HC3-SX bezpádlo - zkušenosti (záchranná stabilizace)

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Zamčeno
Zpráva
Autor
insomnia

Re: HC3-SX bezpádlo - zkušenosti (záchranná stabilizace)

#721 Příspěvek od insomnia »

paradni sraz u Bozdechu :)

a ja uz si pres mesic nezalital :/
T-Rex 550E V2 FBL / X-Era 4020-2y 1000kv / JIVE 80+HV / HC3-SX / BLS251 / EDGE 553 - prodano
Relax

#722 Příspěvek od Relax »

Pěkná fotogalerie, evidentně jste si to užívali tak ať to lítá podle Vašich představ celou sezónu :-)

Takhle se ladilo 17. března na Sobínce :

http://relax450.rajce.idnes.cz/Momentky ... inky_2012/

Svojí 550 jsem ten den nefotil, měl jsem plnou hlavu dojmů z prvních dvou startů po nastavení od Pavla :-)
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#723 Příspěvek od pkotatko »

Neda mi to a musim Bozzdu naprasit. Zitra slavi tricate narozeniny. Zelenac jeden...
Takze vse nejlepsi....
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Peter NZ

#724 Příspěvek od Peter NZ »

pkotatko píše:Neda mi to a musim Bozzdu naprasit. Zitra slavi tricate narozeniny. Zelenac jeden...
Takze vse nejlepsi....

Jo, Petře, zelenáč... ale asi len vekom... znalosťami a ochotou nám to natiera celkom sluśne :-)
Pavle, takže všetko dobré aj zo Slovenska :-)
boZZda

#725 Příspěvek od boZZda »

Díky všem za přání :wink:

Právě jsem obdržel 40. email, že v115 chodí jako víno. Nevím kolik z nich mělo problémy s kopáním, ale ať tak či onak je to pryč. Navíc se podle mého soudu vylepšila cyklika, ale to je individuální. Ale tuhle informaci dostávám z více stran, tak na tom asi něco bude.

Kdyby měl někdo nějaké doplňující dotazy, nebo cokoli, tak zde přes soukromou zprávu, ať nezahlcujeme zbytečně tohle vlákno :wink:
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
Relax

#726 Příspěvek od Relax »

Dnes na Sobínce 4 starty se 115 ( na 550 ) a naprostá spokojenost. Nějak živější to minule přišlo asi pocitově, dnes OK. Opět jsem jednou použil záchranu, zvykám si to dávat zkusmo a nebo hlavně dříve než je zle.

Během kotoulů přes výškovku a křidélka jsem zkoušel celej loping pozpátku. Vypadá to celkem efektně, ale v sestupové části jsem trochu znejistěl protože na simu jsem to nelítal - jestli to upáčkuju správně přes výškovku. Letělo to podle představ ale nebyla tam ta jistota takže jsem radši v rychlém sestupu cvaknul záchranu. 550 se sice bleskově srovnala do invertu, ale asi měla dost velkou setrvačnost a vahou tří kil se docela drsně přibližovala k zemi. Opticky to dokonce vypadalo na nestíhačku ale naštěstí jsem nezazmatkoval a držel záchranu ( pružinovej spínač ) dál, jinak bych byl totiž na mraky. Okolo dvou metrů nad zemí se ten houpák zastavil a začalo to v tom invertu už stoupat. Pěkně mě to vylekalo. Většinou si takovou věc zkouším znova, dneska v tom větru a zimě nebyla jaksi nálada. Každopádně záchrana při vertikálním sestupu má svoje limity, a relativně včas nemusí být včas.

Příště to testnu ve větší výšce, chtěl bych v tom mít jasno, jestli jsem do toho náhodou nehrábnul a jaký je výkon záchrany při podobným klesání.

Pavlovi dodatečná gratulace k narozkám :-) Ať se Ti daří vše tak jako dosud, nadále mohutnou podporu v rodině a elánu na rozdávání.....
boZZda

#727 Příspěvek od boZZda »

Proto dat radeji vic kolektivu, aby tam pripadne bylo dost v pripade rychleho sestupu. Ty tam mas nastaveno malo kolektivu a to je v takove krizovce holt na zaseknuti a ihned stoupani malo.
bavarianDemon 3X a 3SX
Relax

#728 Příspěvek od Relax »

Málo kolektivu ? Pokud se jedná o kartu "Horizont" / Rozšířené / Dráha kolektivu při akro s kolektivem / tak tam mám maximum = 10..... ???

http://relax450.rajce.idnes.cz/Rajce_-_ ... orizon.jpg

Před tím jsou i ostatní záložky, možná jsem Tě špatně pochopil....

