelínou.
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od koulinek »

Zvažuju pořízení krimpovacích kleští, no trochu sem se tady vtom porozhlédnul a vyvstalo mi něco otázek. Předně vlastním tyto kleště http://www.gme.cz/cz/kleste-krimpovaci- ... -p731-176/ s čelistmi na RJ45, RJ11 (síťařinu) a tak by mě zajímalo zda-li neexistují pro tyto kleště také vhodné čelisti pro krimpování servokonektorů? Nebo zda zvolit raději přímo třeba odtud http://www.ezk.cz/e-shop/select.php?sku ... 9&rozsah=1 kleště HT225D.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od koulinek »

Tak jsem nejspíš našel odpověď neboť dostupné čelisti pro tyhle kleště jsou tady: http://www.proskit.com.tw/en/product/pr ... =1PK-3003F a z toho mi připadnou použitelné jen "D2" označení: 1PK-3003FD2 ale v popisu k nim je uveden rozsah použití pro průřezy 22-12 AWG(0.325mm²-3.31mm²). Ale pro servo kablíky (mikroservo) bych potřeboval aj 32AWG, takže stím bych to slušně nenakrimpoval :/
boZZda

#58 Příspěvek od boZZda »

Jaké čelisti kleští tedy chci? Je to nějaké rozměr, či značení, pokud se bavíme o servokonektorech, tkeré všichni známe?

Díky
http://www.gme.cz/krimpovaci-kleste/
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od koulinek »

boZZda píše:Jaké čelisti kleští tedy chci? Je to nějaké rozměr, či značení, pokud se bavíme o servokonektorech, tkeré všichni známe?

Díky

Podle mě tam právě vhodné samostatné čelisti nemají, ty co sem uvedl jsou od 22 AWG nejmenší průřez, tak idkyž bych vzal třížilový vodíč dejme tomu 26AWG tak už by to nemuselo dělat dobrotu, takže sem objednal HT225D které začínají dle specifikace od 30AWG takže by mohly byt použitelné s přivřeným okem aj na 32AWG, to vyzkouším až dorazí.
eco

#60 Příspěvek od eco »

boZZda píše:Jaké čelisti kleští tedy chci? Je to nějaké rozměr, či značení, pokud se bavíme o servokonektorech, tkeré všichni známe?

Díky

Ahoj Pavle, potřebuješ tyto

http://www.gme.cz/krimpovaci-kleste/kri ... -p731-335/

mám je už druhým rokem, předtím jsem taky různě mačkal malými klešťičkami, někdy i pájel a nebylo to ono...

S těmi z odkazu udělám jedno servo za cca 5-10min, výsledek je super, jen jsem musel vyzkoušet nastavení dotlačovacího momentu podle konektoru a síly drátu...používám 0,25-0,5mm kroucené.
MPX Royal SX 2,4Ghz...F3J Enjoy3
Zamčeno

Zpět na „Dílna“