Zákmit serva při zapnutí

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Zákmit serva při zapnutí

#16 Příspěvek od JMalik »

Abu píše:Zpusobuje to a) prijimac, b) servo (konkretne konstrukce servozesilovace), vetsinou pak kombinace a+b........
.....Reseni - udelat si zvlast napajeni prijimace a serv a nejdriv zapnout prijimac, pak serva.
Nebo pouzivat takove kombinace Rx a serv, ktere to nedelaji.

Už jsem to tady někde psal ve spojitosti s "čínskými" přijímači pro Futabu.
Koupil jsem více kousků těch oranžových sedmikanálů i více kousků osmikanálů Corona.
RX Corona nabíhají o něco pomaleji než originální Fasst a po dobu toho náběhu není nijak ošetřen výstupní signál pro serva. Náhodně to zakmitne. Navíc číňan nějak záhadně zavazbil napájení serv s obvodem párovací ledky. (Pokud není připojeno žádné napětí pro RX a serva, tak pohybem páky serva se indukuje napětí na tu ledku, která se normálně rozsvítí.)
O obou RX už na některých kouskách nastal problém s FS. Také opětovný náběh z FS na normální stav je výrazně pomalejší proti originálu.
Takže já se přikláním k variantě, že občas na to má vliv servozesilovač, ale v naprosté většině případů je to přijímačem (použitým systémem 2,4GHz).
Řešit se to dá skutečně tím zapnutím přijímače a až následným připojením serv na napětí (takhle to mám na jednom powerboxu), nebo použitím originálních přijímačů, případně změnou systému.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
LV
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od LV »

vždy je to prijímačom.
Aj na 35 mega to robili iba PPM prijímače. PCM čakali.
Aj teraz kvalitný prijímač čaká, šunt pošle do serva bordel.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pilot205

#18 Příspěvek od pilot205 »

Mám prijímač AR 7000 a DX7 a presne toto sa dialo aj u mna, u serv krídielok. Ked som pripojil napatie k prijímaču, tak za dobu kým nabehol serva vyskočili nahor až kým sa prijímač nezinicializoval. Raz som znova spároval vysielač a príjímač a už to samizdá nerobí. Neviem, či to je nastavením failsafu, či nastavením neutrálov serv ale skor počítam že tým failsafom. Pokial servá vybehnu tak, že niesu mechanicky obmedzené výchylky a a nenamáha sa servo, tak to neriešim.
coro

#19 Příspěvek od coro »

Či to spôsobuje servo, sa dá ľahko vyskúšať tak že sa pripoja príjmačovky rovno k servu a signál sa nepripojí nikam. Je možné že niektoré servá sa pohnú, ale asi určite by si prevody takto lámať nemali.

Problém podľa mňa začne byť výrazný, až keď pri pripojení ten signál niečo podrží, napríklad nejaký rezistor alebo kondík v príjmači, buď na krátky čas ako nejaký zákmit, alebo na dlhý čas napríklad až do nábehu príjmača.
- a elektronika v serve zareaguje, keďže pri jej reakciách ide o čas tak väčšinou dlho neváha, hlavne ak to nie je digitálne servo čo by si počkalo na celý pulz a mohlo sa rozhodnúť ho ignorovať (ak je dlhší ako horný alebo kratší ako spodný doraz).

Čo sa týka Failsafe polohy, asi by bolo vhodné mať to nastavené, a určite nie tak aby sa vylámala mechanika..
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Milan Nes »

jinak to delaj i serva,
schvalne sem udelal to, ze sem pripojil servo k jeti boxu s konstantnim signalem 1500
i tak servo kmitlo ... takze je to opravdu jak prijimac, tak servo

jinak ja teda citelnejsi prodlevu nabehu u 8k Futaba klonu nepozoroval a serva mi nekmitaj, presne je to otazka toho, jaka serva kdo pouziva ve vazbe na konkretni prijimac ...

a to ze s tim ma spectrum globalni problem mne ani nejak neprekvapuje ....
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“