Díky za varování :-)
insomnia

#729 Příspěvek od insomnia »

Zalezi taky kolik mas minusovych procent u kanalu stabilizace ve slozce diagnoza ;)
T-Rex 550E V2 FBL / X-Era 4020-2y 1000kv / JIVE 80+HV / HC3-SX / BLS251 / EDGE 553 - prodano
Rici

#730 Příspěvek od Rici »

Pokud vim, tak tato hodnota je odvozena od celkoveho kolektivu. Ja napriklad mam hodnotu pouze 7, protoze uz 8 mi prijde hodne agresivni na kolektiv. Takze pokud nemas dost minusoveho kolektivu v zakladu, tak ani zachrana neda vice. Ja docela hledal rozumny kompromis mezi dostatkem kolektivu k zachrane a prilisnou agresivitou, protoze mam jen 450 a ta mizi z dohledu celkem rychle :D . A samozrejme Pavle dodatecne vse nej k narozkam.

to Relax:
Já mám (měl jsem) všechny heliny od 450 po 600 co se týče kolektivu nastaveny hodně podobně. Takže nesouhlasím s názorem, že by se 450 měla chovat úplně jinak než 550. Větší hmotnost je sice znát, ale pokud máš dostatečnou dráhu kolektivu (a k tomu odpovídající výkon motoru a baterek - díky Pavle :) ), není důvod aby se 550 nějak výrazně propadala a záchrana nestíhala. Prostě pokud nějaký pád vrtulníku lze zastavit na páčkách, tak není důvod aby to nestíhala záchrana a je jedno jestli je to 450 nebo 700, ale pokud to vrtulník technicky (výkonově) nestíhá. tak pochopitelně nepomůže ani záchrana. Pavel to popsal odborněji, ale v podstatě jsme chtěli řici to samé.
Naposledy upravil(a) Rici dne stř 18.04.2012 10:52, celkem upraveno 2 x.
Relax

#731 Příspěvek od Relax »

Insomnia : Tohle si radši nechám vysvětlit od Pavla, pamatuju si že po prvním nastavení doma to bylo nadoraz vpravo. Při prvním nastavení v Klecanech Pavel změnit tuhle hodnotu přesně na střed což se jaksi nevedlo ale na 2% řekl nakonec OK. ( nebyl už čas to proletět, to jsme ladili až na Sobínce za 14 dní a i ta záchrana mu přišla OK. Je otázka jestli mám něco špatně, jestli jsem do toho včera nehrabal ( nutno ověřit dalším pokusem výš ) a nebo jestli prostě od tříkilové heli nemůžu čekat víc.....

450 se bude samozřejmě chovat úplně jinak :-)
boZZda

#732 Příspěvek od boZZda »

1) v menu Horizont je posuvník nastavující maximální kolektiv použitý při záchraně, který se odvozuje od celkového kolektivu
2) celkový kolektiv se nastavuje v menu Mix
3) dovedu si představit, že vrtulník nekontrolovatelně padá, v tu chvíli dáš záchranu = maximální kolektiv a vrtulník chce zabrat, ale je tam tolik kolektivu, že to nedá motor nebo baterky

Takže všechny výše jmenované body musí být v rovnováze. Jde o celkový kolektiv -> kolektiv při záchraně -> dostatečně silné baterie a motor

Když nemáte dost silný motor nebo baterky, tak raději dejte menší kolektiv, protože jinak udusíte motor a je to spíš na škodu.
bavarianDemon 3X a 3SX
insomnia

#733 Příspěvek od insomnia »

boZZda píše:1) v menu Horizont je posuvník nastavující maximální kolektiv použitý při záchraně, který se odvozuje od celkového kolektivu
2) celkový kolektiv se nastavuje v menu Mix
3) dovedu si představit, že vrtulník nekontrolovatelně padá, v tu chvíli dáš záchranu = maximální kolektiv a vrtulník chce zabrat, ale je tam tolik kolektivu, že to nedá motor nebo baterky

Takže všechny výše jmenované body musí být v rovnováze. Jde o celkový kolektiv -> kolektiv při záchraně -> dostatečně silné baterie a motor

Když nemáte dost silný motor nebo baterky, tak raději dejte menší kolektiv, protože jinak udusíte motor a je to spíš na škodu.

jasne, ale zalezi taky kolik mas minusovych procent u kanalu stabilizace ve slozce diagnoza, nebo ne?
boZZda

#734 Příspěvek od boZZda »

Nevidím důvod, proč tam mít něco jiného, než -100%
bavarianDemon 3X a 3SX
Relax

#735 Příspěvek od Relax »

Už jsem z toho nastavení "teoreticky lehce vypadnul", ale prošel jsem si všechny screeny a je to jasné. Mám to dobře. Při základním nastavení 7.3. v Klecanech to bylo zadáno Pavlem takto :

http://relax450.rajce.idnes.cz/Rajce_-_ ... orizon.jpg

Je to screen při cvaknutí záchrany a ukazuje -98%. Stovka tam není, protože v nule mám 2% co pak chybí ale rezignovalo se na to.

Při finálním nastavení na Sobínce se posunul zisk gyra pro ocas ze 30 na 48% a zisk kolektivu na 75% plus jemně výškovkový filtr.

Takže ten problém s nestíháním můžu mít baterkama. Při tom propadáku tam byl typ ZIPPY RHINO 4900mAh 25C 2. rok v provozu - 70 cyklů, vybavuje se mi že to trochu klesalo na otáčkách. Provedu ještě jednu zkoušku a pak na srovnání 2. typ BigPower 5000mAh 45-90C nové :-)

Díky moc za info.
Zamčeno

Zpět na „Heli - technika“