Vliv vzdálenosti nádrže od karburátoru

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
shake13

Re: Vliv vzdálenosti nádrže od karburátoru

#31 Příspěvek od shake13 »

CharlieCh píše:2 shake13
hmmmm, celkem konstruktivní debata z tvojí strany, hodil by se's nám do vlády. A být sprostý zrovna na takového člověka, jako je veka, modeláře tělem i duší, který tu řadě lidiček fundovaně a nezištně pomohl a pomáhá... :( . Pardom za OT, ale toto mi vadí. CharlieCh

Dakujem za nazor. Ale ak si si vsimol nasej debaty, tak ten, kto sa prvy "konstruktivne" pripojil do debaty som nebol ja. Ze je veka1 modelar telom aj dusi nepopieram, ale to este neznamena ze vsetkemu rozumie. Mne stacilo ked som si od neho precital toto:

Z praktického hľadiska mi ide o to, aby si uviedol , akú spotrebu mal stejný motor s hadičkou pr.2mm a na akú hodnotu spotreba vzrástla s hadičkou pr.3mm.
Stačí keď napíšeš, že povodná spotreba ( nižší výkon) napr. 25cm3/ min sa po zvačšení priemeru zvýšila na 50cm3/min

Alebo toto:

Aby som sa dostal do obrazu ,stačí mi , keď napíšeš , o kolko sa zvýšili otáčky (výkon ) a spotreba stejného motora , ked si zvačšil priemer hadičky z 2 na 3mm, pro nezmenenej dlžke potrubia a povodnom karburátore

Dalej som nepovazoval za rozumne stracat cas v diskusii s nim o tejto problematike.
Gaui 100,Rex 450,Prôtos 500,Frenzy TZ 50,Logo 600SE,FX18 DSM2,JR 9 DSM2,
MAX,Rival,BN-2 Islander
zdendaK

#32 Příspěvek od zdendaK »

Máš tři možnosti: létat a měřit čas než to chcípne a dát nouzák :D 2,velkou stříkačku , změřit kolik paliva jsi dal do nádrže, ulítnout bezpečný čas (odhadem raději míň) nádrž odčerpat a změřit. podle toho přidávat po půl minutkách. No a za třetí telemetrie s čidlem.já upřednosťuji bod A :wink: je to adrenalin a je to potřeba trénovat: :lol:
T-REX 700N/ Goblin 700Spirit ,PROTOS, EXTRA 330L 3W157 futaba FG12 2,4Ghz
igorb

#33 Příspěvek od igorb »

Nadrz v kazdom pripade posund dopredu. Problem nadze daleko od motora nie je ani v dlzke hadiciek, ale v tom, ze ti budu za letu vznikat velke rozdiely tlaku a motor ti bude zdochynat.

To co popisujes mi ale pripada ako dost nevhodny pristup.
1/ Musis si byt uplne isty ze motor je zabehnuty, to co si popisal mi dost pripomina prehriatie nezabehnuteho motora
2/ rovnako mi to aj pripomina zle nastaveny karburator, motor by mal v prvom rade spravne behat na plny vykon, beh na stiahnuty karburator sa nastavuje az potom ked plny vykon funguje spravne, takze v ripade ze motor je spravne zabehnuty, odporucal by som otvorit hlavnu trysku a motor nechat bezat na plny vykon aby sa zohrial a beh nastavil hlavnou ihlou. Potom posteloval prechody a beh na volno volnobeznymi tryskami/srobikmi alebo ja neviem co tam na nastavovanie mas.
3/ este si zisti ci pri pridani nelezie do motora namiesto paliva iba pena :mrgreen:

A co sa tyka tych hadiciek, motor 10ccm mi beha aj na hrubostenne hadicky 1,5mm ... zmena prierezu nemoze mat taky vplyv na odpor sustavy aby to sposobilo nedostatok paliva, celkovy odpor hadica + filter + tryska + ihla musi mat odpor "nejaky" a ak das prirez hadice vecsi alebo mensi, musi to ist dostelovat ihlou, pretoze jej odpor je daleko vecsi ako samotnej hadice ... ak zistis ze ihla je vysrobovana prilis, tak potom vymena hadice za vecsi prierez moze mat zmysel
shake13

#34 Příspěvek od shake13 »

igorb píše:zmena prierezu nemoze mat taky vplyv na odpor sustavy aby to sposobilo nedostatok paliva

Moze, hlavne v zime, ked viskozita paliva sa zvysuje hlavne vplyvom olejovych zloziek. Viac u ricinu, menej u syntetickych maziv. A spolu s velkou dlzkou hadice, pripadne aj slabsim tlakovanim z nadrze moze vzniknut problem nedostatku paliva pri jeho zvysenej potrebe.
Naposledy upravil(a) shake13 dne úte 31.01.2012 17:11, celkem upraveno 1 x.
MAX,Rival,BN-2 Islander
igorb

#35 Příspěvek od igorb »

>>>hlavne v zime, ked viskozita paliva sa znizuje hlavne vplyvom olejovych zloziek<<<

aha ... hmmm ... no dobre ... mozno v inom vesmirnom kvadrante ... v kazdom pripade sa tento problem da lahko odhalit a ako, to som jasne napisal, takze dalej nie je o com debatovat
shake13

#36 Příspěvek od shake13 »

Mas pravdu, opravil som.
MAX,Rival,BN-2 Islander
hellgogo

#37 Příspěvek od hellgogo »

igorb píše:Nadrz v kazdom pripade posund dopredu. Problem nadze daleko od motora nie je ani v dlzke hadiciek, ale v tom, ze ti budu za letu vznikat velke rozdiely tlaku a motor ti bude zdochynat.

To co popisujes mi ale pripada ako dost nevhodny pristup.
1/ Musis si byt uplne isty ze motor je zabehnuty, to co si popisal mi dost pripomina prehriatie nezabehnuteho motora
2/ rovnako mi to aj pripomina zle nastaveny karburator, motor by mal v prvom rade spravne behat na plny vykon, beh na stiahnuty karburator sa nastavuje az potom ked plny vykon funguje spravne, takze v ripade ze motor je spravne zabehnuty, odporucal by som otvorit hlavnu trysku a motor nechat bezat na plny vykon aby sa zohrial a beh nastavil hlavnou ihlou. Potom posteloval prechody a beh na volno volnobeznymi tryskami/srobikmi alebo ja neviem co tam na nastavovanie mas.
3/ este si zisti ci pri pridani nelezie do motora namiesto paliva iba pena :mrgreen:

A co sa tyka tych hadiciek, motor 10ccm mi beha aj na hrubostenne hadicky 1,5mm ... zmena prierezu nemoze mat taky vplyv na odpor sustavy aby to sposobilo nedostatok paliva, celkovy odpor hadica + filter + tryska + ihla musi mat odpor "nejaky" a ak das prirez hadice vecsi alebo mensi, musi to ist dostelovat ihlou, pretoze jej odpor je daleko vecsi ako samotnej hadice ... ak zistis ze ihla je vysrobovana prilis, tak potom vymena hadice za vecsi prierez moze mat zmysel

Jak jsem psal hlavní jehla byla vyšroubovaná o 4 otáčky má být 1,5 a i tak byla svíčka spálená chudou směsí. Motor je zaběhnutý, vím že když jsem ho před lety zabíhal tak běžel bez problému na plný výkon. Jenže tenkrát jsem měl hadičku kratší a taky byl hlavou nahoru. Podle všeho půjde, asi jen o délku hadičky.
hellgogo

#38 Příspěvek od hellgogo »

zdendaK píše:Máš tři možnosti: létat a měřit čas než to chcípne a dát nouzák :D 2,velkou stříkačku , změřit kolik paliva jsi dal do nádrže, ulítnout bezpečný čas (odhadem raději míň) nádrž odčerpat a změřit. podle toho přidávat po půl minutkách. No a za třetí telemetrie s čidlem.já upřednosťuji bod A :wink: je to adrenalin a je to potřeba trénovat: :lol:

Měl jsem na mysli nějaký fígl při tankování. Tankuju ruční pumpou a nerad bych zjišťoval že je plná nádrž tím, že bude vytékat palivo z výfuku :-D
zdendaK

#39 Příspěvek od zdendaK »

sundavám hadičku od tlakování.
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od StanleyT28 »

K tomu tankování, pokud máš ruční pumpu, počítej otočky, než ti poteče palivo tlakovací hadičkou do výfuku. Potom pár otáček uber a budeš mít cca plnou nádrž.
hellgogo

#41 Příspěvek od hellgogo »

StanleyT28 píše:K tomu tankování, pokud máš ruční pumpu, počítej otočky, než ti poteče palivo tlakovací hadičkou do výfuku. Potom pár otáček uber a budeš mít cca plnou nádrž.

Tak to nevím, mám pocit že je to tolikrát, že bych v polovině zapomněl kolik to vlastně bylo... :-D
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od StanleyT28 »

Já mám elekrickou pumpu a zatím se mi u žádného modelu nestalo, že bych neviděl skrz motorový kryt hadičku k tlakování. Když budeš pozorně koukat uvidíš, kdy se palivo objeví v hadičce. Většinou to vypnu ještě než mi něco vleze do výfuku.
zdendaK

#43 Příspěvek od zdendaK »

:wink: A zas tak velký průser to není pokud palivo vlítne až do výfuku. éro postavíš a těch pár kapek vyteče. :wink:
hellgogo

#44 Příspěvek od hellgogo »

Já jsem přemýšlel udělat průzor v palubce, že by to vypadalo efektně. :-) Ale až nasadím křídla, tak by na to asi nebylo dobře vidět. Takže asi nejjednodušší bude pozorovat tlakovací hadičku. Tak děkuji všem za rady.
hellgogo

#45 Příspěvek od hellgogo »

Ahoj, tak motor už šlape jak hodinky :-) Akorát se mě ještě stává, že při prudkém přidání plynu z volnoběhu na plno, se mě motor zadusí. Ovšem nevím, jestli je vůbec technicky možné, u spalováku tak prudce přidávat plyn?
Jinak těžko říct jestli průměr hadičky měl na to nějaký vliv, rozhodně pomohla menší vzdálenost nádrže od motoru. Teď už chytá na první otočení i hlavou častečne dolů, už nepotřebuju speciální přípravky na startování :-D A taky pomohlo seřizování za teplého počasí. Motor se dříve zahřál a já konečně pochopil, že pořádně seřídit se dá jen zahřátý motor :-)
Každopádně díky za rady, teď už jen najít odvahu k prvnímu zalétnutí :-) Zdenda
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“